EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

parangal_

#326 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Indigont wrote:taj graf sa hourly compensation opet pokazuje 10-15% porasta. Razlog zasto se ne podudara sa produktivnoscu je taj sto sa sve vecim razvojem tehnologije neke osobe postaju i do 1000x produktivnije od ostalih. Jedan genijalan programer na primjer moze biti produktivniji od doslovno 5000 ljudi koji su informaticki nepismeni jer on moze svojim programiranjem rijesiti probleme miliona ljudi i pojacati njihovu produktivnost. Ko je izmislio Excell taj je podigao produktivnost računovođa za 1000%. Ljudi su doslovno bili šokirani kakva čudesa mogu izvesti i koliko im je olakšalo posao, a to se ne odnosi samo na informatiku nego i druge grane privrede.

razlika od 1970. i danas je u zapadnim zemljama jasna svima koji imaju oči. Ljudi duze zive, imaju vise stvari, vise automobila, vise idu na odmore, bolji standard zivljenja imaju, a tu spadaju i sve fukare koje su otisli iz Bosne u zapadne drzave 1970tih, a i 80 i svih drugih godina, 99% njih se snaslo i zive dobro.

+ nasao si Ameriku koja je najgora po jednakosti, a zanemario da si rekao "zapadne drzave". Gdje je Njemacka, Velika Britanija, Francuska?

a tema je glupa ko noc. Vi biste izgleda da mi ostanemo u skupini sa Kosovom. Jedine dvije drzave koje se ne razmatraju za EU su Bosna i Kosovo i vi mislite da je to OK.
tehnoloski napredak je uvijek determinanta produktivnosti, i rast realnih plata je pratila tu produktivnost za 150 godina u americi sve do 1970. nismo zivili u kamenom dobu do 1970 pa onda izmislili internet. tehnoloski napredak, kao npr. izum parne masine i smanjenje troska transporta je bio veci iskorak nego IT revolucija u 90im pa je rast opet isao ruku pod ruku sa rastom realnih plata.

ono sto se mjenja sa pocetka 70ih je to da su elite provalile da umjesto da povecavaju realne plate mogu omoguciti da se svako zaduzi koliko zeli. prije 1970 kreditne kartice imalo je par ljudi a od tada skoro svako. i to se i vidi kada pogledas koliko raste zaduzenje po householdu od ranih sedamdesetih, kao i to koji procenat kuca je u vlasnistvu amerikana a koji procenat pod morgidzom. nije slucajno da se ovo podudara sa kolabiranjem bretton woodsa, i fenomenom petrodolara.

ti rece da je rezultat slabijeg rasta grcke veliki uticaj drzave a njemacka ima manju nejednakost upravo jer ima pravedniji sistem. u njemackoj je npr. univerzitetsko obrazovanje besplatno za svakoga sto je identicno velikom uticaju drzeve u ekonomiji tj. vecem javnom vlasnistvu dobara.
limeni

#327 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by limeni »

prog321 wrote:
hAZNADAR wrote: Jeste ali je u neometanom usponu. BiH je naslijedila staru infrastrukturu koju je pravila bivsa drzava kao i industriju. Sve to jarane danas propada jer se slabo odrzava. Kongo ipak gradi polako, a mi samo sminkamo naslijedjen europski look dok se totalno ne raspadne.

.
Kmechavci su u svakoj drzavi isti.
BiH mnogo bolje stoji nego mnoge zemlje u okolini. Imamo sto je najvaznije financijsku stabilnost.
Sto je mozda srecna okolnost ili znanje nasih financ magova. Ali na to ne bih racunao. Prije bih rekao da smo imali srecu jer smo valutu povezali sa Eurom. A time garantovali stabilnost.
mi smo i u jugoslaviji bili fukara a to pokazuje i statistika. nas bruto-domaci proizvod (gdp) je bio mizeran 1988 godine.

