Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
mfa_secure

#3126 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mfa_secure »

bianconero87 wrote: 07/01/2025 14:56

Nije ovo problem multimilionerima koji su davali dio plate u kovertama, već onim malim preduzećima koji moraju duplo davati državi u odnosu na ono što su davali do 31.12. 2024.

Neka smanje doprinose i poreze, ni firme ni radnici neće imati nikakve prigovore.

Problem je samo i isključivo multimilionerima i multimilijarderima. Vlada je pripremila paket aranžmane poticaja i subvencija, na koji će moći aplicirati svaka mala firma, obrt ili srodna djelatnost, koja ispunjava uslove, što je i logično.

Tako da ta priča i "briga" o malim firmama i obrtnicima ne drži vodu.
Pandakonda

#3127 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pandakonda »

tramvajtrojka wrote: 07/01/2025 15:19
Pandakonda wrote: 07/01/2025 15:17
Chmoljo wrote: 07/01/2025 15:02

Kakve nebuloze i jadni pokusaji spinovanja kad im se na nos nabila uredba

Jel im iko javio da uredba nije donesena da se nagrade najbolji radnici a da im se za to da stimulacija bez doprinosa, vec da se POMOGNE zbog inflacije?

Jadan pokusaj i odlican primjer kako se laze da nije problem 1000 minimalac vec sto se drzavi daje.

Pa i minimalac od 1000 ce dobijati tek zaposleni. I minimalac od 1000 ce dobijati onaj ko nema dobar radni ucinak.
Zasto bi dao pomoc nekome ko je tek dosao u firmu i gdje je realno da se desi da niste kompatibilni i da ta osoba napusti firmu po isteku ugovora ? Znaci osoba dođe, uzme tu "pomoc", hladno napusti firmu i ti ostao bez radnika a isplatio mu :-) Sta ako ta osoba onda ode u drugu firmu koja nije isplatila u istom momentu i eto onda hladno 2 isplate za njega ? Je li ima tu kakvog ogranicenja od strane vlade koliko radnik moze primiti pomoci ? A sjetili su se firme ograniciti da moraju svima isplatiti isto u istom iznosu :-) I opet se vracamo na ono da svaki radnik ne zasluzuje isti nivo pomoci, onaj sa 3 hiljade platom ne treba isti nivo pomoci kao onaj sa 1000. Da su pustili firmama da ako nista rasporede drugaciju strukturu uplata barem bi i to bilo nesto kad vec nisu dali kontrolu da poslodavci uplate onima kojim zele. Sta ako neko nije uopste radio ? Kako te osoba zasluzuje isti iznos novca kao neko ko aktivno radi ? Oznaci ti taj novac kako hoces, bio on bonus ili pomoc ali je cinjenica je vlada sama sebe ukopala sa ovim jer su prevelika ogranicenja postavili

Puna tema price o radnickim pravima pa hajte onda svi vi otvorite svoje firme i isplatite sve to sto govorite i usput uzmite nekog porsea i 4 stana ?
Izgovori i samo izgovori sto ne bi nekome dao to a tek si ga zaposlio, znaci daš mu posao i odmah ga diskriminiras i ubijes u pojam na startu da kazes da nije dostojan te firme i onda ocekujes da ti covjek da maksimum svog zalaganja pa kako jbt kad se odmah popisas po njemu :lol: :lol: :-)
Ja drug ne znam stvarno u kojim firmama si ti radio, svaka firma kada zaposljava radnika preuzima rizik da taj radnik mozda nece biti fit za firmu jer ne mozes predvidjeti kako ce se on uklopiti. Pored i onako velikih troskova poslovanja ja ne znam ko bi samo tako bianco dao radniku pare koji je tek dosao prije par dana. Imao sam priliku raditi u 4 firme i za bilo kakav vid dodatnih finansija mimo plate je bio uslov da si barem 3-6 mjeseci u firmi upravo radi toga da se vidi da li je neko fit ili ne. U 2 firme me fulila isplata i nisam se bunio nego sam radio i zaradio za narednu. Isto kao sto ces nekome u pocetku dati ugovor na određeno pa ako prođe sve ok dati ugovor na neodređeno.
DaysleepeR

#3128 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

Znači nije isto kad ti recimo radnik umre na radnom mjestu zavisno od toga je li tek počeo raditi ili radi tu 10 godina?
Ako je tek počeo raditi ko ga jebe, može tako otići i umrijeti u drugoj firmi...

