Znači ti sutra junački klanjaš u parku?S4mpion wrote:
I ovu raspravu uspješno privedosmo kraju
Vjerovati naspram znati
- fatamorgana
#326 Re: Vjerovati naspram znati
- fatamorgana
#327 Re: Vjerovati naspram znati
I kroksica, škirpe, i rest of the case? 
- Kroksica
#328 Re: Vjerovati naspram znati
Ja bih bas rekla da je ovo nesto moderno, nije ovoga prije bilo.fatamorgana wrote:I kroksica, škirpe, i rest of the case?
- fatamorgana
#329 Re: Vjerovati naspram znati
Naravno, retro je u modi, volim i retroKroksica wrote:Ja bih bas rekla da je ovo nesto moderno, nije ovoga prije bilo.fatamorgana wrote:I kroksica, škirpe, i rest of the case?
- nasa
#330 Re: Vjerovati naspram znati
Ne treba biti iskljuciv, bas sam ja nekad na pocetku ove naizgled obecavajuce teme
napisala da je to unutar covjeka, pravo da izabere, ne treba ni ici u krajnosti i reci moze sve...
A kod nas treba svakako povesti racuna i o historiji medjureligijskih sukoba i nekako to pravo dovesti u razumnu mjeru u kojoj nije nametljivo za druge, iritirajuce itd.
Ne znaci to ni da trebamo ostati bukve pa samo svoje vec i malo pokusati shvatiti druge, a pri tome naci nacin da ostanemo svoji...
Eeee ujedno da malo prekinemo ovaj chat
A kod nas treba svakako povesti racuna i o historiji medjureligijskih sukoba i nekako to pravo dovesti u razumnu mjeru u kojoj nije nametljivo za druge, iritirajuce itd.
Ne znaci to ni da trebamo ostati bukve pa samo svoje vec i malo pokusati shvatiti druge, a pri tome naci nacin da ostanemo svoji...
- fatamorgana
#331 Re: Vjerovati naspram znati
Slažem se, vjerovati u nešto je subjektivan čin a znati nešto objektivan ....nasa wrote: Eeee ujedno da malo prekinemo ovaj chat
- nasa
#332 Re: Vjerovati naspram znati
Ako ja kazem da znam onda je to je'l' kao objektivno
moze
- fatamorgana
#333 Re: Vjerovati naspram znati
Pa ako nešto objektivno znaš onda je to to.nasa wrote:Ako ja kazem da znam onda je to je'l' kao objektivnomoze
Primjer, neko vjeruje da struja od 220 Volta ne ubija a ti znaš da ubija, kontaš sad razliku?
- nasa
#334 Re: Vjerovati naspram znati
Ma kontam te, naravno, ali kad pricamo o religiji sve je to subjektivno jer procjenu donosi pojedinac.
Ali svakako vjera ostaje vjera, to sam se slozila na pocetku.
Ali svakako vjera ostaje vjera, to sam se slozila na pocetku.
-
Chagalj
#335 Re: Vjerovati naspram znati
hrastov žižak wrote:Vidim koliko znaš. Nikako. Niti želiš da saznaš, očigledno. Svojom ignorancijom pojednostavljuješ stvari koje su mnogo kompleksnije. Teorija evolucije ne tvrdi da je priroda stvorila ribu. Milioni vrsta riba su do sad izumrli zbog lošeg dizajna , zbog neprilagođenosti uslovima. Ti izdvojiš jednu koju je prirodna selekcija odvela u smjeru gdje će bit sposobna da preživi i onda kažeš evo ga, Allah stvorio. A jel' Allah stvorio i one loše dizajnirane milone riba koje su izumrle?
Eh da, definitivno se trebaš opismenit prije no što nastaviš dijelit lekcije. S ovim stepenom nepismenosti malo ko pametan će te doživljavat ozbiljno. Dakle, prvo prvopis, pa onda širi islamsku propagandu
znaci prirodna selekcija stvara 4 komponente na ledjima ribe, stap, silik, mamac i udicu da mi hvatala druge ribe?Ti izdvojiš jednu koju je prirodna selekcija odvela u smjeru gdje će bit sposobna da preživi i onda kažeš evo ga, Allah stvorio.
