IRAN

alijagoro

#31801 Re: IRAN

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 18:08
alijagoro wrote: 23/09/2022 18:01
Pa reko i oni zasluzuju slobodu i samostalnost.
Skoti su glasali protiv nezavisnosti, ali eto ti mislis da je oni zasluzuju.

Naravno, kad je u pitanju Iran, e onda mi ne mozemo imati misljenje, jer to je ipak njihova stvar. :oops:
Doduse,mada kad ti Englezi pune glavu da ce ti biti gore ako glasas za nezavisnost,mozda i nije neocekivan rezultat.
avetinja

#31802 Re: IRAN

Post by avetinja »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 17:58
Naravno da ima sutnje i prikrivanja u Americi. Ali iz nekog razloga ti valjda mislis da je ovaj najnoviji slucaj u Iranu iznimka i da tamo nema prikrivanja? :-)

Ne mogu promjeniti vlast jer ne zive u demokratskom sistemu. Zasto se i ti pretvaras da je revolucija kao mijenjanje carapa?

Revolucija se desila prije 40 godina. Do kad se moze govoriti da je nesto sto se desilo davno, bez ikakve mogucnosti mijenjanja, "volja naroda"?

Gdje sam ja govorio drugima "sta treba raditi"?
Licemjeran si jer umjesto da osudjujes postupke rezima whataboutizujes o Americi i Zapadu. To je licemjernost, jer jedno ne opravdava drugo.
Licemjeran si i jer sugerises da Iranci mogu nesto promjeniti "ako hoce", kao da je cas posla praviti revolucije.
A licemjerno je i tvrditi da pretpostavljena vecina moze raditi sta hoce se pretpostavljenom manjinom. (Nebitno da li se radi o etnickoj, religijskoj , politickoj, polno orjentisanoj, ili bilo kakvoj drugoh manjini.) Po tebi ako vecina gradjana odluci pobiti manjinu, to je u redu, jer pobogu, vecina je odlucila. :oops:
Nisam to ni rekao ni mislio.

Mogu promijeniti vlast. Dovoljno dugo imaju jedan režim da se mogu pobuniti protiv njega ako im se ne sviđa.

Ništa lično, ali ne da mi se raspravljati o tvojim nebulozama svakoga puta. Svakoga puta izvrćeš tuđe riječi i bezobrazno stavljaš drugome riječi u tekst. Licemjeran si jer situacijom iz Irana pokušavam umanjiti probleme u Americi. Licemjeran si jer želiš drugoj državi nametati kako će oni živjeti. Ti imaš viziju šta neko želi i kako treba živjeti pa zastupaš taj stav o državi u kojoj vrlo vjerovatno nikada nisi bio ili si bio kao turist. Moraš shvatiti da ima ljudi koji dijele ideologiju sa kojom se ti u potpunosti ne slažeš, ali to ne znači da si ti u pravu. Licemjeran si jer izvrćeš tuđe riječi. To je pravo licemjerstvo. Nikada nisam rekao da treba ubijati druge. Za to ćeš sljedeći put biti prijavljen.

Imaš dovoljno godina da shvatiš da se na vlast dolazi voljom većine ili agresivnom manjinom. Evo da sada da Vučića sruši manjina što se ne slaže sa njim, ko je u pravu? Ta manjina ili većina kojom dobija glasove? Neki će reći jedno, neki drugo, a ja kažem da je to njihova stvar. Njihova država pa neka je uređuju i bore se za nju. Najbolje rješenje je da oni sami riješe svoju situaciju. I na kraju, šta ti predlažeš? Možda da određene zemlje izvedu napad na drugu zemlju, jer pretpostavljaju da tamo narod ne želi takvu vlast pa će je oni umjesto njih promijeniti. To se zove fašizam.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#31803 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 18:11
JoseMujica wrote: 23/09/2022 18:07

