dweia wrote:Nema podjele Bosne.
Nema uspostave šerijata.
Ja cu prvi stati protiv šerijatske Bosne, ali ne znam uopste odkud te nebuloze.
Vidim da propaganda radi svoje.
Treba nam jedan vodja, jedinstvena zemlja. Jaka ekonomija. Sve je u ekonomiji.
Nisam ekonomista i biznismen, ali po nekoj logici:
-Strancima dati najpovojnije uslove za investicije.
-Maksimalno iskoristiti nasa bogastva na efikasan nacin.
-Ulagati u obrazovanje mladih, u specijalnim poljima nauke ( nano-tehnologija, nuklearna tehnologija, kibernetika itd ).
-Zaposljavanje ljudi po kvalifikaciji i znanju, a ne po narodnosti. ( ! )
Ekonomija je kicma svake nacije. Kad ima prosperiteta ljudi su mnogo opusteniji i spremniji su za dogovore.
Drzava nam ne moze biti normalna sve dok ima entitete i kantone, a unitarna ne moze biti zbog toga sto dva ostala naroda ne zele, iako budu htjeli pitanje ce biti dokad.
Protektorat mora jednom da pukne.
Ja sam licno misljenja da mi trebamo pristati na raspad ovog projekta ali u zamjenu da nam Hrvati i Srbi dadnu neke teritorije.
Tu prvenstveno mislim na koridore premo USK-u, koridor prema Sandzaku, i izlaz na more, a zatim i ostale teritorije gdje su ostali Bosnjaci.
Sve Bosnjake koji bi se nasli izvan tih teritorija naseliti ih u njih, a raditi i na masovnom povratku Srba i Hrvata.
Sve drzavne firme bi trebalo privatizirati (osim par njih), a visak zaposlenih na drzavnim jaslama bi trebalo otpustiti do minimuma.
Zatim raditi na tome da svako selo koje ima preko 1500 stanovnika bude opstina ali sa jako malom administracijom kako bi bilo ekonomski odrzivo.
Sva ta sela bi trebalo za nekoliko godina ubanizirati, da imaju sve sto bi trebao imati jedan gradic.
I na kraju, ono kljucno, promijeniti obrazovni sistem.
Svi koji zele ici na fakultete moraju to dobro placati jer da bi imali dobro skolstvo nesto se mora i uloziti, a ne ovako da nam vecina studenata ide na fakultete samo zato jer je to danas moderno i da mogu piti po domovima, a sto se tice fakulteta, gledati da se nekako provuku.
Ti studenti se nazalost nekako i provuku pa ce kasnije nam i voditi drzavu, takvi nam je i danas vode.