IRAN

TouringBiker
Grijem se na: Struju

#31826 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

tranquil wrote: 23/09/2022 19:31
KonstitutivniLik wrote: 23/09/2022 19:19

Ko što su tebi tvoji svetinja, nekome je on. Tako da oprezno sa uvredama jer će se neko uvrijediti pa ti uzvratiti.
"Svetinja" :lol:

Pričamo o liku koji je preuzeo vlast na silu, i uspostavio režim koji i dan danas terorizira vlastiti narod.

Nemam vremena da mislim na uvrijeđenja osjećanja svakog ko se fascinira ovakvim sektaškim pojavama.
Opet lupetaš gluposti. Vratio se iz inostranstva ne znajući hoće li uopće doći živ, i narod ga na rukama odnio do Teherana. Kako je to on "preuzeo vlast na silu"???
TouringBiker

#31827 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 19:52
TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:42

Oni su to isto namjeravali učiniti s Khomeinijem - samo su naišli na malko mudrijeg od njih. Koji je prevario prevarante
Znaci Khomeini je prevarant. Ok hvala na pojasnjenju.
Pa ako prevariš lopove, je li te to čini lopovom? Jok, samo da si pročitao lopovluk i kontrirao mu
jeza u ledja

#31828 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:58
jeza u ledja wrote: 23/09/2022 19:52

Znaci Khomeini je prevarant. Ok hvala na pojasnjenju.
Pa ako prevariš lopove, je li te to čini lopovom? Jok, samo da si pročitao lopovluk i kontrirao mu
:D :thumbup:

Haj bar znam da nisi salik.
TouringBiker

#31829 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Ako je bilo ikoga sa muslimanske strane, ko bi se približio kršćanskom konceptu sveca - život u askezi, rad na opće dobro a ne radi lične koristi i promocije, žrtvovanje za vjeru i ideale u koje vjeruje, spremnost da za to žrtvuje i svoj i živote najbližih (sina su mu šahovi agenti ubili dok jeKhomeini boravio u progonstvu u Iraku, i pokušavali su eliminisati samog Khomeinija) - onda je to bio Khomeini.

Živi "svetac" - i ideal mnogih u Iranu. I zato je i uspio ostvariti ono što je započeo. Naravno, uz Božiju pomoć---
Last edited by TouringBiker on 23/09/2022 20:06, edited 1 time in total.
Nebozemlja

#31830 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:54
Nebozemlja wrote: 23/09/2022 19:25

Ovo je sve istina. Pokušali su ga iskoristiti kao lice revolucije dok bi oni preuzeli stvarnu moć. Čak su ga pokušali i zadržati u Francuskoj, pripremiti teren u Iranu pa tek onda pozvati tamo. Na kraju je on njih prevario.
No opet, to ne mijenja činjenicu da je Homeini fanatik i psihopata koji je za Iran bio neizmjerno gori od šaha. Samo ga čini prepredenijim i pametnijim nego što su ovi oko njega mislili.
Ali čekaj, ako on u obraćanju narodu u Iranu preko traka (koje su kopirane u stotinama hiljada i milionima kopija) TAČNO objasni kakav sistem namjerava uspostaviti ako se obori šah - Wilayat al-Faqih, vladavina "Faqiha", vjerskih autoriteta kao što je on, i ako se narod Irana potaknut tim trakama i Khomeinijevim govorima digne i konačno sruši šaha, šta to znači???

Da je narod u ogromnoj većini prihvatio što im je Khomeini poručivao, i izrazio želju da se uspostavi upravo takav sistem, i njime zamijeni šahova diktatura. Niko nije mogao reći "oh, mi nismo znali, Khomeini nas je prevario". On ako je ikad išta bio, to je oličenje poštenja i skromnosti. Khomeini nije nikoga prevario, ovi su sami sebe nasanjkali.

https://www.al-islam.org/shia-political ... t-al-faqih

Image
Govori li se u tim trakama o desetinama hiljada pobijenih i zatvorenih?
Jako je pošteno kovati planove o revoluciji sa ljudima koje kasnije mučki pogubiš, a nadasve skromno smatrati
se apsolutnim vladarom islamskog svijeta.
tranquil

#31831 Re: IRAN

Post by tranquil »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 20:03
Ako je bilo ikoga sa muslimanske strane, ko bi se približio kršćanskom konceptu sveca - život u askezi, rad na opće dobro a ne radi lične koristi i promocije, žrtvovanje za vjeru i ideale u koje vjeruje, spremnost da za to žrtvuje i svoj i živote najbližih (sina su mu šahovi agenti ubili dok jeKhomeini boravio u progonstvu u Iraku, i pokušavali su eliminisati samog Khomeinija) - onda je to bio Khomeini.