malo je reći da se dobro zakuhalo...Iran je trenutno kao pretis lonac i pitanje je dokle će sigurnosni ventil držati
I posto se vec ovdje vazi o kojekakvim revolucijama....ne bi bilo dobro da se u Iranu opet silom mijenja vlast i sistem. Mislim, mozda je to jedino sto preostaje, ali ovima na vlasti bi bilo pametnije da dopuste vecu pluralnost. Kad jednom pocne nasilje, svasta iz toga moze izaci.
istorija nas uči da se nasilno mijenjaju oni sistemi u kojima nema slobode...zato parlamentarna demokratija i jeste najveće dostignuće civilizacije jer omogućava društvu tu slobodu da mijenja vlast izborima, bez revolucije i pri tome ostavlja prostor građanima da uživaju svoje privatne slobode.

Svi npr. nama seru da smo nekakvi muslimani u Bosni, a ja vazda kažem da ovdje što ima muslimana mogu u dva autobusa stati jer sam više pravih muslimana sreo u Njemačkoj nego u Bosni
dzulijano_pike

#31804 Re: IRAN

Post by dzulijano_pike »

Veca se galama na zapadu oko ovoga digla nego oko izraelskog ubistva snajperom novinarke AJ.
Stisni majcin sine kritikuj Izrael, za 3 dana si na disciplinskoj, za 7 dana na birou i vise se nigdje ne mozes zaposliti.
alijagoro

#31805 Re: IRAN

Post by alijagoro »

dzulijano_pike wrote: 23/09/2022 18:23 Veca se galama na zapadu oko ovoga digla nego oko izraelskog ubistva snajperom novinarke AJ.
Stisni majcin sine kritikuj Izrael, za 3 dana si na disciplinskoj, za 7 dana na birou i vise se nigdje ne mozes zaposliti.
:D Ubiju 60 djece,niko nista,ali jedina demokratija u regiji,pa im se moze.
jeza u ledja

#31806 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

avetinja wrote: 23/09/2022 18:15
jeza u ledja wrote: 23/09/2022 17:58
Naravno da ima sutnje i prikrivanja u Americi. Ali iz nekog razloga ti valjda mislis da je ovaj najnoviji slucaj u Iranu iznimka i da tamo nema prikrivanja? :-)

Ne mogu promjeniti vlast jer ne zive u demokratskom sistemu. Zasto se i ti pretvaras da je revolucija kao mijenjanje carapa?

Revolucija se desila prije 40 godina. Do kad se moze govoriti da je nesto sto se desilo davno, bez ikakve mogucnosti mijenjanja, "volja naroda"?

Gdje sam ja govorio drugima "sta treba raditi"?
Licemjeran si jer umjesto da osudjujes postupke rezima whataboutizujes o Americi i Zapadu. To je licemjernost, jer jedno ne opravdava drugo.
Licemjeran si i jer sugerises da Iranci mogu nesto promjeniti "ako hoce", kao da je cas posla praviti revolucije.
A licemjerno je i tvrditi da pretpostavljena vecina moze raditi sta hoce se pretpostavljenom manjinom. (Nebitno da li se radi o etnickoj, religijskoj , politickoj, polno orjentisanoj, ili bilo kakvoj drugoh manjini.) Po tebi ako vecina gradjana odluci pobiti manjinu, to je u redu, jer pobogu, vecina je odlucila. :oops:
Nisam to ni rekao ni mislio.

Mogu promijeniti vlast. Dovoljno dugo imaju jedan režim da se mogu pobuniti protiv njega ako im se ne sviđa.

Ništa lično, ali ne da mi se raspravljati o tvojim nebulozama svakoga puta. Svakoga puta izvrćeš tuđe riječi i bezobrazno stavljaš drugome riječi u tekst. Licemjeran si jer situacijom iz Irana pokušavam umanjiti probleme u Americi. Licemjeran si jer želiš drugoj državi nametati kako će oni živjeti. Ti imaš viziju šta neko želi i kako treba živjeti pa zastupaš taj stav o državi u kojoj vrlo vjerovatno nikada nisi bio ili si bio kao turist. Moraš shvatiti da ima ljudi koji dijele ideologiju sa kojom se ti u potpunosti ne slažeš, ali to ne znači da si ti u pravu. Licemjeran si jer izvrćeš tuđe riječi. To je pravo licemjerstvo. Nikada nisam rekao da treba ubijati druge. Za to ćeš sljedeći put biti prijavljen.

