Savjeti vozacima pocetnicima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#326 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by daxon »

Kolega Darko je sve dobro i točno opisao, dakle, prva faza kočenja je pustiti gas, tada već motor koči, pritiskamo kočnicu po potrebi, a kako brzina pada, naravno, to pratimo nižim stepenom prijenosa i puštanjem kvačila, što omogućuje nastavak kočenja motorom do konačnog zaustavljanja.
Ukratko, kao kada se brzina povećava pa to pratimo višim stepenom prijenosa, tako i kada brzina pada, potrebno je to pratiti nižim stepenom prijenosa, dakle, prilagoditi stepen prijenosa trenutnoj ili željenoj brzini kretanja.

Potpuno je pogrešno stisnuti kvačilo i kočiti do zaustavljanja, em se na taj način povećava potrošnja goriva jer ne koristimo tzv. cut off mod, a sa druge strane, bez asistencije motornog kočenja, sa masom i brzinom vozila suočavaju se samo kočione obloge i diskovi, što skraćuje njihov vijek trajanja, a smanjuje i efikasnost kočenja i dinamike same vožnje.

Tebe je instruktor najvjerovatnije naučio da, ako si i u četvrtoj, da stisneš kvačilo i ništa ne radiš već samo kočiš, tj. usporavaš do zaustavljanja. Nije jedini sa takvim pristupom, no, to je linija manjeg otpora, želja da se što manje radi i da se obuka "preko koljena prebije", a svoj auto da što više sačuva od drndanja početnika po mjenjaču i kvačilu. Jednom riječju, to nije instruktor.
direstraits0078

#327 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by direstraits0078 »

Nije bas sve tako jednostavno. Moderni automobili imaju veliku korist od DFCO, ali to treba koristiti na pametan nacin. Nekad se vise goriva ustedi tzv. cruisingom, jer kad se koci motorom, vozilo veoma brzo gubi na brzini. Da ne govorimo o stetnim efektima kocenja motorom kod modernih turbo-diesela s velikim obrtnim momentima (citaj x.xxx KM troska za zamjenu nosaca motora, DMF-a, itd...).

S druge strane, moderna vozila ce efikasnije zakociti s pritisnutim kvacilom, ako se radi o snaznijem kocenju. "Kocenje" motorom ce ustvari dodatno opteretiti kocnice, a o nosacima motora i mjenjaca da ne govorimo.

Naravno, ukoliko se radi o laganoj i opustenoj voznji gdje vozac drzi razumno odstojanje i predvidja daleko ispred sebe, kocenje motorom se isplati.
pink floydd

#328 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by pink floydd »

direstraits0078 wrote: Moderni automobili imaju veliku korist od DFCO
s obzirom da je kod nas takvih malo sve to što si elaborirao je uzaludno.

Daxon je sve fino objasnio, s tom metodom se produzava vijek trajanja kočionog sistema i povećava sigurnost. Ne nauči to dosta ljudi kod nas upravo zbog ublehaša u ulogama instruktora i njihovog stava "daj što prije da ga se riješim".

Ja vozim dosta po putevima sa dosta krivina gdje je korištenje kočnice neophodno i vrlo često, medjutim ja je vrlo slabo koristim upravo zbog te sposobnosti kočenja motorom ili brzinama kako ja to laički kažem. Samo mrvica kočnice pa manji stepen prijenosa i tako do željene brzine.
direstraits0078

#329 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Svi koji imaju ECU, imaju i DFCO. Ako je ubrizgavanje goriva regulisano elektricnom diznom, onda prilikom otpustanja gasa imas prekid goriva na dizni. Prosto k'o grah, da ne kazem pasulj.
dadoka84

#330 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by dadoka84 »

Ako je s mesom može i jedno i drugo :D

Ako nije vec navedeno, ako auto u tvojoj traci ubrzava i mijenja traku posebnu paznju treba obratiti, jer je mozda ispred kolona ili vozilo koje stoji ili se sporo krece. Dosta ljudi instinktivno ubrza za ovim prvim i kad se on prestroji ostane pred zidom.
direstraits0078

#331 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Grah bez mesa je obična čorba. :lol:
dadoka84

#332 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by dadoka84 »

:D
Spektakluk

#333 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Spektakluk »

Na jednom drugom forumu sam procitao slijedece o troskovima odrazvanja i dilemema benzinac/dizelas:

Pritom, dizne kod 2.0 D4D motora, mogu biti problematične, jer su nove 650-850eu, polovne (neispitane) su oko 250-300 (+30eu/dizna za ispitivanje)! Bilo je i problema sa trubinama, ali to su uglavnom ljudi koji ne znaju kako se vozi turbo i tu je kraj priče.
Takodje citao sam o problemima koje imaju neke generacije TDI Passata sa diznama koje su jako skupe.
Po sve do sada procitanom ispada da su benzinci generalno mnogo bolji izbor jer su mnogo povoljniji sa apsekta odrzavanja a izgleda da na njima i nema nesto posebno skupo da se pokvari (naravno osim tezih havarija uzrokovanim totalnim izostankom bilo kakvog redovnog odrzavanja).

