Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#326 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

@ 505
Pa niko i ne kaze da je sve znanje u Kur'anu vec da ono sto jeste je istina,a to je velika razlika...I sam Bog covjeka poziva da istrazuje ,desetine ajeta koji pominju nas svijet upucuju covjeka da pogleda ,razmisli ...a ne samo da prihvati ono sto pise u Kur'anu i ne zanima se uopce sa svijetom oko sebe...
Nema govora da ja potcjenjujem nauku i upravo mislim sto i ti da nikako Bog nije planirao da odgonetamo sifre da bi bili vjernici mada one mogu i postojati vec eto nekako "slucajno" :D svi dodjemo na pitanje Ima li Boga ?i odgovorimo si .....to je cinjenica !
Sta ces, nauka je puno mladja od covjeka pa tako je covjek svoju svrhu i smisao vec pronasao puno prije nego mu je nauka ponudila neke odgovre ,sto otprilike znaci da bi ti bio vjernik da si zivio prije nekoliko stoljeca jer bi ostao bez naucnih dokaza koji ti objasnjavaju sve....
Zato laganini ako si upravu vidjecemo ili ce vidjeti nasi potomci ...ili kao sto rece R .Eskobar "i čekajte, i mi ćemo čekati"
Sta ja mogu kad ne vidim te greske koje ti vidis vec su mi moguce i naucne cinjenice i Bog!

Naucno tumacenje Kur'ana nije nesto u sta se ja mogu upustiti ,nisam ni pretjeran pristalica jer znam da su tu razidju oko nekih pitanje i autori koji se time bave ,te da je nezibjezno kada trazis nesto da ces to i naci itd.
cackalica83

#327 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:ili jos bukvalnije, broj ponavljanja neke rijeci u kuranu, nije dokaz istinitosti icega, nego je obicna slucajnost.
kaze da je to slucajnost

znaci slucajnost za Tebe je kad pocne prica o necemu i onda se spoemen broj poslije 18 stihova(ajeta) kaze 309 u tekstu, a poslije kad brojis koliko ima rijeci do rijeci 309 ima tacno 309 , ovo sam licno broji u micrsoft Word, i za Tebe je ovo slucajnost?

za Tebe je slucajnost kad knjiga govori andjeli spomenuto 88 puta a djavoli 88 puta

jeli ovo slucajnost?
nasa

#328 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

harač wrote:ne shvata se da iznošenjem ovakvih tvrdnji ljudima koji nisu potpuno naučno nepismeni samo proizvodi kontraefekte; BiH, koliko god da je nazadna zemlja, ipak nije Afganistan. svojevremeno sam slušao Enesa Karića koji je svjedočio o svojoj tadašnjoj posjeti Kairu gdje se na svakom čošku prodaju kvazi-naučne knjižice dokazivanja stvari preko kur-ana, kur-anske numerologije itd. bio je dosta kritičan prema tome. ove stvari su na zapadu davno prežvakane (njutn je poznat po tome što se bavio biblijskom numerologijom puno više nego naukom), te je nemoguće zateći nekog ozbiljnog kršćanskog apologa koji koristi ove "argumente"
:shock: Slazem se i ne mogu da vjerujem :D :thumbup:
Mada ne bih nazvala cackalicu naucno nepismenom jer nisam procitala sve sto je pisala :oops:
I dodala bih da i krscani imaju obicaj pomenuti numerologiju u Bibliji!
Last edited by nasa on 03/04/2013 21:39, edited 1 time in total.
shin

#329 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by shin »

nasa wrote:@ 505
Pa niko i ne kaze da je sve znanje u Kur'anu vec da ono sto jeste je istina,a to je velika razlika..
Ummmmm.....

http://answering-islam.org/BehindVeil/btv6.html
cackalica83

#330 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:ne shvata se da iznošenjem ovakvih tvrdnji ljudima koji nisu potpuno naučno nepismeni samo proizvodi kontraefekte; BiH, koliko god da je nazadna zemlja, ipak nije Afganistan. svojevremeno sam slušao Enesa Karića koji je svjedočio o svojoj tadašnjoj posjeti Kairu gdje se na svakom čošku prodaju kvazi-naučne knjižice dokazivanja stvari preko kur-ana, kur-anske numerologije itd. bio je dosta kritičan prema tome. ove stvari su na zapadu davno prežvakane (njutn je poznat po tome što se bavio biblijskom numerologijom puno više nego naukom), te je nemoguće zateći nekog ozbiljnog kršćanskog apologa koji koristi ove "argumente"
ono sto prezentiram ovdje sve se moze lahko provjeriti, mogu ti i pokazati kako da provjeris, tako da nemislis da je to suplja prica.
belfy

