Izjasnjavanje na popisu
-
Yug
#3201 Re: Izjasnjavanje na popisu
Muniza@..
A sta predlazes recimo bosanskim Srbima.Svi bosanski Srbi su porijeklo starinom iz stare Hercegovine i Crne Gore kao i 90 % Srba u Srbiji.Nces naci skoro nikoga u Beogradu,Vojvodini,sumadiji itd da ne zna svoje daleko porijeklo iz navedenih krajeva i sa Kosova.Znaci jedni te isti rodovi sa istim jezikom,tradicijom,kulturom itd.
Po tebi oni se ne mogu identifikovati sa jednim Milosom Crnjanskim,Nikolom Teslom,Mihajlom Pupinom,Jovanom Sterijom Popovicem,Djurom Jaksicem,Petrom Kocicem,Aleksom Santicem,Mesom Selimovicem,Dositejom Obradovicem,Branislavom Nusicem itd.Onda sa velikim sportistima cije je porijeklo sa ovih prostora skoro kod svih.itd.
Identitet je osjetljiva stvar i ne moze se nametati nikome u bilo kakvoj formi.
A sta predlazes recimo bosanskim Srbima.Svi bosanski Srbi su porijeklo starinom iz stare Hercegovine i Crne Gore kao i 90 % Srba u Srbiji.Nces naci skoro nikoga u Beogradu,Vojvodini,sumadiji itd da ne zna svoje daleko porijeklo iz navedenih krajeva i sa Kosova.Znaci jedni te isti rodovi sa istim jezikom,tradicijom,kulturom itd.
Po tebi oni se ne mogu identifikovati sa jednim Milosom Crnjanskim,Nikolom Teslom,Mihajlom Pupinom,Jovanom Sterijom Popovicem,Djurom Jaksicem,Petrom Kocicem,Aleksom Santicem,Mesom Selimovicem,Dositejom Obradovicem,Branislavom Nusicem itd.Onda sa velikim sportistima cije je porijeklo sa ovih prostora skoro kod svih.itd.
-
muniza
#3202 Re: Izjasnjavanje na popisu
Mogu kako hoće, ja mogu samo pričati o svojoj avliji i absurdu koji je napravljen '93 jel. Nije mi bila namjera nikome ništa nametati samo odgovorih na pitanje iz svoga ugla.Yug wrote:Muniza@..
-
Bodkin
#3203 Re: Izjasnjavanje na popisu
kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
-
muniza
#3204 Re: Izjasnjavanje na popisu
Država se zove Bosna i Hercegovina i ja itekako mogu u njoj biti Bosanac a i Hercegovac istovremeno. Srbi i Hrvati neka se izjašnjavaju kako hoće, to nije moj problem niti moja avlija kako već gore rekoh. Ako već postavljaš ovakva pitanja odgovori ti meni ipak i jedno pitanje o jeziku, Bošnjaci ne pričaju bošnjačkim jezikom, kako to?_Sarajka wrote:Bosanac je regionalna odrednica kao i Hercegovac.Dakle kako bi u regionalnom smislu nazvao/la Hrvata iz Gruda ili Srbina iz Laktaša ?Ne mozeš regionalnu odrednicu koristiti u nacionalnom smislu.To što se jezik zove bosanski je malo šira tema.I nije za ovu raspravu.Ali eto daj mi odgovor na ta DVA pitanja.I ne mozeš biti Bosanac i Hercegovac istodobno, valjda shvataš besmislenost te tvrdnje.muniza wrote:Regionalnu? Identificiramo se sa državom prvenstveno, Bosna i Hercegovina je država a ne regija kako je predstavljaju oni koji bi da je dijele. Ja se lično izjašnjavam kao Bosanac (i Hercegovac) jer je volim i jer mi je na prvom mjestu, zbog sebe, zbog oca koji je ostavio život za nju, zbog ideje o slobodnoj i neovisnij BiH. Iako sam musliman, nikada se nisam poistovjetio sa Bošnjacima koji su došli kasnije, u istorijski gledano pogrešnom momentu._Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
To što ću eventualno biti "ostali" mi nije ni najmanji problem, bit ću ponosan Bosanac i znat ću da nikoga i ništa nisam izdao...
