Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
kerima1

#3201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

drugi profil wrote:Kerima, svidja mi se kako razmisljas.
:thumbup:
Pa razmisljam to je to.
Hvala. :)
nasa

#3202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete
dustaban

#3203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
drugi profil wrote:po meni nije problem sto religija brani neku hranu. Religija ko religija.
Nego mi je sega sto se to pravda "naucnim metodama".
Cekaj, je l' to sad znaci da svinjetina i alkohol nisu stetni samo zato sto to kaze religija?
Ma neeeee, nisi dobro shvatio. Ovdje je rijec o tome da ne moze religija, koja je sama po sebi stetna, odredjivati sta je stetno a sta ne.
:mrgreen:
kerima1

#3204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

nasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete
Nema sta ljekar nemusliman razumiti drugacije od muslimana kad je neki zdravstveni problem.svaki ce tacno znati da li je post stetan po oboljeli organ.Draga Naso kako bih ja volila da mi dajete jake argumente,a ne tako nesto slabo,tacno bih volila da me dovedete u iskusenje da ne znam sta cu odgovoriti. :D :kiss:
belfy

#3205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

nasa wrote:@belfy

Inace ljudi alcohol konzumiraju radi zdravlja :D

Alkohol, svinjetina, zvijeri I sl.su pomenutu jednako kao I neke druge vrste dozvoljene hrane, kao sto rekoh izmedju ostalog I da potaknu na promisljanje onog sto konzumiramo te da se naucimo odreci ili iskoristiti ono sto nas okruzuje...bilo bi previse ocekivati da je pomenuta sve ono sto covjek moze konzumirati s detaljnim opisom u kojim kolicinama itd.

Samo sto vi izvrcete redoslijed te postavljate pitanje zasto bas svinjetina, zvijeri, alcohol, a ustvari bilo sta drugo da je zabranjeno postavili bi pitanje pa tamam I da imamo spisak namjernica koju se dozvoljene odnosno zabranjene vodili bi raspravu koliko je to utemeljeno, ispravno itd. a nije da nemamo :D ali do njega se doslo analogijom upravo zahvaljujuci postojecim dozvolama I zabranama u Kur'anu

Ti si pametan covjek da ne bi ovo shvatio I sam, zato ne kontam cemu dalje natezanje kad se oprecan stav vec sazeo tokom prethodnih stranica hvalospjevima o alkoholu, svinjetini itd. :D
jasta nego radi zdravlja. oni sto ga piju manje je radi fizickog zdravlja, a oni sto piju vise radi mentalnog. mislio sam da to svi znamo. :-D

i ja nisam nigdje nista izvrtao. nemoj se spustati na vatrogascev nivo. za samu mjeru je receno da se treba konzumirati umjereno i ti to tacno znas bas kao i ja. ja sam zato i rekao da se umjereno sve moze koristiti te da su vjerke zabrane tu visak. kao sto rece Izet: "ako pijes umjereno - mozes piti koliko hoces." :)

hvala za ovo pametan, no ja nisam pisao hvalospjeve bilo cemu. ja sam samo iznio cinjenice i odgovorio na onu nebulozu od "krvave". to sto je vatrogasac poslije toga pokusao popraviti nepopravljivo je spustilo diskusiju na nizi nivo i ovo nepotrebno prepucavanje. meni tu samo smeta sto ljudi ne citaju sa razumijevanjem, nego bi samo da guraju vodu na svoj mlin. nikada mi nece biti jasno zasto ljudi ustrajavaju na svom stavu ako im se vise puta cinjenicno ukaze da je isti pogresan. ja sam, barem, pokazao da se moze i drugacije...samo nisam siguran koliko se drugi sjecaju toga.

ako se drzimo toga da je, prije svega, najbitnije biti Covjek, onda moramo biti svjesni da Covjek moze i pogrijesiti. ali da bi ostao Covjek onda je red gresku i priznati. mada...mozda je nekima dovoljno biti covjek...