Lik ne konta šta su prava radnika i šta je pomoć države za sve zaposlene u Federaciji...
corei3

#3129 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by corei3 »

Još kad bi država uređena bila, a ne ovako pokrade i boga i oca, meni je to krivo, a nek svako ima min. 2000KM, ali nemože onda i onaj sa 8 razreda imati 1000KM tipa čistačice i npr. inžinjer 1500 čija je odgovornost nemjerljivo veća, ili početnik će imati 1000(nek ima kažem i 2000) i neko sa 20 godina iskustva 1500-2000.
nivla

#3130 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by nivla »

Poslodavci kažu da je razlog tome problematičan član 5. usvojene uredbe, a prema kojem nije dozvoljena diskriminacija radnika.

To znači da ukoliko poslodavac odluči isplatiti jednokratnu pomoć, ona mora biti u istom iznosu za sve radnike, bez obzira na to da li su oni na dužem bolovanju ili je poslodavac čak nezadovoljan njihovim radnim učinkom.

Također, ono što su poslodavci isticali kao problem je činjenica da je odlukom obuhvaćen i radnik koji je tek zaposlen u firmi te je u istom statusu kao dugogodišnji uposlenik.

Jel im iko javio da uredba nije donesena da se nagrade najbolji radnici a da im se za to da stimulacija bez doprinosa, vec da se POMOGNE zbog inflacije?

Jadan pokusaj i odlican primjer kako se laze da nije problem 1000 minimalac vec sto se drzavi daje.

Pa i minimalac od 1000 ce dobijati tek zaposleni. I minimalac od 1000 ce dobijati onaj ko nema dobar radni ucinak.
Zasto bi dao pomoc nekome ko je tek dosao u firmu i gdje je realno da se desi da niste kompatibilni i da ta osoba napusti firmu po isteku ugovora ? Znaci osoba dođe, uzme tu "pomoc", hladno napusti firmu i ti ostao bez radnika a isplatio mu :-) Sta ako ta osoba onda ode u drugu firmu koja nije isplatila u istom momentu i eto onda hladno 2 isplate za njega ? Je li ima tu kakvog ogranicenja od strane vlade koliko radnik moze primiti pomoci ? A sjetili su se firme ograniciti da moraju svima isplatiti isto u istom iznosu :-) I opet se vracamo na ono da svaki radnik ne zasluzuje isti nivo pomoci, onaj sa 3 hiljade platom ne treba isti nivo pomoci kao onaj sa 1000. Da su pustili firmama da ako nista rasporede drugaciju strukturu uplata barem bi i to bilo nesto kad vec nisu dali kontrolu da poslodavci uplate onima kojim zele. Sta ako neko nije uopste radio ? Kako te osoba zasluzuje isti iznos novca kao neko ko aktivno radi ? Oznaci ti taj novac kako hoces, bio on bonus ili pomoc ali je cinjenica je vlada sama sebe ukopala sa ovim jer su prevelika ogranicenja postavili

Puna tema price o radnickim pravima pa hajte onda svi vi otvorite svoje firme i isplatite sve to sto govorite i usput uzmite nekog porsea i 4 stana ?
pravi gazda ne jebe radnika ugovorima na odredjeno po 1,2,3,4,5,6 mjeseci i tako do 36 mjeseci vec nakon 3 mjeseca zakljuci ugovor na neodredjeno, ali ovako balija ima prostora da ucjenjuje svakog sto je na odredjeno i tu lezi problem
zippoo87

