Od prvog dana nema, ljudi su pravilk poseban clanak za svaku oboljelu osobu...ok treba ozbiljno shvatiti situaciju, al dizanje panike prije svega na N1 i klixu neko bi itekako trebao da odgovaraNivelacija wrote: ↑19/10/2020 09:54 Sta nam mediji i Klix zele poručiti sa svakom posebnom vijesti i clankom o svakoj regiji u svijetu koja uvede malo strozije mjere tipa skraćeno radno vrijeme? Sirenje straha? Ima li odgovornosti za medije?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
invincible1921
#31276 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- geralt
#31277 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ni ja nikad vidio planetu Neptun svojim ocima, ali vjerujem naucnim autoritetima iz oblasti astronomije da ona postoji.W0rM wrote: ↑19/10/2020 11:26Naravno imas pravo na svoje misljenje i da slusas strucnjake, samo sam uporedjivao brojeve i gledam rezultate iz svoje okoline. Kod komsije cijela porodica prebolovala, hvala Bogu u familiji nemam smrtni ishod od iste, niti na radnom mjestu niti u okruzenju, tako da je za mene upitan citava ova farsa. Neko ako ima drugacijih iskustava neka mi kaze.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑18/10/2020 15:48
svi oni koji misle da je coronavirus ubleha,nek misle,njihovo pravo,kao što je i konkretno moje pravo reći,napisati da pricaju gluposti,a nije da sam strucnjak po tom pitanju nego jbg slusam sta o tome u ovoj regiji govore strucne osobe,ne treba mi nista vise
Iz sireg kruga poznanika takodjer imam dosta relativno blagih slucajeva, ali i jedan slucaj koji je zahtijevao hospitalizaciju. Ako racunam i ljude sa "jednim stepenom separacije" od sebe, znam za dva smrtna slucaja koja su relativno poznata kod nas, Mili Bijavica iz Mostara i profesor Memic sa PMF-a, od kojih nijedan nije bio pretjerano ni star ni bolestan, i koji su definitivno umrli bas od korone a ne od drugih uzroka.
Moje licno iskustvo se uklapa u javno objavljene statistike o smrtnosti i o procentu teskih slucajeva.
-
L u c i f e r
#31278 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mene nikad nije grom udario
Ni nikog iz mog okruzenja
Grom ne postoji
Ko zna zasto izmisljaju
A i ovih mi je panicara sto nece da setaju po grmljavini pun q, licemjeri...
Ni nikog iz mog okruzenja
Grom ne postoji
Ko zna zasto izmisljaju
A i ovih mi je panicara sto nece da setaju po grmljavini pun q, licemjeri...
-
splinter
#31279 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Mogy87
Evo ono o čemu ćemo pričali : drugi dan za redom nema smrtnih slučajeva u KS.
Sigurno da ovaj podatak ulijeva optimizam. Ali treba biti jako oprezan jer ovo je još poprilično bezbrižan period kada je u pitanju prisustvo akutnih i teških akutnih respiratornih infekcija.
Evo ono o čemu ćemo pričali : drugi dan za redom nema smrtnih slučajeva u KS.
Sigurno da ovaj podatak ulijeva optimizam. Ali treba biti jako oprezan jer ovo je još poprilično bezbrižan period kada je u pitanju prisustvo akutnih i teških akutnih respiratornih infekcija.
-
biglebovski
#31280 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gledajući ovaj vrlo zanimljiv prikaz, da se zaključiti sljedeće, na 1000 ljudi:
500 nema nikakvih simptoma. Od 500 sa simptomima, njih 400 (80%) ima blaže simptome. 100 ljudi zahtjeva hospitalizaciju od kojih 100, njih 85 bude otpušteno oporavljeno. 15 ljudi bude kritično od kojih pola preživi. Na 1000 registrovanih slučajeva 7 ljudi ne preživi. Smrtnost dakle 0.7% ako ne uzmemo u obzir broj neregistrovanih slučajeva za koji kažu da je od 10 do 30 puta veći. Da je samo deset puta veći taj broj, ispada da na deset hiljada zaraženih ljudi, njih 7 neće preživjeti što ćini smrtnost od korone 0.07%.
