Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
Samir_01

#326 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

kennwood wrote:Neka svaka bosnjacka porodica ima najmanje 5 djece i za 30 godine ce biti 4-5 miliona bosnjaka, to je jedini recept da bosna bude muslimanska drzava kao sto svi to hocete(bacajte se ljudi na posao).
A ko to od Bosnjaka spominje teokratsku drzavu?

Jedina teokratija na Balkanu postoji u nasem manjem entitetu gdje svaka javna ustanova ima svoju "slavu".

Ironija je da su Bosnjaci u Bosni znatno manje religiozni od bosanskih Srba i Hrvata koji na svako brdo hoce krst da posade al eto... i dalje cetnicka propaganda radi svoje.
hinterland00

#327 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Tako sam čitao. Nema pouzdanih informacija niti je ikad bilo ispitivanje o tome.

Isto tako sam čitao i da bi većina Bošnjaka danas pristala na raspad BIH ako bi dobili 40% iste za sebe (koridor do zapadne Bosne, cijelu srednju Bosnu i dijelove RS-a kao što su Srebrenica i Kozarac). Koliko je to točno ne znam. Vidio sam da neki stavljaju takve karte na fb.
sinuhe

#328 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by sinuhe »

Prica nam covjek iz italijanske Fiume o europeizaciji Bosne.
hinterland00

#329 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Bolje ja vidim kako se stvari odvijaju u BIH od onih koji su u tom kotlu. Pogotovo jer živim u politički jednonacionalnoj, a stvarno multi-kulti državi.
Arteta

#330 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

hinterland00 wrote:Tako sam čitao. Nema pouzdanih informacija niti je ikad bilo ispitivanje o tome.

Isto tako sam čitao i da bi većina Bošnjaka danas pristala na raspad BIH ako bi dobili 40% iste za sebe (koridor do zapadne Bosne, cijelu srednju Bosnu i dijelove RS-a kao što su Srebrenica i Kozarac). Koliko je to točno ne znam. Vidio sam da neki stavljaju takve karte na fb.
Ja smatram da bi mozda i trebalo takvo nesto uraditi ali samo ako bi Srbi ili Hrvati dali neke teritorije.
Nisam nacionalista, a jos manje neki religijski fanatik, ovako nesto zelim jer smatram da je drzava jedino odrziva ako nekog naroda ima vise nego ostalih na vecini teritorija.
Nemam nista protiv da se masovno Srbi i Hrvati pocnu naseljavati u tu drzavu, cak bi i volio to ali samo ako ce postovati tu drzavu.
sinuhe

#331 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by sinuhe »

U pola vijeka protjerali 600 000 nehrvata i ono multikulturna drzava, od tih 600 000 pola bas europejaca. :lol:
Moze biti da i pise o europeizaciji Bosne iz otete kuce.
Amy-Mia

#332 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Amy-Mia »

hinterland00 wrote:Tako sam čitao. Nema pouzdanih informacija niti je ikad bilo ispitivanje o tome.

dosta bošnjaka je za podjelu. samo je stvar u procentima.
hinterland00

#333 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

sinuhe wrote:U pola vijeka protjerali 600 000 nehrvata i ono multikulturna drzava, od tih 600 000 pola bas europejaca. :lol:
Moze biti da i pise o europeizaciji Bosne iz otete kuce.
O kakvom protjerivanju ti govoriš? Presude Haga su potvrdile da toga nije bilo ako se misli na RSK.
A multi-kulti država je jer je 90% Hrvata, a 10% ostalih. Npr. u Rijeci je 83% Hrvata i ima 20-ak nacionalnih manjina. Trebali bi ste se ugledati na Rijeku. I sam imam drugova Srba, Bošnjaka i odlično se slažemo.
hinterland00

#334 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Amy-Mia wrote: dosta bošnjaka je za podjelu. samo je stvar u procentima.
I meni se tako čini. JA+a osobno nisam za rapsad države. Već sam pisao i zašto.