#331 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by belfy »

@cackalica83,

ja cu sada pokusati dokazati (dokazima koje sam/a koristis) da si ti vjerovatno bog;
- tvoj nik cackalica nema "ni glave ni repa" (jer cackalica nema prednji ili zadnji kraj)
- broj 83 koji si odabrao u zbiru daje (8+3) 11 gdje opet imamo jedinicu i na pocetku i na kraju, pa opet nema "ni glave ni repa"
- tvoj nik "cackalica83" ima 11 karaktera te ni on nema "ni glave ni repa"
- zbir karaktera u tvom niku je jednak zbiru brojeva na kraju tvog nicka te ni generalno nema "niglave ni repa"
- tvoj nik je u proporciji sa brojem koji si koristio u imenu 11:1=11:1 te opet vidimo da nema "ni glave ni repa"

zakljucak: da bi napravio ovakav nik ti mora da si bog. (po potrebi u tumacenju umjesto "ni glave ni repa" razumjeti kao "nema pocetak ni kraj", samo mi mrsko potraziti jezik cija bi metafora mogla biti slicna).

a i ovih 7 nebesa su nekada objasnjavali kao sedam slojeva atmosfere, nije se to valjda izjalovilo, pa da sada bude sedam kora zemlje? valjda se nisu nadali da ce dva puta pogresiti...
5 0 5

#332 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:
3 dzini. stvoreni su, po tebi, x zrakama, mikortalasima... ok. prihvatam. da li su dzini ziva ili neziva bica?
pa postavi sebi pitanje, Jesu li stvoreni da budu mrtvi ili zivi :D naravno da su ziva bica.
postavio sam sebi to pitanje. i znas do cega sam dosao u toj istrazi? (15:27) "a još prije smo stvorili džine od vatre užarene." djini jesu ziva bica. jer slusaju, govore, komuniciraju. nisu mrtvi kao kamen. je li tako? ali onda se desi ovo. (21:30) "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode SVE ŽIVO stvaramo?"
nasa

#333 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

shin wrote:
Pa niko i ne kaze da je sve znanje u Kur'anu vec da ono sto jeste je istina,a to je velika razlika..
Ummmmm.....

"Nasa braca muslimani "....hvala ali to mi je bilo dovoljno :lol:
Imas tako i islamskih stranica koje pozivaju bracu krscane i analiziraju Bibliju....
Ali to je druga tema brate :D
belfy

#334 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by belfy »

Sta ces, nauka je puno mladja od covjeka pa tako je covjek svoju svrhu i smisao vec pronasao puno prije nego mu je nauka ponudila neke odgovre ,sto otprilike znaci da bi ti bio vjernik da si zivio prije nekoliko stoljeca jer bi ostao bez naucnih dokaza koji ti objasnjavaju sve....
dakle sto nauka ide dalje prostora za boga je sve manje? evo da i pokusam popraviti tvoj post shodno tome:
nasa repaired wrote:@ 505
Sta ces, nauka je puno mladja od covjeka pa tako je bog svoju svrhu i smisao vec pronasao puno prije nego mu je nauka ponudila neke odgovre ,sto otprilike znaci da bi ti bio vjernik da si zivio prije nekoliko stoljeca jer bi ostao bez naucnih dokaza koji ti objasnjavaju sve....
cackalica83

#335 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:
cackalica83 wrote:
3 dzini. stvoreni su, po tebi, x zrakama, mikortalasima... ok. prihvatam. da li su dzini ziva ili neziva bica?
pa postavi sebi pitanje, Jesu li stvoreni da budu mrtvi ili zivi :D naravno da su ziva bica.
postavio sam sebi to pitanje. i znas do cega sam dosao u toj istrazi? (15:27) "a još prije smo stvorili džine od vatre užarene." djini jesu ziva bica. jer slusaju, govore, komuniciraju. nisu mrtvi kao kamen. je li tako? ali onda se desi ovo. (21:30) "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode SVE ŽIVO stvaramo?"
u hadisu od poslanika jasno je difinisano ko je od cega stvoren, andjeli su stvoreni od svjetlosti, ljudi od zemlje i vode, a dzinni od bez dimne vatre.

to sto je sve zivo stvoreno jeste ono sto je u nasem vidljivom svijetu, ljudi, zivotinje i biljke. dzinni zive u drugoj dimenziji koja dolazi nekad u koliziju sa nasom.
XXS

