Pa razmisljam to je to.drugi profil wrote:Kerima, svidja mi se kako razmisljas.
Hvala.
Pa razmisljam to je to.drugi profil wrote:Kerima, svidja mi se kako razmisljas.
Ma neeeee, nisi dobro shvatio. Ovdje je rijec o tome da ne moze religija, koja je sama po sebi stetna, odredjivati sta je stetno a sta ne.Towelie wrote:Cekaj, je l' to sad znaci da svinjetina i alkohol nisu stetni samo zato sto to kaze religija?drugi profil wrote:po meni nije problem sto religija brani neku hranu. Religija ko religija.
Nego mi je sega sto se to pravda "naucnim metodama".
Nema sta ljekar nemusliman razumiti drugacije od muslimana kad je neki zdravstveni problem.svaki ce tacno znati da li je post stetan po oboljeli organ.Draga Naso kako bih ja volila da mi dajete jake argumente,a ne tako nesto slabo,tacno bih volila da me dovedete u iskusenje da ne znam sta cu odgovoriti.nasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete
jasta nego radi zdravlja. oni sto ga piju manje je radi fizickog zdravlja, a oni sto piju vise radi mentalnog. mislio sam da to svi znamo.nasa wrote:@belfy
Inace ljudi alcohol konzumiraju radi zdravlja![]()
Alkohol, svinjetina, zvijeri I sl.su pomenutu jednako kao I neke druge vrste dozvoljene hrane, kao sto rekoh izmedju ostalog I da potaknu na promisljanje onog sto konzumiramo te da se naucimo odreci ili iskoristiti ono sto nas okruzuje...bilo bi previse ocekivati da je pomenuta sve ono sto covjek moze konzumirati s detaljnim opisom u kojim kolicinama itd.
Samo sto vi izvrcete redoslijed te postavljate pitanje zasto bas svinjetina, zvijeri, alcohol, a ustvari bilo sta drugo da je zabranjeno postavili bi pitanje pa tamam I da imamo spisak namjernica koju se dozvoljene odnosno zabranjene vodili bi raspravu koliko je to utemeljeno, ispravno itd. a nije da nemamoali do njega se doslo analogijom upravo zahvaljujuci postojecim dozvolama I zabranama u Kur'anu
Ti si pametan covjek da ne bi ovo shvatio I sam, zato ne kontam cemu dalje natezanje kad se oprecan stav vec sazeo tokom prethodnih stranica hvalospjevima o alkoholu, svinjetini itd.
ne. poslanik je preporucio da se napustaju uzaludne i besmislene rasprave. ova nije jedna od tih. ja sam ti pokusao ukazati na gresku, a da li ces ti to cijeniti ili ne - do tebe je.krvava wrote:Ne belfy! Ja samo napustm raspravu jer je to preporucio Poslanik koji je bio Pecat poslanstva!
Selam alejkum i svako dobro!
ljudi ce uvijek biti samo to - ljudi.drugi profil wrote:Kako je moguce da imamo onako odokativno najmanje tri tipa vjernika:
Kerima - nasa - vatrogasac/krvava
Koji sasvim drugacije reaguju na inpute, a svi vjeruju u istu knjigu.
Tvoja sposobnost da trunis o nevaznom bi te bas ucinila pogodnom za fetvamajstora tako da me cudi da nisi shvatila zasto i unutar pomenute fetve se ide u potpuno nevazno....kerima1 wrote:Nema sta ljekar nemusliman razumiti drugacije od muslimana kad je neki zdravstveni problem.svaki ce tacno znati da li je post stetan po oboljeli organ.Draga Naso kako bih ja volila da mi dajete jake argumente,a ne tako nesto slabo,tacno bih volila da me dovedete u iskusenje da ne znam sta cu odgovoriti.nasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete![]()
Sad će opet reći da se krijem iza tvoje suknjenasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete
Idi u krevet....budan nešto sanjaš i buncaš.belfy wrote:ma ne krijes se ti iza suknje, samo ti sad tako godi. ajde da to probam prepraviti na jezik koji koristis:
dlake na jajima se nalaze jednopolno. jaja koja drugi pol ima nemaju dlake... valjda je onda do dlaka, jel da?

