@Dozer
Evo odgovoricu ti ja i nadam se da ces bar promisliti o analogiju koju koristis ako ne, pa mogu ja odgovoriti u takvom stilu kojim se krenuo

ako vec nema svrhe zaozbiljno s tobom
Recimo imas lopova, ukrao covjek, cokoladicu pa cd pa jaknu i dodje s vremenom do plazme i opps uhvate ga...kako drzava odnosno institucije koje provode zakone iste kontaju, ides malo u zatvor kao kazna za ono sto si pocinio i s nadom da ce kazna potaknuti process promisljanja u kojem ovaj skonta da je to lose...inace da nije tako mogli bi umjesto zatvora imati posebna podrucja u koje iseljavamo razlicite prekrsitelje zakona jer bi tvojom analogiojom zakljucili za njih nema povratka nazad nikad ni u jednoj vatijanti...
Slicno je s Bozijim propisima, Bog ostavlja nadu da onaj koji je prekrsio neki propis odnosno pocinio zlo sebi ili drugom moze nekad u zivotu da se pokaje i dodje u stadij u kojem ce shvatiti tezinu pocinjenog.Ako to izostane ako on ne shvata tezinu svojih dijela nece mu pomoci nista i nigdje ama bas nigdje Bog ne kaze da je dovoljno izgovarati rijeci koje ti neko kaze ili to ucini drugi za tebe vec u islamu je tevba vrlo sveobuhvatan i svestran process promisljanja samog sebe i svojih dijela pri kojem je neophodna spoznaja o ucinjenom
Radi se o nadi koja je ostavljena covjeku do konca njegovog zivota da moze promijeniti sebe i tako svoju sudbinu na Sudnjem danu ...
S druge strane mi u ovim primjerima ljudi koji prekrse neke propise pod potpunom svijescu da ih krse te onda jedan period prekinu da ih cine govrimo o niz razlicitih uzroka koji mogu biti povod te nijedan covjek ne moze odgovoriti generalno kako ce to Bog tretirati na Sudnjem danu ali ono sto mozemo reci je ovo vise sto sam napisala da nada postoji uvijek i prema ljudskim shvatanjima, a kao sto vidimo i prema Bozijim propisima...
Tako da ne vidim nista tako smijesno u odgovoru koji si dobio od @vatrogasca osim sto je jasno da se nisi ni potrudio da shvatis i tako ide s vecinom navodnih pitanja koju nisu ni postavljena da bi se dobio odgovor ....