Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post Reply
mali jomu

#326 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

pirmin wrote: Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?

Nece na dobro.
Nikako. :D

Image

nece bez sombrera :mrgreen:
Cookie85

#327 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Cookie85 »

pirmin wrote:Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?

Nece na dobro.
Pa onda ovako...

Za sistem od 230/400 Volti Zvijezda konfiguracija je najbolja. Na lokacijama R-a mozes spojiti tri 230-voltne lampe, pod uslovom da su sve lampe iste snage.
Ali imaj na umu, ako jedna sijelica crkne, druge sijalice su neuravnotezene i uskoro ce i one crknuti.

U slucaju delta prikljucka, lampe moraju imati snagu od 400 Volta.

Mada nije idealno :) :D
mali jomu

#328 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

Cookie85 wrote:
pirmin wrote:Sijalica(E27 230V) na tri faze, pretpostavljam 400VAC?

Nece na dobro.
Pa onda ovako...

Za sistem od 230/400 Volti Zvijezda konfiguracija je najbolja. Na lokacijama R-a mozes spojiti tri 230-voltne lampe, pod uslovom da su sve lampe iste snage.
Ali imaj na umu, ako jedna sijelica crkne, druge sijalice su neuravnotezene i uskoro ce i one crknuti.

U slucaju delta prikljucka, lampe moraju imati snagu od 400 Volta.

Mada nije idealno :) :D

to je serijski prikljucak na fazi 230V, od trofaznog dovoda 400V

a mozes da ne ides serijski i nemas problema, ili na svaku fazu po jednu sijalicu..... vise sijalica se nikad ne prikljucuje serijski ako se moze izbjeci, a uvjek se moze izbjec, osim kod youtuber majstora :mrgreen:

trofazne sijalice...... su za reflektore, mada ih ima i na 230V
mali jomu

#329 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

zajebano je kad se V pomjesa sa W, tad se desavaju svakakva cuda..... :mrgreen:
studiorum_tuzlaensis

#330 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by studiorum_tuzlaensis »

славянин wrote:
mk ultra wrote:mora plasticna zastita preko pa kako god, napon je isti :mrgreen:

ne viđam toliko često Hager na većim sklopovima, sad guraju OEZ jer je prilicno jefitn, koliko je dobar ne znam
struju i razvedu, ali gromobrane mogu možda do broja 8 nabrojati objekte koji imaju ispravno urađene, planirane itd :mrgreen:
Ma ovako kad je uradjeno ne stavlja se preko nego iza plexi - naprijed se ostavlja dostupno , stavlja se gdje su vece sabirnice vidljive tipa gdje sa trafoa dolaze dovodi do GMROa.
OEZ je dobar - oni su zapravo SIEMENS samo malo jeftiniji (kupio ih je siemens). ABB je king naravno :D
Tako otprilike nekako. Hager i Schneinder na ovim amperažama i nije nešto. Siemens :thumbup:

Ja imam jedno drugo pitanje.

Imam FID na vikendici koja je stara 15 godina i počeo ispada random i u svakojakim situacijama. Npr. trenutno uključenje većeg potrošača - 3.5kW. u drugom objektu sa istog RO-a smo od obližnje TS. Uključenje vlastitog bojlera i sl. ali ne uvijek, već u uslovima velike vlage i kondenzacije, mada i to uzimam sa rezervom, jer je u kupatilo u pitanju a provjerio sam nulu i fazu u cijelom objektu ponovo. Struja u objektu je urađena po vlastitom projektu i koje je revidovan u ozbiljnoj firmi i sve je radilo do prije 3 mjeseca.

Provjerio fiksne spojeve, provjerio instalacije ommetrom, provjerio curenja struje potrošača sa elektronikom prema zemlji itd... Pa moje pitanje sada glasi. Mogu li na FID zaštitu imati uticaja dolazne vanjske promjene napona i nesimetrije u TS ili RO koji napaja više objekata.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#331 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

ne mogu, to je diferecijalna sklopka
reaguje samo na unutarnje greške

jedino imaš različite opcije fid sklopki što se tiče na oblik struje djelovanja, pa ti sa tog aspekta mogu utjecati, ali opet u slučaju kvara.

moguće je da je neispravna sklopka i da greškom okida, a isto je moguće da se negdje nešto nasloni ili je neki grijač pri kraju, nekad se zna i desiti nula i uzemljenje ako se dohvate da iskoči...
Maraschino

#332 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino »

meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
pirmin

#333 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
Ne postoji.
Onda to ne bi bio salter sa zastitnom funkcijom.
Preispitaj kako je dimenzioniran i pregledaj gdje bi struja mogla "bjezati".
Maraschino

#334 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino »

pirmin wrote:
Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
Ne postoji.
Onda to ne bi bio salter sa zastitnom funkcijom.
Preispitaj kako je dimenzioniran i pregledaj gdje bi struja mogla "bjezati".
problem je najcesce sto imam puno vanjske rasvjete pa vjerovatno usljed nevremena negdje probije.
славянин

#335 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

Negdje nula i uzemljenje se nekako dodiruju (mozda bas kada kisa pada negdje spoj se napravi)

90% problema oko FID sklopke je oko toga.. Mislim da je firma nekada vadila iste jer jednostavno i pored 5X kontrole opet iskace zbog nula/uzemljenje.

