To mi se više čini da ti imaš neke lične komplekse manje vrijednosti.. Bolan, izjasni se kako se osjećaš, nemoj pustit da ti iko ista govori niti nemoj drugome ista govoriti i sve je u dure i nema briga.
Izjasnjavanje na popisu
- omađijaj me
#326 Re: Izjasnjavanje na popisu
@Bošnjak333
To mi se više čini da ti imaš neke lične komplekse manje vrijednosti.. Bolan, izjasni se kako se osjećaš, nemoj pustit da ti iko ista govori niti nemoj drugome ista govoriti i sve je u dure i nema briga.

-
Bosnjak333
#327 Re: Izjasnjavanje na popisu
Da nema rasprave ne bi bilo ni foruma.Ako je sloboda govora jedno od osnovnih ljudskih prava da onda i ja kazem sta imam za reci.omađijaj me wrote:@Bošnjak333
To mi se više čini da ti imaš neke lične komplekse manje vrijednosti.. Bolan, izjasni se kako se osjećaš, nemoj pustit da ti iko ista govori niti nemoj drugome ista govoriti i sve je u dure i nema briga.![]()
- omađijaj me
#328 Re: Izjasnjavanje na popisu
Imaš slobode do te mjere kad svojom slobodom ne ugrozavas slobodu druge osobe u drustvenom kretanjuBosnjak333 wrote:Da nema rasprave ne bi bilo ni foruma.Ako je sloboda govora jedno od osnovnih ljudskih prava da onda i ja kazem sta imam za reci.omađijaj me wrote:@Bošnjak333
To mi se više čini da ti imaš neke lične komplekse manje vrijednosti.. Bolan, izjasni se kako se osjećaš, nemoj pustit da ti iko ista govori niti nemoj drugome ista govoriti i sve je u dure i nema briga.![]()
-
palermo
#329 Re: Izjasnjavanje na popisu
ne malo, nego jako puno glupo zvuči. Čak bih rekao, ne samo da zvuči nego je istinski glupo to što si napisao.Bosnjak333 wrote: Nas problem je oduvijek bio vjerske prirode.Na Balkanu su rijetki problemi politicke prirode,oduvijek se ratovalo,ubijalo,protjerivalo iskljucivo zbog vjere.Tako je i danas.Stanovnistvo Bosne se u velikoj vecini dijeli na one koji vjeruju(Bosnjaci) i one koji ne vjeruju(Bosanci).Malo zvuci glupo,ali ako kazu da termin Bosnjak iskljucivo oznacava pripadnike islama onda termin Bosanac oznacava ateiste i agnostike.
-
pemanapemani
#330 Re: Izjasnjavanje na popisu
O izgradnji "nacija" i "nacijama" u nestajanju unutar BiH bi mogli na dugo i na široko.webby-x wrote:Možda, više Bošnjaka, kod Hrvata i Srba to ne prolazi.pemanapemani wrote:Da nema manipulacije ljudima, vjerujem da bi se više ljudi izjasnilo kao Bosanci i Hercegovci.
Meni iskreno svejedno koliko će biti Bosanaca, to je
svakako unutarbošnjački problem. Bošnjaci tek izgrađuju
naciju i normalno je da su im ove devijacije problematične.
U BiH postoje narodi. Ustav ne podrazumijeva nikakve nacije. Jebi ga, čini mi se da si se hvalio kako si legalista.
Ako ćemo mak na konac, Bošnjaci su najstabilnija i najpluralističkija etnička grupa unutar BiH. Koliko god se trudili omalovažavati, jedino na područjima u kojima su Bošnjaci većina se vidi demokratski pomak u društvu.
To što ti smatraš progresivnošću određene etničke grupe vrijednosti iz 19. stoljeća, a pluralizam i kritičko promišljanje smatraš neizgrađenošću, to je tvoj problem.
Matica će ti sad u EU, jebi ga, trebao bi znati nešto o vrijednostima na kojima počiva ta zajednica. Po tvojoj logici različitosti unutar jedne zemlje, ili uže, etničke grupe, predstavljaju devijacije.
Sve u skladu sa EU zakonodavstvom.
- Muhamed Đakmić
#331 Re: Izjasnjavanje na popisu
Bošnjak333, shvati da nas ima koji nećemo da budemo svrstani u određenu grupu samo po osnovu religije. Ja sam musliman, i kad dođem do pitanja koje se tiče moje religijske pripadnosti, to ću i odabrati. Isto tako sam Bosanac, jer je pojam Bošnjak islamiziran. U temelju bošnjaštva je religija islam, što isključuje sve one koji nisu muslimani.
Uzmimo jedan banalan primjer, kako bi se deklarisao Sergej Barbarez? Stjepan Kljuić? Željko Komšić? Neće se deklarisati kao Bošnjaci, to je svima nama jasno, a zašto?