Imaš dovoljno godina da shvatiš da se na vlast dolazi voljom većine ili agresivnom manjinom. Evo da sada da Vučića sruši manjina što se ne slaže sa njim, ko je u pravu? Ta manjina ili većina kojom dobija glasove? Neki će reći jedno, neki drugo, a ja kažem da je to njihova stvar. Njihova država pa neka je uređuju i bore se za nju. Najbolje rješenje je da oni sami riješe svoju situaciju. I na kraju, šta ti predlažeš? Možda da određene zemlje izvedu napad na drugu zemlju, jer pretpostavljaju da tamo narod ne želi takvu vlast pa će je oni umjesto njih promijeniti. To se zove fašizam.
U svojih par postova si bar 5 puta izvrnuo moje rijeci, a meni to imputiras iako nista slicno nisam napisao. Gdje sam ja napisao, imputirao, optuzio, na bilo koji nacin tebe da tvrdis da treba ubijati druge??? Kakve su to nebuloze? I cuj za to cu sljedeci put biti prijavljen? :lol: Za sta cu bolan biti prijavljen?

I onda meni napises kao ja zelim nekome nametati mada nista slicno nisam napisao?!? Kao ja imam viziju sta neko zeli i kako treba zivjeti. Zasto izmisljas? I onda jos vise puta ponavljas kako sam u stvari ja taj koji izvrce tudje rijeci, i jos mi govoris da sam bezobrazan jer to radim.

I slag na tortu, ja sam "licemjeran jer situacijom iz Irana pokusavam umanjiti probleme u Americi". :lol: Halo, tema je o Iranu. Na temama o Americi i problemima u istoj pisem skoro svakodnevno. Ovo je tema o Iranu i trenutnim desavanjima tamo. Ti si ovdje dosao da pises o Americi, ne o Iranu, upravo i ocigledno da bi umanjio probleme u Iranu.

Drugim rijecima sve sto meni spocitavas jedino ti radis.

I jos meni pricas o bezobrazluku?
jeza u ledja

#31807 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

JoseMujica wrote: 23/09/2022 18:20
jeza u ledja wrote: 23/09/2022 18:11

I posto se vec ovdje vazi o kojekakvim revolucijama....ne bi bilo dobro da se u Iranu opet silom mijenja vlast i sistem. Mislim, mozda je to jedino sto preostaje, ali ovima na vlasti bi bilo pametnije da dopuste vecu pluralnost. Kad jednom pocne nasilje, svasta iz toga moze izaci.
istorija nas uči da se nasilno mijenjaju oni sistemi u kojima nema slobode...zato parlamentarna demokratija i jeste najveće dostignuće civilizacije jer omogućava društvu tu slobodu da mijenja vlast izborima, bez revolucije i pri tome ostavlja prostor građanima da uživaju svoje privatne slobode.

Svi npr. nama seru da smo nekakvi muslimani u Bosni, a ja vazda kažem da ovdje što ima muslimana mogu u dva autobusa stati jer sam više pravih muslimana sreo u Njemačkoj nego u Bosni
U 90% slucajeva da. Nazalost. Ja se samo nadam da ce u Iranu biti malo pametniji.
JohnnyS

#31808 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

Nigdje žene na slici. Ali puno nadrkanih bradatih
KonstitutivniLik

#31809 Re: IRAN

Post by KonstitutivniLik »