#336 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by XXS »

Treba otvoriti temu o kuranskim dokazima o nepostojanju boga.
Samo da ima jednak apsurd ovoj.
5 0 5

#337 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: u hadisu od poslanika jasno je difinisano ko je od cega stvoren, andjeli su stvoreni od svjetlosti, ljudi od zemlje i vode, a dzinni od bez dimne vatre.

to sto je sve zivo stvoreno jeste ono sto je u nasem vidljivom svijetu, ljudi, zivotinje i biljke. dzinni zive u drugoj dimenziji koja dolazi nekad u koliziju sa nasom.
kako znas da se odnosi samo na "nas vidljivi svijet"? gdje vidis tu distinkciju?
harač

#338 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
ono sto prezentiram ovdje sve se moze lahko provjeriti, mogu ti i pokazati kako da provjeris, tako da nemislis da je to suplja prica.
:lol:
cackalica83

#339 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:
cackalica83 wrote: u hadisu od poslanika jasno je difinisano ko je od cega stvoren, andjeli su stvoreni od svjetlosti, ljudi od zemlje i vode, a dzinni od bez dimne vatre.

kako znas da se odnosi samo na "nas vidljivi svijet"? gdje vidis tu distinkciju?
distinkcija je napravljena ovdje

U Muslimovom Sahihu se prenosi od Aiše, radijallahu anha, i njenog oca da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Meleki/Andjeli su stvoreni od svjetlosti, džinni od plamena vatre, a Adem od onoga od čega vam je opisano.” (Muslimov Sahih: 4/2294, br. 2996.)

a poznato je da je stvoren od vode i zemlje, il isastojaka iz zemlje, zato mozemo da nadjemo dosta slicnosti u zemlji i covjekovom tijelu.
cackalica83

#340 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:
cackalica83 wrote:
:lol:
bas onako kako Allah kaze u Kuranu, i nevjernici se moraju ponasati kako je Allah opisao drukcije nemogu

21:2.I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju
harač

#341 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

nasa wrote:
shin wrote:
Ummmmm.....

"Nasa braca muslimani "....hvala ali to mi je bilo dovoljno :lol:
Imas tako i islamskih stranica koje pozivaju bracu krscane i analiziraju Bibliju....
Ali to je druga tema brate :D
ovakvim se stvarima svaka budala može baviti. upiši u googlu biblical code i dobit ćeš preko 14 miliona rezultata, sa hiljadama objavljenih knjiga gdje ljudi dokazuju postojanje tajnih poruka, riječi, predviđanja budućnosti, događaja, povratka isusa, kraja svijeta etc. kao što rekoh i njutn je dobar komad svog života bacio upravo na to. priča se da je na kraju dobio neki četverocifren broj :lol:
harač

#342 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
bas onako kako Allah kaze u Kuranu, i nevjernici se moraju ponasati kako je Allah opisao drukcije nemogu

21:2.I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju
jel' to isti onaj bog što prije par stranica ide meni u kontranapad :lol:

da sam na tvom mjestu ne bih ponižavao navodnog boga pripisujući mu ove tvoje bisere :D
cackalica83

#343 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Narode nakon svih ovih brojcanih cuda koje sami licno mozete provjeriti, dali stvarno vjerujete da je to samo slucajnost ili je ukodirano od Boga kao dokaz da je Kuran nadnaravna knjiga koja je poslata od Boga?

sta je fantasticno sa ovim brojcanim cudima, pa zato sto su jednostavni za razumjeti a ujedno i komplicirani za izvesti ako ih sve uzmemo u obzir. pa to poslije sporedimo sa situacijom kakva je bila za vrijeme Muhammeda, onda nam jasno bude da ovo nije djelo ljudskih ruku.

znaci ovo su dokazi da mozes da vjerujes da je Kuran od Boga i da Bog postoji.

ali naravno uvijek ce biti oni koji ce to osporavati jer ne zele vjerovati u Boga.

kao sto sam Bog kaze u Kuranu:

2:6.Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.
7.Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.
8.Ima ljudi koji govore: “Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!”- a oni nisu vjernici
9.Oni nastoje prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju.
10.Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu
cackalica83