#3131 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by zippoo87 »

Ja bih ove govnare kao Pandakonda svaki dan poslije posla,na jedan udarac pravim gumenim bičem. Sve dok mu krv iz ledja ne dodge do mozga a ako ne dodge,onda nije ni vrijedan jel,neka "livŠe".
E ovako on odredjuje ko je kakav i ko je zasluzio pomoc a ko nije. A NIJE on robovlasnik :lol:
tramvajtrojka

#3132 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

Pandakonda wrote: 07/01/2025 15:28

Izgovori i samo izgovori sto ne bi nekome dao to a tek si ga zaposlio, znaci daš mu posao i odmah ga diskriminiras i ubijes u pojam na startu da kazes da nije dostojan te firme i onda ocekujes da ti covjek da maksimum svog zalaganja pa kako jbt kad se odmah popisas po njemu :lol: :lol: :-)
Ja drug ne znam stvarno u kojim firmama si ti radio, svaka firma kada zaposljava radnika preuzima rizik da taj radnik mozda nece biti fit za firmu jer ne mozes predvidjeti kako ce se on uklopiti. Pored i onako velikih troskova poslovanja ja ne znam ko bi samo tako bianco dao radniku pare koji je tek dosao prije par dana. Imao sam priliku raditi u 4 firme i za bilo kakav vid dodatnih finansija mimo plate je bio uslov da si barem 3-6 mjeseci u firmi upravo radi toga da se vidi da li je neko fit ili ne. U 2 firme me fulila isplata i nisam se bunio nego sam radio i zaradio za narednu. Isto kao sto ces nekome u pocetku dati ugovor na određeno pa ako prođe sve ok dati ugovor na neodređeno.
To je da li smatras svoje zaposlenike ljudima il materijalom za izrabljivanje kod mene u firmu dosla zena početkom decembra, i ona je uredno dobila svoju naknadu za novu godinu i paketic za dijete sta sto je neko tek poceo trebalo je tu zenu ostaviti sa strane i ne dati jos nista jer je tek dosla, ovako je zena bila super iznenadjena i usla u novu godinu sa jos vecim elanom za rad i ostavrivanjem uspjeha, a u suprotnom slučaju bi dobio razocaranost i od starta radnika koji misli da ne pripada tom kolektivu i da je manje vrijedan

Nas jebe to sto ne znamo kao narod vidjeti širu sliku, nego smo narod mentalne sirotinje ono daj samo meni jebo druge, i to se na sve moze prebaciti isto tako kao onaj iracionalni strah od gladi ako se ne prejedes i ne pojedes pola hljeba to je taj nacin razmišljanja koji nas stalno vuce dole suti trpi saburaj i vezi konja gdje ti aga kaze
maha_xy

#3133 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

DaysleepeR wrote: 07/01/2025 14:12 Takav je zakon trenutno.
Bingo ni a nije rekao na ovaj zakon.
Što će reći da nema radnika na minimalcu, ili ovo uopšte nije toliki problem, a Bingo sa svojim brojem radnika treba prvi da se buni.
Sasvim dovoljno.

Dosta je šuplje.
Bingo nema radnika, pa je digao plate, neradna nedjelja je njegovo lobiranje. Obogatio se na 20 godina minimalca radnicima, sto se tad nisu radnici bunili, a ja dobili bi otkaz, jbg trziste diktira uslove.
DaysleepeR

#3134 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by DaysleepeR »

maha_xy wrote: 07/01/2025 15:44
DaysleepeR wrote: 07/01/2025 14:12 Takav je zakon trenutno.
Bingo ni a nije rekao na ovaj zakon.
Što će reći da nema radnika na minimalcu, ili ovo uopšte nije toliki problem, a Bingo sa svojim brojem radnika treba prvi da se buni.
Sasvim dovoljno.