Živi "svetac" - i ideal mnogih u Iranu. I zato je i uspio ostvariti ono što je započeo. Naravno, uz Božiju pomoć---
Koje sektašenje :-)
TouringBiker

#31832 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 20:06
Jako je pošteno kovati planove o revoluciji sa ljudima koje kasnije mučki pogubiš, a nadasve skromno smatrati
se apsolutnim vladarem islamskog svijeta.
Pobijeni i zatvoreni su pristalice bivšeg režima (nađi revoluciju iza koje se to ne dešava), ili pristalice npr Komunističke partije koji su radili na potkopavanju režima po zadatku SSSR-a.

Kakvim crnim vladarem, kad je to Khomeini rekao?
tranquil

#31833 Re: IRAN

Post by tranquil »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 20:13
Pobijeni i zatvoreni su pristalice bivšeg režima (nađi revoluciju iza koje se to ne dešava), ili pristalice npr Komunističke partije koji su radili na potkopavanju režima po zadatku SSSR-a.
Dakle, nasilje prema političkim protivnicima, kao što sam rekao. :-)
Nebozemlja

#31834 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

Pokazao je to prije svega u svom odnosu sa Saudijom i Libanom.
A ovo opravdavanje masakra nevinih ljudi neću komentarisati.
Strašne stvari su se radile pod njegovim vodstvom. Na početku su
ljudi mislili da časni i pošteni Homeini za to ne zna, da bi se na
kraju ispostavilo ne samo da zna nego da to sve podstiče i odobrava.
Last edited by Nebozemlja on 23/09/2022 20:23, edited 1 time in total.
Point.

#31835 Re: IRAN

Post by Point. »

alijagoro wrote: 23/09/2022 16:58
Point. wrote: 23/09/2022 16:35
I Izrael šalje oružje ruskom kepecu?
Oni salju rakete palestinskoj djeci.
Stani malo. Vas par brijete na Iran zbog te neke pomoći u ratu a koliko znam palestinske vođe bili dobri sa Slobom u to vrijeme i davali mu podršku. Nisu logične te vaše krokodilske suze za palestincima.

I šta mi imamo sa njima da su nam oni relevantni?
TouringBiker

#31836 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 20:19

Saudijsku vladajuću kamarilu samo je bio strah da im se ne ponovi što se desilo i šahu. Pogotovu nakon opsade Haremi Šerifa u Mekki 1979:

https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_seizure

Libanski Hezbollah, koga sačinjavaju tamošnji šiiti, je jedina efikasna snaga koja se odupire cionistima
A_A_AKCIJA

#31837 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Point. wrote: 23/09/2022 20:22
Stani malo. Vas par brijete na Iran zbog te neke pomoći u ratu a koliko znam palestinske vođe bili dobri sa Slobom u to vrijeme i davali mu podršku. Nisu logične te vaše krokodilske suze za palestincima.

Imamo univerzalni, ljudski, osjećaj pravde i nepravde. Normalni ljudi to imaju.
TouringBiker

#31838 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

tranquil wrote: 23/09/2022 20:06
Koje sektašenje :-)
Kakvo sektašenje? Peter Scholl-Latour, opisujući svoj prvi susret sa Khomeinijem, kaže da se radilo o "čovjeku Biblijskih dimenzija, u rodu sa sucima i prorocima Starog zavjeta". Kao da je susreo Mojsija/Musaa a.s., ili Isusa/Isaa a.s.