#344 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote: ovakvim se stvarima svaka budala može baviti. upiši u googlu biblical code i dobit ćeš preko 14 miliona rezultata, sa hiljadama objavljenih knjiga gdje ljudi dokazuju postojanje tajnih poruka, riječi, predviđanja budućnosti, događaja, povratka isusa, kraja svijeta etc. kao što rekoh i njutn je dobar komad svog života bacio upravo na to. priča se da je na kraju dobio neki četverocifren broj :lol:
najgore sto apsolutno nema ni jedne jedine brojcanog cuda u toj bibliji, jer sam imao diskusije sa raznim ljudima, to sto oni prezentiraju je samo da se nasmijes, barem ovi kuranska cuda imaju smisla ali ta biblijska nemaj, a kako ocekivati to kad sama biblija kaze za sebe da je lazna, kud ces dalje :-)
harač

#345 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
harač wrote: ovakvim se stvarima svaka budala može baviti. upiši u googlu biblical code i dobit ćeš preko 14 miliona rezultata, sa hiljadama objavljenih knjiga gdje ljudi dokazuju postojanje tajnih poruka, riječi, predviđanja budućnosti, događaja, povratka isusa, kraja svijeta etc. kao što rekoh i njutn je dobar komad svog života bacio upravo na to. priča se da je na kraju dobio neki četverocifren broj :lol:
najgore sto apsolutno nema ni jedne jedine brojcanog cuda u toj bibliji, jer sam imao diskusije sa raznim ljudima, to sto oni prezentiraju je samo da se nasmijes, barem ovi kuranska cuda imaju smisla ali ta biblijska nemaj, a kako ocekivati to kad sama biblija kaze za sebe da je lazna, kud ces dalje :-)
očito si razgovarao sa ljudima koji se ne razumiju u te stvari, to su kompleksne materije, moraš pričati sa ekspertima, naročito onima koji govore aramejski i hebrejski. upoređivanjem tekstova dolazi se do nepobitnih dokaza. kao što rekoh napisane su hiljade knjiga koje nepobitno dokazuju isto. naravno, nisam spomenuo toru, za koju google nudi preko pet miliona izvora. po čemu si ti to veći ekspert od njih? smiješno :D
Obskurni

#346 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Obskurni »

Ovaj cirkus sa cackalicom još traje :-)
harač

#347 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

dokazi da je ovo ne tačno; ljudi koriste izrazito kompleksne matematičke programe da dokažu potpunu istinitost biblije, odnosno neistinitost svih kasnijih plagijatorstava
cackalica83

#348 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:
cackalica83 wrote:
očito si razgovarao sa ljudima koji se ne razumiju u te stvari, to su kompleksne materije, moraš pričati sa ekspertima, naročito onima koji govore aramejski i hebrejski. upoređivanjem tekstova dolazi se do nepobitnih dokaza. kao što rekoh napisane su hiljade knjiga koje nepobitno dokazuju isto. naravno, nisam spomenuo toru, za koju google nudi preko pet miliona izvora. po čemu si ti to veći ekspert od njih? smiješno :D
pa vidis jednu stvar jarane, ja izucavam i bibliju i kuran tako da sam kompetentan da prica i o jednoj i o drugoj, dok meni se cini ti ni jednu ne studiras a htio bi me da me poducis tim religijskim vjestinama. nema smisla.

ako tvrdis da ima u bibliji barem 1 stvar donesi nam, da vidimo i prihvatamo odmah. samo jednu jedinu stvar.
cackalica83

#349 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:

dokazi da je ovo ne tačno; ljudi koriste izrazito kompleksne matematičke programe da dokažu potpunu istinitost biblije, odnosno neistinitost svih kasnijih plagijatorstava
mogu dati glavu da to ti cak nisi ni pogledao a uspio si postirati ovdje :D

kazem ti donesi nam u tekstualnoj formi da vidimo kao sto sam ja vama donio vise primjera iz Kurana.
Last edited by cackalica83 on 04/04/2013 00:05, edited 1 time in total.
harač

#350 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
pa vidis jednu stvar jarane, ja izucavam i bibliju i kuran tako da sam kompetentan da prica i o jednoj i o drugoj, dok meni se cini ti ni jednu ne studiras a htio bi me da me poducis tim religijskim vjestinama. nema smisla.

ako tvrdis da ima u bibliji barem 1 stvar donesi nam, da vidimo i prihvatamo odmah. samo jednu jedinu stvar.
:lol: hajd nam prozbori šta na aramejskom, šta si skroman :D

ponudio sam detaljan video od 45 min (samo prvi dio) prikazan na "History channel", a ne na nekom drugorazrednom propagandnom portalu. ako ti to nije dovoljno, tu sam da te uputim na mnogu drugu detaljnu literaturu. s obzirom da si poliglota, neće biti prepreka ;-)
Post Reply