Demokratska fronta Željko Komšić

VjecitiStudent

#31726 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Radi konteksta, treba dodati i podatke o izlaznosti za 2014. i 2016. i procente glasova u odnosu na ukupan broj, koje su osvojile gore pobrojane stranke.
Maystor

#31727 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Mislim da ne treba, jer je teško porediti lokalne i opšte izbore. SDA je uvijek imala bolji rezultat na lokalnim nego na opštim izborima; jednostavno imaju infrastrukturu koja polazi od mjesnih zajednica. No, Zenica, Visoko, Bihać, Gračanica ... pokazuju da ih je moguće demontirati i na lokalnom nivou. Izgleda da svuda može - samo u Sarajevu ne može. To nije do SDA, već do opozicije.
palermo

#31728 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

drugi profil wrote:

Druze Plaermo, postujem te i cijenim te. Znam da si glasao za SDA i zamjeram ti na tome.
Ovdje je stvar tehnike. Oboriti SDA ne mozes sada nikako osim da grunes zajedno na njih. Tek kad njih odvojis od tuzilastva, para i uticaja, mozes traziti nekog ko ti je po mjeri. Ti se ovdje pravdas da nema niko cestiti i cist i da si zato izabrao SDA.
A trebao bi i morao znati, jer nisi balavac, da je SDA najgora kriminalna organizacija u drzavi, koja najvise stete radi upravo onima kojima se prodaje kao zastitnik.
Fahro je mila majka za njih.
Ako si glasao za SDA, sve drugo sto sad odaberes, odabrao si bar mrvu bolje.
Dakle, nisam glasao za SDA. http://forum.klix.ba/za-koga-cete-glasa ... 8s100.html

Iako mi na pamet ne pada da padajući u trans uzvoikujem , nisam glasao za SDA. Onako uzgred, ova opaska o mome glasanju za SDA, pokazuije dvije stvari, jedna je ona davno poznata, sto puta ispirčana laž na kraju će od većine biti prihvaćena kao istina. Druga, važnija je da bilokakvo iskakanje izvan vladajućeg mainstreama (a mainstream na ovom forumu je mislim prilično poznat) sa sobom nosi opasnost etiketiranja, dovođenja u negodnu situaciju I slično. Ako si na forumu to I nije problem, preskočiš post, ugasiš profil imaš rješenje, u realnom životu ti to zapravo sugerira da izbjegneš bilokakav politički aktivizam ako misliš imati slobodno mišljenje. Zašto bi to radio I sebe dovodio u situaciju da budeš etiketiran, zar nije bolje malo price oko lige šampina, malo kladionice I bog te veselio.

Eleneis, da se vratim na ono o čemu se priča. Dakle, svenarodnom anti-SDA frontu. U par crtica da objasnim zašto sam protiv.

1. N vjerujem da će promjenu donijeti platforma koja se temelji na protiv, a ne zašto sam.
2. Ne vjerujem u svenarodno jedinstvo koje okuplja oko sebe gore od onih protiv kojih se boriš. I naravno da ćeš to njihovo učešće morati platiti. Recimo pozicijom člana Predsjedništva. Ne želim biti dio onih koji će na tu poziciju dovesti Fahru.
3. Platforma za koju se zalažete nije protiv nacionalnih stranalka, ona je samo protiv SDA. Paradoksalno je da je prihvatljiv HDZ a nije SDA. Praktički amnestiraš HDZ I srpske stranke
4. Implicite šalješ poruku Bošnjacima da su oni krivi za ovo stanje u državi jer je njihov izbor pogrešan, sa izborima drugih možeš živjeti
5. Platforma je sarajevocentrična., ona samo uzima u obzir stanje u Sarajevu, ilit da parafraziram Bakira, da mi skinemo SDA u općini Centar, svakako je ona važnija od svega ostalog u BiH

Eto……mogla je ova prepiska ići I negdje drugo a ne na temu DF-a , al haj…..
ultima_palabra

#31729 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Svaka revolucija se temelji na "protiv", prije nego "za"... Rumunija '89, Srbija '00, najfriškiji primjeri.
VjecitiStudent