Međutim činjenica je da se političke elite 3 naroda već 21 godinu ne mogu dogovoriti na što bi sličila ta država. Da barem malo bude funkcionalna i da nije protektorat.
dweia

#335 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by dweia »

Nema podjele Bosne.
Nema uspostave šerijata.
Ja cu prvi stati protiv šerijatske Bosne, ali ne znam uopste odkud te nebuloze.
Vidim da propaganda radi svoje.
Treba nam jedan vodja, jedinstvena zemlja. Jaka ekonomija. Sve je u ekonomiji.
Nisam ekonomista i biznismen, ali po nekoj logici:
-Strancima dati najpovojnije uslove za investicije.
-Maksimalno iskoristiti nasa bogastva na efikasan nacin.
-Ulagati u obrazovanje mladih, u specijalnim poljima nauke ( nano-tehnologija, nuklearna tehnologija, kibernetika itd ).
-Zaposljavanje ljudi po kvalifikaciji i znanju, a ne po narodnosti. ( ! )
Ekonomija je kicma svake nacije. Kad ima prosperiteta ljudi su mnogo opusteniji i spremniji su za dogovore.
znalac

#336 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by znalac »

m_l wrote:
Da li postojimo MI i da li se stvarno trebamo strogo podijeliti po narodno religioznoj liniji?

Gospodin Cerić, koji se suptilno upoređuje sa veličanstvenim čovjekom Martin Luther King, Jr. , a koji usput sam sebe i navedenog gospodina demantuje u periodu od 25 sekundi, i to u nekoliko navrata, očito misli da je to jedino rješenje.
Ocito ga nisi shvatio, kao i sam voditelj, pa su se nekoliko minuta vrtili ukrug. G. Ceric kaze da Bosnjaci nemaju, znaci samo KONSTATIRA da NEMAJU svoju nacionalnu drzavu kao najbrojniji narod u drzavi, ali da su ravnopravni sa ostala dva naroda, kao i Ostalim u buducnosti.
koji ce nam k. nacionalna drzava? Jel sad svaki narod na tlu Evrope treba da trazi nacionalnu drzavu, pa npr. i imigranti iz Alzira da traze svoju nacionalnu drzavu na evrpskom tlu unutar Francuske?

Hocel nam stvaranje te nacionalne drzave procenat nezaposlenosti sa 50% spustit na 5%, hoce li nam BDP narasti za 100% ako mi dobijemo tu neku nacionalnu drzavu, hoce li kriminal, korupcija i druga s*anja nestati ako budemo izborili tu nacionalnu drzavu, nazovimo je Bosnjakistan jer bi sigurno tama imali velike veze sa drzavom slicnog imena, sa izuzetkom sto oni imaju ipak to nuklearno naoruzanje dok mi imamo ku*ac
Samir_01

#337 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

hinterland00 wrote:
Amy-Mia wrote: dosta bošnjaka je za podjelu. samo je stvar u procentima.
I meni se tako čini. JA+a osobno nisam za rapsad države. Već sam pisao i zašto.

Međutim činjenica je da se političke elite 3 naroda već 21 godinu ne mogu dogovoriti na što bi sličila ta država. Da barem malo bude funkcionalna i da nije protektorat.
Problem je u srpskim i hrvatskim predstavnicima a ne u Bosnjacima.

Mi Bosnjaci se zalazemo za ukidanje entiteta i kantona ali se Srbi i Hrvati tome protive.

Znaci ne stavljaj Bosnjake u isti kos sa onima kojima smeta Bosna.

A Bosna ce se podijeliti kad zadnji Bosnjak zavrsi pod zemljom.
hinterland00

#338 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Samir_01

#339 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Mislis majorizaciju?
hinterland00

#340 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Dominacija/majorizacija/getoizacija. Sve se to svodi na isto.

Činjenica je da su u vladi RS-a srpski predstavnici + hrvatski i bošnjački (koji se ne biraju već ih stavlja Dodik).
U vladi FBIH sjedi 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 Srbina koja nisu izabrali Srbi već ih stavili SDA, SDP tipa Desnica Radivojević. Npr. u mandatu prošle vlade 200 zakona u FBIH je doneseno a da su svi hrvatski ministri bili protiv. Iz toga zaključujem da Srbi vladaju RS-om, a Bošnjaci u FBIH politički.
It_is_a_Leclerc

#341 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by It_is_a_Leclerc »

hinterland00 wrote:Dominacija/majorizacija/getoizacija. Sve se to svodi na isto.

