Fabija nije Polo, Sandero nije Clio, ali ono sto je Clio za Fabiu to je Fabia za Sandera, a razlika je mozda i veca i auto koje u najskupljoj varijanti kosta 22 000 KM ni u ludilu ne moze biti ni blizu, a kamo li potpuno konkurentan (osim ako zivis u proslim vremenima i sve sto ima volan i 4 tocka isto i konkurentno) autu koji u najskupljoj varijanti kosta 28 000 KM odosno za 1/4 vise. Nema ja ti sta priznavati - cjenovnik govori sve1citroen xm wrote:Gorane: Ti dobro znaš da fabija nije polo kao ni što sandero nije klio. Mnogo su oni gori od skupljih modela u klasi. Sandero je potpuno konkurentan Fabiji želio ti priznati ili ne.
Dacia sandero ili Škoda fabia?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#326 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
-
goran16v
#327 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
johntra wrote:@goran..Uhvatio si se volana Fabie, što je i logično, jer je najvidljiviji...fino ti kažem opet, razlika između instrumenata Pola Mk4 i Fabie 2 je bukvalno u samo nekoliko stvari, uključujući digitalne pokazivače...da, različiti su, ali su onda i različiti oni u Sanderu, iako su sastavljeni od više njih...
Clio II se proizvodio do 2012 u Francuskoj i regularno se prodavao na tamošnjem tržištu, ali i više njih, kao i na našem...znači, model je bio aktuelan i dijelove koje je Sandero dobio dolazili su sa aktuelnog modela...volan u novom Sanderu je izvedenica volana iz Clia III, i dalje aktuelnog modela na mnogim tržištima...
i na kraju, šta to Fabia, osim volana, ručice mjenjača tipa pačji kljun, te analognih kontrola ventilacije ima još svoje, što baš niko nema u VW grupaciji?
isto toliko stvari ima i Dacia, a koje nema nijedan Renault model...
Naravno i to ne samo da je najvidljivji nego je i dizajenrki i za identifikaciju auta jedna od najbitnijih stavki i ako je to reciklirano onda je sve ostalo smijesno.
Pa ti skoro sve sto moze biti razlicito nabrojao da je razlicito i onda pitas sta je jos razlicito?! Ajd, kad vec pitas razliciti su audio uredjaji.
- johntra
#328 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
da, Škoda je dobila prva novi dizajn audio uređaja, koji se kasnije pojavljuje kao varijacija u mnogim VW modelima...Dacia ima nove audio uređaje koji su maksuz napravljeni za nove generacija Sandera i Logana i koje Renault modeli nemaju...kažem ti opet, koliko Fabia ima različitih detalja od ostalih VW modela, toliko ima i Dacia od ostalih Renault modela...
-
goran16v
#329 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Pogrijesio si, dizajn Skodinih audio uredjaja se nije pojavio u varijaciji u VW-u, svaki uredjaj sa razlicitim imenom je razlicito dizajniran, Skodini uredjaji imaju svoja imena, kod Seata je ista stvar tako da...johntra wrote:da, Škoda je dobila prva novi dizajn audio uređaja, koji se kasnije pojavljuje kao varijacija u mnogim VW modelima...Dacia ima nove audio uređaje koji su maksuz napravljeni za nove generacija Sandera i Logana i koje Renault modeli nemaju...kažem ti opet, koliko Fabia ima različitih detalja od ostalih VW modela, toliko ima i Dacia od ostalih Renault modela...
Mijesas dvije stvari, jedna stvar je preuzimati aktuelne komponente iz grupacije, a druga je stvar preuzinati komponente iz starih modela, a toga kod Skode nema, ali kod Dacie ima, ako nista jos uvijek ima volan iz Clia II ph2, dok su aktuelni Renault volani sasvim drugaciji.
- johntra
#330 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
ti sad fakat mene pokušavaš ubijediti da ovo:

izgleda DRASTIČNO drugačije od ovog:

daj, budi malo realan, života ti...
ja fino napisah da se ništa nije recikliralo kod Dacie, jer je volan i dalje bio aktuelan u modelima Renaulta, jer su se ti modeli i dalje proizvodili...po toj logici mogu i ja reći da je naslon za ruke kod Fabie onaj iz Golfa četvorke, iako se i on dalje koristio u tadašnjim aktuelnim modelima...

izgleda DRASTIČNO drugačije od ovog:

daj, budi malo realan, života ti...
ja fino napisah da se ništa nije recikliralo kod Dacie, jer je volan i dalje bio aktuelan u modelima Renaulta, jer su se ti modeli i dalje proizvodili...po toj logici mogu i ja reći da je naslon za ruke kod Fabie onaj iz Golfa četvorke, iako se i on dalje koristio u tadašnjim aktuelnim modelima...