#31730 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

ultima_palabra wrote:Svaka revolucija se temelji na "protiv", prije nego "za"... Rumunija '89, Srbija '00, najfriškiji primjeri.
Referendum za nezavisnost BiH 1992. nije bio glasanje za život pod Alijom, nego bijeg od Miloševića i Velike Srbije.
JThomas

#31731 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

da u francuskoj žive bošnjaci i danas bi na vlasti bio luj trideset treći...
palermo

#31732 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:Svaka revolucija se temelji na "protiv", prije nego "za"... Rumunija '89, Srbija '00, najfriškiji primjeri.
Da ne ulazim široko u raspravu, jer pitanje uspješnih i neuspješnih revolucija je zaista široka tema i mogli bi o njoj ihahahaajjj, ja ću samo dvije crtice.
Anti-Sda platforma ne nudi revoluciju, ona ne ruši postojeći konzensualni način života u BiH jer kao što vidjesmo iz ranijih postova, HDZ je nužno zlo koje se prihvata. Dakle nudi smjenu vlasti na određenom području i unutar jedne etničke grupe.

Druga stvar, kad bi se radilo o revoluciji bojim se da bi konsekvence te revolucije bile sličnije arapskom proljeću nego primjerima koje si ti spomenuo (iako bi se i tu dalo diskutovati o tome d ali su to prave revolucije, posebno ona iz 2000 godine)
drug_profi

#31733 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drugi profil wrote:

Druze Plaermo, postujem te i cijenim te. Znam da si glasao za SDA i zamjeram ti na tome.
Ovdje je stvar tehnike. Oboriti SDA ne mozes sada nikako osim da grunes zajedno na njih. Tek kad njih odvojis od tuzilastva, para i uticaja, mozes traziti nekog ko ti je po mjeri. Ti se ovdje pravdas da nema niko cestiti i cist i da si zato izabrao SDA.
A trebao bi i morao znati, jer nisi balavac, da je SDA najgora kriminalna organizacija u drzavi, koja najvise stete radi upravo onima kojima se prodaje kao zastitnik.
Dakle, nisam glasao za SDA. http://forum.klix.ba/za-koga-cete-glasa ... 8s100.html

Iako mi na pamet ne pada da padajući u trans uzvoikujem , nisam glasao za SDA. Onako uzgred, ova opaska o mome glasanju za SDA, pokazuije dvije stvari, jedna je ona davno poznata, sto puta ispirčana laž na kraju će od većine biti prihvaćena kao istina. Druga, važnija je da bilokakvo iskakanje izvan vladajućeg mainstreama (a mainstream na ovom forumu je mislim prilično poznat) sa sobom nosi opasnost etiketiranja, dovođenja u negodnu situaciju I slično. Ako si na forumu to I nije problem, preskočiš post, ugasiš profil imaš rješenje, u realnom životu ti to zapravo sugerira da izbjegneš bilokakav politički aktivizam ako misliš imati slobodno mišljenje. Zašto bi to radio I sebe dovodio u situaciju da budeš etiketiran, zar nije bolje malo price oko lige šampina, malo kladionice I bog te veselio.

Eleneis, da se vratim na ono o čemu se priča. Dakle, svenarodnom anti-SDA frontu. U par crtica da objasnim zašto sam protiv.

1. N vjerujem da će promjenu donijeti platforma koja se temelji na protiv, a ne zašto sam.
2. Ne vjerujem u svenarodno jedinstvo koje okuplja oko sebe gore od onih protiv kojih se boriš. I naravno da ćeš to njihovo učešće morati platiti. Recimo pozicijom člana Predsjedništva. Ne želim biti dio onih koji će na tu poziciju dovesti Fahru.
3. Platforma za koju se zalažete nije protiv nacionalnih stranalka, ona je samo protiv SDA. Paradoksalno je da je prihvatljiv HDZ a nije SDA. Praktički amnestiraš HDZ I srpske stranke
4. Implicite šalješ poruku Bošnjacima da su oni krivi za ovo stanje u državi jer je njihov izbor pogrešan, sa izborima drugih možeš živjeti
5. Platforma je sarajevocentrična., ona samo uzima u obzir stanje u Sarajevu, ilit da parafraziram Bakira, da mi skinemo SDA u općini Centar, svakako je ona važnija od svega ostalog u BiH