Dosta je šuplje.
Bingo nema radnika, pa je digao plate, neradna nedjelja je njegovo lobiranje. Obogatio se na 20 godina minimalca radnicima, sto se tad nisu radnici bunili, a ja dobili bi otkaz, jbg trziste diktira uslove.
I tebi ću ponoviti, jer ne čitaš temu, Bingo je isplaćivao zakonski minimalac. I ovo je sad zakonski minimalac, molim isplatite.
Radnici diktiraju uslove, ovo je nakon godina i godina izrabljivanja i koverti došlo sad na naplatu.
Pandakonda

#3135 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pandakonda »

nivla wrote: 07/01/2025 15:30

pravi gazda ne jebe radnika ugovorima na odredjeno po 1,2,3,4,5,6 mjeseci i tako do 36 mjeseci vec nakon 3 mjeseca zakljuci ugovor na neodredjeno, ali ovako balija ima prostora da ucjenjuje svakog sto je na odredjeno i tu lezi problem
Slazem se, treba smanjiti maximum koliko se radnik moze drzati na ugovoru na određeno, eto neka to bude i 3 mjeseca, opet postoji određeni period gdje si trebao prvo vidjeti da li se ta osoba uklapa u firmu i da li je radnik kako treba prije nego mu das taj ugovor. Ista je stvar sa ovom isplatom, moras biti određeni period tu i doprinijeti, pa makar to bilo 3 mjeseca. Sta sad da poslodavac radi ako je recimo primio 5 osoba, isplatio im eto po 2 milje "pomoci"
zippoo87 wrote: 07/01/2025 15:32 Ja bih ove govnare kao Pandakonda svaki dan poslije posla,na jedan udarac pravim gumenim bičem. Sve dok mu krv iz ledja ne dodge do mozga a ako ne dodge,onda nije ni vrijedan jel,neka "livŠe".
E ovako on odredjuje ko je kakav i ko je zasluzio pomoc a ko nije. A NIJE on robovlasnik :lol:
A drzava je kao OK jer određuje nekome za njegove pare koje mu je uzela koliko smije nekome isplatiti da mu opet kroz porez ne uzme ? :lol: Tacno vas na Kubu, sjevernu koreju, vietnam treba poslati pa da onda vidite kako se zivi kad takvi kolo vode

Ali mi se sviđa kako vam je ok da oporezujete vise ove sto vise zarađuju ali vam nije ok kad se situacija obrne i kad za pomoc kazes da ta ista pomoc nije potrebna svakome u istoj mjeri :lol: Je li ti meni sad mrtav ozbiljan zelis reci da ja koji imam platu skoro 2500 hiljade maraka trebam dobiti isti iznos kao neko ko ima 1200 ? I da nas inflacija pogađa na isti nacin ?
tramvajtrojka wrote: 07/01/2025 15:40
Pandakonda wrote: 07/01/2025 15:28

To je da li smatras svoje zaposlenike ljudima il materijalom za izrabljivanje kod mene u firmu dosla zena početkom decembra, i ona je uredno dobila svoju naknadu za novu godinu i paketic za dijete sta sto je neko tek poceo trebalo je tu zenu ostaviti sa strane i ne dati jos nista jer je tek dosla, ovako je zena bila super iznenadjena i usla u novu godinu sa jos vecim elanom za rad i ostavrivanjem uspjeha, a u suprotnom slučaju bi dobio razocaranost i od starta radnika koji misli da ne pripada tom kolektivu i da je manje vrijedan