Korona dakle nije ubleha (kako ko gleda na pojam ublehe), ali su mjere totalno nepreporcionalne i čine ogromnu štetu za 99.93% ljudi. I dok stožeri, mupo-vi, inspektori izvode racije, kažnjavaju i sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava, svjedoci smo svakodnevnim izvještajima kako se virus "probio" u jedan dom za stara lica, u drugi, u bolnicu, na ovaj odjel, onaj odjel, a stožer i vlade ne čine ništa da zaštite, edukuju, olakšaju život za 0.07% ugrožene populacije nego se trude svim silama da zagorčaju život ogromnoj većini. I onda se snebivaju kad neko protestuje što mu život pretvaraju u kažnjenički radni logor.
I dok se u Kini vakcina protiv virusa prodaje za šezdeset dolara, kod nas testiranje 120 dolara.
500 nema nikakvih simptoma. Od 500 sa simptomima, njih 400 (80%) ima blaže simptome. 100 ljudi zahtjeva hospitalizaciju od kojih 100, njih 85 bude otpušteno oporavljeno. 15 ljudi bude kritično od kojih pola preživi. Na 1000 registrovanih slučajeva 7 ljudi ne preživi. Smrtnost dakle 0.7% ako ne uzmemo u obzir broj neregistrovanih slučajeva za koji kažu da je od 10 do 30 puta veći. Da je samo deset puta veći taj broj, ispada da na deset hiljada zaraženih ljudi, njih 7 neće preživjeti što ćini smrtnost od korone 0.07%.
Korona dakle nije ubleha (kako ko gleda na pojam ublehe), ali su mjere totalno nepreporcionalne i čine ogromnu štetu za 99.93% ljudi. I dok stožeri, mupo-vi, inspektori izvode racije, kažnjavaju i sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava, svjedoci smo svakodnevnim izvještajima kako se virus "probio" u jedan dom za stara lica, u drugi, u bolnicu, na ovaj odjel, onaj odjel, a stožer i vlade ne čine ništa da zaštite, edukuju, olakšaju život za 0.07% ugrožene populacije nego se trude svim silama da zagorčaju život ogromnoj većini. I onda se snebivaju kad neko protestuje što mu život pretvaraju u kažnjenički radni logor.
I dok se u Kini vakcina protiv virusa prodaje za šezdeset dolara, kod nas testiranje 120 dolara.
Last edited by biglebovski on 19/10/2020 12:10, edited 1 time in total.
- armin071
#31281 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 Gledajući ovaj vrlo zaniljiv prikaz, da se zaključiti sljedeće, na 1000 ljudi:
-
daddy-kool
#31282 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve netačno, pročitaj onaj kratak tekst u donjem desnom uglu.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 Smrtnost dakle 0.7% ako ne uzmemo u obzir broj neregistrovanih slučajeva za koji kažu da je od 10 do 30 puta veći. Da je samo deset puta veći taj broj, ispada da na deset hiljada zaraženih ljudi, njih 7 neće preživjeti što ćini smrtnost od korone 0.07%.
-
biglebovski
#31283 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Brojke u tabeli su takve kakve jesu, šta ga i postavljate ako nije istina. Možda je tako a možda nije tako, moguće, vjerovatno, vrlo vjerovatno, zavisi, možda je moguće, maybe i ostalo me ne interesuje.daddy-kool wrote: ↑19/10/2020 12:09Sve netačno, pročitaj onaj kratak tekst u donjem desnom uglu.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 Smrtnost dakle 0.7% ako ne uzmemo u obzir broj neregistrovanih slučajeva za koji kažu da je od 10 do 30 puta veći. Da je samo deset puta veći taj broj, ispada da na deset hiljada zaraženih ljudi, njih 7 neće preživjeti što ćini smrtnost od korone 0.07%.