Pisao sam iz glave po sjecanju u gluho doba. Oprosti ako sam pogrijesio i sjecanje me prevarilo. Rekao sam da te cijenim i postujem jer se ja i ti mozemo naci u 85% stavova.
1.Dakle nama treba revolucija, a revolucija je, kako kolega rece, borba protiv necega, a za bolje koje tek treba definisati.
2.Opet ti kazem, Bakir kojeg si zaokruzio je veci mafijas od Fahre. Ali ti trazis nevinasce u politici. Ni Maršal pokojni nije bio takav, a Maršala bi vjerujem svi zaokružili.
3. Ja nisam Bošnjak, već Ostali (iz Republike Ostalije), ali živim tu gdje Bošnjačka politika kroji i meni kapu pa mi je stalo da se ta politika okrene u korist Bošnjaka i ostalih koji tu žive, a ne kao sad protiv svih koji nisu u halci. HDZ mi iz Sarajeva ne možemo demontirati. A očigledno je da ni Hercegovci to ne žele. Od nekud mora krenuti, a Bošnjaci i Ostali su ipak najviše građanski i lijevo orijetisani u odnosu na ostale konstitutivne.
4.Bošnjaci jesu najviše krivi jer su najbrojniji narod, pa su krivi onoliko koliko je biračko tijelo. Nemoj samo reći da su Bošnjaci jadni uvijek upravu samo ih niko ne voli. Jer nisu.
5. Ne znam o kakvoj platformi govoriš i šta je sarajevocentrično u tome da SDA treba demontirati i zatući govnjivom motkom na svakom pedlju teritorije.

I slučajno i ja pišem na temi DF jer niti drukam za njih, niti ću glasati za njih, osim ako se ne udruže u Blok protiv SDA.
palermo

#31734 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
Referendum za nezavisnost BiH 1992. nije bio glasanje za život pod Alijom, nego bijeg od Miloševića i Velike Srbije.
ne baš tačno. Postojala je jasna platforma za refrendum i ona je galsila, suverena, nedjeljiva jedinstvena Bosna i Hercegovina.

Kao što je i za referendum koji su koji mjesec ranije proveli Srbi, postojala jasna platforma, svi Srbi u jednoj državi.

Obadvije ove platforme su bile itekako mobilizirajuće, kao što nam sad već historija govori
Banksy

#31735 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

drugi profil wrote:
Ono što mora biti jasno je: SDA se mora zbaciti i zatući govnjivom motkom. Nebitno ko će to biti, Fahro ili SDP, ili zajedno.
Svakog sljedećeg će biti mnogo lakše skinuti i sa NS-om naprimjer.
Dakle hajmo ljudi korak po korak. Uklanjanje SDA i početak razbijanja šema u pravosuđu, agencijama, komisijama...
Opozicija SDA-e mora da shvati da je pred njima Kerberus kojeg mogu samo zajedničkim snagama obezglaviti. Nebitno ko je izvrsitelj. Necemo mu pod nokte gledati
sabina1 wrote: E ovog puta nam je svima jasno da je KLJUC opstanka ove zemlje politicka smrt SDA momentalna i neuslovna.
Ako je potrebno koalirati i sa crnim đavolom i sa Faraonom samo da fakine i bandite skinemo sa leđa....
+1
mario001

#31736 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mario001 »

palermo wrote:
drugi profil wrote:

Ako opozicija bude isla na tu kampanju nemaju nikakve sanse, SDA je najbolja u tim situacijama i to se pokazala bezbroj puta do sada.
VjecitiStudent

#31737 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote:
ne baš tačno. Postojala je jasna platforma za refrendum i ona je galsila, suverena, nedjeljiva jedinstvena Bosna i Hercegovina.

Kao što je i za referendum koji su koji mjesec ranije proveli Srbi, postojala jasna platforma, svi Srbi u jednoj državi.

