Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#31251 Re: Autoputevi u BiH

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 11/10/2024 00:28 O auto-putu Sarajevo-Višegrad- Požega u Srbiji više niko i ne govori ni u šali :?
Pa prave ga. Malo su usporili oko Uzica. Prave ga u dvije dionice, prvo prema Zlatiboru jer tu i imaju velik promet. Onda su planirali dalje prema Kotromanu. Ja koliko sam shvatio, oni ce ga nastaviti prema Kotromanu. Nece cekati nas. Ne bi me cudilo da to bude aranzman isti ko kod Bijeljine, da oni poklone da naprave dio oko granicnog prelaza.
Ono, da se zavrsi mala dionica oko Visegrada.

Sta ce dalje u entitetu RS biti, ne znam. Ne znam ni jesu li se konacno dogovorili kuda ce trasa ici.
Sto se tice FBiH, nema ni trase ni spojne tacke na administrativnoj liniji entiteta.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#31252 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Slo Burner »

Kako resetovati sifru za Tag uredjaj, ono sa emailom ne funkcionise ?
DaysleepeR

#31253 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

So What! wrote: 11/10/2024 00:15
zippoo87 wrote: 11/10/2024 00:09
So What! wrote: 10/10/2024 23:59

To se vec radi, cijela trasa na podrucju Opcine Tesanj, Doboj Jug, Usora i Doboj je u izgradnji.
:thumbup:
Evo sada bas gledam na google mapama,vide se radovi i nasipi sve do petlje u Doboju.
Od Doboja do Zenice, ovako se vidi ta rupa gdje fali dionica oko Zepca, Ozimice - Poprikuse (klik za uvecanje slike):

@ nestvaran (SSC)

Image
Slutim da će se taj dio oko Žepča razvući barem 5 godina.
RJ57

#31254 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ako računaš od danas sigurno, ako misliš od početka gradnje, ni to nije nemoguće.
bilo bi fino da se i to počne graditi, ali mislim da će tu jedno duže vrijeme ostati rupa, nema čega nema u vezi te dionice
bude

#31255 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by bude »

Slo Burner wrote: 11/10/2024 09:16 Kako resetovati sifru za Tag uredjaj, ono sa emailom ne funkcionise ?
Jedino onda telefon
https://www.jpautoceste.ba/kontakt/
So What!

#31256 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Fokus se bavi odlicnim istrazivackim novinarstvom, mislim da im ne treba clickbait materijal, ja bih ovdje samo na njihovom mjestu istakao malo transparentnije da se radi o tenderu za nadzor, a ne za izgradnju, kako bi neko na prvu pomislio.

Naravno, izgradnja bez nadzora ne moze, ali kod tendera za nadzor radi se o mnogo manjim iznosima novca i ja stvarno pojma nemam kome je u interesu da stima ovakve tendere, pogotovo stranim kompanijama ..

Nisu išli dalje u kriminal: Poništena odluka za dionicu autoputa kod Žepča!
Image

Javno preduzeće Autoceste FBiH, kako saznaje Fokus, poništile su sumnjivu odluku o izbora konzorcija za nadzor nad izvođenjem radova na dionici Ozimice-Poprikuše nadomak Žepča, čija gradnja je u pripremi.

Ovaj potez se desio nakon pisanja Fokusa, kao i dolaska istražitelja EU u Autoceste FBiH zbog kriminalnih aktivnosti koje su dovele do odluke o izboru najboljeg ponuđača za posao nadzora.

Koga su izabrali za posao

Kako smo objavili, firma Trasa d.o.o. Sarajevo, koja je vršila pripreme ponude za italijansku kompaniju Technital S.P.A, detaljno je u svom aktu opisala koruptivne radnje odnosno zamjenu finansijske ponude u prostorijama Autocesta FBiH kako bi se izabrao konzorcij Technital, Italija – Botek, Turska.

-Nakon finaliziranja sadržaja ponude dostavljene od Technitala S.P.A. ona je sastavljena i zapakovana u prostorijama firme Trasa i predata je 14. aprila na protokol JP „Autoceste FBiH“, u uredu u Sarajevu. Nakon saznanja da je pri konačnoj evaluaciji ponuda utvrđena aritmetička greška u izračunu izvorne finansijske ponude od 582.373 eura, to smo provjerili s obzirom da smo mi bili posljednja instanca koja je imala uvid u ponudu te smo utvrdili da aritmetička greška ne postoji – naveli su iz Trase u svojoj prijavi.