Nas jebe to sto ne znamo kao narod vidjeti širu sliku, nego smo narod mentalne sirotinje ono daj samo meni jebo druge, i to se na sve moze prebaciti isto tako kao onaj iracionalni strah od gladi ako se ne prejedes i ne pojedes pola hljeba to je taj nacin razmišljanja koji nas stalno vuce dole suti trpi saburaj i vezi konja gdje ti aga kaze
Brkate opet babe i zabe i igrate na kartu emocije. Paketic necu ni komentarisati jer ne vidim poentu zasto se on ubacuje ovdje ? Paketici niti su veliki trosak bilo kome niti su predmet oporezivanja. Ti koristis survivorship bias gdje upoređujes jednu radnicu na koju je to imao pozitivan efekat i to se firmi vratilo, sta cemo onda ako si primio 2-3 radnika koji su se pokazali losi a ti si im prije toga isplatio ovo i ljudi ti samo odnijeli pare iz firme ? Ili ne mora biti da su losi, moze biti samo neki radnik koji ce radi 100-200 maraka vise preci u drugu firmu. Znaci dosao u firmu, pokupi ovu isplatu, i nakon mjesec dana ti ode u drugu firmu. I to je kao fer :-) I nemojte mi ovdje sad prosipat tu gluposti da ako je firma valjala ne bi otisao, cinjenica je da uvijek ima job hoppera koji ne vide sumu od drveta pa ce radi neke sitne sadake svako pola godine mjenjati firme
maha_xy

#3136 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by maha_xy »

mfa_secure wrote: 07/01/2025 14:48
DaysleepeR wrote: 07/01/2025 14:40 Stvar je veoma jednostavna, godinama se krade od države tako što se radnik prijavljuje na minimalac da bi se manje dalo državi i kompenzuje se kovertom. Sada je država došla na svoje, digla je minimalac da radnika ne možeš prijaviti na malo para a država će ti uzeti ono što si do sada ukrao od nje sa kamatom.

Sasvim fer. Ničija nije do zore gorila.
:thumbup:

Bravo, upravo tako.

Decenijama su krali prvo od države, pa onda od radnika, kako bi podmirivali i oplođavali ljubavnice, kupovali auta od preko €100.000, kupovali stanove i apartmane po Garmišu, Grenobleu, Aspenu,... a radnike držali prijavljene na minimalac.

Takvi su danas najglasniji.

Trebala je Vlada odrediti minimalac od 1500 KM i donijeti uredbu da linearno moraju rasti sve ostale plate preko 1500 KM netto.

Ko ne može isplatiti radnika sa bijednih i jadnih €750, nek se sam ugasi odmah.
Pitanje za tebe mozes li ti proizvesti mjesecno 2.850 KM RUC-a na 22 radna dana 130 KM dnevno za poslodavca?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3137 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

Puna teme price, pogasite firme i na biro rada, a onda u skladište u Bingo na 1000 minimalca :D
sime_cipol

#3138 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

corei3 wrote: 07/01/2025 15:29 Još kad bi država uređena bila, a ne ovako pokrade i boga i oca, meni je to krivo, a nek svako ima min. 2000KM, ali nemože onda i onaj sa 8 razreda imati 1000KM tipa čistačice i npr. inžinjer 1500 čija je odgovornost nemjerljivo veća, ili početnik će imati 1000(nek ima kažem i 2000) i neko sa 20 godina iskustva 1500-2000.
Nek napusti odgovornost i neka cisti za 1000 KM.
Pandakonda

#3139 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Pandakonda »

sime_cipol wrote: 07/01/2025 15:54
Puna teme price, pogasite firme i na biro rada, a onda u skladište u Bingo na 1000 minimalca :D
Nemam firmu drug, radim ko i vecina za nekoga, krenuo sa 700 maraka prvi posao, ulagao u sebe koliko sam mogao i uspio trudom doci do neke vece cifre i bolje firme. Od drzave niti sam uzeo marku niti sam trazio :bih:
tramvajtrojka

#3140 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 07/01/2025 15:56
corei3 wrote: 07/01/2025 15:29 Još kad bi država uređena bila, a ne ovako pokrade i boga i oca, meni je to krivo, a nek svako ima min. 2000KM, ali nemože onda i onaj sa 8 razreda imati 1000KM tipa čistačice i npr. inžinjer 1500 čija je odgovornost nemjerljivo veća, ili početnik će imati 1000(nek ima kažem i 2000) i neko sa 20 godina iskustva 1500-2000.
Ili ako je dobar inzinjer i radi za te pare sam je kriv za to kad moze u roku sedam dana naci posao u svojoj struci za vecu platu ako cega fali to je inžinjera sa iskustvom nego svima je radje bacati supljake i ostati ususkan u svom okruženju
Peacean