Obadvije ove platforme su bile itekako mobilizirajuće, kao što nam sad već historija govori
I za jednu i drugu mobilizaciju je postojao odgovarajući kontekst u vidu već krvavog projekta pravljenja Velike Srbije, bez kojeg se ni jedna ni druga ne bi desila.
ultima_palabra

#31738 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

palermo wrote:
Da ne ulazim široko u raspravu, jer pitanje uspješnih i neuspješnih revolucija je zaista široka tema i mogli bi o njoj ihahahaajjj, ja ću samo dvije crtice.
Anti-Sda platforma ne nudi revoluciju, ona ne ruši postojeći konzensualni način života u BiH jer kao što vidjesmo iz ranijih postova, HDZ je nužno zlo koje se prihvata. Dakle nudi smjenu vlasti na određenom području i unutar jedne etničke grupe.

Druga stvar, kad bi se radilo o revoluciji bojim se da bi konsekvence te revolucije bile sličnije arapskom proljeću nego primjerima koje si ti spomenuo (iako bi se i tu dalo diskutovati o tome d ali su to prave revolucije, posebno ona iz 2000 godine)
Rusenje HDZa bez odgovarajuce alternative koja u hrvatskom korpusu ne postoji bi znacilo medjuetnicki rat.

A sto se tice ovih revolucija, daleko od toga da su sve bike prave i idealne i da su sudionici nakon njih zivjeli sretno do kraja zivota. Ali su u tom trenutku bile neophodne.
Banksy

#31739 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Kad smo dvaput skidali HDZ kandidata Komšićem, uvodili devedesetku, kobasičare i crnokošuljaše, neće svijet stati ako i SDA malo sjedne na klupu. Što prije to bolje.
drug_profi

#31740 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Rješenje za naš problem i jeste stalna smjena vlasti. Time će se sve stranke ozdraviti.
bob_rock

#31741 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by bob_rock »

Banksy wrote:Kad smo dvaput skidali HDZ kandidata Komšićem, uvodili devedesetku, kobasičare i crnokošuljaše, neće svijet stati ako i SDA malo sjedne na klupu. Što prije to bolje.
Dobar, dobar...
palermo

#31742 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:Kad smo dvaput skidali HDZ kandidata Komšićem, uvodili devedesetku, kobasičare i crnokošuljaše, neće svijet stati ako i SDA malo sjedne na klupu. Što prije to bolje.
apsolutno :thumbup:

ja sam samo protiv okupljanja na pogrešnim temeljima....
JThomas

#31743 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

a otprilike se takva percepcija pokušava servirati, da će kugla ispasti iz orbite ako sda ne bude vlast.
palermo

#31744 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
I za jednu i drugu mobilizaciju je postojao odgovarajući kontekst u vidu već krvavog projekta pravljenja Velike Srbije, bez kojeg se ni jedna ni druga ne bi desila.
naravno....

rekao bih da je ključna riječ ovdje kontekst....
Dr Arsla

#31745 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr Arsla »

Maystor wrote:DF, ako se posmatra kao pokušaj Komšića da napravi pitu od govana, je propao. DF, ako se posmatra kao ideja da može postojati alternativa SDA drugačija od Lagumdžijine vizije, je živ. Na ovom forumu se stvara lažna slika, da je to gotova priča, a tema (poslije Sirije, naravno) najčitanija na Politici. Apsolutno ne ulazeći u rasprave sa pojedinim likovima, koji se dan-noć satraše da nam objasne da je DF mrtav, osvrnuću se na rezultate posljednjih lokalnih izbora