Eto ukratko ih ugla jednog Bosanca patriote, imaš nas naravno i iz mješanih brakova, neopredjeljenih, jugonostalgičara pa možeš i njih pitati
-
Yug
#3205 Re: Izjasnjavanje na popisu
Svaki covjek bilo koje drzave na svijetu se identifikuje i sa drzavom automatski jer je drzavljanin iste i ima dokumente te drzave ali etnicki identitet je nesto osjetljivije.muniza wrote:Mogu kako hoće, ja mogu samo pričati o svojoj avliji i absurdu koji je napravljen '93 jel. Nije mi bila namjera nikome ništa nametati samo odgovorih na pitanje iz svoga ugla.Yug wrote:Muniza@..
-
_Sarajka
#3206 Re: Izjasnjavanje na popisu
Dovedi taj ton/ pisanje u red.Mrzim prostakluke.Ako misliš diskutirati.Postavila sam jednostavna pitanja, ako nemaš odgovore, zaobidji ih ..Prostačenje ne mislim trpiti a svakako nikom ne namećem kako će se izjasniti.Imam pravo pitati, kulturno i odmjereno.Bodkin wrote:kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
I iznijeti činjenice takodje.
@Muniza, jezik je poveznica triju naroda.Zamišljen je kao zajednički za SVA tri naroda.Sad što susjedi Hrvati i Srbi ne zele da ga usvoje, to ne znači da se ja ili ti trebamo odreći nacionalnog identiteta.
Paradoks je veći što oni " govore " srpski odnosno hrvatski a zive u drzavi koja se zove BiH
- area51
#3207 Re: Izjasnjavanje na popisu
Što je to paradoks ?_Sarajka wrote:Dovedi taj ton/ pisanje u red.Mrzim prostakluke.Ako misliš diskutirati.Postavila sam jednostavna pitanja, ako nemaš odgovore, zaobidji ih ..Prostačenje ne mislim trpiti a svakako nikom ne namećem kako će se izjasniti.Imam pravo pitati, kulturno i odmjereno.Bodkin wrote:kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
@Muniza, jezik je poveznica triju naroda.Zamišljen je kao zajednički za SVA tri naroda.Sad što susjedi Hrvati i Srbi ne zele da ga usvoje, to ne znači da se ja ili ti trebamo odreći nacionalnog identiteta.
Paradoks je veći što oni " govore " srpski odnosno hrvatski a zive u drzavi koja se zove BiH
-
Yug
#3208 Re: Izjasnjavanje na popisu
_Sarajka wrote:Dovedi taj ton/ pisanje u red.Mrzim prostakluke.Ako misliš diskutirati.Postavila sam jednostavna pitanja, ako nemaš odgovore, zaobidji ih ..Prostačenje ne mislim trpiti a svakako nikom ne namećem kako će se izjasniti.Imam pravo pitati, kulturno i odmjereno.Bodkin wrote:kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
-
muniza
#3209 Re: Izjasnjavanje na popisu
Podjednako kao paradoks kao Bošnjaka u Sandžaku jel tako? I hajd da zanemarimo i taj paradoks i da se vratimo na paradoks kako to da Bošnjaci nemaju svoj jezik a znamo da narod može i bez države ali nikako bez jezika?_Sarajka wrote:Dovedi taj ton/ pisanje u red.Mrzim prostakluke.Ako misliš diskutirati.Postavila sam jednostavna pitanja, ako nemaš odgovore, zaobidji ih ..Prostačenje ne mislim trpiti a svakako nikom ne namećem kako će se izjasniti.Imam pravo pitati, kulturno i odmjereno.Bodkin wrote:kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
-
_Sarajka
#3211 Re: Izjasnjavanje na popisu
Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
Uostalom izjasnite se Kinezima.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Svakako niko nema argumenta, već vadite riječi iz konteksta
Uostalom izjasnite se Kinezima.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Svakako niko nema argumenta, već vadite riječi iz konteksta
- area51
#3212 Re: Izjasnjavanje na popisu
A kojim bi po tebi trebalo jezikom da govorimo mi koji živimo u BiH,mislim na sve građane BiH ?_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
-
_Sarajka
#3213 Re: Izjasnjavanje na popisu
Po tvojoj logici ti bi bio Palestinac u Evropi, a da pričaš bosanskim.Tvoj izbor ..Tako si se očitovao.Maloprije..area51 wrote:A kojim bi po tebi trebalo jezikom da pričamo mi koji živimo u BiH,mislim na sve građane BiH ?_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
Last edited by _Sarajka on 14/06/2013 12:47, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#3214 Re: Izjasnjavanje na popisu
Znam druže ali ustavi se mijenjaju.Yug wrote:Izvinjavam se druze ali ti ocigledno ne znas USTAV svoje zemlje i kako funkcionise parlament.