znaci prirodna selekcija, stvara 40 raznih komponenata i prirodnim motorima, postavlja ih na tacne pozicije kao puzle i onda mu odredi fruktozu kao gorivo da bi motor mogao normalno funkcionisati. znaci prirodna selekcija je kriva za najbolji motor u univerzumu???
ako nadjes tacno poslagane djecije puzle u sred pustinje, zasto onda nevjerujes da je vjetar, kise, tornado poslagao puzle u pustinji , jer izgleda po tebi moze priroda koja nema mozga to uciniti
- IcedMFEarth
#336 Re: Vjerovati naspram znati
Oj, kažeš 20 godina studiro religije, a toliko gluposti pišeš. Upravo je to za šta se ateisti "borimo". Da si 20 godina nešto korisno studiro dao bi dobar doprinos svijetu.
- ¤ jelena ¤
#337 Re: Vjerovati naspram znati
Ma ništa to što neko ćutke pročita, sve dok ne dobijem neki dokaz da nisam u pravu.Bafakkar wrote:@jelena
Da to je post koji sam bio procitao i na koji sam namjeravao odgovoriti, pa sam zaboravio. Tako da si ipak citana![]()
Post ide u finom pravcu i pitanja su na mjestu. Medjutim razlika polozaja poslanika i Isusa je ocigledna.
Poslanik je kvalitativno covjek. Isus je Bog.
OK, razumijem šta ti želiš reći, ali ja mislim da suštinski nema razlike između položaja, uloge, poslanika Muhameda u islamu i Isusa u hrišćanstvu:
- I jedan i drugi su živi posrednici između Boga, tj. Božije riječi i ljudi, samo što je to u Kuranu i Bibliji drugačije prikazano.
- Percepcija i jednog i drugog, od strane vjernika, takođe je u biti ista: i Muhamed i Isus su kultne ličnosti obožavane na jedan specifičan način, koji se razlikuje od svih ostalih poštovanja velikana u istoriji kulture i civilizacije.
Ili, i jedan i drugi su ljudska bića, koja se od svih ostalih ljudi razlikuju po tom nekom segmentu božanskog.
To je taj zajednički položaj o kojem ja govorim.
Ne razumijem kako može biti korektnije porediti svetu knjigu sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom,Bafakkar wrote:Isus je jedan, poslanika je bilo jako mnogo (124000). Muhammed (a.s.) jeste najbolji medju njima.
Isusova djelo je Bozije djelo.
Kao sto rekoh mnogo korektnije bi bilo poredit Kur'an i Isusa, nego Muhammed (a.s.) i Isusa.
nego porediti božijeg poslanika sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom?
- nasa
#338 Re: Vjerovati naspram znati
Iz perspektive islama nema potrebe da pricamo o slicnostima kad je jasno da za islam svi poslanici jesu u istom polozaju s tim da je Muhamed posljednji.
Odgovor na tvoje pitanje nije u stavu islama prema krscanskom dozivljaju Isusa vec u krscanskom dozivljaju ostalih poslanika...ili odgovoris na pitanje kako krscanstvo tretira, pa i glede onih agregatnih stanja, Mojsija, Abrahama itd.tu negdje je i odgovor na tvoja pitanja.
Odgovor na tvoje pitanje nije u stavu islama prema krscanskom dozivljaju Isusa vec u krscanskom dozivljaju ostalih poslanika...ili odgovoris na pitanje kako krscanstvo tretira, pa i glede onih agregatnih stanja, Mojsija, Abrahama itd.tu negdje je i odgovor na tvoja pitanja.
-
Chagalj
#339 Re: Vjerovati naspram znati
navedi sta je tacno glupost i zbog cega je glupost, a ne ovako polovicno, da uopste neznam na sta ciljas pa onda i nemogu tacno da ti odgovorim.IcedMFEarth wrote:Oj, kažeš 20 godina studiro religije, a toliko gluposti pišeš. Upravo je to za šta se ateisti "borimo". Da si 20 godina nešto korisno studiro dao bi dobar doprinos svijetu.
-
Bafakkar
#340 Re: Vjerovati naspram znati
¤ jelena ¤ wrote:
Ma ništa to što neko ćutke pročita, sve dok ne dobijem neki dokaz da nisam u pravu.![]()
OK, razumijem šta ti želiš reći, ali ja mislim da suštinski nema razlike između položaja, uloge, poslanika Muhameda u islamu i Isusa u hrišćanstvu:
- I jedan i drugi su živi posrednici između Boga, tj. Božije riječi i ljudi, samo što je to u Kuranu i Bibliji drugačije prikazano.