Kakvi likovi cccc.
Još postavljaju snimke podivljale rulje koja je na ulici zaklala desetine policajaca, palila džamije, privatnu imovinu.
Čiji su lideri već pohapšeni i kojima će se suditi za pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka, terorizam i ubistva.
Ni riječi o današnjim milionskim izlascima Iranaca u podršci islamskom sistemu.
Samo nastavite, ljepota gledati bespomoćnost :nargila:
jeza u ledja

#31810 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

dzulijano_pike wrote: 23/09/2022 18:23 Veca se galama na zapadu oko ovoga digla nego oko izraelskog ubistva snajperom novinarke AJ.
Opet o drugim zemljama..

https://www.cnn.com/2022/05/11/middleea ... index.html
https://www.cnn.com/2022/09/05/middleea ... %20Monday.
https://www.cnn.com/2022/05/24/middleea ... index.html
https://www.cnn.com/2022/07/02/world/sh ... index.html

CNN trubio o tome, ali jebiga ne odgovara narativu jelde?
jeza u ledja

#31811 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

KonstitutivniLik wrote: 23/09/2022 18:57 Kakvi likovi cccc.
Još postavljaju snimke podivljale rulje koja je na ulici zaklala desetine policajaca, palila džamije, privatnu imovinu.
Čiji su lideri već pohapšeni i kojima će se suditi za pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka, terorizam i ubistva.
Ni riječi o današnjim milionskim izlascima Iranaca u podršci islamskom sistemu.
Samo nastavite, ljepota gledati bespomoćnost :nargila:
Bukvalno post iznad lik postavio. :lol:
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#31812 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

tranquil wrote: 23/09/2022 17:06 Jao, sjedio sa nekim usranim diktatorom, odmah legendaran.

Pa normalno da je sjedio sa njim, pa bio je plaćen za to. Možda nije samo sjedio sa njim, ako znaš na šta mislim ;-) ;-)

Ima wiki stranicu i par tekstova o njemu, odmah legendaran.

Jebo legende koje prave hvalospjeve zločincima.

Nema potrebe za uvredama ("trajno oštećenje mozga") ako se ne slažemo oko statusa "legendarnosti" nekoga ko je pisao ljubavna pisma masovnim zločincima poput ogavnog bradonje.
Tebi stvarno fali tahta, što bi naš narod rekao :D

Kad su sjedili u avionu, Khomeini nije bio diktator niti , samo na putu kući iz višegodišnjeg progona. SVI su Scholl-Latoura nazvali legendom, i Euronews, i Newsday, i Times, i SPIEGEL, i...

Što ti pojma o životu nemaš, neobrazovan si i neupućen, šta ću ti ja? Sakrij se pod kamen ispod kojeg si izašao i nastavi tavoriti ispod njega
tranquil

#31813 Re: IRAN

Post by tranquil »

Još postavljaju snimke podivljale rulje koja je na ulici zaklala desetine policajaca, palila džamije, privatnu imovinu.:
Nisam baš upratio da je neko postavljao snimke terorističke revolucije s kraja 70--ih onog smrdljivog teroriste Homeinija.
tranquil

#31814 Re: IRAN

Post by tranquil »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:06
tranquil wrote: 23/09/2022 17:06 Jao, sjedio sa nekim usranim diktatorom, odmah legendaran.

Pa normalno da je sjedio sa njim, pa bio je plaćen za to. Možda nije samo sjedio sa njim, ako znaš na šta mislim ;-) ;-)

Ima wiki stranicu i par tekstova o njemu, odmah legendaran.

Jebo legende koje prave hvalospjeve zločincima.

Nema potrebe za uvredama ("trajno oštećenje mozga") ako se ne slažemo oko statusa "legendarnosti" nekoga ko je pisao ljubavna pisma masovnim zločincima poput ogavnog bradonje.
Tebi stvarno fali tahta, što bi naš narod rekao :D

Kad su sjedili u avionu, Khomeini nije bio diktator niti , samo na putu kući iz višegodišnjeg progona. SVI su Scholl-Latoura nazvali legendom, i Euronews, i Newsday, i Times, i SPIEGEL, i...