P.S. towelie, a da li je problem u onome sto religija brani, a dokazano je da ne steti covjeku?
belfy

#3206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

to sto je tvoje znanje skromno ne znaci da su neki drugi mnogo pametni niti vrhunski filozofi. to znaci samo da su pametniji i/ili znaju vise od tebe.
drug_profi

#3207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Kako je moguce da imamo onako odokativno najmanje tri tipa vjernika:
Kerima - nasa - vatrogasac/krvava

Koji sasvim drugacije reaguju na inpute, a svi vjeruju u istu knjigu.
belfy

#3208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

krvava wrote:Ne belfy! Ja samo napustm raspravu jer je to preporucio Poslanik koji je bio Pecat poslanstva!
Selam alejkum i svako dobro!
ne. poslanik je preporucio da se napustaju uzaludne i besmislene rasprave. ova nije jedna od tih. ja sam ti pokusao ukazati na gresku, a da li ces ti to cijeniti ili ne - do tebe je.
drugi profil wrote:Kako je moguce da imamo onako odokativno najmanje tri tipa vjernika:
Kerima - nasa - vatrogasac/krvava

Koji sasvim drugacije reaguju na inpute, a svi vjeruju u istu knjigu.
ljudi ce uvijek biti samo to - ljudi.
nasa

#3209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

vala ni meni se ne svidja sto ne misle kao ja ali doce tobe :D
nasa

#3210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

kerima1 wrote:
nasa wrote:To je nesto sto uobicajno stave u ovakve fetve npr. da pitate da li da postite s kamenom u bubregu stajala bi preporuka za doktara muslimana jer se pretpostavlja da ce isti shvatiti cjelokupnu problematiku nego neki kojem bi morali objasnjavati iako ne postoji nikakva prepreka da se musliman lijeci kod nemuslimana ili konsultuje itd. bezveze pametujete
Nema sta ljekar nemusliman razumiti drugacije od muslimana kad je neki zdravstveni problem.svaki ce tacno znati da li je post stetan po oboljeli organ.Draga Naso kako bih ja volila da mi dajete jake argumente,a ne tako nesto slabo,tacno bih volila da me dovedete u iskusenje da ne znam sta cu odgovoriti. :D :kiss:
Tvoja sposobnost da trunis o nevaznom bi te bas ucinila pogodnom za fetvamajstora tako da me cudi da nisi shvatila zasto i unutar pomenute fetve se ide u potpuno nevazno.... :D
vatrogasac

#3211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

Sad će opet reći da se krijem iza tvoje suknje :mrgreen: , ali upravo ovo boldirano. A dobro si rekla da može se liječiti i kod nemuslimana što potvrđuje Sira kada je Poslanik a.s. često slao ashabe na liječenej kod jevreja i kršćana.

Nego.... standardno traženje dlaka u jajima.
belfy

#3212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

ma ne krijes se ti iza suknje, samo ti sad tako godi. ajde da to probam prepraviti na jezik koji koristis:
dlake na jajima se nalaze jednopolno. jaja koja drugi pol ima nemaju dlake... valjda je onda do dlaka, jel da?
vatrogasac

#3213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

belfy wrote:ma ne krijes se ti iza suknje, samo ti sad tako godi. ajde da to probam prepraviti na jezik koji koristis:
dlake na jajima se nalaze jednopolno. jaja koja drugi pol ima nemaju dlake... valjda je onda do dlaka, jel da?
Idi u krevet....budan nešto sanjaš i buncaš.

Image
Towelie

#3214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Ma neeeee, nisi dobro shvatio. Ovdje je rijec o tome da ne moze religija, koja je sama po sebi stetna, odredjivati sta je stetno a sta ne.
Ovo ti je cisto subjektivno razmisljanje, ne nuzno i tacno.
P.S. towelie, a da li je problem u onome sto religija brani, a dokazano je da ne steti covjeku?
A sta to konkretno?
belfy

#3215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

vatrogasac wrote:
belfy wrote:ma ne krijes se ti iza suknje, samo ti sad tako godi. ajde da to probam prepraviti na jezik koji koristis:
Idi u krevet....budan nešto sanjaš i buncaš.