-
goran16v
#331 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ne izgleda drasticnu drugacije, ali sto je puno bitnije ne izgleda ni drasticno slicno ili isto!
U kojem je Renautu jos bio joc uvijek volan iz Clia II ph 2 kad se pojavio Sandero 2 prosle godine?
Ovo je Sandero 2 iz 2012. godine:

Ovo je Clio iz 2001. godine

Elem nebitno, otisli smo previse u detalje, reciklaza i preuzimanje komponenti su manje bitne stvari kad se porede Skoda i Dacia, bitno je da smo se, kao sto bi to trebalo svako ko se iole razumije o ovo o cemu razglabamo, slozili oko bitnijih stvari.
U kojem je Renautu jos bio joc uvijek volan iz Clia II ph 2 kad se pojavio Sandero 2 prosle godine?
Ovo je Sandero 2 iz 2012. godine:

Ovo je Clio iz 2001. godine

Elem nebitno, otisli smo previse u detalje, reciklaza i preuzimanje komponenti su manje bitne stvari kad se porede Skoda i Dacia, bitno je da smo se, kao sto bi to trebalo svako ko se iole razumije o ovo o cemu razglabamo, slozili oko bitnijih stvari.
- johntra
#332 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Dobro, ali slična varijacija volana iz Ph2 je pristuna i u Cliu treće generacije, koji se još proizvodi, tako da možemo reći da to opet nije reciklaža...ja sam svoje na ovu temu rekao već na početku, Škoda i Dacia se ne mogu upoređivati, možda budu mogli jednog dana, ako Renault odluči da Daciu digne malo više....
-
goran16v
#333 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Moze se reci u zavisnosti kako posmatras stvari, a ovo drugo je otprilike sva sustina price koju ocigledno neki eksperti i strucnjaci ne mogu da progutaju i svare...johntra wrote:Dobro, ali slična varijacija volana iz Ph2 je pristuna i u Cliu treće generacije, koji se još proizvodi, tako da možemo reći da to opet nije reciklaža...ja sam svoje na ovu temu rekao već na početku, Škoda i Dacia se ne mogu upoređivati, možda budu mogli jednog dana, ako Renault odluči da Daciu digne malo više....
-
direstraits0078
#334 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
goran16v wrote: Nego da te pitam, kad si vec strucnjak u surfanju, pa tvrdis da k9K ne znaci da se radi o istom motoru, pasu li blok, klipovi i radilica iz 1,5 dCi iz 2001. godine u onaj iz 2012. godine
Pogresno, ti si "strucnjak" u surfanju, valjda je to svima jasno?
Vezano za tvoje amatersko pitanje, kako ce jaaaaaaaaaaaadan ne bio pasovati blok, glava i radilica s jednog na drugi motor kad se radi o razlicitim kompresijskim omjerima (ajd' sad guglaj malo), razlicitim tipovima ubrizgavanja (ajd' guglaj) i razlicitoj snazi? Ajd' sad guglaj i pjeni, pa se odma' vrati. Uzaludu vremena ne trati.
Hajde da kazemo da je blok isti (ista zapremina), ali ni blok nije isti, imas razlicite izvedbe pumpe za vodu, prihvata pomocnih agregata itd.
Ajd sad guglaj.
-
goran16v
#335 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ma ti iz glave sipas te oznake motora, a ne prepisujes sa interneta!direstraits0078 wrote:goran16v wrote: Nego da te pitam, kad si vec strucnjak u surfanju, pa tvrdis da k9K ne znaci da se radi o istom motoru, pasu li blok, klipovi i radilica iz 1,5 dCi iz 2001. godine u onaj iz 2012. godine
Pogresno, ti si "strucnjak" u surfanju, valjda je to svima jasno?![]()
Vezano za tvoje amatersko pitanje, kako ce jaaaaaaaaaaaadan ne bio pasovati blok, glava i radilica s jednog na drugi motor kad se radi o razlicitim kompresijskim omjerima (ajd' sad guglaj malo), razlicitim tipovima ubrizgavanja (ajd' guglaj) i razlicitoj snazi? Ajd' sad guglaj i pjeni, pa se odma' vrati. Uzaludu vremena ne trati.![]()
Hajde da kazemo da je blok isti (ista zapremina), ali ni blok nije isti, imas razlicite izvedbe pumpe za vodu, prihvata pomocnih agregata itd.
Ajd sad guglaj.