SLO 5900
HRV 3200
VOJ 3100
SRB (bez VOJ i KOS) 2200
CG 1800
BiH 1600
MAK 1500
KOS 700

Prosjek: 2500

ovo sto je ostalo od industrije su rusevine koje je skuplje odrzavati nego da imas neki profit, imas posljedice rata tj. rusevine, imas porusenu infrastrukturu, gubitak radnosposobnog stanovnistva i migraciju, imas losu sigurnosnu situaciju koje sprijecavaju vece investicije, imas los dejtonski sistem..
mi jos dobro stojimo kakva je situacija kod nas na balkanu ali eto mislim da dolaze bolji dani i treba biti optimista da ce nas eu pogurati finansijski i politicki.
agnostic_front

#328 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by agnostic_front »

random prolaznik wrote:
agnostic_front wrote:
prog321 wrote:Kad vec spominjete Kongo.

Kongo u stvari ima veci GDP od BiH.
Svakoj budali je ocigledna razlika izmedju nas i njih.

Ovako Kongo izgleda:
http://www.unocha.org/sites/default/fil ... aCover.jpg
:shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
To je izbjeglički kamp. Ne znam šta je smiješno.
Smiješno je ovo napisano, a ne fotografija.
Last edited by agnostic_front on 16/11/2014 13:25, edited 1 time in total.
Paranoid

#329 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Paranoid »

Mogao si bar sliku skinuti....pa se smij dokle hoćeš..
parangal_

#330 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

samo 1 od 8 amerikanaca zivi normalno, prema zadnjem istrazivanju USA today.

http://www.usatoday.com/story/money/per ... ya5ykfpnq2
agnostic_front

#331 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by agnostic_front »

Paranoid wrote:Mogao si bar sliku skinuti....pa se smij dokle hoćeš..
Pošteno, izvinjavam se.
Captain Ahab

#332 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Captain Ahab »

parangal_ wrote:samo 1 od 8 amerikanaca zivi normalno, prema zadnjem istrazivanju USA today.

Pretjerujes, Parangal. Tacno je ovo gore sto govoris za porast nejednakosti u Americi od sedamdesetih (sto je u Evropi manje izrazeno), a sto se moze objasniti nizom faktora koje neko gore spomenu (i tehnoloski razvoj i globalizacija i akumulacija 'bogatstva', sto je Pikkety dobro objasnio). I taj rast nejednakosti sam po sebi ne znaci propast ni Amerike, ni kapitalizma, jer su i Amerika i kapitalizam prebrodili i puno gore krize od ove prethodne.

Ali rechi da samo jedan od osam Amerikanaca zivi normalno je suludo.U clanku koji si postao pricaju o iznosu od $130.000 godisnje zarade za cetveroclanu porodicu na godisnjem nivou. Znaci po tebi sve ispod toga nije normalno?

"An analysis by USA TODAY shows that living the American dream would cost the average family of four about $130,000 a year."
parangal_

#333 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Captain Ahab wrote:
parangal_ wrote:samo 1 od 8 amerikanaca zivi normalno, prema zadnjem istrazivanju USA today.

Pretjerujes, Parangal. Tacno je ovo gore sto govoris za porast nejednakosti u Americi od sedamdesetih (sto je u Evropi manje izrazeno), a sto se moze objasniti nizom faktora koje neko gore spomenu (i tehnoloski razvoj i globalizacija i akumulacija 'bogatstva', sto je Pikkety dobro objasnio). I taj rast nejednakosti sam po sebi ne znaci propast ni Amerike, ni kapitalizma, jer su i Amerika i kapitalizam prebrodili i puno gore krize od ove prethodne.

Ali rechi da samo jedan od osam Amerikanaca zivi normalno je suludo.U clanku koji si postao pricaju o iznosu od $130.000 godisnje zarade za cetveroclanu porodicu na godisnjem nivou. Znaci po tebi sve ispod toga nije normalno?