Image
druze, kao i obicno, nisi shvatio poentu. cak ni procitano. nisam ja mislio o kokosijim jajima, niti sam rekao da pjetlovi nose ista. sa tobom zaista se mora preci na nivo nize. evo da ti pojednostavim: kada se o muskim jajima govori (valjda znas gdje su ti) ona su dlakava, a kada o zenskim onda su ona interna i nemaju dlake. imalo jasnije? to sto ti ne razumijes metaforu i drugima bi da pripises da ne razumiju (cuda li, jel da?), nije do drugih.
Towelie wrote:
A sta to konkretno?
pa zar ni ti ne pratis raspravu? velike i male kolicine... citamo se valjda ili cemo odgovarati sporadicno? mozda da i tebi dam savjet da procitas zadnje dvije stranice?

konkretno, alkohol ne steti covjeku u malim kolicinama, bas kao i mnogo drugih stvari. recimo jedna ljuta na cesrce. bas kao sto ni sol u malim kolicinama ne steti, ali u velikim ubija (kako mi je bezveze ovo ponavljati po 10-i put, ali valjda treba). cak necu ni navoditi primjere koje kerima navodi.

ma, odoh spavati pa cemo se sutra dopisivati. valjda do tada bude nesto pametnije.
kerima1

#3216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

nasa wrote:
kerima1 wrote:
Tvoja sposobnost da trunis o nevaznom bi te bas ucinila pogodnom za fetvamajstora tako da me cudi da nisi shvatila zasto i unutar pomenute fetve se ide u potpuno nevazno.... :D
Kerimu za vjerska pitanja :D :D :D
:kiss:

towelie
Svinjska mast ima daleko bolju zamjenu kod lijecenja ,recimo razna biljna ulja koja su mnogo razgradljivija u ljudskom tijelu od zivotinjske masti pa time otpadaju i druge masnoce zivot.porijekla.Dok kod alkohola bilo alternativno bilo komercijalno nema sanse drugim putem da se izvuce lijek iz bilja bez koga nema lijekaili da nas truju nekim neprirodnim supstancama sto pocesto i cini farmacija.pitanje je onda kako Bog moze zabraniti alkohol kod lijecenja,jer se ne radi o čašici istog ,nego kapima nekad i jedna kap. :)
Leo_alfa

#3217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Ocito da je prvi po necemu bolji od drugog, ako je jedina razlika to sto je jedan musliman, a drugi ne to znaci da je po tome ta osoba bolja (ne nuzno kao doktor, ali ipak bolja). Znaci da se pravi razlika medju ljudima. Koliko je to opravdano je tema za raspravu.
5 0 5

#3218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Leo_alfa wrote:Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Ocito da je prvi po necemu bolji od drugog, ako je jedina razlika to sto je jedan musliman, a drugi ne to znaci da je po tome ta osoba bolja (ne nuzno kao doktor, ali ipak bolja). Znaci da se pravi razlika medju ljudima. Koliko je to opravdano je tema za raspravu.
doktor musliman bi valjda trebao biti bolje upoznat (od nemuslimanskog doktora), sa tim sta je a sta nije prikladno za pacijenta muslimana, :?. mada je ta prica, po meni, malo navucena i besmislena. ne znam da bi bas doktor imao neke dvojbe, u slucaju da treba ocistiti ranu alkoholom, da li je to dobro za pacijentov zagrobni zivot ili ne. jednostavno se ne razmislja o tome. s druge strane postoje pacijenti koji odlucuju, da li je odredjena metoda lijecenja u skladu sa pravilima njihovog vjerovanja. pa tako imamo djecu koja umiru u najvecim mukama, jer im roditelji ne zele izazivati boziji kapric, davajuci djeci lijekove i sl. http://ti.me/1fCwIMx
¤ jelena ¤