Ps: zna se desiti i da je defektna .. u jednom slucaju zamjena iste je rijesila problem.
mali jomu

#336 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

O FIDOVKAMA I NULOVANJU

FI sklopka, ime dolazi od njemačke riječi "fehler" što znači greška, drugo slovo "I" dolazi od oznake za jakost el. struje.
Kod nas se ustalio naziv FID, noviji naziv je iz engleskog RCD, Residual Current Device ili
Uređaj koji mjeri ostatak struje, odnosno razliku struja koje prolaze kroz njega......

http://elektrika-master.blogspot.com/20 ... -post.html

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
bilic

#337 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

studiorum_tuzlaensis wrote:
славянин wrote:
mk ultra wrote:mora plasticna zastita preko pa kako god, napon je isti :mrgreen:

ne viđam toliko često Hager na većim sklopovima, sad guraju OEZ jer je prilicno jefitn, koliko je dobar ne znam
struju i razvedu, ali gromobrane mogu možda do broja 8 nabrojati objekte koji imaju ispravno urađene, planirane itd :mrgreen:
Ma ovako kad je uradjeno ne stavlja se preko nego iza plexi - naprijed se ostavlja dostupno , stavlja se gdje su vece sabirnice vidljive tipa gdje sa trafoa dolaze dovodi do GMROa.
OEZ je dobar - oni su zapravo SIEMENS samo malo jeftiniji (kupio ih je siemens). ABB je king naravno :D
Tako otprilike nekako. Hager i Schneinder na ovim amperažama i nije nešto. Siemens :thumbup:

Ja imam jedno drugo pitanje.

Imam FID na vikendici koja je stara 15 godina i počeo ispada random i u svakojakim situacijama. Npr. trenutno uključenje većeg potrošača - 3.5kW. u drugom objektu sa istog RO-a smo od obližnje TS. Uključenje vlastitog bojlera i sl. ali ne uvijek, već u uslovima velike vlage i kondenzacije, mada i to uzimam sa rezervom, jer je u kupatilo u pitanju a provjerio sam nulu i fazu u cijelom objektu ponovo. Struja u objektu je urađena po vlastitom projektu i koje je revidovan u ozbiljnoj firmi i sve je radilo do prije 3 mjeseca.

Provjerio fiksne spojeve, provjerio instalacije ommetrom, provjerio curenja struje potrošača sa elektronikom prema zemlji itd... Pa moje pitanje sada glasi. Mogu li na FID zaštitu imati uticaja dolazne vanjske promjene napona i nesimetrije u TS ili RO koji napaja više objekata.
Znaci Fid nekad osjeti kad se kafa prospe po sporetu .
U vikendici i vikend naselju zna opasti napon vikendom a i sama vikendica ima vlage vise u zraku nego kuca koja se redovno zagrijava.
Pa i sama Fid je 15 god u vikendici ... jbg
mali jomu

#338 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

bilic wrote: Znaci Fid nekad osjeti kad se kafa prospe po sporetu .

kod mene radi kahve fidovka po citav dan izbaciva, moram mjenjat kahvu :lol:
mali jomu

#339 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

fidovka kad izbaciva...... znaci da je odlicna, jer to ona i treba da radi, i za to je i napravljena, i nije problem u njoj, vec se potrudite da pronadjete zasto izbaciva, ima milijarda razloga..... 99% je da vlaga pravi negdje kontakte na vanjskim prikljuccima, sve ostalo su mehanicki kvarovi radi dotrajalosti (starosti) na elektricnim predmetima (aparatima ili prikljuccima)..... zovite elektricare, nije to nikakav problem :thumbup:

(kad je vise objekata u pitanju.... cesto se treba pojacati glavni osigurac za protok struje)
Maraschino

#340 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino »

izbaciva
izbacuje
mali jomu

#341 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

Maraschino wrote: izbaciva
izbacuje
uh uh uh, i opet uh...... ako ne znas sta je izbaciva a sta izbacuje, tesko ikad elektricar od tebe :mrgreen:
Maraschino

#342 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino »

zanimljivo, vi imate neke svoje nazive :roll: :?
nisam znao a rado bi elektricar postao
mali jomu