Na samoj Renaultovoj stranici je navedeno da je 4. generacija K9K motora zadrzala radilicu i ostale komponente iz prehodnih generacija, a da si u zivotu prosao pored automobilsko motora znao bi sta to znaci i koliko je bitno gdje stoje agregati i sl da bi motor bio razlici, a ocigleno nisi jer pises ovakve gluposti!
-
direstraits0078
#336 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Znao sam da si ukljucio obavjestenja na ovoj temi.
Izvini, malo sam precijenio tvoje guglacke sposobnosti. Naime, zaboravio sam ti dati konkretan materijal za guglanje:
77 01 473 153
82 00 314 682
77 01 475 593
Ajde guglaj, al se brzo vrati, uzaludu vremena ne trati.
Kad savladas ova tri kataloska broja (i ostale brojeve koji ih zamjenjuju), javi da te opskrbim novima.
Izvini, malo sam precijenio tvoje guglacke sposobnosti. Naime, zaboravio sam ti dati konkretan materijal za guglanje:
77 01 473 153
82 00 314 682
77 01 475 593
Kad savladas ova tri kataloska broja (i ostale brojeve koji ih zamjenjuju), javi da te opskrbim novima.
-
KenCo
#337 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
http://www.used-car-report.com/
mislim da je ovo najmjerodavnija stranica sto se tice kvaliteta auta. radi se o hiljadama izvjestaja za svaki pojedinacni auto.
mozes naci sandera i fabiu.
ukratko sandero je dobio dvije ocjene "3" za kilometrazu do 50 000 i od 50 000 do 100 000.
Fabia je dobila 4, 4 i 5 za kilometraze do 50 000; od 50 000 do 100 000: i od 100 000 do 150 0000.
imajte na umu da su citroeni, peugeoti i slicno dobivali keceve i dvice.
ipak, ja bih prije izabrao Sandera. manje para, a relativno kvalitetan auto.
mislim da je ovo najmjerodavnija stranica sto se tice kvaliteta auta. radi se o hiljadama izvjestaja za svaki pojedinacni auto.
mozes naci sandera i fabiu.
ukratko sandero je dobio dvije ocjene "3" za kilometrazu do 50 000 i od 50 000 do 100 000.
Fabia je dobila 4, 4 i 5 za kilometraze do 50 000; od 50 000 do 100 000: i od 100 000 do 150 0000.
imajte na umu da su citroeni, peugeoti i slicno dobivali keceve i dvice.
ipak, ja bih prije izabrao Sandera. manje para, a relativno kvalitetan auto.
-
goran16v
#338 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ne pada mi napamet slijediti tvoje robovanje nekim brojevima, katalozima itd itd itd, meni je dovoljo kad strucnka kaze, *ebo to sto je blok isti, sto je hod klipa isti, sto je provrt cilindra isti, sto je ista radilica, bitno je gdje su agregati i vodena pumpa, ubrizgavanje i snaga!direstraits0078 wrote:Znao sam da si ukljucio obavjestenja na ovoj temi.![]()
77 01 473 153
82 00 314 682
77 01 475 593
Postavicu tebi isto pitanje kao i onom drugom strucnjaku koji se malo pravio blesav pa ne odgovara, 1,9 TDI motor je cca 20 god imao vise modifikacija, snaga, turbina, lokacija agregata vrsta ubrizgavanja kroz razlicite generacije od 1,5 dCi, da li je to jedan motor sa razlicitim konfiguracijama ili su sve to razliciti motori?
-
citroen xm
#339 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Pošto se odnosi na mene ovo "stručnjak" da samo kažem da čitam ovo sa telefona i opet ne vjerujem šta sve pišeš. Iskreno ne da mi se više komentarisati. Pratim pa kada mi bude inzeresantno uključiću se. Vjerujem da ćeš do tada uduplati broj nebuloza. A sad budi pozdravljen do sledećeg javljanja.
- golfiista
#340 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Meni je i dalje smijesno ovo poredjenje. Razlika je prevelika kako god okrenes. Na kraju krajeva na ovom nasem trzistu novih automobila skoda je prodala preko 30000 automobila, a mrtva dacija se nije ni rodila.