Looking impassive, the Imam relied on Sadegh Ghotbzadeh to translate questions from English and French. His answers were given in a monotonous singsong; he mumbled tonelessly into his beard, as if these public appearances were extremely annoying to him. Only rarely did his eyes under the bushy, coal-black eyebrows focus on the interviewer. At these times his eyes held not the slightest glimmer of benevolence. His gaze expressed tragic seriousness, a severity, a total distance, which made one shudder. Abruptly I sensed that the man I was facing was not a figure from the Middle Ages, as the written and spoken word would always have it. Instead, I was encountering a man of Biblical dimensions, related to the judges and prophets of the Old Testament. In all my meetings with Khomeini and his revolution, this translation into a far-away mystical human past remained to the end the event that most fascinated me.

Image
TouringBiker

#31839 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Kako se Khomeini našao u Francuskoj, i kako je došlo do Islamske revolucije?

Image

Image

Image

Image
Nebozemlja

#31840 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 20:32
Nebozemlja wrote: 23/09/2022 20:19

Saudijsku vladajuću kamarilu samo je bio strah da im se ne ponovi što se desilo i šahu. Pogotovu nakon opsade Haremi Šerifa u Mekki 1979:

https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_seizure

Libanski Hezbollah, koga sačinjavaju tamošnji šiiti, je jedina efikasna snaga koja se odupire cionistima
Opet, nije da nije, ali su Saudijci na početku pružili ruku Homeiniju, koju je ovaj zbog svoje, jel, skromnosti i manjka
ambicija, odbio. Nakon toga je počeo da izvozi svoju viziju islama i državnog uređenja u svijet, pa je tako nastao i Hezbollah.

Meni je poražavajuće da ti očigledno poznaješ historiju i svejedno se opredjeljuješ za jednog takvog mračnjaka.

Nema pozitivaca u Iranu, a malo ih je na BI uopšte. Zadnji je bio lik prije šaha, zaboravio sam mu ime, koji je htio da
preuzme kontrolu nad prirodnim resursima svoje zemlje. Ameri su ga ubili jer je bio ljevičar.
Point.

#31841 Re: IRAN

Post by Point. »

A_A_AKCIJA wrote: 23/09/2022 20:35

Imamo univerzalni, ljudski, osjećaj pravde i nepravde. Normalni ljudi to imaju.
Ja ću uvijek biti na palestinskoj strani kontra Izraela, ovo sam spomenuo u kontekstu njihovog brijanja na Iran a on je čisto zbog naših problema devedesetih.

Normalni ljudi imaju i univerzalni, ljudski osjećaj za pravo žena u Iranu da stavljaju na glavu šta im je volja bez da im neko odvaljuje bubrege jer im nit kose nije u vinklu koje je neki bradati skot izmislio.
TouringBiker

#31842 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 20:47
Opet, nije da nije, ali su Saudijci na početku pružili ruku Homeiniju, koju je ovaj zbog svoje, jel, skromnosti i manjka
ambicija, odbio. Nakon toga je počeo da izvozi svoju viziju islama i državnog uređenja u svijet, pa je tako nastao i Hezbollah.

Meni je poražavajuće da ti očigledno poznaješ historiju i svejedno se opredjeljuješ za jednog takvog mračnjaka.

Nema pozitivaca u Iranu, a malo ih je na BI uopšte. Zadnji je bio lik prije šaha, zaboravio sam mu ime, koji je htio da
preuzme kontrolu nad prirodnim resursima svoje zemlje. Ameri su ga ubili jer je bio ljevičar.
Mohammad Mossadegh, koga je skinula CIA i vratila šaha, da bi se dočepali nafte.