#343 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

Maraschino wrote: zanimljivo, vi imate neke svoje nazive :roll: :?
nisam znao a rado bi elektricar postao
pici ba...... :thumbup:

do mene je, mislio sam da si vec elektricar....... po postovima kako pises,

jasta vec mozes postat elektricar..... ili sta god hoces,

do mene je majstore....... imamo svoj rijecnik kao sve struke sto imaju svoje rijecnike, sve ces to saznat kad savladas ono sto hoces da budes :thumbup:
Maraschino

#344 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Maraschino »

posteno :thumbup:
mali jomu

#345 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

Maraschino wrote: posteno :thumbup:

ma nedaj se ti majstore zajebat, jer struja najvise voli nekog zajebat, jebiga, tako ti to u stvarnosti ide....... :mrgreen: :thumbup:
pirmin

#346 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

Ne bi trebao biti problem naci gresku ako do nje cesto dolazi.
Metodom eliminacije, iskljucujes jedan po jedan osigurac koji su na tom FI-salteru. Koliko ih ima? Kad nadjes na kojem osiguracu reaguje ides dalje do krajnjih potrosaca, sijalicnih grla, uticnica...
Ili ici drugim putem, od potrosaca do FISa koji je mozda pogodniji ako vec postoji sumnja u kom strujnom kolu bi mogla biti greska.
Last edited by pirmin on 29/01/2019 16:31, edited 1 time in total.
славянин

#347 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

pirmin wrote:Ne bi trebao biti problem naci gresku ako do nje cesto dolazi.
Metodom eliminacije, iskljucujes jedan po jedan osigurac koji su na tom FI-salteru. Koliko ih ima? Kad nadjes na kojem osiguacu reaguje ides dalje do krajnjih potrosaca, sijalicnih grla, uticnica...
Ili ici drugim putem, od potrosaca do FISa koji je mozda pogodniji ako vec postoji sumnja u kom strujnom kolu bi mogla biti greska.
Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potraje :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#348 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

Sta je skrinja mesa dijaspori otislo zbog fid sklopke... :skoljka:
studiorum_tuzlaensis

#349 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by studiorum_tuzlaensis »

славянин wrote:
Metodom eliminacije, iskljucujes jedan po jedan osigurac koji su na tom FI-salteru. Koliko ih ima? Kad nadjes na kojem osiguacu reaguje ides dalje do krajnjih potrosaca, sijalicnih grla, uticnica...
To sam pokušao iako snm znao da neće dati rezultat jer izbacuje ponekad a ne uvijek. Ujedno, to nije validan način provjere RCDa zbog otpora petlje koji nije isti u svakom krugu. Uključenjem samo jednog potrošača ne mora značiti da će izbaciti jer se struja prema zemlji ne zatvara istim putem kao npr kad su uključena dva ili više potrošača. Zavisi i od načina spajanja prekidača rasvjete i utičnica... :sad: FID je inače 40/0,03

Nakon detaljnog studiranja problema po internetu i knjigama, izbacujem mogućnosti vanjskog uticaja jer nema šanse.

Ostala su 3 razloga moguća:
- podivljala sklopka
- skupilo se previše potrošača i negdje imam leak, ja pretpostavljam šporet ili bojler (dodano je dosta toga od prije 15 godina)
- nula i zemlja su mi negdje popustile međusobno i imam prolaz, pa kad se uključi određena kombinacija potrošača ISPADA :(

Trenutno sve prespojeno preko, i radi ko sunce :D :D
славянин

#350 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

studiorum_tuzlaensis wrote:
славянин wrote:
To sam pokušao iako snm znao da neće dati rezultat jer izbacuje ponekad a ne uvijek. Ujedno, to nije validan način provjere RCDa zbog otpora petlje koji nije isti u svakom krugu. Uključenjem samo jednog potrošača ne mora značiti da će izbaciti jer se struja prema zemlji ne zatvara istim putem kao npr kad su uključena dva ili više potrošača. FID je inače 40/0,03

Nakon detaljnog studiranja problema po internetu i knjigama, izbacujem mogućnosti vanjskog uticaja jer nema šanse.

Ostala su 3 razloga moguća:
- podivljala sklopka
- skupilo se previše potrošača i negdje imam leak, ja pretpostavljam šporet ili bojler (dodano je dosta toga od prije 15 godina)
- nula i zemlja su mi negdje popustile međusobno i imam prolaz, pa kad se uključi određena kombinacija potrošača ISPADA :(

Trenutno sve prespojeno preko, i radi ko sunce :D :D
Dakle nisam pogresno napisao :)
Probaj sa drugom (mozes vratiti reci da ti ne odgovara ako ne bude radilo :-D )

Ostale opcije trazenje gdje bi mogao biti spoj je .....
ako ne uspije zamijena nabijes osigurac normalni umjesto nje - mada fid je zakon sto se tice sigurnosti..
Post Reply