-
direstraits0078
#341 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
goran16v wrote:Ne pada mi napamet slijediti tvoje robovanje nekim brojevima, katalozima itd itd itd, meni je dovoljo kad strucnka kaze, *ebo to sto je blok isti, sto je hod klipa isti, sto je provrt cilindra isti, sto je ista radilica, bitno je gdje su agregati i vodena pumpa, ubrizgavanje i snaga!direstraits0078 wrote:Znao sam da si ukljucio obavjestenja na ovoj temi.![]()
77 01 473 153
82 00 314 682
77 01 475 593
Kad savladas ova tri kataloska broja (i ostale brojeve koji ih zamjenjuju), javi da te opskrbim novima.![]()
![]()
![]()
![]()
Postavicu tebi isto pitanje kao i onom drugom strucnjaku koji se malo pravio blesav pa ne odgovara, 1,9 TDI motor je cca 20 god imao vise modifikacija, snaga, turbina, lokacija agregata vrsta ubrizgavanja kroz razlicite generacije od 1,5 dCi, da li je to jedan motor sa razlicitim konfiguracijama ili su sve to razliciti motori?
Sta je, nemas srece s guglanjem ovaj put?
E pa nema sve na guglu, dijete drago.
Ovdje na forumu ima ljudi koji su tehnicki i prakticno obrazovani na tom polju, a ti trazi i dalje pamet po guglu.
-
goran16v
#342 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Kao sto sam predpostavio, kad se postavi pitanje za TDI, sto je identican slucaj, tu nastaje kraj!direstraits0078 wrote:goran16v wrote:Ne pada mi napamet slijediti tvoje robovanje nekim brojevima, katalozima itd itd itd, meni je dovoljo kad strucnka kaze, *ebo to sto je blok isti, sto je hod klipa isti, sto je provrt cilindra isti, sto je ista radilica, bitno je gdje su agregati i vodena pumpa, ubrizgavanje i snaga!direstraits0078 wrote:Znao sam da si ukljucio obavjestenja na ovoj temi.![]()
77 01 473 153
82 00 314 682
77 01 475 593
Kad savladas ova tri kataloska broja (i ostale brojeve koji ih zamjenjuju), javi da te opskrbim novima.![]()
![]()
![]()
![]()
Sta je, nemas srece s guglanjem ovaj put?![]()
E pa nema sve na guglu, dijete drago.
Ovdje na forumu ima ljudi koji su tehnicki i prakticno obrazovani na tom polju, a ti trazi i dalje pamet po guglu.
Vjerovatno ima, ali ti ocigleno nisi jedan od njih, a za to dijete drago se grohotom smijem
Last edited by goran16v on 03/06/2013 21:37, edited 1 time in total.
-
goran16v
#343 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Pa naravno, cim se ti javis sa svojim ekspertizama broj nebuloza se rapidno poveca!citroen xm wrote:Pošto se odnosi na mene ovo "stručnjak" da samo kažem da čitam ovo sa telefona i opet ne vjerujem šta sve pišeš. Iskreno ne da mi se više komentarisati. Pratim pa kada mi bude inzeresantno uključiću se. Vjerujem da ćeš do tada uduplati broj nebuloza. A sad budi pozdravljen do sledećeg javljanja.
-
dci driver
#344 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
@ goran16v
Gorane, otiđi na sajt renaulforumserbia i tamo ćeš pronaći hiljade postova direstraitsa. Čovjek zna znanje kada je u pitanju Renault i mnogima je pomogao dragocijenim savjetima uključujući i mene.
Dire, pusti ovog ovdje, na RFS je pravo zadovoljstvo raspravljati sa ljudima, jer svi odreda imaju makar bilo kakvo iskustvo sa Renaultom i spremni su prihvatiti savjet.
Gorane, otiđi na sajt renaulforumserbia i tamo ćeš pronaći hiljade postova direstraitsa. Čovjek zna znanje kada je u pitanju Renault i mnogima je pomogao dragocijenim savjetima uključujući i mene.
Dire, pusti ovog ovdje, na RFS je pravo zadovoljstvo raspravljati sa ljudima, jer svi odreda imaju makar bilo kakvo iskustvo sa Renaultom i spremni su prihvatiti savjet.
-
goran16v
#345 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Blago vama kad covjek zna znanje!dci driver wrote:@ goran16v
- golfiista
#346 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
dci driver wrote:@ goran16v
Pa koji k. prosipate dragocjeno znanje ovdje. Eto pisi po srbijanskim forumima i znaj znanje. Jebo vas vise renault i dacija i ostale smecarske marke. Jbt. Svi voze mrtve golfove, skode i audije a ovamo seru kako je dacija pravo dobar auto a prodale se dvije u kantonu od npve godine. Ne mogu tog licemjerstva. Jos pocnu srati kako su vozili milion marki auta i kao satro najbolji citroen. A onaj lik rekao mu diler citroena ko sjedne odmah ga kupi i on kupio c5 i kao odusevljen joj auta vrh itd. A onda hladno kaze, danas vozim Opela
Nemate vi za kifle a ne za pristojnog automobila. I ovi su mi vrh, kao imam tries milja i dvoumim se ovo ono. Dvoumis se ti moju karinu, danas ko ima tries milja ne sere po forumu. Eto toliko o ovoj temi.
