Jel ja tebi branim da se ti zaštitiš, ili ti meni braniš da se ja zarazim i završim sa ovom pričom?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
#31301 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Trappist
#31302 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogu i ja biti banalan kao i ti: Pravo na slobodu kretanja.BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:52Nisi mi naveo koje ljudsko pravo je prekršeno?Trappist wrote: ↑19/10/2020 12:29Za pocetak, obaveza nosenja maski vani. To podrazumijeva da svaka osoba mora kupiti masku. I to ne jednu, jer nositi onu obicnu danima je jako nezdravo. Nego vise njih, svaki clan obitelji. Dok drzava ne obezbijedi besplatne maske na svakom koraku, to krsi ustavno pravo. To je kao da sutra kazu svi moraju nositi masku N95 4x filtera zbog smoga, a nikome ne daju tu masku.
Samo jedan primjer, u Istanbulu su obavezne maske vani, ali zato na svakoj stanici gradskog prevoza ima automat sa besplatnim maskama.
Lepeza ljudskih prava (iz EU i svjetskih konvencija i našeg ustava) ne poznaje "ljudsko pravo na besplatnu masku". Ko je konkretno ljudsko pravo se narušava obavezom nošenja maske vani (sa kojom se i ja ne slažem iz drugih razloga)?
Sa druge strane, neko ko ne nosi masku krši najosnovnije, najtemeljnije, najsvetije od svih ljudskih prava: pravo na život.
- He1972
#31303 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa toliko umire i svakako sa koronom ili bez... Bez korpnecljudi zive po 150 godina...kod mene vindoz fast ring apdejtujem svake hevte nemal... Neka bila on je lijek za panicareL u c i f e r wrote: ↑19/10/2020 07:34 Tebi je 1.1 milion mrtvih nista
A nekome je upravo samo ta jedna osoba sve na svijetu
-
laik1981
#31304 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Umorila se sefica.. Nije odavno odmarala..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /201019046
Hoce li iko od ovih poznatijih zarazenih u zadnje vrijeme dobiti kakav simptom? Ono bar da se zakaslju par puta
Sve redom asimptomatski..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /201019046
Hoce li iko od ovih poznatijih zarazenih u zadnje vrijeme dobiti kakav simptom? Ono bar da se zakaslju par puta
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- Zox
#31306 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I onda kažu da alkohol pomaže protiv virusa.
- He1972
- geralt
#31308 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo nije mi mrsko, primjeri iz ozbiljnijih zemalja od nase.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:49“Najveći broj oboljelih, prema redovnom praćenju epidemioloških kontakata, dolazi iz porodičnih klastera te nerijetko veći broj oboljelih se pojavi istovremeno. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, što govori o tome da postoji problem poštivanja mjera u poslovnim prostorima“, rekla je Pilav.geralt wrote: ↑19/10/2020 12:43Ima i vise puta su postavljani. Ti si samo odlucio da ih ignorises.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:38 nema dokaza ni indicija da ljudi kupe zarazu u šoping centrima, kafićima, taksijima, javnom prevozu, pijacama a ipak to su mjesta koja su na udaru države
Po njenim riječima, epidemiolozi još uvijek nisu evidentirali prve izvore zaraze među uposlenicima u trgovinama, tržnim centrima, taksi vozilima. Uglavnom su to uposlenici u uredskim prostorima, kancelarijama.
Shopping centri: https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1220306196
Kafici: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-54514225A shopping mall is a place with a high density of people, which can increase the transmission risk of SARS-CoV-2. Cai et al. reported a cluster of 35 confirmed cases associated with a shopping mall in Wenzhou, China (Cai et al., 2020). A similar cluster of COVID-19 was reported in a shopping mall in Tianjin, China, which caused 42 confirmed cases by 22 February (Tianjin Health Commission, 2020). It was proposed that SARS-CoV-2 may be spread in shopping malls via fomites (e.g. elevator buttons or restroom taps) or virus aerosolisation in confined public places (e.g. restrooms or elevators) (Cai et al., 2020).
Taxi, javni prevoz, a usput i pijace i shopping centri: https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20058297v2"We know that household mixing for an extended period of time can also happen in hospitality environments and 20% of positive cases have some link to pubs and hospitality".