- Percepcija i jednog i drugog, od strane vjernika, takođe je u biti ista: i Muhamed i Isus su kultne ličnosti obožavane na jedan specifičan način, koji se razlikuje od svih ostalih poštovanja velikana u istoriji kulture i civilizacije.
Ili, i jedan i drugi su ljudska bića, koja se od svih ostalih ljudi razlikuju po tom nekom segmentu božanskog.
To je taj zajednički položaj o kojem ja govorim.
Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika.
Ne znam kako ti shvatas Isusa, ali nece mnogo krscana reci da je bogocovjek, vec da je Bog, jedno sa Bogom. Muhammed (a.s.) nema nista bozansko, to je ono sto se u Islamu naziva cisti tevhid.
Ovo je sustina da shvatis razliku. Ukoliko trazis nesto bozansko, to nije Muhammed (a.s.), on je CISTI covjek. Kur'an je bozanski, dio Boga, Bozija rijec, u tom smisu bi se mozda mogao porediti sa polozajem Isusa u krscanstvu..Ne razumijem kako može biti korektnije porediti svetu knjigu sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom,
nego porediti božijeg poslanika sa božijim poslanikom/(bogo)čovjekom?
- zlokruhovic
#341 Re: Vjerovati naspram znati
Ovo je osnova problema između religija a najviše između hrišćantva i islama , i to je prosto nerešivo.nasa wrote:Iz persppektive islama nema potrebe da pricamo o slicnostima kad je jasno da za islam svi poslanici jesu u istom polozaju s tim da je Muhamed posljednji.
Odgovor na tvoje pitanje nije u stavu islama prema krscanskom dozivljaju Isusa vec u krscanskom dozivljaju ostalih poslanika...ili odgovoris na pitanje kako krscanstvo tretira, pa i glede onih agregatnih stanja, Mojsija, Abrahama itd.tu negdje je I odgovor na tvoja pitanja
Svaki hrišćanin će reći :"Ko je taj Muhamed da sudi i govori o Isusu , kako se taj usuđuje da išta govori o njemu?? , nek se drži svojeg proroštva i svojih anđela i nek' ne uzima u usta nešto što je tuđe i da ne vređa drugu veru".
Najveći problem islama je upravo u ovome , em što vređa hrišćanstvo i hrišćane , em govori kako je Muhamed zadnji prorok i da posle njega ih više neće biti niti može , plus da su svi hrišćani zapravo muslimani tj.da će svi jednom to i postati pa ih se do tog dana šatro toleriše(čuvena islamaska tzv.tolerancija).
Kako bi potvrdio ovo što govorim da je istina , samo zamislite da se sad pojavi neka religija koja poentira i potvrđuje svoju doktrinu tako što pravi distoriziju islama i negira prirodu Muhameda i onoga što muslimani misle da on jeste.
Pa uveren sam da bi ti ljudi iz te sekte i te nove religije bar spavali 24h sa jednim okom otvorenim , a ipak mislim da im ne bi bilo mesta gde bi bili sigurni do kraja života.
Judaizam i hrišćanstvo su negirali i lagali o drugim religijama kako bi sebe potvrdili davno i što je najvažnije sve te religije i mnogoboštva su nestali(uništeni) tako da nema ko da se više buni.
Dok islam negira hrišćanstvo a hrišćana ima čak i više nego muslimana.
Ako to nije osnova za sukob kao što je bio i ranije ja ne znam šta onda jeste.
Naso znam jadanisitakva , ali si konformista i to je jasno kao dan , zato ja tebi i odgovaram ovako jer mislim da te mogu ubediti da svoju duhnvnost i moral možeš van islama i hrišćanstva naći , jer ako ostaneš onda postaješ ovo što sam naveo ma koliko se pravdala da nisi takva
-
kerima1
#342 Re: Vjerovati naspram znati
Ima i u islamskom obracanju Boga dosta spoja i sa Muhamedom,recimo imaju hadisi da se dove ne primaju ako se prvo ne zahvali Allahu pa onda donese salavat na poslanika.Recimo u sehadetu ima i Muhamed.Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika
Mi cesto podvlacimo da su nama svi poslanici isto,a uvijek podvucemo Muhamed je zadnji,vidis da je on na visem mjestu od ostalih i drugi poslanici da su nama toliko bitni i njih bi mi spominjali kao Muhameda sto ne cinimo znamo mi to svi dobro.