Fokus je u prethodnom tekstu objavio i akt direktora Autocesta FBiH Denisa Lasića u kojem obavještava da je za posao nadzora nad izgradnjom dionice Ozimice – Poprikuše, praktično „za dlaku“ odnosno za 0,45 bodova, izabran konzorcij Technital, Italija – Botek, Turska.

U samom aktu Lasića vidljivo je kako se to desilo. Naime, Technital je imao prvobitnu ponudu od 4,6 miliona, koja je smanjena nakon „prijave greške“ na oko 4 miliona eura. Do tog momenta prvorangiran je bio konzorcij koji se sastoji od jedne turske i jedne bh. firme i to UBM – Uluslararasi Birlesmis Musavirler Musavidik Hizmetleri A. S. – Društvo za projektovanje i građenje PPF Sarajevo s finansijskom ponudom od 3,7 miliona eura.

Image
Akt o poništenju odluke

Dakle, ponuda ovog konzorcija bila je skoro za milion eura povoljnija od prvobitne ponude italijansko-turskog konzorcija.

Budući da je konzorcij Technital, Italija – Botek, Turska imao nešto bolju ocjenu kod tehničkih karakteristika, zamjena ponude odnosno umanjenje za 582.373 eura bilo je dovoljno da u fotofinišu za 0,45 bodova bude ispred spomenutog konzorcija. Lasić je konstatirao da je u konačnici izabran konzorcij Technital – Botek.

– S obzirom na utvrđeno i osnovanu sumnju da je došlo do zamjene finansijske ponude u prostorijama Autocesta FBiH i iz bojazni da ne želimo biti učesnici u ovoj kriminalnoj radnji, angažovali smo advokata i podnijeli svu dokumentaciju koja je pratila izradu ponude. Slučaj je prijavljen i finansijeru, Evropskoj investicijskoj banci – naveli su iz tada firme Trasa d.o.o. Sarajevo u svojoj prijavi.

Predmet u Tužilaštvu ZDK

Inače, ova prijava je podnesena i tužilaštvima u Sarajevu i Zenici, SIPA-i te pojedinim ambasadama u Sarajevu.

Fokusu je iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona potvrđena informacija da su na osnovu ovih informacija formirali predmet pod brojem T04 0 KTAK 0058653 24. Iz SIPA-e su za Fokus potvrdili da su, nakon analize sadržaja zaprimljene prijave, ovaj spis dostavili Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na daljnje postupanje.

Inače, planirano je da ovu trasu finansira Evropska investicijska banka (EIB). Da se radi o sumnjivim aktivnsotima u režiji pojedinaca u i oko Javnog preduzeća Autocesta FBIH govori i činjenica da je procedura za izbor nadzora nad izvođenjem radova počela prije 28 mjeseci!
Fokus.ba
RJ57

#31257 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

tekst je nov, ali to je stara vijest za poništenje tendera, nemam pojma zašto to tek sada pišu ... clickbait je jedino logično objašnjenje
So What!

#31258 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57 wrote: 11/10/2024 11:43 tekst je nov, ali to je stara vijest za poništenje tendera, nemam pojma zašto to tek sada pišu ... clickbait je jedino logično objašnjenje
Pisu vjerovatno, jer su dosli do detalja ponistenja, ucesnike, iznose, kao i ukljucivanje tuzilastva.
RJ57

#31259 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

vidjećemo šta će biti sa svim tim. slijedeće dvije dionice koje bi trebale biti potpisane su obje osporavane. mostar jug trune o svađama oko trase već godinama, a ovo kod žepča je esencijalni lopovluk i krađa
nakon zatvaranja starog tendera za nadzor lasić je najavio ubrzani proces i potpis ugovora u zadnjem kvartalu, a znamo da kad lasić nešto najavi od toga slabo šta da bude.
elem ne vjerujem ja da će to skoro, ne bi me čak šokiralo ni da u cijeloj 2025 ništa od toga ne bude
zippoo87

#31260 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

Ja bih to sve pohapsio,osnovana sumnja postoji pa onda neka se iz prdekane brane i dokazuju da su nevini.
Onda smijeniti i naci nekog ko ce ovo privesti kraju a ne krasti.
BadBoy