Ovo ti je cisto subjektivno razmisljanje, ne nuzno i tacno.Ma neeeee, nisi dobro shvatio. Ovdje je rijec o tome da ne moze religija, koja je sama po sebi stetna, odredjivati sta je stetno a sta ne.
A sta to konkretno?P.S. towelie, a da li je problem u onome sto religija brani, a dokazano je da ne steti covjeku?
druze, kao i obicno, nisi shvatio poentu. cak ni procitano. nisam ja mislio o kokosijim jajima, niti sam rekao da pjetlovi nose ista. sa tobom zaista se mora preci na nivo nize. evo da ti pojednostavim: kada se o muskim jajima govori (valjda znas gdje su ti) ona su dlakava, a kada o zenskim onda su ona interna i nemaju dlake. imalo jasnije? to sto ti ne razumijes metaforu i drugima bi da pripises da ne razumiju (cuda li, jel da?), nije do drugih.vatrogasac wrote:Idi u krevet....budan nešto sanjaš i buncaš.belfy wrote:ma ne krijes se ti iza suknje, samo ti sad tako godi. ajde da to probam prepraviti na jezik koji koristis:
dlake na jajima se nalaze jednopolno. jaja koja drugi pol ima nemaju dlake... valjda je onda do dlaka, jel da?
pa zar ni ti ne pratis raspravu? velike i male kolicine... citamo se valjda ili cemo odgovarati sporadicno? mozda da i tebi dam savjet da procitas zadnje dvije stranice?Towelie wrote:A sta to konkretno?P.S. towelie, a da li je problem u onome sto religija brani, a dokazano je da ne steti covjeku?
Kerimu za vjerska pitanjanasa wrote:Tvoja sposobnost da trunis o nevaznom bi te bas ucinila pogodnom za fetvamajstora tako da me cudi da nisi shvatila zasto i unutar pomenute fetve se ide u potpuno nevazno....kerima1 wrote:Nema sta ljekar nemusliman razumiti drugacije od muslimana kad je neki zdravstveni problem.svaki ce tacno znati da li je post stetan po oboljeli organ.Draga Naso kako bih ja volila da mi dajete jake argumente,a ne tako nesto slabo,tacno bih volila da me dovedete u iskusenje da ne znam sta cu odgovoriti.nasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete![]()
doktor musliman bi valjda trebao biti bolje upoznat (od nemuslimanskog doktora), sa tim sta je a sta nije prikladno za pacijenta muslimana,Leo_alfa wrote:Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Ocito da je prvi po necemu bolji od drugog, ako je jedina razlika to sto je jedan musliman, a drugi ne to znaci da je po tome ta osoba bolja (ne nuzno kao doktor, ali ipak bolja). Znaci da se pravi razlika medju ljudima. Koliko je to opravdano je tema za raspravu.
U fetvi se ako se ne varam preporučuje da taj specijalista doktor bude dobar musliman pa tako ispada da ima i njih koji su možda muslimani ali nisu dobri mulimani ili još šta gore ....505sCrtom wrote:doktor musliman bi valjda trebao biti bolje upoznat (od nemuslimanskog doktora), sa tim sta je a sta nije prikladno za pacijenta muslimana,Leo_alfa wrote:Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Ocito da je prvi po necemu bolji od drugog, ako je jedina razlika to sto je jedan musliman, a drugi ne to znaci da je po tome ta osoba bolja (ne nuzno kao doktor, ali ipak bolja). Znaci da se pravi razlika medju ljudima. Koliko je to opravdano je tema za raspravu.. mada je ta prica, po meni, malo navucena i besmislena. ne znam da bi bas doktor imao neke dvojbe, u slucaju da treba ocistiti ranu alkoholom, da li je to dobro za pacijentov zagrobni zivot ili ne. jednostavno se ne razmislja o tome. s druge strane postoje pacijenti koji odlucuju, da li je odredjena metoda lijecenja u skladu sa pravilima njihovog vjerovanja. pa tako imamo djecu koja umiru u najvecim mukama, jer im roditelji ne zele izazivati boziji kapric, davajuci djeci lijekove i sl. http://ti.me/1fCwIMx
Pa rekla je nasa neki dan da u religiji "svaka igra svaka dobija" ..... Eh, to me sad podsjeti na dobra stara vremena kad je pokoji vješti gradski šibicar levatio papke na čaršiji.¤ jelena ¤ wrote:Pa naravno da se pravi nebulozna razlika među ljudima kad kriterijumi nisu činjenice i objektivno stanje stvari,
nego nabrojane zabrane, koje važe za samo određenu grupu ljudi (a određenu nečim iracionalnim)
i pritom su - te pomenute zabrane jel - još i nedovoljno jasno objašnjene, što ostavlja poprilično lufta za raznorazna proizvoljna tumačenja.