Što ti pojma o životu nemaš, neobrazovan si i neupućen, šta ću ti ja? Sakrij se pod kamen ispod kojeg si izašao i nastavi tavoriti ispod njega
Čovjek ti je već objasnio, a ja priznajem grešku, malo se lik udvarao Homeiniju pred revoluciju, a tek poslije se ovaj razotkrio kao krvožedni psihopata žedan vlasti.
avetinja

#31815 Re: IRAN

Post by avetinja »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 18:51
U svojih par postova si bar 5 puta izvrnuo moje rijeci, a meni to imputiras iako nista slicno nisam napisao. Gdje sam ja napisao, imputirao, optuzio, na bilo koji nacin tebe da tvrdis da treba ubijati druge??? Kakve su to nebuloze? I cuj za to cu sljedeci put biti prijavljen? :lol: Za sta cu bolan biti prijavljen?

I onda meni napises kao ja zelim nekome nametati mada nista slicno nisam napisao?!? Kao ja imam viziju sta neko zeli i kako treba zivjeti. Zasto izmisljas? I onda jos vise puta ponavljas kako sam u stvari ja taj koji izvrce tudje rijeci, i jos mi govoris da sam bezobrazan jer to radim.

I slag na tortu, ja sam "licemjeran jer situacijom iz Irana pokusavam umanjiti probleme u Americi". :lol: Halo, tema je o Iranu. Na temama o Americi i problemima u istoj pisem skoro svakodnevno. Ovo je tema o Iranu i trenutnim desavanjima tamo. Ti si ovdje dosao da pises o Americi, ne o Iranu, upravo i ocigledno da bi umanjio probleme u Iranu.

Drugim rijecima sve sto meni spocitavas jedino ti radis.

I jos meni pricas o bezobrazluku?
"Po tebi ako vecina gradjana odluci pobiti manjinu, to je u redu, jer pobogu, vecina je odlucila."

Ovo je direktna tvrdnja i izvrtanje riječi na vrlo ružan način. Nemaš pravo ovako stavljati riječi u moj tekst.

Ti si taj koji tvrdi da ova vlast u Iranu nema podršku naroda i da su moje riječi da svaki narod treba urediti vlast u svojoj državi floskule. Iz toga jedino mogu zaključiti da bi ti nametnuo nešto drugome narodu, iako se taj narod, koliko imam priliku vidjeti, još uvijek izjašnjava da podržava trenutnu vlast. Da se odmah ogradim od podržavanja bilo kojeg režima, neka svako sebi bira. Opet ponovaljam, vlast uspostavlja većina ili agresivna manjina. Sve dok se promjena na jedan način ne desi ne treba tvrditi ništa suprotno. Ili barem dok se ne dogodi veći pokušaj promjene. Kod nas je SDA, vjerovatno, najomraženija stranka u priči, ali nikada narod da ih skine sa vlasti. Znači, narod dijeli stavove te stranke. To što pričaju po kafićima i forumima ništa ne vrijedi bez djela.

To sam spomenuo, jer se uvijek veća prašina diže kada se nešto dešava na istoku, nego kada se nešto dešava na zapadu, uz izuzetak Izraela, a zapad je taj na koji treba obratiti veću pozornost, jer smo mi zapadnjaci i više nas se tiče situacija na zapadu. Ako si pročitao prvi komentar što sam napisao, vidio si da je to bio samo dio komentara i da sam osudio ponašanje moralne policije.
Last edited by avetinja on 23/09/2022 19:13, edited 1 time in total.
TouringBiker