"An analysis by USA TODAY shows that living the American dream would cost the average family of four about $130,000 a year."
to je benchmark koji su postavili za "amerikan dream". amerikan dream nije vila na beverly hillsu. american dream je samo otplacena kuca, auto, osiguranje, pare za penzioni fond, pare za college i tekuci troskovi. to je sve. malo ambiciozniji "american dream" je $150 000, da mozes otici na vacation u evropu ili da jedes malo bolju hranu.
prog321

#334 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Najsmješnije je kada jedan od naših indijanaca dodje ovdje pa kaže u Americi je prosjek da ideš jednom godišnje na zimovanje i jednom na ljetovanje :lol: :lol:
Captain Ahab

#335 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Captain Ahab »

parangal_ wrote:
Captain Ahab wrote:

to je benchmark koji su postavili za "amerikan dream". amerikan dream nije vila na beverly hillsu. american dream je samo otplacena kuca, auto, osiguranje, pare za penzioni fond, pare za college i tekuci troskovi. to je sve. malo ambiciozniji "american dream" je $150 000, da mozes otici na vacation u evropu ili da jedes malo bolju hranu.
OK, znaci sve sto nije 'American dream' ukljucujuci 4WD SUV po toj definiciji nije normalno.

Osim toga izracun im je nategnut i pun gresaka.

130,000 - 17,500 (pretax savings) = 112,500
- 30% taksi (okvirno)
= cca 78,000 neto plate

Po njihovom izracunu za sve troskove treba 58,000 (pri cemu pokrivaju djeci i osnovno skolovanje i fakultet). I ostaje 20,000 dolara za putovanja, izlaske, stednju mimo penzionog itd. Ovo je dosta bolje od 'normalnog'.

Dalje, rade gresku i tako sto uzimaju kucanstvo od cetiri osobe sa maksimalnim troskovima (djeca se skoluju, kuca jos nije isplacena itd.), dok prosjecno kucanstvo ima 2.5 a ne 4 osobe, i ima dosta manje troskove. Istovremeno su za distribuciju prihoda kucanstva (na osnovu koje su odredili da jedna osmina zaradjuje vise od 130,000) uzeli sva kucanstva, a ne samo kucanstva cije su troskove procijenili tako visoko. Znaci porede kruske i jabuke.

Da se razumijemo, nije mi neka namjera da posebno hvalim Ameriku i licno puno vise volim evropska rjesenja socijalne zastite itd., ali je sasvim pogresno uzeti ovakve naopake statistike kao argument da se u Americi 'nenormalno'' zivi.
parangal_

#336 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Captain Ahab wrote:
parangal_ wrote:
Captain Ahab wrote:

OK, znaci sve sto nije 'American dream' ukljucujuci 4WD SUV po toj definiciji nije normalno.

- 30% taksi (okvirno)
= cca 78,000 neto plate

Po njihovom izracunu za sve troskove treba 58,000 (pri cemu pokrivaju djeci i osnovno skolovanje i fakultet). I ostaje 20,000 dolara za putovanja, izlaske, stednju mimo penzionog itd. Ovo je dosta bolje od 'normalnog'.

Dalje, rade gresku i tako sto uzimaju kucanstvo od cetiri osobe sa maksimalnim troskovima (djeca se skoluju, kuca jos nije isplacena itd.), dok prosjecno kucanstvo ima 2.5 a ne 4 osobe, i ima dosta manje troskove. Istovremeno su za distribuciju prihoda kucanstva (na osnovu koje su odredili da jedna osmina zaradjuje vise od 130,000) uzeli sva kucanstva, a ne samo kucanstva cije su troskove procijenili tako visoko. Znaci porede kruske i jabuke.

Da se razumijemo, nije mi neka namjera da posebno hvalim Ameriku i licno puno vise volim evropska rjesenja socijalne zastite itd., ali je sasvim pogresno uzeti ovakve naopake statistike kao argument da se u Americi 'nenormalno'' zivi.
pa nije normalno, osim ako ti je normalno raditi za minimum wage i ziviti u trailor parku.

zivio sam u americi 10 godina i valjda sam nesta vidio svojim ocima. ne bi se nikad vracao da mi je standard tamo bio veci a imao sam platu od 100 000 dolara.
Captain Ahab

#337 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Captain Ahab »

parangal_ wrote:
Captain Ahab wrote:
parangal_ wrote:

- 30% taksi (okvirno)
= cca 78,000 neto plate

pa nije normalno, osim ako ti je normalno raditi za minimum wage i ziviti u trailor parku.

zivio sam u americi 10 godina i valjda sam nesta vidio svojim ocima. ne bi se nikad vracao da mi je standard tamo bio veci a imao sam platu od 100 000 dolara.
Izmedju minimum wage i 130,000 je velika razlika. I shvati da nas ovdje ima jos koji smo zivjeli i u BH i po svijetu.