#3141 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Peacean »

Ovi ko da apokalipsu najavljuju a ne povećanje plata :-)
Upozorenje privrednika u FBiH: "Minimalna plata vodi u stagnaciju, otpuštanja i egzodus kompanija u RS"
https://www.klix.ba/biznis/finansije/up ... /250107126
tramvajtrojka

#3142 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

Peacean wrote: 07/01/2025 16:03 Ovi ko da apokalipsu najavljuju a ne povećanje plata :-)
Upozorenje privrednika u FBiH: "Minimalna plata vodi u stagnaciju, otpuštanja i egzodus kompanija u RS"
https://www.klix.ba/biznis/finansije/up ... /250107126
Sto je najsmješnije i oni iz RS-a su prosle godine najavljivali isto pa niko nije imao damu za to :lol: :lol: evo im rješenje neka se nadju iz oba entiteta velike gazdurine i otvore u Brčko distriktu svoja postrojenja

I idu u rs gdje bi im minimalna plaća bila manja za pedeset maraka :lol: :lol:
sime_cipol

#3143 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 07/01/2025 16:02
sime_cipol wrote: 07/01/2025 15:56
Ili ako je dobar inzinjer i radi za te pare sam je kriv za to kad moze u roku sedam dana naci posao u svojoj struci za vecu platu ako cega fali to je inžinjera sa iskustvom nego svima je radje bacati supljake i ostati ususkan u svom okruženju
Uvijek postoji rješenje :D
tramvajtrojka

#3144 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by tramvajtrojka »

Image
Image

Ko koga jebe ovdje taj isti Adnan izjave u razmaku cetiri mjeseca :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Hakiz

#3145 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Hakiz »

Taj npr. inžinjer uvijek može dati otkaz ako misli da mu je plata mala za odgovornost koju ima.
sime_cipol

#3146 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by sime_cipol »

Molice oni da se ova odluka zaledi na 3-5 godina.
To im je najbolje da probaju isposlovati kod Vlade FBiH
nivla

#3147 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by nivla »

a evo kako je u RSu
U Republici Srpskoj Zakonom o radu je regulisano ugovaranje bruto plate. Radnik pored plate ima pravo na topli obrok, naknadu prevoza za dolazak na posao i sa posla, pravo na regres. Najniža neto plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 900 KM, odnosno u bruto iznosu 1344,26 KM.

Topli obrok se može isplaćivati ili obezbjeđivati putem keteringa ili u vlastitom restoranu društvene ishrane. Ukoliko se obezbjeđuje topli obrok je neoporeziv do iznosa od 0,75% prosječne neto plate za prethodnu godinu dnevno što u 2024. godini iznosi 9,55 KM dnevno. Topli obrok koji se isplaćuje ne može biti manji od 0,85% prosječne bruto plate za prethodnu godinu što u 2024. godini iznosi 16,46 KM dnevno. Topli obrok koji se isplaćuje nije oslobođen obračuna doprinosa i poreza.

Radnik ima pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora. Visina regresa nije propisana zakonom, već je poslodavac određuje svojom odlukom.

Naknada za dolazak i odlazak s posla je oslobođena plaćanja doprinosa i poreza do visine cijene karte u javnom prevozu.

Poslodavac ima obavezu osnovnu platu uvećavati po stopi od 0,3% za svaku godinu radnog staž.