- zlokruhovic
#343 Re: Vjerovati naspram znati
Biti zadnji prorok je jednaka nebuloza kao i tvrdnja o božjem sinu i bogočoveku.kerima1 wrote:Ima i u islamskom obracanju Boga dosta spoja i sa Muhamedom,recimo imaju hadisi da se dove ne primaju ako se prvo ne zahvali Allahu pa onda donese salavat na poslanika.Recimo u sehadetu ima i Muhamed.Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika
Mi cesto podvlacimo da su nama svi poslanici isto,a uvijek podvucemo Muhamed je zadnji,vidis da je on na visem mjestu od ostalih i drugi poslanici da su nama toliko bitni i njih bi mi spominjali kao Muhameda sto ne cinimo znamo mi to svi dobro.
To je tako smela i bolesna tvrdnja da samo mogu reći da nema razlike između Isusa i Muhameda po pitanju bolesne ideološke dogmatike koja upravo zbog toga rezultuje sukobima i krvlju već vekovima.
-
Bafakkar
#344 Re: Vjerovati naspram znati
Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
Kur'an za muslimane je mnogo vise nego Biblija za krscane.
Cinjenica (sa kojom ce se svi sloziti) je da je Kur'an (danas i ovdje) dostupan svim ljudima. Kur'an za sebe tvrdi da je direktan Boziji govor, do svakog slova. Kur'an je bozanski.
Poruka je svim ljudima, da mu daju fer sansu, te da se sami uvjeri da li je Kur'an ono sto za sebe tvrdi da jeste.
Cinjenica (sa kojom ce se svi sloziti) je da je Kur'an (danas i ovdje) dostupan svim ljudima. Kur'an za sebe tvrdi da je direktan Boziji govor, do svakog slova. Kur'an je bozanski.
Poruka je svim ljudima, da mu daju fer sansu, te da se sami uvjeri da li je Kur'an ono sto za sebe tvrdi da jeste.
-
kerima1
#345 Re: Vjerovati naspram znati
Slazem se dobra nasa Naso,ti si bas blaga i razumna,nenametljiva.nasa wrote:Ne treba biti iskljuciv, bas sam ja nekad na pocetku ove naizgled obecavajuce temenapisala da je to unutar covjeka, pravo da izabere, ne treba ni ici u krajnosti i reci moze sve...
-
Chagalj
#346 Re: Vjerovati naspram znati
a ovaj dokument to matematicki dokazujeBafakkar wrote:Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
Brojcana cuda Kur'ana
http://www.docdroid.net/fk6w/brojcana-c ... a.pdf.html
-
Bafakkar
#347 Re: Vjerovati naspram znati
Bilo bi lijepo da ne pricas ono o cemu nisi sigurna.kerima1 wrote:Ima i u islamskom obracanju Boga dosta spoja i sa Muhamedom,recimo imaju hadisi da se dove ne primaju ako se prvo ne zahvali Allahu pa onda donese salavat na poslanika.Recimo u sehadetu ima i Muhamed.Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika
U Kur'anu, broj puta koliko se spominju poslanici:
Adam (25 times)
Al-Yasa' (6:86 and 38:48)
Ayub (4:163, 6:84, 21:83, 38:41)
Dawud (16 times)
Dhul-Kifl (21:85, 38:48)
Hud (25 times)
Harun (20 times)
Ibrahim (69 times)
Ismail (12 times)
Ilyas (6:85, 37:123 and maybe 37:130)
Ishaq (17 times)
Isa (25 times) 'Al-Masih'(11 times) and Ibn Maryam(23 times).
Idris (19:56, 21:85)
Lut (27 times)
Musa (136 times) Moses is the name of the human person mentioned most often in the Qur'an.
Muhammad (5 times: 3:144, 33:40, 47:2, 48:29 and Ahmed in 61:6)
Nuh (43 times)
Saleh (9 times)
Shu'ayb (10 times)
Sulayman (17 times)
Uzayr (9:30)
Yahya (5 times)
Ya'qub (16 times) Isra'il is also mentioned about 43 times.
