_BataZiv_0809 wrote:
Nisi rezidentan stanovnik, ne trebas se kao takav popisati. To je sva sustina price.
A sto to tebi smeta sto se dijaspora popisuje? Ako vec ima tu mogucnost - i koristi tu mogucnost dva drzavljanstva, dvije adrese,... i popisa - sta to tebi smeta molim te? Ocigledno ti nije svejedno. Zapeo si protiv dijaspore gore nego kakav radikal u BL sto muse okrece stomak od procenta vise. Hajde molim te objasni, samo nemoj suplju o tobozoj korektnosti i pravdi, postenju,.. - vise je nego ocito da ti je prijeko stalo.
Vec receno da ljudi imaju dva drzavljanstva i dvije adrese, placaju porez u dvije drzave,.. itd.
kako ces ti odrediti ko je rezidentan a ko ne? Mislis da je dijaspora samo ljudi koji navrate turisticki jednu heftu u godini? Trebao bi malo navratiti u Banjaluku, Prijedor, Bijeljinu, B.Gradisku, Doboj,... nemas pojma koliko ima ljudi koji su dijaspora a veci dio godine provode u BiH. Odu na zapad ponekad na par mjeseci, zarade i nastave zivjeti u BiH a dijaspora takodjer sa adresom vani. Mnogi baustelaju vani na periode, mnogi svake sedmice skoknu do Austrije ili Slovenije da zarade a imaju adrese i tamo. Govorim o hiljadama ljudi - hiljade koriste mogucnost da zive sezonski - po pola godine tamo ili vamo. Jos vise hiljada ljudi zive veci dio vani a po par mjeseci u BiH. A u BiH ne leze troseci svedsku penziju ili socijalu vec vrte neki biznis. Pa ja sam znao doci po par mjeseci i baviti se uvozom-izvozom, posredovanju u otvaranju podruznice, posredovanju u kursevima,.. znam mnoge koji su znali doci na par godina, pa opet vani pa opet na par godina,... i ti bi tu odlucuvao ko je rezidentan?
U glavi su ti samo stereotipi nabusanih vjernika ili nacionalista iz Landskrone koji se ne znaju potpisati, izigravaju arogantne turiste heftu u godini, zagadjuju ti rijeke smecem a u Sveckoj nesmiju, gaze ljude u saobracaju, slikaju selefie sa Begovom djamijom, sole ti pamet kako treba da zivis sa zavijajucim akcentom,... jesam li mozda sta izostavio,..
Idi lijeci se,..
Tema je popis. Boravak dijaspore je vrlo fleksibilan pojam i tu ogroman broj doslovno sjedi na dvije stolice na dvije adrese u dvije drzave,.. raspon od sedmice do 10 mjeseci. Svi imaju pravo da se popisu u BiH ako to mogu i naravno zele. Smetalo ti to ili ne.