-
Yug
#3215 Re: Izjasnjavanje na popisu
Pa super onda,mozda i ja odem ali ucim portugalski_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
-
Bodkin
#3216 Re: Izjasnjavanje na popisu
ma samo jos jedna u nizu kojoj su bosanci najveci neprijatelji na svijetu. jer da nema njih bilo bi par proenata bosnjaka vise i onda bi bosna valjda procvjetalamuniza wrote:Podjednako kao paradoks kao Bošnjaka u Sandžaku jel tako? I hajd da zanemarimo i taj paradoks i da se vratimo na paradoks kako to da Bošnjaci nemaju svoj jezik a znamo da narod može i bez države ali nikako bez jezika?_Sarajka wrote:Dovedi taj ton/ pisanje u red.Mrzim prostakluke.Ako misliš diskutirati.Postavila sam jednostavna pitanja, ako nemaš odgovore, zaobidji ih ..Prostačenje ne mislim trpiti a svakako nikom ne namećem kako će se izjasniti.Imam pravo pitati, kulturno i odmjereno.Bodkin wrote:
kakva glupa izjava. evo da ti ja odgovorim, boli tebe neka stvar zasto se ljudi identifikuju sa DRZAVOM. sada idi i ganjaj da se promijeni bosanski u bosnjacki
-
_Sarajka
#3217 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ja uopće ne lupam.Dakle činjenicu su slijedeće :Yug wrote:Pa super onda,mozda i ja odem ali ucim portugalski_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
Uostalom izjasnite se Kinezima.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Svakako niko nema argumenta, već vadite riječi iz konteksta...Ne mozes samo tako nesto lupiti pa onda "radite sta hocete".
Na popisu imaš mogućnost izjasniti se kako zeliš.Medjutim ustav kaze da postoje tri konstitutivna naroda.Bošnjaci, Srbi i Hrvati.Bosanci ne postoje.Svi oni koji se izjasne Bosancima idu u kategoriju ostalih.
Dakle šta znače ostali ?
Ko se bude izjasnio od Bošnjaka Bosancem ( regionalnom odrednicom ) moze isto tako i Eskimom jer ulazi u ostale.
Dovoljno jasno ?:)
To što ste VI umislili sebi identifikaciju sa drzavom i jezikom na popisu neće trenutno značiti ništa.
Last edited by _Sarajka on 14/06/2013 12:54, edited 1 time in total.
- area51
#3218 Re: Izjasnjavanje na popisu
prevedi_Sarajka wrote:Po tvojoj logici ti bi bio Palestinac u Evropi, a da pričaš bosanskim.Tvoj izbor ..Tako si se očitovao.Maloprije..area51 wrote:A kojim bi po tebi trebalo jezikom da pričamo mi koji živimo u BiH,mislim na sve građane BiH ?_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
-
Bodkin
#3219 Re: Izjasnjavanje na popisu
e tu smo, dakle ti znas da su ljudi bosnjaci a ne bosanci_Sarajka wrote:Ja uopće ne lupam.Dakle činjenicu su slijedeće :Yug wrote:Pa super onda,mozda i ja odem ali ucim portugalski_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
Uostalom izjasnite se Kinezima.Meni ni u dzep ni iz dzepa.Svakako niko nema argumenta, već vadite riječi iz konteksta...Ne mozes samo tako nesto lupiti pa onda "radite sta hocete".