Image

iz kojih se jasno vidi da je DF druga najjača stranka u Kantonu Sarajevo. U poređenju sa 2014.g., izgubili su "samo" 6 hiljada glasova, koje je odnio novoformirani GS. Suprotno onome što nam se pokušava prodati, SDP nije zabilježio nikakav rast, a SBB klizi u sunovrat. NS je porasla za 5 hiljada glasova. Kad se sabere sve ovo što se zove "ljevicom" imaju manje od SDA, na području KS.
Maystore ako si i ti od onih što im je BIH od Kozje ćuprije do Marin dvora ili KS da je država onda je Df solidan politički subjekt ali patriotama kojima je BIH od Une do Drine i od Save do mora su bitni podaci i sa ostalih područja a mimo KS. U tome kontekstu treba i posmatrati Df, tj. kako su prošli u čitavoj FBIH jer ih nažalost ima vrlo malo ili nikako u PC entitetu.
Evo tabele koju sam uradio sa podacima izbora za Tk iz 2014 i 2016 godine gdje se jasno vidi potop stranke ŽK.
Image
Jasno se vidi pad Df od 15 hiljada glasova a istovremeno porast glasova sdp za 16 hiljada. Znači razočareni Df-ovci samo se vratili sdp-u. SBB pao za 9600 a sda narasla za 7 hiljada, vjerovatno najveći dio razočaranih Šćepinih glasao za zelene. Zanimljivo je kako jerlagićevci imaju konstantu i razlika je samo od nekih 370 glasova :D
Zaključak: Proteće dosta vode Sprečom dok crveni uzmu Tk. Koalicija sda-sbb-szbih preko 110 hiljada glasova dok sdp-df svega 53 hiljade
Maystor

#31746 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Maystor »

Dr Arsla wrote: Zaključak: Proteće dosta vode Sprečom dok crveni uzmu Tk. Koalicija sda-sbb-szbih preko 110 hiljada glasova dok sdp-df svega 53 hiljade
Nemam namjeru polemisat s tobom, samo ću reći da čvrsto vjerujem da su stvorene pretpostavke da SDA bude uništena 2018.g.
Samo to je bitno, sve drugo je nevažno; što se mene tiče, može i Ljeljko i Nerko-trenerko i Peđa i Reuf i Fahro, sve je bolje od SDA.
Ti se možeš tješiti činjenicom da suvereno vladate Banovićima, a ja sam sasvim zadovoljan rezultatima izbora u TK 2016.g.: u svakoj, iole naprednijoj, opštini, pometeni ste :run:
Dr Arsla

#31747 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr Arsla »

Maystore ti si pohlupo lončiće. Kad ti se podastru podaci ti reaguješ tako što nemaš namjeru polemisat. Stvarno dubokoumno nema šta. Al si potvrdio da ne vidiš dalje od Kozje ćuprije i Marin dvora. Trebao bi znati da je Tk uvijek bila bastion ljevice a sada su tu razbijeni. U drugim kantonima još su slabiji. A niti ja niti moji ne vladamo. Ako si mislio da sam zeleni onda si se za...o žestoko
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#31748 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Tesko.
Jedini nacin da se to desi je da hrvatski i srpski glasacki korpus izbaci na povrsinu neke, pa makar i minorne, probosanske stranke kao okidac da bosnjacki glasacki korpus pomete SDA i slicne stranke.
mario001

#31749 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mario001 »

Maystor wrote:
Dr Arsla wrote: Zaključak: Proteće dosta vode Sprečom dok crveni uzmu Tk. Koalicija sda-sbb-szbih preko 110 hiljada glasova dok sdp-df svega 53 hiljade
Nemam namjeru polemisat s tobom, samo ću reći da čvrsto vjerujem da su stvorene pretpostavke da SDA bude uništena 2018.g.
Samo to je bitno, sve drugo je nevažno; što se mene tiče, može i Ljeljko i Nerko-trenerko i Peđa i Reuf i Fahro, sve je bolje od SDA.
Ti se možeš tješiti činjenicom da suvereno vladate Banovićima, a ja sam sasvim zadovoljan rezultatima izbora u TK 2016.g.: u svakoj, iole naprednijoj, opštini, pometeni ste :run:
Jedan od najvecih razloga zasto SDA opstaje tolike godine, tako ce biti u nakon 2018 godine.
Svako onaj ko misli da opozicija postoji da unisti SDA ima ozbiljan problem u glavi, opozicija postoji da bi SDA imala sa kim koalirati, nista vise od toga...
ultima_palabra

#31750 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Koji je razlog, nisam skontao?
Post Reply