#31261 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Ja ne kontam ovo, ova Trasa d.o.o. radila za Technital na pripremi punude, na kraju Technital dobio posao i ovi prijavili? Što, zašto?
HelaS

#31262 Re: Autoputevi u BiH

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 11/10/2024 08:56
HelaS wrote: 11/10/2024 00:28 O auto-putu Sarajevo-Višegrad- Požega u Srbiji više niko i ne govori ni u šali :?
Pa prave ga. Malo su usporili oko Uzica. Prave ga u dvije dionice, prvo prema Zlatiboru jer tu i imaju velik promet. Onda su planirali dalje prema Kotromanu. Ja koliko sam shvatio, oni ce ga nastaviti prema Kotromanu. Nece cekati nas. Ne bi me cudilo da to bude aranzman isti ko kod Bijeljine, da oni poklone da naprave dio oko granicnog prelaza.
Ono, da se zavrsi mala dionica oko Visegrada.

Sta ce dalje u entitetu RS biti, ne znam. Ne znam ni jesu li se konacno dogovorili kuda ce trasa ici.
Sto se tice FBiH, nema ni trase ni spojne tacke na administrativnoj liniji entiteta.
Nisam mislio na izgradnju auto-puta kroz Srbiju, malo sam nezgrapno napisao pitanje. Ako već nemamo novac za ovaj auto-put - istočni, prema Srbiji i dalje, da barem neko u sistemu vlasti BiH ima pameti i da iskoristi pozitivnu energiju Turske i Srbije i postigne njihovu koncesionu gradnju kroz BiH ili javno-privatnim partnerstvom, pa makar oni i upravljali sistemom naplate putarine sve dok im se ne otplati investicija. Ovaj put prema Istoku Evrope nama će donijeti samo pozitivno.
zippoo87

#31263 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

BadBoy wrote: 11/10/2024 17:28 Ja ne kontam ovo, ova Trasa d.o.o. radila za Technital na pripremi punude, na kraju Technital dobio posao i ovi prijavili? Što, zašto?
Ti izgleda nisi ni citao ovaj tekst iznad
– S obzirom na utvrđeno i osnovanu sumnju da je došlo do zamjene finansijske ponude u prostorijama Autocesta FBiH i iz bojazni da ne želimo biti učesnici u ovoj kriminalnoj radnji, angažovali smo advokata i podnijeli svu dokumentaciju koja je pratila izradu ponude. Slučaj je prijavljen i finansijeru, Evropskoj investicijskoj banci – naveli su iz tada firme Trasa d.o.o. Sarajevo u svojoj prijavi.
Haris.ba

#31264 Re: Autoputevi u BiH

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 11/10/2024 18:26

Nisam mislio na izgradnju auto-puta kroz Srbiju, malo sam nezgrapno napisao pitanje. Ako već nemamo novac za ovaj auto-put - istočni, prema Srbiji i dalje, da barem neko u sistemu vlasti BiH ima pameti i da iskoristi pozitivnu energiju Turske i Srbije i postigne njihovu koncesionu gradnju kroz BiH ili javno-privatnim partnerstvom, pa makar oni i upravljali sistemom naplate putarine sve dok im se ne otplati investicija. Ovaj put prema Istoku Evrope nama će donijeti samo pozitivno.
Ne isplati se. Trazi se u takvom aranzmanu doplata drzave nedostajuceg prometa.
Ja bih sutra potpisao da se to ne trazi, ali niko to nece bez toga.
Takav aranzman ima dionica oko Prijedora sa Kinezima Bure bez dna sto se tice finansija.
HelaS

#31265 Re: Autoputevi u BiH

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 11/10/2024 18:41
HelaS wrote: 11/10/2024 18:26

Ne isplati se. Trazi se u takvom aranzmanu doplata drzave nedostajuceg prometa.
Ja bih sutra potpisao da se to ne trazi, ali niko to nece bez toga.
Takav aranzman ima dionica oko Prijedora sa Kinezima Bure bez dna sto se tice finansija.
Šta se ne ispllati? Nemoguće je porediti promet i značaj lokalne ceste B.Luka-Prijedor i ceste Istok Evrope-BiH. Drugo, je li neko nekda s nekim razgovarao o ovom prijedlogu, na najvišem nivou? Mislim da nije, pa da onda ni mi ne donosimo ocjene izvodivosti i procjene isplativosti.
Ozimician

