pirmin wrote: Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?
Nece na dobro.
Nikako.![]()

nece bez sombrera
pirmin wrote: Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?
Nece na dobro.
Nikako.![]()

Pa onda ovako...pirmin wrote:Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?
Nece na dobro.
Nikako.
Cookie85 wrote:Pa onda ovako...pirmin wrote:Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?
Nece na dobro.
Nikako.
Za sistem od 230/400 Volti Zvijezda konfiguracija je najbolja. Na lokacijama R-a mozes spojiti tri 230-voltne lampe, pod uslovom da su sve lampe iste snage.
Ali imaj na umu, ako jedna sijelica crkne, druge sijalice su neuravnotezene i uskoro ce i one crknuti.
U slucaju delta prikljucka, lampe moraju imati snagu od 400 Volta.
Mada nije idealno![]()
Tako otprilike nekako. Hager i Schneinder na ovim amperažama i nije nešto. Siemensславянин wrote:Ma ovako kad je uradjeno ne stavlja se preko nego iza plexi - naprijed se ostavlja dostupno , stavlja se gdje su vece sabirnice vidljive tipa gdje sa trafoa dolaze dovodi do GMROa.mk ultra wrote:mora plasticna zastita preko pa kako god, napon je isti![]()
ne viđam toliko često Hager na većim sklopovima, sad guraju OEZ jer je prilicno jefitn, koliko je dobar ne znam
struju i razvedu, ali gromobrane mogu možda do broja 8 nabrojati objekte koji imaju ispravno urađene, planirane itd
OEZ je dobar - oni su zapravo SIEMENS samo malo jeftiniji (kupio ih je siemens). ABB je king naravno
Ne postoji.Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
problem je najcesce sto imam puno vanjske rasvjete pa vjerovatno usljed nevremena negdje probije.pirmin wrote:Ne postoji.Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
Onda to ne bi bio salter sa zastitnom funkcijom.
Preispitaj kako je dimenzioniran i pregledaj gdje bi struja mogla "bjezati".
Znaci Fid nekad osjeti kad se kafa prospe po sporetu .studiorum_tuzlaensis wrote:Tako otprilike nekako. Hager i Schneinder na ovim amperažama i nije nešto. Siemensславянин wrote:Ma ovako kad je uradjeno ne stavlja se preko nego iza plexi - naprijed se ostavlja dostupno , stavlja se gdje su vece sabirnice vidljive tipa gdje sa trafoa dolaze dovodi do GMROa.mk ultra wrote:mora plasticna zastita preko pa kako god, napon je isti![]()
ne viđam toliko često Hager na većim sklopovima, sad guraju OEZ jer je prilicno jefitn, koliko je dobar ne znam
struju i razvedu, ali gromobrane mogu možda do broja 8 nabrojati objekte koji imaju ispravno urađene, planirane itd
OEZ je dobar - oni su zapravo SIEMENS samo malo jeftiniji (kupio ih je siemens). ABB je king naravno![]()
Ja imam jedno drugo pitanje.
Imam FID na vikendici koja je stara 15 godina i počeo ispada random i u svakojakim situacijama. Npr. trenutno uključenje većeg potrošača - 3.5kW. u drugom objektu sa istog RO-a smo od obližnje TS. Uključenje vlastitog bojlera i sl. ali ne uvijek, već u uslovima velike vlage i kondenzacije, mada i to uzimam sa rezervom, jer je u kupatilo u pitanju a provjerio sam nulu i fazu u cijelom objektu ponovo. Struja u objektu je urađena po vlastitom projektu i koje je revidovan u ozbiljnoj firmi i sve je radilo do prije 3 mjeseca.
Provjerio fiksne spojeve, provjerio instalacije ommetrom, provjerio curenja struje potrošača sa elektronikom prema zemlji itd... Pa moje pitanje sada glasi. Mogu li na FID zaštitu imati uticaja dolazne vanjske promjene napona i nesimetrije u TS ili RO koji napaja više objekata.
bilic wrote: Znaci Fid nekad osjeti kad se kafa prospe po sporetu .
uh uh uh, i opet uh...... ako ne znas sta je izbaciva a sta izbacuje, tesko ikad elektricar od tebeMaraschino wrote: izbaciva
izbacuje
pici ba......Maraschino wrote: zanimljivo, vi imate neke svoje nazive![]()
![]()
nisam znao a rado bi elektricar postao
Maraschino wrote: posteno![]()
Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potrajepirmin wrote:Ne bi trebao biti problem naci gresku ako do nje cesto dolazi.
Metodom eliminacije, iskljucujes jedan po jedan osigurac koji su na tom FI-salteru. Koliko ih ima? Kad nadjes na kojem osiguacu reaguje ides dalje do krajnjih potrosaca, sijalicnih grla, uticnica...
Ili ici drugim putem, od potrosaca do FISa koji je mozda pogodniji ako vec postoji sumnja u kom strujnom kolu bi mogla biti greska.
To sam pokušao iako snm znao da neće dati rezultat jer izbacuje ponekad a ne uvijek. Ujedno, to nije validan način provjere RCDa zbog otpora petlje koji nije isti u svakom krugu. Uključenjem samo jednog potrošača ne mora značiti da će izbaciti jer se struja prema zemlji ne zatvara istim putem kao npr kad su uključena dva ili više potrošača. Zavisi i od načina spajanja prekidača rasvjete i utičnica...славянин wrote:Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potrajepirmin wrote:Ne bi trebao biti problem naci gresku ako do nje cesto dolazi.
Metodom eliminacije, iskljucujes jedan po jedan osigurac koji su na tom FI-salteru. Koliko ih ima? Kad nadjes na kojem osiguacu reaguje ides dalje do krajnjih potrosaca, sijalicnih grla, uticnica...
Ili ici drugim putem, od potrosaca do FISa koji je mozda pogodniji ako vec postoji sumnja u kom strujnom kolu bi mogla biti greska.
Dakle nisam pogresno napisaostudiorum_tuzlaensis wrote:To sam pokušao iako snm znao da neće dati rezultat jer izbacuje ponekad a ne uvijek. Ujedno, to nije validan način provjere RCDa zbog otpora petlje koji nije isti u svakom krugu. Uključenjem samo jednog potrošača ne mora značiti da će izbaciti jer se struja prema zemlji ne zatvara istim putem kao npr kad su uključena dva ili više potrošača. FID je inače 40/0,03славянин wrote:Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potrajepirmin wrote:Ne bi trebao biti problem naci gresku ako do nje cesto dolazi.
Nakon detaljnog studiranja problema po internetu i knjigama, izbacujem mogućnosti vanjskog uticaja jer nema šanse.
Ostala su 3 razloga moguća:
- podivljala sklopka
- skupilo se previše potrošača i negdje imam leak, ja pretpostavljam šporet ili bojler (dodano je dosta toga od prije 15 godina)
- nula i zemlja su mi negdje popustile međusobno i imam prolaz, pa kad se uključi određena kombinacija potrošača ISPADA![]()
Trenutno sve prespojeno preko, i radi ko sunce![]()