Činjenica je da su u vladi RS-a srpski predstavnici + hrvatski i bošnjački (koji se ne biraju već ih stavlja Dodik).
U vladi FBIH sjedi 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 Srbina koja nisu izabrali Srbi već ih stavili SDA, SDP tipa Desnica Radivojević. Npr. u mandatu prošle vlade 200 zakona u FBIH je doneseno a da su svi hrvatski ministri bili protiv. Iz toga zaključujem da Srbi vladaju RS-om, a Bošnjaci u FBIH politički.
Ovaj podatak nije tačan i nije moguć, slijedom činjenice da je potrebna većina svakog kluba naroda u parlamentarnom domu naroda. Ako su u vladi bili ministri HDZ-a koji su protiv nekog zakona, zašto su delegati HDZ-a u Domu naroda glasali za taj zakon ?!
Arteta

#342 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

dweia wrote:Nema podjele Bosne.
Nema uspostave šerijata.
-Ulagati u obrazovanje mladih, u specijalnim poljima nauke ( nano-tehnologija, nuklearna tehnologija, kibernetika itd ).
Ekonomija je kicma svake nacije. Kad ima prosperiteta ljudi su mnogo opusteniji i spremniji su za dogovore.
Drzava nam ne moze biti normalna sve dok ima entitete i kantone, a unitarna ne moze biti zbog toga sto dva ostala naroda ne zele, iako budu htjeli pitanje ce biti dokad.
Protektorat mora jednom da pukne.
Ja sam licno misljenja da mi trebamo pristati na raspad ovog projekta ali u zamjenu da nam Hrvati i Srbi dadnu neke teritorije.
Tu prvenstveno mislim na koridore premo USK-u, koridor prema Sandzaku, i izlaz na more, a zatim i ostale teritorije gdje su ostali Bosnjaci.
Sve Bosnjake koji bi se nasli izvan tih teritorija naseliti ih u njih, a raditi i na masovnom povratku Srba i Hrvata.

Sve drzavne firme bi trebalo privatizirati (osim par njih), a visak zaposlenih na drzavnim jaslama bi trebalo otpustiti do minimuma.
Zatim raditi na tome da svako selo koje ima preko 1500 stanovnika bude opstina ali sa jako malom administracijom kako bi bilo ekonomski odrzivo.
Sva ta sela bi trebalo za nekoliko godina ubanizirati, da imaju sve sto bi trebao imati jedan gradic.

I na kraju, ono kljucno, promijeniti obrazovni sistem.
Svi koji zele ici na fakultete moraju to dobro placati jer da bi imali dobro skolstvo nesto se mora i uloziti, a ne ovako da nam vecina studenata ide na fakultete samo zato jer je to danas moderno i da mogu piti po domovima, a sto se tice fakulteta, gledati da se nekako provuku.
Ti studenti se nazalost nekako i provuku pa ce kasnije nam i voditi drzavu, takvi nam je i danas vode.
Last edited by Arteta on 04/02/2013 20:06, edited 1 time in total.
Stagolee

#343 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Samir_01 wrote:
Problem je u srpskim i hrvatskim predstavnicima a ne u Bosnjacima.

Mi Bosnjaci se zalazemo za ukidanje entiteta i kantona ali se Srbi i Hrvati tome protive.
:lol:

Pa majstore i takav stav je deo problema jer bi da namećeš nešto drugome protiv njegove volje. Takav stav regrutuje nove protivnike Bosne među tim narodima. Stvari postavljaš naopačke, a Srbi i Hrvati moraju imati neki mehanizam zaštite u državi kojoj su manjina. Pa zamisli da se Jugoslavija krojila po srpskoj meri i da nisu postojale republike?
Za budućnost Bosne je bolje ne dovoditi te stvari u pitanje, kada se odustane od takvih namera, raspad će biti nemoguć.
A Dodik i Čović uopšte nemaju svetlu političku budućnost niti jaku podršku spolja
lafony