Plata za rad uvećana za minuli rad + naknada za topli obrok u novcu + naknada za regres predstavljaju ukupno bruto primanje radnika na koje se obračunavaju porez i doprinosi.
Doprinosi se obračunavaju po stopi od 31% na bruto platu.
Porez se obračunava po stopi od 8% na osnovicu koju čini bruto plata umanjena za lični odbitak koji trenutno iznosi 1000 KM i umanjenja po osnovu poreske kartice koju svaki radnik može pribaviti u Poreskoj upravi za izdržavane članove, stambeni kredit ili dodatno osiguranje.
Na primjer: Ako poslodavac želi da isplati najnižu platu i topli obrok u skladu sa zakonom, najniži iznos bruto plate sa naknadanom za radnika koji nema staža iznosi 1722,84 KM, odnosno neto 1130,93 KM + porez i doprinosi 594,74 KM.
kakabanja213

#3148 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakabanja213 »

Jebote, pa je li iko jucer pogledao onog profesora Domazeta na N1 (izgleda da se samo gleda kretene tipa Zahirovic, supljatore tipa Forto, lopove i ostalu bagru). Covjek se dotakao u 15tak minuta skoro svakog aspekta ove odluke sa svih strana i pogleda od svrhe donosenja, do nekih posljedica, mogucnosti provodjenja, cak je pokusao dati objasnjenje zasto nije u vecoj mjeri isplacen ovaj neoporezivi dio, zasto su u pravu i ovi sto kazu da su doprinosi 70% i oni sto kazu dabsu 40%.
Taj lik je SDPovac, realni socijaldemokrata, intelktualac...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3149 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Chmoljo »

Pandakonda wrote: 07/01/2025 15:17 Zasto bi dao pomoc nekome ko je tek dosao u firmu i gdje je realno da se desi da niste kompatibilni i da ta osoba napusti firmu po isteku ugovora ? Znaci osoba dođe, uzme tu "pomoc", hladno napusti firmu i ti ostao bez radnika a isplatio mu :-) Sta ako ta osoba onda ode u drugu firmu koja nije isplatila u istom momentu i eto onda hladno 2 isplate za njega ? Je li ima tu kakvog ogranicenja od strane vlade koliko radnik moze primiti pomoci ? A sjetili su se firme ograniciti da moraju svima isplatiti isto u istom iznosu :-) I opet se vracamo na ono da svaki radnik ne zasluzuje isti nivo pomoci, onaj sa 3 hiljade platom ne treba isti nivo pomoci kao onaj sa 1000. Da su pustili firmama da ako nista rasporede drugaciju strukturu uplata barem bi i to bilo nesto kad vec nisu dali kontrolu da poslodavci uplate onima kojim zele. Sta ako neko nije uopste radio ? Kako te osoba zasluzuje isti iznos novca kao neko ko aktivno radi ? Oznaci ti taj novac kako hoces, bio on bonus ili pomoc ali je cinjenica je vlada sama sebe ukopala sa ovim jer su prevelika ogranicenja postavili

Ako je pomoc mora svima isto. Ako je stimulacija, onda rangiraj kako ti volja.

Ali ne mozes ti birati kome ces pomoci, jer to onda nije pomoc nego cista stimulacija.

Da ne govorim da bi u tom slucaju isto moglo dobiti sudski epilog jer se novac za jednu namjenu trosi na potpuno drugu.

Ja prvi kazem da niko ne treba umrijeti dok ne bude pola godine privatnik i jos pola kantonalni ministar. Cisto da dobije uvid i u drugu stranu.

No, to ne znaci ni da svi imaju zicu za posao, sposobnost, bezobrazlul, pokvarenost ili sta vec pomogne da uspijes. Znam sasvim dovoljno sposobnih ljudi iz svog okruzenja koji jako lijepo rade i vode svoje firme. No vise ih pogadja nelojalna konkurencija (citaj kovertasi i damping cijena) nego drzava.

Sasvim sigurno da bi voljeli da im se vise vrati kroz doprinose, ali i pored toga nikome duzni ne ostaju.
Haris.ba

#3150 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 07/01/2025 16:09 Ko koga jebe ovdje taj isti Adnan izjave u razmaku cetiri mjeseca
Pa lik vec zacrtao 30 milja Nepalaca na minimalcu.

O tome se radi.
Post Reply