Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#326 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:Ne mozes tako gledati.
Tamo je cijena za obicnu kucu 380 hiljada eura.
A kod nas mozes kupiti vilu za 380 hiljada KMa. Marka je vrijednija kod nas.
OK, sta je lakse, zaraditi 200 000 KM u BiH ili 400 000 eura u Austriji?
prog321

#327 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Kako kome.
Ja bih rekao da je lakse zaraditi 200 hiljada KM u BiH.
The BEN10

#328 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

Tomahawk11 wrote: Znam situaciju gdje je covjek podigao (ima nekih 10-ak godina) 300 000 KM za kupovinu stambenog prostora. Kreditni rok je 30 godina. Vratice ukupno 800 000 KM
Svašta. Baš me interesuje logika kojom se vodio...
Tomahawk11
Globalni moderator

#329 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

The BEN10 wrote:
Tomahawk11 wrote: Znam situaciju gdje je covjek podigao (ima nekih 10-ak godina) 300 000 KM za kupovinu stambenog prostora. Kreditni rok je 30 godina. Vratice ukupno 800 000 KM
Nema tu logike. Razmislja se kratkorocno, pa poslije sta bude.
Krediti od 20+ godina sa nasim kamata su potpisivanje robije.
Edin H.

#330 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

The BEN10 wrote:
Pa da gajbama raste cijena laganini, medjutim to u BiH i nije bas slucaj.
Tomahawk11
Globalni moderator

#331 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Edin H., ima i toga, pojedici su znali uzeti po 3-4 stana vodeci se tom logikom, a to je bilo kad su cijene nekretnina u Sa opasno divljale.
Poslije kad su vidjeli sta su uradili, pocela je prodaja ispod cijene da se koliko toliko izvade :-)
The BEN10

#332 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

Tomahawk11 wrote:
The BEN10 wrote:
Nema tu logike. Razmislja se kratkorocno, pa poslije sta bude.
Krediti od 20+ godina sa nasim kamata su potpisivanje robije.
MA dobro ba, al pazi - nije podigao 100-150 milja, već 300. Na 30 godina. Vjerujem da u trenutku dizanja kredita nije imao manje od 30 godina, što praktično znači da do 60-te godine vraćaš dug. Orilo gorilo, leđa "ušćakla", valja se dić i na posao.
Dakle, moraš dobro naigraisati da u ovako nesigurnom okruženju narednih 30 godina vraćaš 800 milja. Zamisli za 18 godina razboli se kolega, nedaj Bože. Objekat nebi prodao iznad 400 milja, a toliko je otprilike ostao dužan. Drugim riječima, jedva poklopiš ostatak duga. I na ledinu...
Edin H.

#333 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Tomahawk11 wrote:Edin H., ima i toga, pojedici su znali uzeti po 3-4 stana vodeci se tom logikom, a to je bilo kad su cijene nekretnina u Sa opasno divljale.
Poslije kad su vidjeli sta su uradili, pocela je prodaja ispod cijene da se koliko toliko izvade :-)
Zato kod nas kupovanje nekretnina na ovaj nacin i jeste rizicno.

U Engleskoj i kada je doslo do kraha, cijene su pale neko vrijeme, stagnirale i nakon nekog vremena pocele lagano rasti. Zato ljudi mnogo i ne razmisljaju kada treba uzeti stambeni kredit. A uostalom to i hajcaju politicari, jer na taj nacin tjeraju ljude da buru radni, poslusni i disciplinovani, kao sto to BEN10 objasni.

Kod nas se cijene nikada nisu vratile na onaj nivo od prije kraha, cak nasuprot.
Tomahawk11
Globalni moderator

#334 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Naravno, krajnje rizicna investicija.
Vec sam na ovoj temi potencirao problem roka otplate.
Nebitno, tema je minus na tekucem racunu. Eto da uzmemo da neko ima minus od 3 000 KM i odluci ga vratiti za 10 godina. Ne isplati se, ali nikako. Kamata na limit se krece izmedju 15-20%. Kad sracunas koliko vrati, ispadne skuplja pita nego tepsija.
Edin H.

#335 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Tomahawk11 wrote:Naravno, krajnje rizicna investicija.
Nebitno, tema je minus na tekucem racunu. Eto da uzmemo da neko ima minus od 3 000 KM i odluci ga vratiti za 10 godina. Ne isplati se, ali nikako. Kamata na limit se krece izmedju 15-20%. Kad sracunas koliko vrati, ispadne skuplja pita nego tepsija.

Ali zato odes u kladionicu sa 3 milje, pa oplodis :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#336 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Edin H. wrote:
Tomahawk11 wrote:Edin H., ima i toga, pojedici su znali uzeti po 3-4 stana vodeci se tom logikom, a to je bilo kad su cijene nekretnina u Sa opasno divljale.