Cestitam na uspjehu...
parangal_

#338 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Captain Ahab wrote:
parangal_ wrote:[quote="Captain Ahab

- 30% taksi (okvirno)
= cca 78,000 neto plate

Izmedju minimum wage i 130,000 je velika razlika. I shvati da nas ovdje ima jos koji smo zivjeli i u BH i po svijetu.

Cestitam na uspjehu...[/quote]

to je neki benchmark za american dream. naravno, prosjecan meksikanski imigrant ce biti sretan sa 10000, bosanski imigrant sa 25000, itd. ali taj american dream ima puno manji procenat amerikanaca danas nego 1950 godine.
prog321

#339 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

parangal_ wrote:

Ne razumijem.
Zivio si u Americi 10 godina i imao platu od 100 hiljada zelenchaka ? i odlucio da napustis ? :shock:
Captain Ahab

#340 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Captain Ahab »

parangal_ wrote:
Captain Ahab wrote:

Cestitam na uspjehu...
to je neki benchmark za american dream. naravno, prosjecan meksikanski imigrant ce biti sretan sa 10000, bosanski imigrant sa 25000, itd. ali taj american dream ima puno manji procenat amerikanaca danas nego 1950 godine.
ok, da ne razglabamo vise o benchmarku i sta je normalno a sta nije. slazem se da median household income stagnira vec 30 godina i to jeste problem jer ljudi svoju situaciju ne gledaju staticno, vec ocekuju da ce im u buducnosti uvijek biti bolje i mjere se prema ostalima...
parangal_

#341 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

prog321 wrote:
parangal_ wrote:

Ne razumijem.
Zivio si u Americi 10 godina i imao platu od 100 hiljada zelenchaka ? i odlucio da napustis ? :shock:
nisam imao takvu platu deset godina... prvo sam morao da zavrsim srednju, pa faks, pa postdiplomski. radio sam par godina ali se ne isplati... skupo je sve. tj skupe su bitne stvari, a neki fiksni trskovi kolju...

naravno, dosta zavisi u kakvim uslovima si odrastao i na sta si navikao.
prog321

#342 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Sto hiljada zelembaca je ipak sto hiljada.
Hmm
Indigont

#343 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Indigont »

Ma kakvih 100.000, ili si lud sto si dosao nazad ili nesto tu ne stima.

Gledam ja slike sa fejsa od mojih rodjaka i svi zive ko carevi, pa cak i onaj koji je samo vozac. Nedavno putovao u Portugal sa zenom.

Mora se mnogo raditi ali ako oboje u braku rade, kroz godine mogu steci svasta nesto.
AmADin_gospo

#344 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by AmADin_gospo »

šta se čovjek načitati može ovde i kakve budale imaju pristup internetu... bože dragi.

tipični balkanski mentatlitet. svi su krivi, mi smo nevini, nas niko nevoli, mi smo fini i vrijedni.

EU traži kvalitet, kvalitet i samo kvalitet dokazani i konstantni.dok to naši proizvodi nemaju. svaka serija se razlikuje od prethodne po kvalitetu, i samim time, nema prolaza u EU.
priče o mesu starom 5 godina i jabukama iz hladnjače starih 4 godine, o nakim hemikalijama po laimunu su budalaštine za budale objavljene od budala.

uzmite knjigu, pročitajte šta, edukujte se, ostavite se exkluzive, sveta, i još kojekakvih ima srač portala uključujuči i kliks.

otvorite oči.
prog321

#345 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Veci su glupsoni ovakvi koji prozivaju druge da otvore oci.
Kao da Meggle u Bihacu proizvodi losije mlijeko od onoga Meggle u EU :lol:
parangal_

#346 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

Indigont wrote:Ma kakvih 100.000, ili si lud sto si dosao nazad ili nesto tu ne stima.