Yusuf (27 times)
Yunus (4:163, 6:86, 10:98, 37:139)
Zakariyya (7 times)
Onda kad klanjas, sta ucis nakon sehadeta na sjedenju : Allahu moj, smiluj se Muhammedu, a.s., i njegovom potomstvu, kao što si se smilovao Ibrahimu, a.s., i njegovom potomstvu. Zaista si Ti Hvaljeni i Vječni. Allahu moj, blagoslovi Muhammeda, a.s., i njegovo potomstvo, kao što si blagoslovio Ibrahima, a.s., i njegovo potomstvo. Doista si Ti Hvaljen i Vječan.
Drugi poslanici su nam itekako bitni. Dovoljno je da se pogleda prostor u Kur'anu koji govori o njima.
Muhammed (a.s.) se izdvaja jer zakon koji je on donio se odnosi na nas. Moral i vjera ostaju isti.
- pussysmoke
#348 Re: Vjerovati naspram znati
Priča koju mogu pričati i pravoslavci, katolici i dr.Bafakkar wrote:Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
-
Bafakkar
#349 Re: Vjerovati naspram znati
Stoga pruzis sansu i odlucis sam za sebe.pussysmoke wrote:Priča koju mogu pričati i pravoslavci, katolici i dr.Bafakkar wrote:Problem je u tome sto vecina ljudi ne razumije sta za muslimane predstavlja Kur'an.
Niko ne postaje musliman (ili vjernik) zato sto mu neko kaze "To je Istina!". Moja poenta je da Islam DIREKTNO kroz Kur'an nudi sansu da svako odluci za sebe.
Last edited by Bafakkar on 04/08/2014 11:16, edited 1 time in total.
-
kerima1
#350 Re: Vjerovati naspram znati
Dzaba to sve sto pise kad je ocito damuslimani odvajaju Muhameda,drugi se samo priznaju.Bafakkar wrote:Bilo bi lijepo da ne pricas ono o cemu nisi sigurna.kerima1 wrote:Ima i u islamskom obracanju Boga dosta spoja i sa Muhamedom,recimo imaju hadisi da se dove ne primaju ako se prvo ne zahvali Allahu pa onda donese salavat na poslanika.Recimo u sehadetu ima i Muhamed.Razlika je znacajna. Poslanik nije posrednik u smisli naseg pristupa Bogu. Odnos covjek-Bog je iskljucivo direktan. U krscanstvu to nije slucaj. Da bi covjek dosao do Boga, mora ici preko Isusa. To je osjetna razlika
U Kur'anu, broj puta koliko se spominju poslanici:
Adam (25 times)
Al-Yasa' (6:86 and 38:48)
Ayub (4:163, 6:84, 21:83, 38:41)
Dawud (16 times)
Dhul-Kifl (21:85, 38:48)
Hud (25 times)
Harun (20 times)
Ibrahim (69 times)
Ismail (12 times)
Ilyas (6:85, 37:123 and maybe 37:130)
Ishaq (17 times)
Isa (25 times) 'Al-Masih'(11 times) and Ibn Maryam(23 times).
Idris (19:56, 21:85)
Lut (27 times)
Musa (136 times) Moses is the name of the human person mentioned most often in the Qur'an.
Muhammad (5 times: 3:144, 33:40, 47:2, 48:29 and Ahmed in 61:6)
Nuh (43 times)
Saleh (9 times)
Shu'ayb (10 times)
Sulayman (17 times)
Uzayr (9:30)
Yahya (5 times)
Ya'qub (16 times) Isra'il is also mentioned about 43 times.
Yusuf (27 times)
Yunus (4:163, 6:86, 10:98, 37:139)
Zakariyya (7 times)
Onda kad klanjas, sta ucis nakon sehadeta na sjedenju : Allahu moj, smiluj se Muhammedu, a.s., i njegovom potomstvu, kao što si se smilovao Ibrahimu, a.s., i njegovom potomstvu. Zaista si Ti Hvaljeni i Vječni. Allahu moj, blagoslovi Muhammeda, a.s., i njegovo potomstvo, kao što si blagoslovio Ibrahima, a.s., i njegovo potomstvo. Doista si Ti Hvaljen i Vječan.
Drugi poslanici su nam itekako bitni. Dovoljno je da se pogleda prostor u Kur'anu koji govori o njima.
Muhammed (a.s.) se izdvaja jer zakon koji je on donio se odnosi na nas. Moral i vjera ostaju isti.