U Engleskoj i kada je doslo do kraha, cijene su pale neko vrijeme, stagnirale i nakon nekog vremena pocele lagano rasti. Zato ljudi mnogo i ne razmisljaju kada treba uzeti stambeni kredit. A uostalom to i hajcaju politicari, jer na taj nacin tjeraju ljude da buru radni, poslusni i disciplinovani, kao sto to BEN10 objasni.

Kod nas se cijene nikada nisu vratile na onaj nivo od prije kraha, cak nasuprot.
Da, cjene nekretnina u Sa su u konstantnom padu, sto zbog platezne moci gradjana, sto zbog konstantnog povecanja ponude stambenih prostora u odnosu na potraznju. Iskreno, ne znam ko je mislio da cijene mogu biti vece nego su bile negdje prije 2008., pa uzeti malo prostom logikom. Zapravo znam, zinula gladna guzica.
Ovo za poslusnost....
Primjer kako rade u Preventu: otvorio covjek firmu u Gorazdu, otvorio odjel banke, zaposlio ljude, otvorio im racune u svojoj banci, dao im kredite i....ambalaza rotira :D Moderno ropstvo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#337 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Edin H. wrote:
Tomahawk11 wrote:Naravno, krajnje rizicna investicija.

Ali zato odes u kladionicu sa 3 milje, pa oplodis :D
Kladionica i ja smo zavrsili, a i kad sam igrao, to nikad ne bih uradio.
Mada, vjeruj, ima i takvih. Uzmu 5-10 000 i pravac kladionica, kockarnica da obrnu....i onda krecu belaji.
Jedan taksista tako podigne 2 x 10 000 u 2 mjeseca i poslije toga nigdje covjeka. Sta je bilo, pojela maca. Skrsio covjek sve, prokockao.
Edin H.

#338 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Tomahawk11 wrote:
Da, cjene nekretnina u Sa su u konstantnom padu, sto zbog platezne moci gradjana, sto zbog konstantnog povecanja ponude stambenih prostora u odnosu na potraznju. Iskreno, ne znam ko je mislio da cijene mogu biti vece nego su bile negdje prije 2008., pa uzeti malo prostom logikom. Zapravo znam, zinula gladna guzica.
Ovo za poslusnost....
Primjer kako rade u Preventu: otvorio covjek firmu u Gorazdu, otvorio odjel banke, zaposlio ljude, otvorio im racune u svojoj banci, dao im kredite i....ambalaza rotira :D Moderno ropstvo.
Da a u isto vrijeme ljudi dobrovoljno u to ulaze, jer eto smatraju da nesto stvaraju i da ce za 25 - 30 godina imati barem vrijednu kucu.

Ali dohakali su kapitalisti i tome. Razbolis se, moras u staracki dom, staracke domove drze privatne firme kojima u zamjenu za njegu prepises kucu.

Zavrsis, gdje si bio, nigdje, sta si radio, nista. :-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#339 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Treba kratkorocnije razmisljati, prosla su vremena kad se lova trpala u jastuk.
Edin H.

#340 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Tomahawk11 wrote:Treba kratkorocnije razmisljati, prosla su vremena kad se lova trpala u jastuk.
Tako nekako :-)
prog321

#341 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote:
Edin H. wrote:

.
U Engleskoj , i drugim zapadnim drustvima gdje postoji socijala, vlada jednostavna logika . Naime, kada njima cijene nekretnina pocnu padati, oni samo podignu kvotu za uvoz imigranata.
Odmah se podigne i potraznja za nekretninama. Podigne se ubiranje poreza i sve na papiru izgleda sjajno.
To BiH ne moze. :-D
512MB

#342 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

prog321 wrote: Tu ratu od 1490 Eur mozes dobiti samo ako ti je kamata 0% i ti si uplatio najmanje 40 000 na tu svotu od 380 hiljada.
A da je lako izvodivo? Bas i nije.
Prosjecna plata za muskarca u Salzburgu je oko 2000 eura. Dok zene zaradjuju oko 1500. Znaci, citava zenina plata ode samo na stanarinu. A gdje su vrtici, i odjeca, dva auta, itd. ? :-D
Hebes prosjecnu platu, sa tim nemos dobacit nidokud. Dva auta su svakako luxus. Ja nemam auto :) uvjek sam voz/avion, zena ima zbog djece i posla.

Odosmo u offtopic. Uglavnom, linit na karti je dobar kad zatreba i kad se 2-3 mjeseca vrati.
shalla

#343 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by shalla »

Znam da smo odmakli od teme ali samo da se vratim na ovu priču oko dužih rokova kredita. Iskren da budem, koliko ja poznajem prilike, mislim da u BiH dosta mali broj ljudi može riješiti stambeno pitanje i da sebi priušti još recimo auto (koje je danas postalo prijeka potreba, ne luksuz) bez nekog većeg kredita koji automatski, zbog obračuna kreditne sposobnosti mora ići na duži rok :sad:

Kuća/stan minimalno od 60-70 hiljada, auto 15-20 hiljada, da riješiš dva osnovna životna problema eto te na zavali od 100-ak hiljada, sa kamatom od 6%, na 10 godina to ti je 1100 KM mjesečna rata, koliko procentualno ima domaćinstava da to sebi može priuštiti, 10-15%?
Radim 11 godina u banci u prodaji, vjerujte da svaki cca dvadeseti klijent pita koliko će ukupno vratiti kredita, onih ostalih 19 samo gledaju da mogu podnijeti ponuđenu ratu i da zadovolje kreditnu sposobnost, i ne razmišljaju o tome da će vratiti dupli iznos kredita jer nažalost nemaju drugi način da riješe stambeno pitanje...
Hakiz

#344 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Hakiz »

shalla wrote:Znam da smo odmakli od teme ali samo da se vratim na ovu priču oko dužih rokova kredita. Iskren da budem, koliko ja poznajem prilike, mislim da u BiH dosta mali broj ljudi može riješiti stambeno pitanje i da sebi priušti još recimo auto (koje je danas postalo prijeka potreba, ne luksuz) bez nekog većeg kredita koji automatski, zbog obračuna kreditne sposobnosti mora ići na duži rok :sad:

Kuća/stan minimalno od 60-70 hiljada, auto 15-20 hiljada, da riješiš dva osnovna životna problema eto te na zavali od 100-ak hiljada, sa kamatom od 6%, na 10 godina to ti je 1100 KM mjesečna rata, koliko procentualno ima domaćinstava da to sebi može priuštiti, 10-15%?
Radim 11 godina u banci u prodaji, vjerujte da svaki cca dvadeseti klijent pita koliko će ukupno vratiti kredita, onih ostalih 19 samo gledaju da mogu podnijeti ponuđenu ratu i da zadovolje kreditnu sposobnost, i ne razmišljaju o tome da će vratiti dupli iznos kredita jer nažalost nemaju drugi način da riješe stambeno pitanje...
Meni je super kada banka preko koje se dobija plata u firmi počne reklamirati stambene kredite, a plata 90% zaposlenih između 450 i 600 KM. Vrhunac cinizma.
mayab

#345 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by mayab »

512MB wrote:
prog321 wrote: Tu ratu od 1490 Eur mozes dobiti samo ako ti je kamata 0% i ti si uplatio najmanje 40 000 na tu svotu od 380 hiljada.
A da je lako izvodivo? Bas i nije.
Prosjecna plata za muskarca u Salzburgu je oko 2000 eura. Dok zene zaradjuju oko 1500. Znaci, citava zenina plata ode samo na stanarinu. A gdje su vrtici, i odjeca, dva auta, itd. ? :-D
Hebes prosjecnu platu, sa tim nemos dobacit nidokud. Dva auta su svakako luxus. Ja nemam auto :) uvjek sam voz/avion, zena ima zbog djece i posla.

Odosmo u offtopic. Uglavnom, linit na karti je dobar kad zatreba i kad se 2-3 mjeseca vrati.
:thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#346 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by mali_milojica »

Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
Svi,ali bas svi koje znam i koji imaju limit na kartici,bez obzira bio on 1000,1500,2000 ili 3000 KM su do daske u minusu i tako godinama. Ne mogu da ga vrate. Koja je onda razlika mene kojem je na racunu 0 KM i ne mogu u minus i ovoga sto je u minusu kompletan limit na kartici,stalno,bez naznaka da idu prema pozitivnoj 0.
Raigor Stonehoof

#347 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Raigor Stonehoof »

mali_milojica wrote:Ja licno nemam limit na kartici,a nije da nije bilo momenata kad mi je zatrebalo. Jbg sakrij se u svoja 4 zida i suti,proci ce.
Svi,ali bas svi koje znam i koji imaju limit na kartici,bez obzira bio on 1000,1500,2000 ili 3000 KM su do daske u minusu i tako godinama. Ne mogu da ga vrate. Koja je onda razlika mene kojem je na racunu 0 KM i ne mogu u minus i ovoga sto je u minusu kompletan limit na kartici,stalno,bez naznaka da idu prema pozitivnoj 0.
razlika je u tome sto ti mirno spavas a oni se brinu kako ce se poravnat :)
mayab

#348 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by mayab »

Taj limit kod onih koji ne znaju s tim zovem "seks za jednu noć" - kratkotrajno zadovoljstvo, a onda se nikako izvući iz belaja... :lol: :lol: :lol:
madner

#349 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by madner »

Pa razlika je oko 3000 KM. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#350 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

shalla wrote:Znam da smo odmakli od teme ali samo da se vratim na ovu priču oko dužih rokova kredita. Iskren da budem, koliko ja poznajem prilike, mislim da u BiH dosta mali broj ljudi može riješiti stambeno pitanje i da sebi priušti još recimo auto (koje je danas postalo prijeka potreba, ne luksuz) bez nekog većeg kredita koji automatski, zbog obračuna kreditne sposobnosti mora ići na duži rok :sad:

Samo da potvrdim, da, to je ta cifra, one godine kad sam kupovao stan, auto, zenio se....ode 100 milja :D
Doduse, pola sam kesa, pola kredit.
Post Reply