nivla wrote: ↑07/01/2025 15:30
Pandakonda wrote: ↑07/01/2025 15:17
Chmoljo wrote: ↑07/01/2025 15:02
Kakve nebuloze i jadni pokusaji spinovanja kad im se na nos nabila uredba
Jel im iko javio da uredba nije donesena da se nagrade najbolji radnici a da im se za to da stimulacija bez doprinosa, vec da se POMOGNE zbog inflacije?
Jadan pokusaj i odlican primjer kako se laze da nije problem 1000 minimalac vec sto se drzavi daje.
Pa i minimalac od 1000 ce dobijati tek zaposleni. I minimalac od 1000 ce dobijati onaj ko nema dobar radni ucinak.
Zasto bi dao pomoc nekome ko je tek dosao u firmu i gdje je realno da se desi da niste kompatibilni i da ta osoba napusti firmu po isteku ugovora ? Znaci osoba dođe, uzme tu "pomoc", hladno napusti firmu i ti ostao bez radnika a isplatio mu

Sta ako ta osoba onda ode u drugu firmu koja nije isplatila u istom momentu i eto onda hladno 2 isplate za njega ? Je li ima tu kakvog ogranicenja od strane vlade koliko radnik moze primiti pomoci ? A sjetili su se firme ograniciti da moraju svima isplatiti isto u istom iznosu

I opet se vracamo na ono da svaki radnik ne zasluzuje isti nivo pomoci, onaj sa 3 hiljade platom ne treba isti nivo pomoci kao onaj sa 1000. Da su pustili firmama da ako nista rasporede drugaciju strukturu uplata barem bi i to bilo nesto kad vec nisu dali kontrolu da poslodavci uplate onima kojim zele. Sta ako neko nije uopste radio ? Kako te osoba zasluzuje isti iznos novca kao neko ko aktivno radi ? Oznaci ti taj novac kako hoces, bio on bonus ili pomoc ali je cinjenica je vlada sama sebe ukopala sa ovim jer su prevelika ogranicenja postavili
Puna tema price o radnickim pravima pa hajte onda svi vi otvorite svoje firme i isplatite sve to sto govorite i usput uzmite nekog porsea i 4 stana ?
pravi gazda ne jebe radnika ugovorima na odredjeno po 1,2,3,4,5,6 mjeseci i tako do 36 mjeseci vec nakon 3 mjeseca zakljuci ugovor na neodredjeno, ali ovako balija ima prostora da ucjenjuje svakog sto je na odredjeno i tu lezi problem
Slazem se, treba smanjiti maximum koliko se radnik moze drzati na ugovoru na određeno, eto neka to bude i 3 mjeseca, opet postoji određeni period gdje si trebao prvo vidjeti da li se ta osoba uklapa u firmu i da li je radnik kako treba prije nego mu das taj ugovor. Ista je stvar sa ovom isplatom, moras biti određeni period tu i doprinijeti, pa makar to bilo 3 mjeseca. Sta sad da poslodavac radi ako je recimo primio 5 osoba, isplatio im eto po 2 milje "pomoci"
zippoo87 wrote: ↑07/01/2025 15:32
Ja bih ove govnare kao Pandakonda svaki dan poslije posla,na jedan udarac pravim gumenim bičem. Sve dok mu krv iz ledja ne dodge do mozga a ako ne dodge,onda nije ni vrijedan jel,neka "livŠe".
E ovako on odredjuje ko je kakav i ko je zasluzio pomoc a ko nije. A NIJE on robovlasnik
A drzava je kao OK jer određuje nekome za njegove pare koje mu je uzela koliko smije nekome isplatiti da mu opet kroz porez ne uzme ?

Tacno vas na Kubu, sjevernu koreju, vietnam treba poslati pa da onda vidite kako se zivi kad takvi kolo vode
Ali mi se sviđa kako vam je ok da oporezujete vise ove sto vise zarađuju ali vam nije ok kad se situacija obrne i kad za pomoc kazes da ta ista pomoc nije potrebna svakome u istoj mjeri

Je li ti meni sad mrtav ozbiljan zelis reci da ja koji imam platu skoro 2500 hiljade maraka trebam dobiti isti iznos kao neko ko ima 1200 ? I da nas inflacija pogađa na isti nacin ?
tramvajtrojka wrote: ↑07/01/2025 15:40
Pandakonda wrote: ↑07/01/2025 15:28
Ja drug ne znam stvarno u kojim firmama si ti radio, svaka firma kada zaposljava radnika preuzima rizik da taj radnik mozda nece biti fit za firmu jer ne mozes predvidjeti kako ce se on uklopiti. Pored i onako velikih troskova poslovanja ja ne znam ko bi samo tako bianco dao radniku pare koji je tek dosao prije par dana. Imao sam priliku raditi u 4 firme i za bilo kakav vid dodatnih finansija mimo plate je bio uslov da si barem 3-6 mjeseci u firmi upravo radi toga da se vidi da li je neko fit ili ne. U 2 firme me fulila isplata i nisam se bunio nego sam radio i zaradio za narednu. Isto kao sto ces nekome u pocetku dati ugovor na određeno pa ako prođe sve ok dati ugovor na neodređeno.
To je da li smatras svoje zaposlenike ljudima il materijalom za izrabljivanje kod mene u firmu dosla zena početkom decembra, i ona je uredno dobila svoju naknadu za novu godinu i paketic za dijete sta sto je neko tek poceo trebalo je tu zenu ostaviti sa strane i ne dati jos nista jer je tek dosla, ovako je zena bila super iznenadjena i usla u novu godinu sa jos vecim elanom za rad i ostavrivanjem uspjeha, a u suprotnom slučaju bi dobio razocaranost i od starta radnika koji misli da ne pripada tom kolektivu i da je manje vrijedan
Nas jebe to sto ne znamo kao narod vidjeti širu sliku, nego smo narod mentalne sirotinje ono daj samo meni jebo druge, i to se na sve moze prebaciti isto tako kao onaj iracionalni strah od gladi ako se ne prejedes i ne pojedes pola hljeba to je taj nacin razmišljanja koji nas stalno vuce dole suti trpi saburaj i vezi konja gdje ti aga kaze
Brkate opet babe i zabe i igrate na kartu emocije. Paketic necu ni komentarisati jer ne vidim poentu zasto se on ubacuje ovdje ? Paketici niti su veliki trosak bilo kome niti su predmet oporezivanja. Ti koristis survivorship bias gdje upoređujes jednu radnicu na koju je to imao pozitivan efekat i to se firmi vratilo, sta cemo onda ako si primio 2-3 radnika koji su se pokazali losi a ti si im prije toga isplatio ovo i ljudi ti samo odnijeli pare iz firme ? Ili ne mora biti da su losi, moze biti samo neki radnik koji ce radi 100-200 maraka vise preci u drugu firmu. Znaci dosao u firmu, pokupi ovu isplatu, i nakon mjesec dana ti ode u drugu firmu. I to je kao fer

I nemojte mi ovdje sad prosipat tu gluposti da ako je firma valjala ne bi otisao, cinjenica je da uvijek ima job hoppera koji ne vide sumu od drveta pa ce radi neke sitne sadake svako pola godine mjenjati firme