#31816 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 17:05
Inače, dosta zapadnih medija i novinara je prije revolucije pružalo podršlu Homeiniju,
pogotovo tokom njegovog boravka u Francuskoj.
To nije ništa čudno, jer su ga njegovi umjereni i ljevičarski nastrojeni su-revolucionari savjetovali da se ponaša
kao dobri čikica koji samo hoće da oslobodi svoj narod od zlog šaha. Njihovi prevodioci su čak i namjerno ublažavali
njegove riječi u toku intervjua s novinarima, kako bi radikalne poruke upakovali tako da ih prihvati zapadna publika.
Tek nakon povratka u Iran, sistematskog odstranivanja svojih partnera u revoluciji i njenog prisvajanja, Homeini otkriva svoje pravo lice.
Klikni na "Listen" ovdje i čut ćeš emisiju američkog radija gdje svjedoci kažu i dio toga o ćemu ti govoriš

The Tapes That Sparked the Iranian Revolution

https://www.wnycstudios.org/podcasts/ot ... -the-media

Image

Samo, istina je malo drugačija. Ti prevodioci su i bili iz krugova ljevičara i nacionalista, i oni su riječi ublaživali ne zato što je Khomeini to tražio od njih, što je htio nekoga zavarati. ONI SAMI su se odlučili na to da ih ublaže, jer su mislili da će se moći poslužiti Khomeinijem, iskoristiti ga da obore Šaha, i da će za par sedmica oni doći na vlast. Na kasetama sa njegovim govorima na perzijskom, koje su slane za Iran ili su ih presnimavali preko telefona (o tome se isto detalujno govori u programu), Khomeini je sve do u detalja objasnio - koncept vlasti kome je težio. Prema tome, niko ne može reći da ga je Khomeini prevario, da je biuo nepošten, da je obećavao jedno a uradio drugo.

Svi ovi su kontali, stara budala lupeta, lahko ćemo sa njim- E, malo morgen - stari lisac ih je sve uspio preveslati. A kasete su podigle revoluciju. Njemu je čak i BBC omogućio da direktno govori u eter, preko njihovih emisija na perzijskom.
KonstitutivniLik

#31817 Re: IRAN

Post by KonstitutivniLik »

tranquil wrote: 23/09/2022 19:16
KonstitutivniLik wrote: 23/09/2022 19:14

Misliš vrijeđati a da ti neko šuti, zanimljivo
Pa pominjem već odavno pokojnog stranog državnika, ne nečiju porodicu.
Ko što su tebi tvoji svetinja, nekome je on. Tako da oprezno sa uvredama jer će se neko uvrijediti pa ti uzvratiti.
TouringBiker

#31818 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

tranquil wrote: 23/09/2022 19:08
Još postavljaju snimke podivljale rulje koja je na ulici zaklala desetine policajaca, palila džamije, privatnu imovinu.:
Nisam baš upratio da je neko postavljao snimke terorističke revolucije s kraja 70--ih onog smrdljivog teroriste Homeinija.
Evo ti malo kako je došlo do te revolucije, to jest postano i prije...

Prvo treba samo poslušati ovu Pahlavi droljuu, i njene krokodilske suze za prošlom slavom...

Šaha je na kraju dohakala njegova rastrošna proslava 2.500 godina perzijskog carstva, dok je narod dobrim dijelom gladovao.

Nebozemlja

#31819 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:17
Inače, dosta zapadnih medija i novinara je prije revolucije pružalo podršlu Homeiniju,
To nije ništa čudno, jer su ga njegovi umjereni i ljevičarski nastrojeni su-revolucionari savjetovali da se ponaša
kao dobri čikica koji samo hoće da oslobodi svoj narod od zlog šaha. Njihovi prevodioci su čak i namjerno ublažavali
njegove riječi u toku intervjua s novinarima, kako bi radikalne poruke upakovali tako da ih prihvati zapadna publika.
Tek nakon povratka u Iran, sistematskog odstranivanja svojih partnera u revoluciji i njenog prisvajanja, Homeini otkriva svoje pravo lice.
Klikni na "Listen" ovdje i čut ćeš emisiju američkog radija gdje svjedoci kažu i dio toga o ćemu ti govoriš