The five occupation groups with the most cases were healthcare workers (HCWs) (22%), drivers and transport workers (18%), services and sales workers (18%), cleaning and domestic workers (9%) and public safety workers (7%).
-
laik1981
#31309 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zdrava hrana.. Povrce, riba, malo vina.. Libo je neka stvar.. Licnim primjerom pokaze da je sva prica koju mjesecima prica obicna ubleha.. I ljetos je laganini do Turske dok je prosipala price kako ne treba putovati..un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
https://klix.ba/biber-po-pilavu-sefic ... a-derneku/
![]()
Realnost se moze vidjeti svakodnevno u licnim postupcima onih koji trune o neophodnosti pridrzavanja mjera.. Ono sto oni rade je u odnosu na realnu opasnost, a ono sto pricaju su obicne bajke za naivne ovce.. Sva pravila vaze samo za ovce.. Ovce ce placati kazne i nositi maske u parkovima dok oni dernece i ne jebu zivu silu..
-
BadBoy
#31310 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako ne shvataš da korona i sezonska gripa nisu u istoj ravni. Ne postoji pandemija (dakle epidemija na globalnom niovu) sezonske gripe - baš zato što je sezonska. Neko ti je ranije dobro postavio brojeve umrlih od korone i umrlih od gripe. Red veličine nije ni blizu. I totalno je glupo pitati "šta ćemo sa sezonskom gripom". Šta šta ćemo, čuvati ranjiviji dio populacije da se ne zarazi, kao što smo trebali i do sada raditi.W0rM wrote: ↑19/10/2020 13:05
Ocigledno nisi citao moje ranije postove, dozivio sam licno. Ovo se toliko ozbiljno uzima, sta cemo onda sa sezonskom gripom, i od nje se umire? Sta cemo sa Kinom gdje sve pocelo pa sad kao imaju u drzavi sa preko milijardu stanovnika o 13+ slucajeva dnevno? Jako upitno. Dapace vrlo smijesno. Lahko je pricat ljudima koji su na budzetu ili imaju stabilan posao, pa su oprezni, sta je sa sirotinjom koja je dobila otkaz radi ovog? Oni se vise plase gladi nego korone.
Puno netačnih informacija. To što ti misliš da nema dokaza da su "mjesta zabrane lokacije na kojima se širi virus" ne znači da je tako. Nije to mjesto na kojem izvire virus iz zemlje, to je mjesto na kojem su registrovane zaražene osobe i stoga se moraju izolovati da bi se spriječio lanac širenja zaraze.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 13:06 Naredba da zdrav čovjek mora u kućni pritvor bez prava na kompenzaciju dok je odsutan sa posla. Naredba o zabrani rada bez ikakvih dokaza da su mjesta zabrane lokacije na kojima se širi virus. Odluke koje propisuju da moraš imati test koji košta 180 KM da bi uživao određena prava iz zdravstvene zaštite iako imaš važeće zdravstveno osiguranje.
Čovjek koji je zaražen koronavirusom ("zdrav čovjek), ide u samoizolaciju da bi suzbio širenje zarazne bolesti. Sasvim opravdano privremeno ograničenje.
Ne treba ti test od 180 KM da bi uživao određena prava iz zdravstvene zaštite, već je hiljadu postova o tome bilo na temi. I ako ti treba test, besplatan je. A to šta Sultanija radi sa našim tercijernim sistemom zdravstvene zaštite nema veze sa koronom i to je totalno druga tema. Imamo priliku da to popravimo svake dvije godine.
Imaš pravo da se zaraziš (čudna želja ali nije nepoznat fenomen "bug chasers"-a) ali nemaš pravo da širiš dalje. Zato mjera izolacije.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 13:10 Jel ja tebi branim da se ti zaštitiš, ili ti meni braniš da se ja zarazim i završim sa ovom pričom?
Kako ti maska ograničava slobodu kretanja? Možeš slobodno da hodaš gdje hoćeš, samo poštuj mjere.
-
BadBoy
#31311 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Umjesto da ovo bude skandal i da se svi ustanemo da im jebemo mater jer se ŠEFICA JEBENOG KRIZNOG ŠTABA PONAŠA NEODGOVORNO, mi ovo koristimo kao dokaz da je virus "ubleha".un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
![]()
Čudan neki narod u pm.