-
direstraits0078
#347 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Ne mozes porediti Renaultov 1.5 dCi i 1.9L TDI motor koji je prosao kroz toliko razlicitih redizajna zbog problema s blokom koji je lose konstruisan, problema s ubrizgavanjem koje je lose konstruisano itd, a nikad nije evoluirao na CR, pa je napravljen 2.0 blok koji je takodje imao iste/slicne probleme...goran16v wrote:
Kao sto sam predpostavio, kad se postavi pitanje za TDI, sto je identican slucaj, tu nastaje kraj!
Vjerovatno ima, ali ti ocigleno nisi jedan od njih, a za to dijete drago se grohotom smijem!
Renaultov 1.5 dCi pokriva raspone snage od 60-tak do 110 KS, i jos uvijek nema zamjenu u vidu agregata manje kubikaze, sto dovoljno govori o dobroj konstrukciji motora.
VW-ov 1.9 je skoro potpuno izbacen i zamjenjuju (zamijenjivali su) ga 4 motora (tandrkalo od 1.2 i 1.4 s tri cilindra i 4-cilindricni 1.6 i 2.0), zavisno od modela u koji se ugradjuje.
Kad je VW-u doslo iz straznjice u glavu da predje na CR, Renault je vec izbacio milionske serije i uradio optimizacije na K9K. Posljednja serija je Euro6, ima veci obrtni momenat od VW-ovog 1.6 CR motora i nema probleme s DPF-om.
- golfiista
#348 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Jel' to sad ispade dci bolji motor od njemacke legende. I ti neki strucnjak? Haj ti ziv bio poslusaj se sta pricas pa ponovi, il' si presaugo il' ti je izvor odakle to crpis zagadjen.
- golfiista
#349 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
1.9 tdi lose konstruisan? Problemi? Zamijenio ga 1.2l ?
Ne mogu vjerovati sta covjek pise.
Ne mogu vjerovati sta covjek pise.
-
goran16v
#350 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?
Osim sto se itekako mogu porediti jer je za ovu pricu situacija identicna, nisam trazio da elabiriras svoje vidjenje istorije i problema 1,9 TDI motra nego sam ti postavio jednotavno pitanje, ako su 9K9 razliciti motori jesu li 1.9 TDI isto razliciti motori ili modifikacije jednog te istog. Buduci da sam umjesto kratkog i jasnog odogovra dobio filozofiranje - odgovor je jasan i ja nemam vise pitanja!direstraits0078 wrote:Ne mozes porediti Renaultov 1.5 dCi i 1.9L TDI motor koji je prosao kroz toliko razlicitih redizajna zbog problema s blokom koji je lose konstruisan, problema s ubrizgavanjem koje je lose konstruisano itd, a nikad nije evoluirao na CR, pa je napravljen 2.0 blok koji je takodje imao iste/slicne probleme...goran16v wrote:
Kao sto sam predpostavio, kad se postavi pitanje za TDI, sto je identican slucaj, tu nastaje kraj!
Vjerovatno ima, ali ti ocigleno nisi jedan od njih, a za to dijete drago se grohotom smijem!
Renaultov 1.5 dCi pokriva raspone snage od 60-tak do 110 KS, i jos uvijek nema zamjenu u vidu agregata manje kubikaze, sto dovoljno govori o dobroj konstrukciji motora.
VW-ov 1.9 je skoro potpuno izbacen i zamjenjuju (zamijenjivali su) ga 4 motora (tandrkalo od 1.2 i 1.4 s tri cilindra i 4-cilindricni 1.6 i 2.0), zavisno od modela u koji se ugradjuje.
Kad je VW-u doslo iz straznjice u glavu da predje na CR, Renault je vec izbacio milionske serije i uradio optimizacije na K9K. Posljednja serija je Euro6, ima veci obrtni momenat od VW-ovog 1.6 CR motora i nema probleme s DPF-om.
Sto se tice hvalospjeva o dCi motoru dozvoli da je izljecim od namjerne amnezije, osim vagona bacenih dizni zbog delphi pumpe, sa dvije nepobitne cinjenice, prva je da je taj dugovjecni 1,5 dCi motor je na trzistu tek 12. godinu, dok je TDI bio 20 godina i vidjecemo koliko ce motora da ga zamjeni 2022. (godine ako potraje do tad), a druga je da dCi pokriva dijapazon snage od 50 KS (50 - 110) TDI je prije 12 -13 god imao raspon od 60 KS (90 - 150)