S obzirom da imam polovno auto na dizel sa (TDI) a ne zeleci zapocinjati diskusiju dizel ili benzin, zanima me kako se vozi "turbo" a da se ne skracuje vijek trajanja motoru ili povecava ucestanost kvarova? Sta to ljudi koji "ne znaju kako se vozi TDI" rade, pa dolazi do ovakvih velikih troskova odrzavanja?

Hvala
direstraits0078

#334 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Mijenjaju ulje urijetko, a i kad ga mijenjaju cigance i stave jeftino i lose ulje, stisnu gas na hladno ucesto i gase vreo motor bez hladjenja. Idealan recept za crkavanje trubine. Na dizne ne mozes mnogo utjecati, osim da mijenjas filter goriva i pazis sta sipas u motor, pod tim mislim na gorivo, a ne na dvotaktol, ATF itd.
Nisrin

#335 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Nisrin »

daxon wrote:
Tebe je instruktor najvjerovatnije naučio da, ako si i u četvrtoj, da stisneš kvačilo i ništa ne radiš već samo kočiš, tj. usporavaš do zaustavljanja. Nije jedini sa takvim pristupom, no, to je linija manjeg otpora, želja da se što manje radi i da se obuka "preko koljena prebije", a svoj auto da što više sačuva od drndanja početnika po mjenjaču i kvačilu. Jednom riječju, to nije instruktor.

Problem je sto ne uci instruktor samo njega da se koci pravilom: kvacilo+ kocnica do semafora, a onda prebacivanje u prvu, nego svaki instruktor MORA tako nauciti kandidate, inace komisija ne priznaje kocenje motorom i saltanjem u nize stepene prenosa OSIM ako ne usporavas BEZ ZAUSTAVLJANJA.
Znaci, ako ces se zaustaviti moras koristiti kvacilo+kocnicu!

Nadalje, instruktori moraju nauciti kandidate kretanje pod rucnom i kretanje koristeci noznu kocnicu, jer to zahtjevaju rute po Sarajevu, a svaka ruta ima kretanje pod rucnom, a na Mojmilu je takvo stanje da kad stanes i krenes pod rucnom, vozis nekih 10-15m i moras u brdu stati jer je znak STOP, tu ne dizes ponovo rucnu, nego radis vagu- pustanje kvacila do "pola", a pritom drzeci kocnicu, onda auto samo krene, pritisnes gas i vozis...

Po meni je veliki propust sto bise nema bocnog parkiranja, velika steta, a jos veca steta je sto su poznate rute, pa se kandidati u 35 casova vecinom skoncentrisu samo na te rute kako bi polozili...I smijesno zbog kakvih sve sitnica obaraju kandidate, jer 99% pravila -caka koje komisija gleda ne postuje niti jedan vozac...naprimjer, davanje zmigavca kad ulazis na parking, kad izlazis, kad ulazis iz jednosmjerne u dvosmjernu pa da stanes iza prvog parkiranog autapa ipet zmigavac lijevo, iako te neke stvari mozes procijeniti bez toliko komplikacija!
benjamin1992

#336 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by benjamin1992 »

taki sam kaki sam wrote:Zanima me sojedeca situacija .... vozite autoputem npr. 150 kmh, i onda ubacite u prvu ili drugu brzinu, sta bi se desilo? Da li je ovo neko testirao neki yt clip?

Nije bas iz 150 u prvu, mensicni da je iz trece u drugu na ovom videu. Sto se samog prebacivanja iz pete ili seste u prvu pri nekim velikim brzinama tice, pod uslovom da uspijes to odraditi bez da razvalis sinhrone, zupčanike i vratila, nakon otpustanja kvacila, razvalio bi motor. Sad da bi doslo do neke filmske eksplozije, ne bi, al' motor ne bi valjo ni za skupljace zeljeza. :-D
Hemera

#337 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Hemera »

uvijek me zanimalo zašto kandidati na obuci "obilaze" autobuse po stalajištima (predviđenim) sa žmigavcem ako su tu :?
GileŠampion

#338 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by GileŠampion »

taki sam kaki sam wrote:Zanima me sojedeca situacija .... vozite autoputem npr. 150 kmh, i onda ubacite u prvu ili drugu brzinu, sta bi se desilo? Da li je ovo neko testirao neki yt clip?
Meni je to poslo za rukom. Ne bas na 150km/h, ali na nekih otprilike 60km/h (mozda i malo vise) mi je poslo za rukom da umjesto iz druge u trecu ga uspijem vratiti u prvu (kasnije namjerno probam na 60 ubacivati u prvu bez da pustam kvacilo i to granici sa nemogucim jer mjenjac pruza strasan otpor, ali eto, ja sam u zanosu divljackog saltanja i ubrzanja to uspio). U pitanju je dizel i zavrtio se u crvenih 6000 obrtaja, mozda i vise jer je na 6000 obrtaja kraj skale. Uglavnom vjerovatno sam imao srece pa je sve proslo bez posljedica.

A izgleda da ce se tesko nesto razvaliti od jednog pogresnog saltanja. Pogledajte ove kretene, trudili su se da uniste auto sto im je nakraju i poslo za rukom ali ne iz prve.