-
biglebovski
#31312 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne treba mi nekakva studija pored vlastitih očiju. Svakodnevno sam na pobrojanim lokacijama i koristim navedene usluge i evo, nakon sedam mjeseci najveće prijetnje po čovječanstvo od španske gripe, svi su na broju.geralt wrote: ↑19/10/2020 13:35Evo nije mi mrsko, primjeri iz ozbiljnijih zemalja od nase.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:49“Najveći broj oboljelih, prema redovnom praćenju epidemioloških kontakata, dolazi iz porodičnih klastera te nerijetko veći broj oboljelih se pojavi istovremeno. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, što govori o tome da postoji problem poštivanja mjera u poslovnim prostorima“, rekla je Pilav.
Po njenim riječima, epidemiolozi još uvijek nisu evidentirali prve izvore zaraze među uposlenicima u trgovinama, tržnim centrima, taksi vozilima. Uglavnom su to uposlenici u uredskim prostorima, kancelarijama.
Shopping centri: https://www.sciencedirect.com/science/a ... 1220306196
Kafici: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-54514225A shopping mall is a place with a high density of people, which can increase the transmission risk of SARS-CoV-2. Cai et al. reported a cluster of 35 confirmed cases associated with a shopping mall in Wenzhou, China (Cai et al., 2020). A similar cluster of COVID-19 was reported in a shopping mall in Tianjin, China, which caused 42 confirmed cases by 22 February (Tianjin Health Commission, 2020). It was proposed that SARS-CoV-2 may be spread in shopping malls via fomites (e.g. elevator buttons or restroom taps) or virus aerosolisation in confined public places (e.g. restrooms or elevators) (Cai et al., 2020).
Taxi, javni prevoz, a usput i pijace i shopping centri: https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20058297v2"We know that household mixing for an extended period of time can also happen in hospitality environments and 20% of positive cases have some link to pubs and hospitality".
The five occupation groups with the most cases were healthcare workers (HCWs) (22%), drivers and transport workers (18%), services and sales workers (18%), cleaning and domestic workers (9%) and public safety workers (7%).
- skafiskafsnjak
#31313 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta je problem na slici ?BadBoy wrote: ↑19/10/2020 13:44Umjesto da ovo bude skandal i da se svi ustanemo da im jebemo mater jer se ŠEFICA JEBENOG KRIZNOG ŠTABA PONAŠA NEODGOVORNO, mi ovo koristimo kao dokaz da je virus "ubleha".un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
![]()
Čudan neki narod u pm.
Trenutne mjere nisu sigurno da se ne smiju okupiti 4 osobe...
Ne branim glupacu, ali tako je
-
laik1981
#31314 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma hajde sto je neodgovorna ali sto pokusava da se ubije i da povuce sa sobom ove svoje drugarice vecerajuci u restoranu.. Sigurno je i ona preskocila casove kada su ucili koliko je ovaj virus smrtonosan i okrutan.. Zamisli koji skandal.. Izasla sa drugaricama na veceru.. Spaliti na lomaci sve bioteroriste koji rade isto..BadBoy wrote: ↑19/10/2020 13:44Umjesto da ovo bude skandal i da se svi ustanemo da im jebemo mater jer se ŠEFICA JEBENOG KRIZNOG ŠTABA PONAŠA NEODGOVORNO, mi ovo koristimo kao dokaz da je virus "ubleha".un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
![]()
Čudan neki narod u pm.
Last edited by laik1981 on 19/10/2020 13:54, edited 1 time in total.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
-
BadBoy
#31316 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Problem je u nečemu što Amerikanci zovu "optics". Evo vidiš rezultate njenog ponašnja ovdja na forumu, nivo četverogodišnjaka "kad se Pilav ne čuva to znači da je sve ubleha".skafiskafsnjak wrote: ↑19/10/2020 13:49 Sta je problem na slici ?
EDIT:
Isti problem ima i američki CDC sa Trumpom. CDC ima cijelu jednu jedinicu - Epidemic Intelligence Service (EIS) koja je kao FBI za viruse. Oni su razvili cijelu doktirnu kako se ponašati u stanju pandemije, kako komunicirati sa narodom itd. Poenta je, niti jedan zvaničnik ne smije biti viđen vani da ne poštuje mjere jer tako daje "narodu" alibi da i oni ne poštuju mjere. Tako je to kad si na odgovornim funkcijama.