-
daddy-kool
#31284 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Brojke su dobre, tvoja interpretacija istih nije.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:14Brojke u tabeli su takve kakve jesu, šta ga i postavljate ako nije istina. Možda je tako a možda nije tako, moguće, vjerovatno, vrlo vjerovatno, zavisi, možda je moguće, maybe i ostalo me ne interesuje.daddy-kool wrote: ↑19/10/2020 12:09Sve netačno, pročitaj onaj kratak tekst u donjem desnom uglu.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 Smrtnost dakle 0.7% ako ne uzmemo u obzir broj neregistrovanih slučajeva za koji kažu da je od 10 do 30 puta veći. Da je samo deset puta veći taj broj, ispada da na deset hiljada zaraženih ljudi, njih 7 neće preživjeti što ćini smrtnost od korone 0.07%.
-
daddy-kool
#31285 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-kant ... /201019048
Iz Kantonalne bolnice Zenica u Dom za stara lica vratili pozitivne pacijente
Prvo priča da je pokupio koronu u bolnici (što je naravno vrlo moguće), ali je i mogao donijeti i neki uposlenik/posjeta ako je dozvoljena. A drugo nisu bolnice gerantološke ustanove, ako je pacijent sa blažim simptomima normalno je da neće ostati u bolnici.
Iz Kantonalne bolnice Zenica u Dom za stara lica vratili pozitivne pacijente
Prvo priča da je pokupio koronu u bolnici (što je naravno vrlo moguće), ali je i mogao donijeti i neki uposlenik/posjeta ako je dozvoljena. A drugo nisu bolnice gerantološke ustanove, ako je pacijent sa blažim simptomima normalno je da neće ostati u bolnici.
-
BadBoy
#31286 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo zato što ti nisi lično doživi ili vidio (hvala Bogu) ne znači da ne postoji. Ne možeš staviti upitik na "cijelu farsu" zbog tog ličnog anedoktalnog primjera.
-
BadBoy
#31287 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Možeš li mi molim te napisati koje tačno, ustavom zagarantovano pravo, krši nošenje maske? Hvala.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava
-
Trappist
#31288 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"U BiH najmanje 540 novozaraženih osoba, 13 preminulih"
A Njemacka: "12 ljudi umrlo a zaraženo 4.325".
Hrvatska: https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-z ... 23026.aspx
"U Zagrebu umrla najmlađa žrtva korone (39). Od ranije se liječila od teških bolesti"
A kod nas neko hladno napiše umrla djevojka 21 godina, tačka. Je li se lijecila u bolnici, je li upala pluca, je li otislo na srce, eto neku informaciju da daju. I korona nakaradna kod nas kao i sve druge stvari.
A Njemacka: "12 ljudi umrlo a zaraženo 4.325".
Hrvatska: https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-z ... 23026.aspx
"U Zagrebu umrla najmlađa žrtva korone (39). Od ranije se liječila od teških bolesti"
A kod nas neko hladno napiše umrla djevojka 21 godina, tačka. Je li se lijecila u bolnici, je li upala pluca, je li otislo na srce, eto neku informaciju da daju. I korona nakaradna kod nas kao i sve druge stvari.
-
Trappist
#31289 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Za pocetak, obaveza nosenja maski vani. To podrazumijeva da svaka osoba mora kupiti masku. I to ne jednu, jer nositi onu obicnu danima je jako nezdravo. Nego vise njih, svaki clan obitelji. Dok drzava ne obezbijedi besplatne maske na svakom koraku, to krsi ustavno pravo. To je kao da sutra kazu svi moraju nositi masku N95 4x filtera zbog smoga, a nikome ne daju tu masku.BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:25Možeš li mi molim te napisati koje tačno, ustavom zagarantovano pravo, krši nošenje maske? Hvala.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava
Samo jedan primjer, u Istanbulu su obavezne maske vani, ali zato na svakoj stanici gradskog prevoza ima automat sa besplatnim maskama.