Last edited by GileŠampion on 07/05/2015 12:00, edited 1 time in total.
insomnia78

#339 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by insomnia78 »

GileŠampion wrote:
Meni je to poslo za rukom. Ne bas na 150km/h, ali na nekih otprilike 60km/h (mozda i malo vise) mi je poslo za rukom da umjesto iz druge u trecu ga uspijem vratiti u prvu (kasnije namjerno probam na 60 ubacivati u prvu bez da pustam kvacilo i to granici sa nemogucim jer mjenjac pruza strasan otpor, ali eto, ja sam u zanosu divljackog saltanja i ubrzanja to uspio). U pitanju je dizel i zavrtio se u crvenih 6000 obrtaja, mozda i vise jer je na 6000 obrtaja kraj skale. Uglavnom vjerovatno sam imao srece pa je sve proslo bez posljedica.
:-) :lol:
Nefs-i Mulhima

#340 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by Nefs-i Mulhima »

Hemera wrote:uvijek me zanimalo zašto kandidati na obuci "obilaze" autobuse po stalajištima (predviđenim) sa žmigavcem ako su tu :?
Koliko sam ja upratio svaki vid obilazenja, s mogucnoscu da nagazi ili da nagazi na liniju suprotne trake mora biti naglasen zmigavcem.

To je 50 bodova (kad nema zmigavca), pa ti vidi, 2 zmigavca i masi usima.

Inace ovaj sistem polaganja je smijurija zezca, najgore je kad ni komisija ne zna pravila, konkretno kruznog toka.

Prica mi jaran koji je nedavno pao da je pao unutar kruznog toka jer je oduzeo prednost liku, koji je vozio unutrasnjom trakom i bez zmigavca se zafurao da se iz te trake iskljuci prema dobrinji, naravno na samom iskljucenju (iskljucna jedna traka tu). Ja sam se pogubio kad mi je rekao da iz komisije covjek kaze da je trebao stati ispred kruznog toka i propustiti SVA vozila, bilo da su u unutrasnjoj il vanjskoj traci... :run:
nightvision

#341 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by nightvision »

Jbga, meni i ima logike da pri ulasku propustim sva vozila u kruznom toku prije ulaska u isti jer onaj iz unutrasnje trake mozda hoce izaci na iducem izlazu a ne moze jer mu ja "ulazim u putanju". Isto tako oni iz unutrasnje trake valjda imaju prednost na vanjsku inace bi mogli zaglaviti unutra ali naravno da trebaju koristiti zmigavac. Podavno sam polagao i fakat sam zaboravio ali mislim da je to i pravilo. Ispravite me ako grijesim. Druga stvar je sto je nekad zajebancija ispostovati pravilo 100%, nije niko lud da ceka da se ubaci u kruzni tok ako je auto unutar njega na suprotnoj strani i ako komisija obara radi takvih stvari onda jebiga....
530i

#342 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Oni iz vanjske trake imaju prednost, samo što kod nas nit se ko zna prestrojavati, nit su tokovi urađeni kako bi i trebali biti, ako imaju dvije trake u toku onda bi trebale biti dvije i na svim ulazima i izlazima...
insomnia78

#343 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by insomnia78 »

Nije obavezno
Imas ih vani kol'ko hoces takvih
Sa dvije, cak i tri unutra a samo jednom izlazno ulaznom
530i

#344 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Ne kažem da je obavezno, nego bi bilo zgodno da je tako, ako već u samom toku imaju dvije trake...
SmoLe

#345 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by SmoLe »

danas se nesto zamislio i ubacim u rikverc bez kvacila :oops:
jel se moglo sta sjebati na autu :shock:
530i

#346 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by 530i »

Ako je motor bio ugašen nije mu ništa, ako je bio upaljen čuo si prigodan zvuk.
daario naharis

#347 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by daario naharis »

Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
ZoomZoomKiwi

#348 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by ZoomZoomKiwi »

daario naharis wrote: 22/08/2024 18:55 Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
Samo dovoljno pauza i lagano, uživaj.

Ja sam u jednom danu znao doći sam od Zenice do Praga.

I to prema gore išao preko Linza i Pribrama, a vratio se preko Brna, Bratislave i Budimpešte.
hopi

#349 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by hopi »

Pa što ne bi mogao? A i kako ćemo mi znati.
Ti znaš kako vladaš autom tj vožnjom i koliko si siguran u sebe. Ako misliš šta možeš samo piči.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#350 Re: Savjeti vozacima pocetnicima

Post by PreWiBa »

daario naharis wrote: 22/08/2024 18:55 Siguran sam u sebe ali koliko je relano tesko odraditi 1000 i kusut kilometara u 2 dana kao nekom ko vozi godinu dana?
Ne znam, ne znam tačno kako voziš, ali ja kada sam počeo voziti, 6 mjeseci kasnije sam u cugu vozio od Njemačke do Bosne, hiljadu i po kilometara.

Mislim, ne u cugu, odmarao sam, ali sve je bila jedna vožnja.
Post Reply