Gledam ja slike sa fejsa od mojih rodjaka i svi zive ko carevi, pa cak i onaj koji je samo vozac. Nedavno putovao u Portugal sa zenom.

Mora se mnogo raditi ali ako oboje u braku rade, kroz godine mogu steci svasta nesto.
ti ne poznajes dobro psihologiju ljudi. ko ima potrebu da na fejsbuk postira slike koje govore o tome kako mu je super, nema veceg dokaza da mu nesto fali u zivotu. i nemas pojma kako su stvari tamo skupe, tj. kako je kondo u cikagu, tj. stan, krov nad glavom jebeno skup. ako hoces da je kvalitetan i na dobroj lokaciji. i sta se sve mora placati, odrzavanje, razna osigaranja, servisi, porezi i pizdarije. o drugim tekucim stvarima i kamatama na kredite da ne govorim. koliko me je skolovanje doslo, vecina ljudi bi se objesila sa takvim kreditom. jeftina je samo dzank hrana i skart odjeca i obuca i benzin. sve ostalo je neuporedivo skuplje. ja ovde jedem u najboljim restoranima bez razmisljanja koliko to kosta a u americi i sa takvom platom to nisam mogao da radim. ili recimo ako hoces da pojedes paradajiz koji ima neki ukus, to je nemoguce. kupis jabuku izgleda carobno zagrizes isto guma. cak i ono sto reklamiraju kao organsko povrce nema ukusa, i cini se genetski modifikovano.

otiđi zivit tamo pusti se slika na fejsbuku.
Helena2014

#347 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Helena2014 »

Merkel: Rampa za Rusiju na Balkanu

Njemačka je zabrinuta zbog pritiska Rusije na zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na Bosnu i Hercegovinu. Ova informacija, da je njemačka vlada alarmirana u vezi s agresivnom antizapadnom politikom Rusije na Balkanu, jučer je odjeknula kao bomba.

Njemački Der Spiegel objavio je informaciju, pozivajući se na povjerljiv dokument i ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, u kojoj se izražava zabrinutost u vezi s pritiskom Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na BiH,

http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/24 ... lkanu.html
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#348 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by pici »

Helena2014 wrote:Merkel: Rampa za Rusiju na Balkanu

Njemačka je zabrinuta zbog pritiska Rusije na zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na Bosnu i Hercegovinu. Ova informacija, da je njemačka vlada alarmirana u vezi s agresivnom antizapadnom politikom Rusije na Balkanu, jučer je odjeknula kao bomba.

Njemački Der Spiegel objavio je informaciju, pozivajući se na povjerljiv dokument i ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, u kojoj se izražava zabrinutost u vezi s pritiskom Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na BiH,

koja crna rusija...moraju moljakat bugare i rumune za prelet preko njih do BiH i Srbije...mozda kaki tunel prokopaju :oops:
razonoda

#349 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by razonoda »

parangal_ wrote:
prog321 wrote:
parangal_ wrote:

Ne razumijem.
nisam imao takvu platu deset godina... prvo sam morao da zavrsim srednju, pa faks, pa postdiplomski. radio sam par godina ali se ne isplati... skupo je sve. tj skupe su bitne stvari, a neki fiksni trskovi kolju...

naravno, dosta zavisi u kakvim uslovima si odrastao i na sta si navikao.
:shock: Ako je istina sto si ovo gore napisao, skolovao se i na kraju skontao da je zivot skup( STA LI SU BITNA STVAR) po tebi, ITD, prosto nevjerovarno.
SA tim $ se debelo LUKSUZNO ZIVI. Te UBLEHE pisi djeci.
Helena2014

#350 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Helena2014 »

pici wrote:
Helena2014 wrote:Merkel: Rampa za Rusiju na Balkanu

koja crna rusija...moraju moljakat bugare i rumune za prelet preko njih do BiH i Srbije...mozda kaki tunel prokopaju :oops:
Angela kaže, ne ja, Angela Merkel, znaš. Otvori link, pročitaj tekst
Post Reply