#31266 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

O cemu vi pricate, autoput prema Srbiji se vec gradi, most Raca je skoro zavrsen, a dionica Bijeljina-Raca trasirana. Ima tu jos dosta posla, ali gradi se i planira dalje prema Brckom i Vukosavlju.
BadBoy

#31267 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

zippoo87 wrote: 11/10/2024 18:33
BadBoy wrote: 11/10/2024 17:28 Ja ne kontam ovo, ova Trasa d.o.o. radila za Technital na pripremi punude, na kraju Technital dobio posao i ovi prijavili? Što, zašto?
Znači iako su prošli na tenderu, ipak prijavili? Nevjerovatno, zato nisam ništa skontao :D
Haris.ba

#31268 Re: Autoputevi u BiH

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 11/10/2024 18:46
Šta se ne ispllati? Nemoguće je porediti promet i značaj lokalne ceste B.Luka-Prijedor i ceste Istok Evrope-BiH. Drugo, je li neko nekda s nekim razgovarao o ovom prijedlogu, na najvišem nivou? Mislim da nije, pa da onda ni mi ne donosimo ocjene izvodivosti i procjene isplativosti.
Ti vidis da je put takav. Ali, nijedna firma na svijetu to ne vidi. Inace bi sama firma dosla u Bosnu i trazila da napravi autoput o svom trosku uz uslov da naplacuje promet. To bi bio red firmi koje bi se uhvatile toga.
Ali, realnost je da racunice nema.
zippoo87

#31269 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

BadBoy wrote: 11/10/2024 19:48
zippoo87 wrote: 11/10/2024 18:33
Znači iako su prošli na tenderu, ipak prijavili? Nevjerovatno, zato nisam ništa skontao :D
Da ,jer je neko nesto mijenjao u AC FBiH...tacnije haman su imali spremnu i drugu ponudu,samo sa drugim iznosom a to je krivicno djelo.
Zato su ovi prijavili,jer ne zele da oni budu upleteni u te necasne radnje.
Barem sam ja to ovako razumio.
HelaS

#31270 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

Ozimician wrote: 11/10/2024 19:05 O cemu vi pricate, autoput prema Srbiji se vec gradi, most Raca je skoro zavrsen, a dionica Bijeljina-Raca trasirana. Ima tu jos dosta posla, ali gradi se i planira dalje prema Brckom i Vukosavlju.
To je cesta Dodik-Vučić, da ne troše skupi kerozin kad jedan drugom odlaze na ručak. Govorimo o cesti Turska-BiH i dalje, i to preko Višegrada
Scheduler

#31271 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Scheduler »

Ta cesta Turska BiH je bio pokusaj Erdogana da se pozicionira sto vise na balkanu nudeci neke jeftinije kredite, nema nista od tog sad
izbjeglica_iz_besmisla

#31272 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

E vala bas nam cesta prema Turskoj treba biti prioritet. Ko uopste ide tamo cestom osim kamiondzija i svercera?

Imamo dosta avio linija za to, taman. Nek oni ulazu pare u ovo od sjevera do juga.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31273 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/10/2024 22:47 E vala bas nam cesta prema Turskoj treba biti prioritet. Ko uopste ide tamo cestom osim kamiondzija i svercera?

Imamo dosta avio linija za to, taman. Nek oni ulazu pare u ovo od sjevera do juga.
Inače pored EU drugi putni pravci nam vode za Ameriku, Kinu...?
izbjeglica_iz_besmisla

#31274 Re: Autoputevi u BiH

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

sehohari wrote: 11/10/2024 22:53
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/10/2024 22:47 E vala bas nam cesta prema Turskoj treba biti prioritet. Ko uopste ide tamo cestom osim kamiondzija i svercera?

Inače pored EU drugi putni pravci nam vode za Ameriku, Kinu...?
Hajd da mi prvo zavrsimo ovo prema EU, pa mozemo onda dalje birati i razmisljati o drugim autoputevima.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31275 Re: Autoputevi u BiH

Post by PreWiBa »

Dupli
Last edited by PreWiBa on 11/10/2024 23:19, edited 1 time in total.
Post Reply