Uzmimo jedan banalan primjer, kako bi se deklarisao Sergej Barbarez? Stjepan Kljuić? Željko Komšić? Neće se deklarisati kao Bošnjaci, to je svima nama jasno, a zašto?
- omađijaj me
#332 Re: Izjasnjavanje na popisu
I ti trebaš znati da je svakom hrvatu u BiH kao i srbinu koji je odavde matica upravo BiH a na drugi i širi način su povezani sa zemljom sa kojom dijele kulturu i interese. To bi trebao i ti znati kad si legalisa po pisanju. BiH nije zemlja jednog naroda koji je smatra maticompemanapemani wrote: O izgradnji "nacija" i "nacijama" u nestajanju unutar BiH bi mogli na dugo i na široko.
U BiH postoje narodi. Ustav ne podrazumijeva nikakve nacije. Jebi ga, čini mi se da si se hvalio kako si legalista.
Ako ćemo mak na konac, Bošnjaci su najstabilnija i najpluralističkija etnička grupa unutar BiH. Koliko god se trudili omalovažavati, jedino na područjima u kojima su Bošnjaci većina se vidi demokratski pomak u društvu.
To što ti smatraš progresivnošću određene etničke grupe vrijednosti iz 19. stoljeća, a pluralizam i kritičko promišljanje smatraš neizgrađenošću, to je tvoj problem.
Matica će ti sad u EU, jebi ga, trebao bi znati nešto o vrijednostima na kojima počiva ta zajednica. Po tvojoj logici različitosti unutar jedne zemlje, ili uže, etničke grupe, predstavljaju devijacije.
-
pemanapemani
#333 Re: Izjasnjavanje na popisu
Slažem se u potpunosti, čak i više od toga. Stvarno ne želim nekome nametati mišljenje.omađijaj me wrote:I ti trebaš znati da je svakom hrvatu u BiH kao i srbinu koji je odavde matica upravo BiH a na drugi i širi način su povezani sa zemljom sa kojom dijele kulturu i interese. To bi trebao i ti znati kad si legalisa po pisanju. BiH nije zemlja jednog naroda koji je smatra maticompemanapemani wrote: O izgradnji "nacija" i "nacijama" u nestajanju unutar BiH bi mogli na dugo i na široko.
Ovo za maticu sam odgovorio lično forumašu, jer je isti u nekoliko navrata podsjetio da mu je matica Republika Hrvatska, a čini mi se da je glumio i glasnogovornika svih Hrvata.
BiH je u istom omjeru i bošnjačka i srpska i hrvatska, kao i od svih nas koji se ne osjećamo pripadnicima konstitutivnih naroda. Tu nema dileme.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#334 Re: Izjasnjavanje na popisu
popišaću se i ja u oktobru
-
theTruePath
#335 Re: Izjasnjavanje na popisu
JoseMujica wrote:popišaću se i ja u oktobru
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#336 Re: Izjasnjavanje na popisu
Izgleda da je sasvim normalno to da su bosasnkohercehovački Hrvati jedini evropski narod bez opozicije a da su bosanskohercegovački Srbi jedini evropski narod koji ima jednu opozicionu stranku koja je opet identična vladajućoj.pemanapemani wrote:
O izgradnji "nacija" i "nacijama" u nestajanju unutar BiH bi mogli na dugo i na široko.
To je zato jer su te dvije nacije "formirane" valjda u političkom smislu a Bošnjaci eto imaju "devijaciju" Bosance .
Prvo kod nas će još dugo vremena proći dok pojedini (koji se gle čuda u ovom jako dobro slažu) ne shvate da NE MOGU bilo kome nametati ime , prezime , religiju , nacionalnu pripadnost. Valjda će doći vrijeme kada će se nametanje surovo kažnjavati.
Drugo , Bosanci NISU Bošnjaci. Etnički , genetski , ovako , onako....oni mogu biti i Laponci ali svjesno ne žele biti Bošnjacima nego Bosancima i to ne treba dirati. Neka se Bošnjaci sami potrude da zadrže vlastiti identitet i neka se zapitaju koje to njihove vođe (političke , vjerske) tjeraju ljude da se identifikuju kao Bosanci. Srbi i Hrvati očito nemaju problema sa time.
Pozdravljam sve Vas koji ćete se izjasniti kao Bosanci/ke , vrlo ste hrabri/e i postavljate pionirsku stazu ka krajnjem cilju , integraciji zemlje u punom kapacitetu....