Image

Samo, istina je malo drugačija. Ti prevodioci su i bili iz krugova ljevičara i nacionalista, i oni su riječi ublaživali ne zato što je Khomeini to tražio od njih, što je htio nekoga zavarati. ONI SAMI su se odlučili na to da ih ublaže, jer su mislili da će se moći poslužiti Khomeinijem, iskoristiti ga da obore Šaha, i da će za par sedmica oni doći na vlast. Na kasetama sa njegovim govorima na perzijskom, koje su slane za Iran ili su ih presnimavali preko telefona (o tome se isto detalujno govori u programu), Khomeini je sve do u detalja objasnio - koncept vlasti kome je težio. Prema tome, niko ne može reći da ga je Khomeini prevario, da je biuo nepošten, da je obećavao jedno a uradio drugo.

Svi ovi su kontali, stara budala lupeta, lahko ćemo sa njim- E, malo morgen - stari lisac ih je sve uspio preveslati. A kasete su podigle revoluciju. Njemu je čak i BBC omogućio da direktno govori u eter, preko njihovih emisija na perzijskom.
Ovo je sve istina. Pokušali su ga iskoristiti kao lice revolucije dok bi oni preuzeli stvarnu moć. Čak su ga pokušali i zadržati u Francuskoj, pripremiti teren u Iranu pa tek onda pozvati tamo. Na kraju je on njih prevario.
No opet, to ne mijenja činjenicu da je Homeini fanatik i psihopata koji je za Iran bio neizmjerno gori od šaha. Samo ga čini prepredenijim i pametnijim nego što su ovi oko njega mislili.
jeza u ledja

#31820 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

avetinja wrote: 23/09/2022 19:11
"Po tebi ako vecina gradjana odluci pobiti manjinu, to je u redu, jer pobogu, vecina je odlucila."

Ovo je direktna tvrdnja i izvrtanje riječi na vrlo ružan način. Nemaš pravo ovako stavljati riječi u moj tekst.
Vidi fakat. Ok, izvinjavam se. Samo, naravno da ne mislim da ti to mislis niti sam to implicirao, vec sam htio pokazati apsurdnost tvog argumenta - "ako vecina nesto zeli onda je to u redu".
avetinja wrote: 23/09/2022 19:11Ti si taj koji tvrdi da ova vlast u Iranu nema podršku naroda i da su moje riječi da svaki narod treba urediti vlast u svojoj državi floskule. Iz toga jedino mogu zaključiti da bi ti nametnuo nešto drugome narodu, iako se taj narod, koliko imam priliku vidjeti, još uvijek izjašnjava da podržava trenutnu vlast. Da se odmah ogradim od podržavanja bilo kojeg režima, neka svako sebi bira.
Ama bolan ne tvrdim niti to mislim. Mi ne znamo na to odgovor, ali pretpostavljam da vecina u Iranu i dalje podrzava uredjenje.
To ne znaci da vecina ima blanko cek da radi sta hoce, o tome govorim.
avetinja wrote: 23/09/2022 19:11Opet ponovaljam, vlast uspostavlja većina ili agresivna manjina.
U koju kategoriju od te dvije spada iranska revolucija?
avetinja wrote: 23/09/2022 19:11Sve dok se promjena na jedan način ne desi ne treba tvrditi ništa suprotno. Ili barem dok se ne dogodi veći pokušaj promjene. Kod nas je SDA, vjerovatno, najomraženija stranka u priči, ali nikada narod da ih skine sa vlasti. Znači, narod dijeli stavove te stranke. To što pričaju po kafićima i forumima ništa ne vrijedi bez djela.
Ja ne tvrdim nista suprotno. Samo govorim o onom sto je ocigledno stanje na terenu - da rezim ugnjetava svoje gradjane.
avetinja wrote: 23/09/2022 19:11To sam spomenuo, jer se uvijek veća prašina diže kada se nešto dešava na istoku, nego kada se nešto dešava na zapadu, uz izuzetak Izraela, a zapad je taj na koji treba obratiti veću pozornost, jer smo mi zapadnjaci i više nas se tiče situacija na zapadu. Ako si pročitao prvi komentar što sam napisao, vidio si da je to bio samo dio komentara i da sam osudio ponašanje moralne policije.
Kad su bili BLM protesti u Americi, cijeli svijet je trubio.