-
Horke
#31290 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li ono osobe koje hodaju gole narusavaju javni red i mir?
-
biglebovski
#31291 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Druže, ja ne prićam o maskama, niti sam ikada pričao. Postao jesam par videa gdje su se ljudi iživljavali nad drugima, slabijima, koji nisu nosili maske, i bila mi je smiješna belgijska ministrica zdravstva, i interesantna ona čipkana maska. Suludo je da možeš dobiti 500 KM kazne što ne nosiš masku napolju ili bogtepito koliko kazne ako ti mušterija u radnju uđe bez maske, a država ti nije obezbjedila tu istu masku niti ima dokaze da se virus širi na mjestima koja su najčešće na udaru kaznopisaca. Sama država dopušta da se virus širi po domovima za stara lica i bolnicama, glavni akteri ne poštuju svoje preporuke, sama država kaže da se virus širi najviše po kancelarijama, najviše zaposlenih u kancelarijama su državni zaposlenici, nema dokaza ni indicija da ljudi kupe zarazu u šoping centrima, kafićima, taksijima, javnom prevozu, pijacama a ipak to su mjesta koja su na udaru države. Ko je ovdje lud?BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:25Možeš li mi molim te napisati koje tačno, ustavom zagarantovano pravo, krši nošenje maske? Hvala.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava
-
palermo
#31292 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Federacija 11 smrtnih slucajeva,sam HNK 6. Mislim da sarajevo samo kasni sedmicu dvije za HNK....o tom kasnjenju vezano za smrtne slucajeve je pricao i Laus...splinter wrote: ↑19/10/2020 11:53 @Mogy87![]()
Evo ono o čemu ćemo pričali : drugi dan za redom nema smrtnih slučajeva u KS.![]()
-
biglebovski
#31293 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa interpretiraj po svom onda. Brojke su, slažeš se dobre, i to me raduje.
-
splinter
#31294 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vidim sad. Jbgpalermo wrote: ↑19/10/2020 12:40Federacija 11 smrtnih slucajeva,sam HNK 6. Mislim da sarajevo samo kasni sedmicu dvije za HNK....o tom kasnjenju vezano za smrtne slucajeve je pricao i Laus...splinter wrote: ↑19/10/2020 11:53 @Mogy87![]()
Evo ono o čemu ćemo pričali : drugi dan za redom nema smrtnih slučajeva u KS.![]()
- geralt
#31295 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ima i vise puta su postavljani. Ti si samo odlucio da ih ignorises.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:38 nema dokaza ni indicija da ljudi kupe zarazu u šoping centrima, kafićima, taksijima, javnom prevozu, pijacama a ipak to su mjesta koja su na udaru države
-
biglebovski
#31296 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
“Najveći broj oboljelih, prema redovnom praćenju epidemioloških kontakata, dolazi iz porodičnih klastera te nerijetko veći broj oboljelih se pojavi istovremeno. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, što govori o tome da postoji problem poštivanja mjera u poslovnim prostorima“, rekla je Pilav.geralt wrote: ↑19/10/2020 12:43Ima i vise puta su postavljani. Ti si samo odlucio da ih ignorises.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:38 nema dokaza ni indicija da ljudi kupe zarazu u šoping centrima, kafićima, taksijima, javnom prevozu, pijacama a ipak to su mjesta koja su na udaru države
Po njenim riječima, epidemiolozi još uvijek nisu evidentirali prve izvore zaraze među uposlenicima u trgovinama, tržnim centrima, taksi vozilima. Uglavnom su to uposlenici u uredskim prostorima, kancelarijama.