-
bole1st
#337 Re: Izjasnjavanje na popisu
Nema apsolutno nikakve hrabrosti u tome, popis je jednosmjerno izjasnjavanje koje se nigdje ne zavodi na nivou individue. Hocu reci, nece se nigdje vidjeti sta si napisala na popisnici, stoga nema rizika, niti hrabrosti.tvsabina wrote: Pozdravljam sve Vas koji ćete se izjasniti kao Bosanci/ke , vrlo ste hrabri/e i postavljate pionirsku stazu ka krajnjem cilju , integraciji zemlje u punom kapacitetu....
- izgrebano
#338 Re: Izjasnjavanje na popisu
Baš tako.palermo wrote:ne malo, nego jako puno glupo zvuči. Čak bih rekao, ne samo da zvuči nego je istinski glupo to što si napisao.Bosnjak333 wrote: Nas problem je oduvijek bio vjerske prirode.Na Balkanu su rijetki problemi politicke prirode,oduvijek se ratovalo,ubijalo,protjerivalo iskljucivo zbog vjere.Tako je i danas.Stanovnistvo Bosne se u velikoj vecini dijeli na one koji vjeruju(Bosnjaci) i one koji ne vjeruju(Bosanci).Malo zvuci glupo,ali ako kazu da termin Bosnjak iskljucivo oznacava pripadnike islama onda termin Bosanac oznacava ateiste i agnostike.
- JoseMujica
#339 Re: Izjasnjavanje na popisu
da...ja baš zbog toga ne kontam kolika se halabuka digla oko popiša....razumijem da Goluma,Čirilicu i ostale legitimne predstavnike itekako boli svaki procenat manje...al šta to dotiče nas obične seljakebole1st wrote:Nema apsolutno nikakve hrabrosti u tome, popis je jednosmjerno izjasnjavanje koje se nigdje ne zavodi na nivou individue. Hocu reci, nece se nigdje vidjeti sta si napisala na popisnici, stoga nema rizika, niti hrabrosti.tvsabina wrote: Pozdravljam sve Vas koji ćete se izjasniti kao Bosanci/ke , vrlo ste hrabri/e i postavljate pionirsku stazu ka krajnjem cilju , integraciji zemlje u punom kapacitetu....
-
bole1st
#340 Re: Izjasnjavanje na popisu
To ce se vidjeti na popisu, nema potrebe da se unaprijed definira. Dakle, postoje dvije varijable, etnicka i religijska pa je lako napraviti presjek.ali ako kazu da termin Bosnjak iskljucivo oznacava pripadnike islama onda termin Bosanac oznacava ateiste i agnostike.
Na ovoj anketi vidimo da nije moguce praviti iskljucive paralele, Bosanac (23 ateista/18 islam), Bosnjak (11 ateista/65 islam)
- JoseMujica
#341 Re: Izjasnjavanje na popisu
naravno da nije.....biti Bosanac ne isključuje da neko bude musliman, katolik, pravoslavac, ateista ili bilo šta drugo, pa čak i da istovremeno baštini svoj etnički identitet Bošnjaka, Srbina, Hrvata ili bilo čega drugog.
Biti Bosanac na prvom mjestu je pitanje političkog određenja prema svojoj državi Bosni i Hercegovini dok su Bošnjaci, Hrvati i Srbi opterećeni prebrojavanjem s ciljem ko će koga, opet, hebat i đe. U Bošnjačkom slučaju postoji opterećenost islamom i nametanja islama kao temeljne identifikacijske slamke koju gura struktura IZ-a u pokušaju zadržavanja pozicije moći.
To se može djelimično i vidjeti iz ovih brojeva u korelaciji Bošnjak-islam
Moje mišljenje je da je to dugoročno loše po IZ, kao i za Bošnjake jer otvara prostor politizaciji religije gdje religija postaje politička ideologija. Kada god i gdje god se dešavao takav proces imao je nesretan kraj...al svak zna najbolje za sebe
Biti Bosanac na prvom mjestu je pitanje političkog određenja prema svojoj državi Bosni i Hercegovini dok su Bošnjaci, Hrvati i Srbi opterećeni prebrojavanjem s ciljem ko će koga, opet, hebat i đe. U Bošnjačkom slučaju postoji opterećenost islamom i nametanja islama kao temeljne identifikacijske slamke koju gura struktura IZ-a u pokušaju zadržavanja pozicije moći.
To se može djelimično i vidjeti iz ovih brojeva u korelaciji Bošnjak-islam
Moje mišljenje je da je to dugoročno loše po IZ, kao i za Bošnjake jer otvara prostor politizaciji religije gdje religija postaje politička ideologija. Kada god i gdje god se dešavao takav proces imao je nesretan kraj...al svak zna najbolje za sebe
-
udrch
#342 Re: Izjasnjavanje na popisu
IZ je kriva za sve..nema tu promjene u nekim glavama nikad..