#3219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

Pa naravno da se pravi nebulozna razlika među ljudima kad kriterijumi nisu činjenice i objektivno stanje stvari,
nego nabrojane zabrane, koje važe za samo određenu grupu ljudi (a određenu nečim iracionalnim)
i pritom su - te pomenute zabrane jel - još i nedovoljno jasno objašnjene, što ostavlja poprilično lufta za raznorazna proizvoljna tumačenja.
fatamorgana

#3220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

505sCrtom wrote:
Leo_alfa wrote:Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
doktor musliman bi valjda trebao biti bolje upoznat (od nemuslimanskog doktora), sa tim sta je a sta nije prikladno za pacijenta muslimana, :?. mada je ta prica, po meni, malo navucena i besmislena. ne znam da bi bas doktor imao neke dvojbe, u slucaju da treba ocistiti ranu alkoholom, da li je to dobro za pacijentov zagrobni zivot ili ne. jednostavno se ne razmislja o tome. s druge strane postoje pacijenti koji odlucuju, da li je odredjena metoda lijecenja u skladu sa pravilima njihovog vjerovanja. pa tako imamo djecu koja umiru u najvecim mukama, jer im roditelji ne zele izazivati boziji kapric, davajuci djeci lijekove i sl. http://ti.me/1fCwIMx
U fetvi se ako se ne varam preporučuje da taj specijalista doktor bude dobar musliman pa tako ispada da ima i njih koji su možda muslimani ali nisu dobri mulimani ili još šta gore ....

Ovo iz fetve podsjeća kao kad se prije tražila politička podobnost u bivšoj državi kao dokaz ideološke lojalnosti prema istoj samo što se sad u neznatno različitoj nijansi traži vjerska podobnost i to i od doktora.
fatamorgana

#3221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

¤ jelena ¤ wrote:Pa naravno da se pravi nebulozna razlika među ljudima kad kriterijumi nisu činjenice i objektivno stanje stvari,
nego nabrojane zabrane, koje važe za samo određenu grupu ljudi (a određenu nečim iracionalnim)
i pritom su - te pomenute zabrane jel - još i nedovoljno jasno objašnjene, što ostavlja poprilično lufta za raznorazna proizvoljna tumačenja.
Pa rekla je nasa neki dan da u religiji "svaka igra svaka dobija" ..... Eh, to me sad podsjeti na dobra stara vremena kad je pokoji vješti gradski šibicar levatio papke na čaršiji.
¤ jelena ¤

#3222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

Da, što je u kontekstu priče o zdravlju i pružanju zdravstvene pomoći - zastrašujuće.

Ne toliko u ovom slučaju sa kamenom u bubregu, ali jeste ako u raspravu ubacimo priču o džinima, stravama i tako tim opsednutostima đavolom, kao religijskim pandanima ozbiljnih psihijatrijskih oboljenja... :-?
fatamorgana

#3223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

¤ jelena ¤ wrote:Da, što je u kontekstu priče o zdravlju i pružanju zdravstvene pomoći - zastrašujuće.

Ne toliko u ovom slučaju sa kamenom u bubregu, ali jeste ako u raspravu ubacimo priču o džinima, stravama i tako tim opsednutostima đavolom, kao religijskim pandanima ozbiljnih psihijatrijskih oboljenja... :-?
Ta uvijek nejasna granica između vjere i sujevjerja te njihovo proizvoljno miješanje u kućnoj radinosti u stilu "Bosnafolklor" je posebna tema ....
S4mpion

#3224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

¤ jelena ¤ wrote:Da, što je u kontekstu priče o zdravlju i pružanju zdravstvene pomoći - zastrašujuće.