Na popisu imaš mogućnost izjasniti se kako zeliš.Medjutim ustav kaze da postoje tri konstitutivna naroda.Bošnjaci, Srbi i Hrvati.Bisanci ne postoje.Svi oni koji se izjasne Bosancima idu u kategoriju ostalih.
Dakle šta znače ostali ?
Ko se bude izjasnio od Bošnjaka Bosancem ( regionalnom odrednicom ) moze isto tako i Eskimom jer ulazi u ostale.
To što ste VI umislili sebi identifikaciju sa drzavom i jezikom na popisu neće trenutno značiti ništa.
i sta ce to znaciti ako se izjasne bosnjacima. ajde reci nam
-
_Sarajka
#3220 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ako ti ne znaš šta će značiti onda stvarno gubiš vrijeme na ovom podforumu.Idi na Lj/S
-
Bodkin
#3221 Re: Izjasnjavanje na popisu
ajde bona reci nam. na ovo pitanje jos niko od vas sto nas ubjedjujete nije odgovorio._Sarajka wrote:Ako ti ne znaš šta će značiti onda stvarno gubiš vrijeme na ovom podforumu.Idi na Lj/S
i reci nam kako znas da su ljudi bosnjaci, a izjasnice se bosancima?
-
Yug
#3222 Re: Izjasnjavanje na popisu
Ne ne ,necemo tako_Sarajka wrote:Ja uopće ne lupam.Dakle činjenicu su slijedeće :Yug wrote:Pa super onda,mozda i ja odem ali ucim portugalski_Sarajka wrote:Kakve veze ima uopće jezik sa nacionalnim izjašnjavanjem ?Odlično znam koji se govori u Brazilu.Već ga učim sa Šefikom ako odemo na SP.
Na popisu imaš mogućnost izjasniti se kako zeliš.Medjutim ustav kaze da postoje tri konstitutivna naroda.Bošnjaci, Srbi i Hrvati.Bosanci ne postoje.Svi oni koji se izjasne Bosancima idu u kategoriju ostalih.
Dakle šta znače ostali ?
-
_Sarajka
#3223 Re: Izjasnjavanje na popisu
Kakva ti je to retorika ?Da opravdaš svoju neupućenost ili ?Bodkin wrote:ajde bona reci nam. na ovo pitanje jos niko od vas sto nas ubjedjujete nije odgovorio._Sarajka wrote:Ako ti ne znaš šta će značiti onda stvarno gubiš vrijeme na ovom podforumu.Idi na Lj/S
Ja diskutiram ovdje, nisam došla nikog educirati.Dakle imaš neku tezu o tome :
Izjasnio se ti Bosancem ili Kinezom ulaziš u " ostale".Zašto zeliš biti nedefiniranog nacionalnog identiteta ?
-
_Sarajka
#3224 Re: Izjasnjavanje na popisu
Yug, odgovorila sam ti već šta mislim.Šta misliš ti da budeš Eskim ?Ovaj Kinez i eto vas poput Sejdića i Finčija 
- Tesla10
#3225 Re: Izjasnjavanje na popisu
On ima definiran nacionalni identitet, samo mu ga država želi zatrati, to je sve (želi ga strpati u "ostale")._Sarajka wrote:Kakva ti je to retorika ?Da opravdaš svoju neupućenost ili ?Bodkin wrote:ajde bona reci nam. na ovo pitanje jos niko od vas sto nas ubjedjujete nije odgovorio._Sarajka wrote:Ako ti ne znaš šta će značiti onda stvarno gubiš vrijeme na ovom podforumu.Idi na Lj/S
Ja diskutiram ovdje, nisam došla nikog educirati.Dakle imaš neku tezu o tome :
Izjasnio se ti Bosancem ili Kinezom ulaziš u " ostale".Zašto zeliš biti nedefiniranog nacionalnog identiteta ?
Last edited by Tesla10 on 14/06/2013 13:18, edited 1 time in total.