- JoseMujica
#343 Re: Izjasnjavanje na popisu
ne imputiraj odmah, i to hinjski, islamofobiju
na kraju daj činjenice i obori moju argumentaciju da nije u interesu IZ da gura islam i islamske vrijednosti, a moja jedina kritika je što gura islam u politički prostor.
na kraju daj činjenice i obori moju argumentaciju da nije u interesu IZ da gura islam i islamske vrijednosti, a moja jedina kritika je što gura islam u politički prostor.
- Samir_01
#344 Re: Izjasnjavanje na popisu
Vise od 90% Srba i Hrvata su pravoslavci i katolici... kako kod njih nema tog problema "politizacije religije" ?JoseMujica wrote:Moje mišljenje je da je to dugoročno loše po IZ, kao i za Bošnjake jer otvara prostor politizaciji religije gdje religija postaje politička ideologija. Kada god i gdje god se dešavao takav proces imao je nesretan kraj...al svak zna najbolje za sebe
Da nije ovo jos jedan od negativnih stereotipa o muslimanima kojeg se nesvjesno drzis Hoze?
Koliko god vi u stilu cetnika pokusavali da Bosnjake srozate na religioznu odrednicu to vam nece poci za rukom, kao sto nije ni proslo u zadnjih 100 i kusur godina.
Bosnjaci i Bosna to je jedno. To je nesto neodvojivo. I da, bitno je da Bosnjaka bude preko 50%... to je najvaznija stvar sto se tice popisa.
Nadam se da medju Bosnjacima nece biti mnogo kompleksasa i da cemo iskoristiti ovu priliku...
Last edited by Samir_01 on 07/04/2013 12:39, edited 1 time in total.
-
racionalista
#345 Re: Izjasnjavanje na popisu
hbt ako ce se 42% raje koja posjećuje ovaj forum izjasniti kao bošnjaci onda nema za šta da brinemo 
-
udrch
#346 Re: Izjasnjavanje na popisu
ne razumijem koja bi druga svrha postojanja IZ bila osim da gura Islam i islamske vrijednosti..JoseMujica wrote:ne imputiraj odmah, i to hinjski, islamofobiju
politika je dio života i preko politike se ostvaruju druga prava, pa određeno aminovanje je sasvim normalno..
-
udrch
#347 Re: Izjasnjavanje na popisu
50%, nisi ubrojao one koji nisu vjernici..racionalista wrote:hbt ako ce se 42% raje koja posjećuje ovaj forum izjasniti kao bošnjaci onda nema za šta da brinemo
- JoseMujica
#348 Re: Izjasnjavanje na popisu
to je zamjena teza....nisam ja taj koji svodi Bošnjake na religioznu grupu već oni koji javno propagiraju da je Bošnjak=islam, a potpuno se slažem s tvrdnjom da četnici upravo to pokušavaju cijelo vrijeme da dokažuSamir_01 wrote:Vise od 90% Srba i Hrvata su pravoslavci i katolici... kako kod njih nema tog problema "politizacije religije" ?JoseMujica wrote:Moje mišljenje je da je to dugoročno loše po IZ, kao i za Bošnjake jer otvara prostor politizaciji religije gdje religija postaje politička ideologija. Kada god i gdje god se dešavao takav proces imao je nesretan kraj...al svak zna najbolje za sebe
Da nije ovo jos jedan od negativnih stereotipa o muslimanima kojeg se nesvjesno drzis Hoze?
Koliko god vi u stilu cetnika pokusavali da Bosnjake srozate na religioznu odrednicu to vam nece poci za rukom, kao sto nije ni proslo u zadnjih 100 i kusur godina.
Bosnjaci i Bosna to je jedno. To je nesto neodvojivo. I da, bitno je da Bosnjaka bude preko 50%... to je najvaznija stvar sto se tice popisa.
Nadam se da medju Bosnjacima nece biti mnogo kompleksasa i da cemo iskoristiti ovu priliku...
- JoseMujica
#349 Re: Izjasnjavanje na popisu
slažem se, al i tu treba mjera.....probaj razmotriti to u kontekstu integracije ili dezintegracije bh. državeudrch wrote:ne razumijem koja bi druga svrha postojanja IZ bila osim da gura Islam i islamske vrijednosti..JoseMujica wrote:ne imputiraj odmah, i to hinjski, islamofobiju
politika je dio života i preko politike se ostvaruju druga prava, pa određeno aminovanje je sasvim normalno..
- cyprus
#350 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ali znači... Ko sebe smatra etničkim Bosancem i tako se izjašnjava, to znači da ne baštini nikakav drugi etnički identitet...JoseMujica wrote:naravno da nije.....biti Bosanac ne isključuje da neko bude musliman, katolik, pravoslavac, ateista ili bilo šta drugo, pa čak i da istovremeno baštini svoj etnički identitet Bošnjaka, Srbina, Hrvata ili bilo čega drugog.