Last edited by BadBoy on 19/10/2020 13:58, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
#31317 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mah. Kao sto rekoh, ne branim je. Ali nista ne krsi.BadBoy wrote: ↑19/10/2020 13:55Problem je u nečemu što Amerikanci zovu "optics". Evo vidiš rezultate njenog ponašnja ovdja na forumu, nivo četverogodišnjaka "kad se Pilav ne čuva to znači da je sve ubleha".skafiskafsnjak wrote: ↑19/10/2020 13:49 Sta je problem na slici ?
A druga je stvar sto mora da pazi jer je "javna licnost". Ali realno ne krsi nista....
A dal se virus tako lahko prenosi, vidjet ce njene prijateljice za stolom...
-
biglebovski
#31318 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pod zdrav mislim na nezaražen.
"- Pošto sam joj rekla da smo se mi sami od sebe "samoizolirali" čim su se simptomi javili, rekla nam je, da nam ne bi pisala samoizolaciju, da ostanemo kući i budemo odgovorni. Dodala je da ih kontaktiramo ako se pogoršaju simptomi, kako bi nas poslali u Covid-ambulantu, a ako ne, da čekamo testiranje – istakla je.
U međuvremenu je i suprug imao nekoliko simptoma, te je cijela porodica testirana. Na svu sreću, kako je kazala čitateljica, svi su negativni i najvjerovatnije se radilo o malo većoj prehladi.
S druge strane, uposlenica jedne institucije je došla na posao dan prije nego je test pokazao da je pozitivna na koronavirus. Žena je, kako su nam ispričale njene kolege, par dana prije samoinicijativno uradila serološki test koji je bio negativan, ali naknadni test rađen u Domu zdravlja bio je pozitivan. Sve kolege koje su bile sa njom u kontaktu, ali i njihovi supružnici, morali su ići u samoizolaciju i dobili su rješenja o zabrani kretanja, iako ne pokazuju niti jedan simptom koronavirusa.
Čak je bilo i slučajeva da ljekari domova zdravlja upućuju u samoizolaciju osobe koje nisu imale kontakt, ali su pokazali neki od simptoma koronavirusa, poput, naprimjer, temperature. U tim slučajevima rješenje o zabrani kretanja u trajanju od 14 dana ostajalo je na snazi, bio test pozitivan ili negativan."
Sad faktički ispada da neko ode i testira se pozitivan i kaže, slaže da je bio sa mnom u kontaktu i ja moram 15 dana u kućni pritvor. Zdrav prav, ne smijem 15 dana zarađivati za sebe i svoje dijete. Znaš kako ih optuže, pa strpaju u pritvor pa optužnica padne na sudu pa država isplati odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru. Zašto?
-
last mohicans
#31319 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Veli da je bila odgovorna. Ja bih je poslao u Tursku na jos jedno ljetovanje, jesenovanje,bolje reci, čim se oporavi.Duša draga, samo mi je Turkovicka simpatičnija od nje.un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
![]()
- avenija
#31320 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Otidjite pred biro u bilo kojem vecem gradu novinarcici klixa da vidite jel sav svijet spao u izvjestavanje kako koja pokrajina uvede ogranicenja.
5000+ nezaposlenih u iducih 7 dana minimalno.
Zasto se neprave presjeci sa svih biroa koliko dnevno ostane bez posla?
Zasto se ne smanjuju plate svim osobama na budzetu?
5000+ nezaposlenih u iducih 7 dana minimalno.
Zasto se neprave presjeci sa svih biroa koliko dnevno ostane bez posla?
Zasto se ne smanjuju plate svim osobama na budzetu?