Jesi li ikada prisustvovala liječenju ljudi "od džina, šejtana", liječenju stravom?
Towelie

#3225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

pa zar ni ti ne pratis raspravu? velike i male kolicine... citamo se valjda ili cemo odgovarati sporadicno? mozda da i tebi dam savjet da procitas zadnje dvije stranice?

konkretno, alkohol ne steti covjeku u malim kolicinama, bas kao i mnogo drugih stvari. recimo jedna ljuta na cesrce. bas kao sto ni sol u malim kolicinama ne steti, ali u velikim ubija (kako mi je bezveze ovo ponavljati po 10-i put, ali valjda treba). cak necu ni navoditi primjere koje kerima navodi.
Mislim da ti je na ovo odgovorio vatrogasac, a kljuc je u covekovoj prirodi. Allah dz.s. bolje poznaje coveka od njega samog pa je zato zabrana tu i za velike i za male kolicine alkohola jer je poznato da covek nema meru u ovome. Ko kaze da ce se zadovoljiti sa jednom casicom? Gde je jedna, tu je jos jedna. Pa jos jedna. Tako to ide. Retko ko zapravo ima meru.

I ako bi, recimo, bila dozvoljena mala kolicina alkohola, sta znaci mala? Za nekog je to casica, za nekog litar vina. Mala kolicina necega je relativan pojam.
towelie
Svinjska mast ima daleko bolju zamjenu kod lijecenja ,recimo razna biljna ulja koja su mnogo razgradljivija u ljudskom tijelu od zivotinjske masti pa time otpadaju i druge masnoce zivot.porijekla.Dok kod alkohola bilo alternativno bilo komercijalno nema sanse drugim putem da se izvuce lijek iz bilja bez koga nema lijekaili da nas truju nekim neprirodnim supstancama sto pocesto i cini farmacija.pitanje je onda kako Bog moze zabraniti alkohol kod lijecenja,jer se ne radi o čašici istog ,nego kapima nekad i jedna kap. :)
I za tu svinsku mast se moze naci zamena, i to adekvatna.
Hanefijski ucenjaci su rekli da nije dozvoljeno lijeciti se alkoholom osim ukoliko se sigurno zna da se njime ta bolest može izlijeciti, a nema nešto što bi ga u tom pogledu moglo zamijeniti. U ovom pogledu potrebno je svjedocanstvo više od jednog ljekara specijaliste da se njime ta bolest sigurno može izlijeciti. (El-Hedijje al-allaijje, str. 251.) Šafije uslovljavaju dozvolu upotrebe alkohola u lijecenju sa dva uslova: a) da alkohol bude pomiješan sa necim drugim i da bude rastvoren u njemu; b) da ne postoji neki drugi odgovarajuci lijek koji u sebi ne sadrži alkohol. (Mugnil-muhtadž, 4/188.) Izz b. Abdusselam kaže: “Dozvoljeno je lijecenje onim što je necisto ukoliko (osoba) nije pronašla nešto cisto što ga zamjenjuje, jer je dobro (korist) izlijecenja i zdravlja potpunije i vrednije od dobra (koristi) izbjegavanja necistoce. Nije dozvoljeno, po ispravnom mišljenju, lijecenje alkoholom, osim kada se spozna da se njime postiže izlijecenje, a osoba nije pronašla neki drugi lijek.” (Qava‘idul-ahkam, 1/81.)
Kako je nevazna stvar to sto je naglaseno kako se preporucuje doktor musliman ispred doktora nemuslimana?
Preporuka je da je doktor musliman, a ne pravilo. Veoma je prakticno ako je to tako jer samo vernik moze razumeti na pravi nacin potrebe vernika. Na primer, doktor vernik moze razumeti potrebu bolesnika da klanja namaz po svaku cenu, dok doktor nemusliman nece na pravi nacin. Sto se posta tice, samo doktor vernik moze na pravi nacin da izvaga vaznost posta i potencijalnu stetu za osobu koja bi htela da posti a ima nekakvu bolest, recimo dijabetes.

Zene muslimanke takodje trebaju muslimanke doktorice, sto zbog mogucnosti pokazivanja avreta usred pregleda i slicno.
Locked