Naravno da CNN-ovi i slicni jedva cekaju da naprave novu pricu o Iranu. No njihovo preuvelicavanje ne znaci da problem ne postoji. Mislim imamo oci i usi, vidimo ljude na ulicama. Koja je svrha price o Americi, zapadnim medijima i slicno, svaki put kad se ovako nesto desi? Prica se svede na tome ko prenosi i ko komentarise...
tranquil

#31821 Re: IRAN

Post by tranquil »

KonstitutivniLik wrote: 23/09/2022 19:19
tranquil wrote: 23/09/2022 19:16

Pa pominjem već odavno pokojnog stranog državnika, ne nečiju porodicu.
Ko što su tebi tvoji svetinja, nekome je on. Tako da oprezno sa uvredama jer će se neko uvrijediti pa ti uzvratiti.
"Svetinja" :lol:

Pričamo o liku koji je preuzeo vlast na silu, i uspostavio režim koji i dan danas terorizira vlastiti narod.

Nemam vremena da mislim na uvrijeđenja osjećanja svakog ko se fascinira ovakvim sektaškim pojavama.
jeza u ledja

#31822 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Image

I sta se desilo par godina poslije? Ljevicari i nacionalisti su bili skraceni bilo kakve mogucnosti ucesca u vlasti.
TouringBiker

#31823 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

jeza u ledja wrote: 23/09/2022 19:32
I sta se desilo par godina poslije? Ljevicari i nacionalisti su bili skraceni bilo kakve mogucnosti ucesca u vlasti.
Oni su to isto namjeravali učiniti s Khomeinijem - samo su naišli na malko mudrijeg od njih. Koji je prevario prevarante
jeza u ledja

#31824 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

TouringBiker wrote: 23/09/2022 19:42
jeza u ledja wrote: 23/09/2022 19:32
Oni su to isto namjeravali učiniti s Khomeinijem - samo su naišli na malko mudrijeg od njih. Koji je prevario prevarante
Znaci Khomeini je prevarant. Ok hvala na pojasnjenju.
TouringBiker

#31825 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Nebozemlja wrote: 23/09/2022 19:25

Image

Ovo je sve istina. Pokušali su ga iskoristiti kao lice revolucije dok bi oni preuzeli stvarnu moć. Čak su ga pokušali i zadržati u Francuskoj, pripremiti teren u Iranu pa tek onda pozvati tamo. Na kraju je on njih prevario.
No opet, to ne mijenja činjenicu da je Homeini fanatik i psihopata koji je za Iran bio neizmjerno gori od šaha. Samo ga čini prepredenijim i pametnijim nego što su ovi oko njega mislili.
Ali čekaj, ako on u obraćanju narodu u Iranu preko traka (koje su kopirane u stotinama hiljada i milionima kopija) TAČNO objasni kakav sistem namjerava uspostaviti ako se obori šah - Wilayat al-Faqih, vladavina "Faqiha", vjerskih autoriteta kao što je on, i ako se narod Irana potaknut tim trakama i Khomeinijevim govorima digne i konačno sruši šaha, šta to znači???

Da je narod u ogromnoj većini prihvatio što im je Khomeini poručivao, i izrazio želju da se uspostavi upravo takav sistem, i njime zamijeni šahova diktatura. Niko nije mogao reći "oh, mi nismo znali, Khomeini nas je prevario". On ako je ikad išta bio, to je oličenje poštenja i skromnosti. Khomeini nije nikoga prevario, ovi su sami sebe nasanjkali.

https://www.al-islam.org/shia-political ... t-al-faqih

Image
Post Reply