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#31321 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad me vec citiras budi konzistentan i odgovori na citav post a ne samo frakciju. Vidim da nisu u istoj ravni, svaki treci pada mrtav od nje (sarkazam). Ti stavljaj masku i radi sta hoces i naredjuj svojima, ja buraz iz licnog i iskustva okoline se necu pocesati za ovo.BadBoy wrote: ↑19/10/2020 13:42Kako ne shvataš da korona i sezonska gripa nisu u istoj ravni. Ne postoji pandemija (dakle epidemija na globalnom niovu) sezonske gripe - baš zato što je sezonska. Neko ti je ranije dobro postavio brojeve umrlih od korone i umrlih od gripe. Red veličine nije ni blizu. I totalno je glupo pitati "šta ćemo sa sezonskom gripom". Šta šta ćemo, čuvati ranjiviji dio populacije da se ne zarazi, kao što smo trebali i do sada raditi.W0rM wrote: ↑19/10/2020 13:05
Ocigledno nisi citao moje ranije postove, dozivio sam licno. Ovo se toliko ozbiljno uzima, sta cemo onda sa sezonskom gripom, i od nje se umire? Sta cemo sa Kinom gdje sve pocelo pa sad kao imaju u drzavi sa preko milijardu stanovnika o 13+ slucajeva dnevno? Jako upitno. Dapace vrlo smijesno. Lahko je pricat ljudima koji su na budzetu ili imaju stabilan posao, pa su oprezni, sta je sa sirotinjom koja je dobila otkaz radi ovog? Oni se vise plase gladi nego korone.
-
biglebovski
#31322 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Budžetlije, najmanje pogođena kasta izgleda namjerno širi virus bez ikakve odgovornosti ili kazne dok isti propisuju kazne realnom sektoru i svaljuju na obični narod svu krivicu za širenje.laik1981 wrote: ↑19/10/2020 13:40Zdrava hrana.. Povrce, riba, malo vina.. Libo je neka stvar.. Licnim primjerom pokaze da je sva prica koju mjesecima prica obicna ubleha.. I ljetos je laganini do Turske dok je prosipala price kako ne treba putovati..un1ted wrote: ↑19/10/2020 13:26Od prosle sedmice
![]()
Realnost se moze vidjeti svakodnevno u licnim postupcima onih koji trune o neophodnosti pridrzavanja mjera.. Ono sto oni rade je u odnosu na realnu opasnost, a ono sto pricaju su obicne bajke za naivne ovce.. Sva pravila vaze samo za ovce.. Ovce ce placati kazne i nositi maske u parkovima dok oni dernece i ne jebu zivu silu..
-
Trappist
#31323 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://nap.ba/news/71532BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:52Nisi mi naveo koje ljudsko pravo je prekršeno?Trappist wrote: ↑19/10/2020 12:29Za pocetak, obaveza nosenja maski vani. To podrazumijeva da svaka osoba mora kupiti masku. I to ne jednu, jer nositi onu obicnu danima je jako nezdravo. Nego vise njih, svaki clan obitelji. Dok drzava ne obezbijedi besplatne maske na svakom koraku, to krsi ustavno pravo. To je kao da sutra kazu svi moraju nositi masku N95 4x filtera zbog smoga, a nikome ne daju tu masku.
Samo jedan primjer, u Istanbulu su obavezne maske vani, ali zato na svakoj stanici gradskog prevoza ima automat sa besplatnim maskama.
Lepeza ljudskih prava (iz EU i svjetskih konvencija i našeg ustava) ne poznaje "ljudsko pravo na besplatnu masku". Ko je konkretno ljudsko pravo se narušava obavezom nošenja maske vani (sa kojom se i ja ne slažem iz drugih razloga)?
Sa druge strane, neko ko ne nosi masku krši najosnovnije, najtemeljnije, najsvetije od svih ljudskih prava: pravo na život.
-
Trappist
#31324 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://avaz.ba/vijesti/bih/602969/jesu ... kih-drzava
"TREBAMO LI POOŠTRAVANJE
Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država"
Drugi dan zaredom isti clanak na avazu. Dabogda i njih zatvorili ako prizovu novo zatvaranje, pa jadni novinari nece imati ni tih 400 km sto imaju jer pisu ove nebuloze.
"TREBAMO LI POOŠTRAVANJE
Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država"
Drugi dan zaredom isti clanak na avazu. Dabogda i njih zatvorili ako prizovu novo zatvaranje, pa jadni novinari nece imati ni tih 400 km sto imaju jer pisu ove nebuloze.
-
Nivelacija
#31325 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto NEMA ODGOVORNOSTI MEDIJA?