#344 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by lafony »

Nema uspostave šerijata.
kako nema !?pa bosna je sad podjeljena
hinterland00

#345 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ovaj podatak nije tačan i nije moguć, slijedom činjenice da je potrebna većina svakog kluba naroda u parlamentarnom domu naroda. Ako su u vladi bili ministri HDZ-a koji su protiv nekog zakona, zašto su delegati HDZ-a u Domu naroda glasali za taj zakon ?!
Ne znam. Upravo zbog toga Budimir predlaže taj zakon o vladi FBIH kojim bi 1/3 ministara iz nekog naroda trebala glasati ZA da neka odluka prođe.
Paranoid

#346 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Paranoid »

hinterland00 wrote:Dajte vi neki prijedlog RBIH ravnopravna 3 naroda i građana. Osim ukidanja entiteta i kantona. Kako spriječiti dominaciju brojniijih nad malobrojnijima npr.? Da ne bi imali status ovakve neravnopravne RS i FBIH.
Ne mogu da vjerujem da jedan Riječanin, Hrvat, a od 1.7. i evropljanin dođe na BiH forum i počne prosipat šuplju o ustrojstvu BiH. Znajući da ga čita određen broj Bošnjaka pažljivo provlači tezu o raspadu BiH, o trećem entitetu, o fildžan državi itd...

Da bar znaš nešto o Bošnjacima pa hajde, čovjek bi i mogao da pristane na forumsko ćaskanje.. a ovako, jbt zar ti stvarno misliš da je ovde neko lud i da povjeruje da si dobronamjeran??

Ti si Hrvat, Riječanin, čija je država prodala svoj suverenitet MMF-u i postala "junk" na svjetskoj finansiskoj sceni i čiji građani su gotovo sustigli siromaštvo kakvo je i u BiH...s tim što mi bar imamo nafaku, a ako ne znaš šta je nafaka da ti objasnim...to ti je kad te iznenadi priliv na računu od familije iz dijaspore ili ti susjed zakuca i kaže: haj na pivu, a ima i meze...

Brini se čovječe o svojim problemima, jer pišući o Bošnjačkim problemima samo potvrđuješ tezu da si izgubljen u svemiru, kao i Hrvatska u EU...
Arteta

#347 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

lafony wrote:
Nema uspostave šerijata.
Bosna se pise velikim slovom.
dweia

#348 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by dweia »

Nije podjeljena. Ovo je trenutno stanje, dok rijesimo problem parazita, balija, ravnogorskog pokreta i ustasa.
Tad ce konacno Bosna disati punim plucima.
Nema potrebe da napominjem da Bosna ima dovoljno patriota koji bi izginuli za nju, tako da te podjele zaboravite.
lajkujMe

#349 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by lajkujMe »

Ja hocu prvenstveno mir i manje mrznje u BIH a onda sto mi je vazno da kad mi gazda kaze mogu te mijenjati ko carapu da mu ja mogu odgovoriti e j** se mogu i ja tebe mijenjati ko carapu i to doslovno :D
hinterland00

#350 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Zašto pišem o BIH već duže vrijeme? Zato što je u Hrvatskoj politička situacija monolitna. Tu je jedan konstitutivni narod i jedna stranka na vlasti (SDP) i oni mogu raditi što hoće. Jedino što je zanimljivo i gdje povijesni procesi nisu zavrešni su BIH i Kosovo iako se u slučaju Kosova nazire rješenje.

Što se tiče Hrvatske, kako je tako je. Ja kad se šetam ulicama uopće ne vidim taj jad i siromaštvo. Kafići puni, voze se dobri auti, lijepe stvari se nose. Ne bih vjerovao da smo u ovakvom škripcu da ne pratim medije. Najbitnije je da ja nisam nikome dužan. Što se tiče tih ekonomskih problema oni se neće riješiti u RH a bogami ni u drugim zemljama bivše Yuge. Oni se ne mogu riješiti. I prije 10 godina situacija je bila otprilike ista.
Locked