Saudijci su u cijeloj priči najveci negativci, ne Iran. I oni su simboli mračnjaštva (kao i njihovi sluge, Bahrein, Emirati). Zato su sad i prodali Palestince, Palestinci jedinu pomoć još mogu očekivati od Irana, jer jedini Iran drži front protiv cionističke bagre
TouringBiker

#31843 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Za mene je Khomeini zraka svjetla u mraku Bliskog istoka, koji su za sobom ostavile kolonijalne sile (Englezi, Francuzi, Amerika - premda nikad nisu imali prave kolonije, oni su najveći kolonijalisti od svih) sa svojim pionom - tzv. državom izrael. Simbol borbe Davida protiv Golijata. Simbol oslobođenja od mraka koji su kolonijalisti ostavili za sobom, uzimanja konaca u vlastite ruke.
Nebozemlja

#31844 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 21:02
Za mene je Khomeini zraka svjetla u mraku Bliskog istoka, koji su za sobom ostavile kolonijalne sile (Englezi, Francuzi, Amerika - premda nikad nisu imali prave kolonije, oni su najveći kolonijalisti od svih) sa svojim pionom - tzv. državom izrael. Simbol borbe Davida protiv Golijata
Mislim da ti je rezonovanje pomućeno emocijama i da kroz prizmu Iranske pomoći Palestini, koja je sve samo ne altruistična,
gledaš jedan režim koji je tamnica prije svega svoga naroda.
TouringBiker

#31845 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 21:06
Mislim da ti je rezonovanje pomućeno emocijama i da kroz prizmu Iranske pomoći Palestini, koja je sve samo ne altruistična,
Nije altruistična, ali "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", a cionistički režim je neprijatelj i Arapa i Irana (i podržavao šahov režim do korijena) i svih Muslimana, i kuga i uzrok 90% problema Bliskog istoka.

Pa da je Saudija Izraelcima spremna dati pravo preleta da napadnu Iran, MUSLIMANSKU zemlju, heeeej?

Ona bagra od Saudijske kraljevske familije zaslužuje samo da ih narod podavi i pobaca u more
Nebozemlja

#31846 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 21:15
Nebozemlja wrote: 23/09/2022 21:06
Nije altruistična, ali "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", a cionistički režim je neprijatelj i Arapa i Irana (i podržavao šahov režim do korijena) i svih Muslimana, i kuga i uzrok 90% problema Bliskog istoka.

Pa da je Saudija Izraelcima spremna dati pravo preleta da napadnu Iran, MUSLIMANSKU zemlju, heeeej?

Ona bagra od Saudijske kraljevske familije zaslužuje samo da ih narod podavi i pobaca u more
Stoji to sve, ali niko tebe ne tjera da biraš između Saudije i Irana. Možeš vladare obje države
osuditi za zlodjela koja su radili.
TouringBiker

#31847 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 21:21
Stoji to sve, ali niko tebe ne tjera da biraš između Saudije i Irana. Možeš vladare obje države
osuditi za zlodjela koja su radili.
Ja ne vidim neka zlodjela Irana. Saudije i njihovih "cronyja" na pretek: nafućkavanje i finansiranje Saddama da napadne Iran, agresija na Jemen, obaranje Mursijeve legalno izabrane vlade u Egiptu nakon egipatskog proljeća, izdaja Palestinaca, prodaja zemlje Amerikancima i cionistima da bi se sačuvalo vlastite g.zice (od strane "čuvara svetih mjesta Mekke i Medine"). Iran, kao i Katar, su podržavali Mursija
Last edited by TouringBiker on 23/09/2022 21:35, edited 1 time in total.
alijagoro

#31848 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Ne brijemo nista,nismo Hrvati :mrgreen:,Palestinci su zrtve isto kao i Ukrajinci,Ceceni ili mi .
HarTar

#31849 Re: IRAN

Post by HarTar »

alijagoro wrote: 23/09/2022 21:35

Ne brijemo nista,nismo Hrvati :mrgreen:,Palestinci su zrtve isto kao i Ukrajinci,Ceceni ili mi .
Aaaa, sada mi je jasna islamofobija kod dotičnog... Ante P., Alojzije S., Franjo, Boban i tako to :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
alijagoro

#31850 Re: IRAN

Post by alijagoro »

HarTar wrote: 23/09/2022 21:41
alijagoro wrote: 23/09/2022 21:35
Aaaa, sada.mi je jasna islamofobija kod dotičnog... Ante P., Alojzije S., Franjo, Boban i tako to :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Point je iz Banja Luke :bih: mislim,samo ne voli vjeru ni vjernike bas puno,pa nije bas razuman ponekad.
Post Reply