-
BadBoy
#31297 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisi mi naveo koje ljudsko pravo je prekršeno?Trappist wrote: ↑19/10/2020 12:29Za pocetak, obaveza nosenja maski vani. To podrazumijeva da svaka osoba mora kupiti masku. I to ne jednu, jer nositi onu obicnu danima je jako nezdravo. Nego vise njih, svaki clan obitelji. Dok drzava ne obezbijedi besplatne maske na svakom koraku, to krsi ustavno pravo. To je kao da sutra kazu svi moraju nositi masku N95 4x filtera zbog smoga, a nikome ne daju tu masku.BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:25Možeš li mi molim te napisati koje tačno, ustavom zagarantovano pravo, krši nošenje maske? Hvala.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava
Samo jedan primjer, u Istanbulu su obavezne maske vani, ali zato na svakoj stanici gradskog prevoza ima automat sa besplatnim maskama.
Lepeza ljudskih prava (iz EU i svjetskih konvencija i našeg ustava) ne poznaje "ljudsko pravo na besplatnu masku". Ko je konkretno ljudsko pravo se narušava obavezom nošenja maske vani (sa kojom se i ja ne slažem iz drugih razloga)?
Sa druge strane, neko ko ne nosi masku krši najosnovnije, najtemeljnije, najsvetije od svih ljudskih prava: pravo na život.
-
BadBoy
#31298 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ok, koje trenutno važeće naredbe krše koja ljudska prava?biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:38Druže, ja ne prićam o maskama, niti sam ikada pričao. Postao jesam par videa gdje su se ljudi iživljavali nad drugima, slabijima, koji nisu nosili maske, i bila mi je smiješna belgijska ministrica zdravstva, i interesantna ona čipkana maska. Suludo je da možeš dobiti 500 KM kazne što ne nosiš masku napolju ili bogtepito koliko kazne ako ti mušterija u radnju uđe bez maske, a država ti nije obezbjedila tu istu masku niti ima dokaze da se virus širi na mjestima koja su najčešće na udaru kaznopisaca. Sama država dopušta da se virus širi po domovima za stara lica i bolnicama, glavni akteri ne poštuju svoje preporuke, sama država kaže da se virus širi najviše po kancelarijama, najviše zaposlenih u kancelarijama su državni zaposlenici, nema dokaza ni indicija da ljudi kupe zarazu u šoping centrima, kafićima, taksijima, javnom prevozu, pijacama a ipak to su mjesta koja su na udaru države. Ko je ovdje lud?BadBoy wrote: ↑19/10/2020 12:25Možeš li mi molim te napisati koje tačno, ustavom zagarantovano pravo, krši nošenje maske? Hvala.biglebovski wrote: ↑19/10/2020 12:01 sprovode neke naredbe koje često krše ustavom zagarantovana prava
Jeste li vi svi svjesni jednog od osnovnih postulata iz sfere ljudskih prava a to je da ona nisu bez ograničenja, tj. da tvoje ljudsko pravo završava tamo gdje počinje moje ljudsko pravo?
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#31299 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ocigledno nisi citao moje ranije postove, dozivio sam licno. Ovo se toliko ozbiljno uzima, sta cemo onda sa sezonskom gripom, i od nje se umire? Sta cemo sa Kinom gdje sve pocelo pa sad kao imaju u drzavi sa preko milijardu stanovnika o 13+ slucajeva dnevno? Jako upitno. Dapace vrlo smijesno. Lahko je pricat ljudima koji su na budzetu ili imaju stabilan posao, pa su oprezni, sta je sa sirotinjom koja je dobila otkaz radi ovog? Oni se vise plase gladi nego korone.
-
biglebovski
#31300 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Naredba da zdrav čovjek mora u kućni pritvor bez prava na kompenzaciju dok je odsutan sa posla. Naredba o zabrani rada bez ikakvih dokaza da su mjesta zabrane lokacije na kojima se širi virus. Odluke koje propisuju da moraš imati test koji košta 180 KM da bi uživao određena prava iz zdravstvene zaštite iako imaš važeće zdravstveno osiguranje.