Ta uvijek nejasna granica između vjere i sujevjerja te njihovo proizvoljno miješanje u kućnoj radinosti u stilu "Bosnafolklor" je posebna tema ....¤ jelena ¤ wrote:Da, što je u kontekstu priče o zdravlju i pružanju zdravstvene pomoći - zastrašujuće.
Ne toliko u ovom slučaju sa kamenom u bubregu, ali jeste ako u raspravu ubacimo priču o džinima, stravama i tako tim opsednutostima đavolom, kao religijskim pandanima ozbiljnih psihijatrijskih oboljenja...
Jesi li ikada prisustvovala liječenju ljudi "od džina, šejtana", liječenju stravom?¤ jelena ¤ wrote:Da, što je u kontekstu priče o zdravlju i pružanju zdravstvene pomoći - zastrašujuće.
Ne toliko u ovom slučaju sa kamenom u bubregu, ali jeste ako u raspravu ubacimo priču o džinima, stravama i tako tim opsednutostima đavolom, kao religijskim pandanima ozbiljnih psihijatrijskih oboljenja...
Mislim da ti je na ovo odgovorio vatrogasac, a kljuc je u covekovoj prirodi. Allah dz.s. bolje poznaje coveka od njega samog pa je zato zabrana tu i za velike i za male kolicine alkohola jer je poznato da covek nema meru u ovome. Ko kaze da ce se zadovoljiti sa jednom casicom? Gde je jedna, tu je jos jedna. Pa jos jedna. Tako to ide. Retko ko zapravo ima meru.pa zar ni ti ne pratis raspravu? velike i male kolicine... citamo se valjda ili cemo odgovarati sporadicno? mozda da i tebi dam savjet da procitas zadnje dvije stranice?
konkretno, alkohol ne steti covjeku u malim kolicinama, bas kao i mnogo drugih stvari. recimo jedna ljuta na cesrce. bas kao sto ni sol u malim kolicinama ne steti, ali u velikim ubija (kako mi je bezveze ovo ponavljati po 10-i put, ali valjda treba). cak necu ni navoditi primjere koje kerima navodi.
I za tu svinsku mast se moze naci zamena, i to adekvatna.towelie
Svinjska mast ima daleko bolju zamjenu kod lijecenja ,recimo razna biljna ulja koja su mnogo razgradljivija u ljudskom tijelu od zivotinjske masti pa time otpadaju i druge masnoce zivot.porijekla.Dok kod alkohola bilo alternativno bilo komercijalno nema sanse drugim putem da se izvuce lijek iz bilja bez koga nema lijekaili da nas truju nekim neprirodnim supstancama sto pocesto i cini farmacija.pitanje je onda kako Bog moze zabraniti alkohol kod lijecenja,jer se ne radi o čašici istog ,nego kapima nekad i jedna kap.
Preporuka je da je doktor musliman, a ne pravilo. Veoma je prakticno ako je to tako jer samo vernik moze razumeti na pravi nacin potrebe vernika. Na primer, doktor vernik moze razumeti potrebu bolesnika da klanja namaz po svaku cenu, dok doktor nemusliman nece na pravi nacin. Sto se posta tice, samo doktor vernik moze na pravi nacin da izvaga vaznost posta i potencijalnu stetu za osobu koja bi htela da posti a ima nekakvu bolest, recimo dijabetes.Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Ocito da je prvi po necemu bolji od drugog, ako je jedina razlika to sto je jedan musliman, a drugi ne to znaci da je po tome ta osoba bolja (ne nuzno kao doktor, ali ipak bolja). Znaci da se pravi razlika medju ljudima. Koliko je to opravdano je tema za raspravu.