Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

omar little

#31051 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 23:10
omar little wrote: 09/04/2025 22:57 ovaj danasnji stock rally veze nema s realnoscu. ukinuo je samo zemljama koje nisu uvele carine. sta se s tim dobija? kanada, mexico, kina, eu, najveci partneri su jos uvijek pod carinama.

jebote, jel se kaze carina ili tarifa na nasem? osjecam se nepismeno. :D neki pisu tarifa, neki carina, sta je? na engleskom su to razlicite stvari.
neko je veći pisao da je razlika.

carina se odnosi na sve robe bez obzira na porijeklo, tarifa na robe iz određene zemlje.

meščini. ili obratno :D
oke, znaci tarife. a, jebote, bicu k'o trump, jedan dan carine, sutra tarife. :D

sto se tice farmaceutksih stvari, to sam citala podavno. pogledacu u bukmarksima jesam li nesto sacuvala.
Man of steel

#31052 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Man of steel »

Ćajna u svojim rezervama ima 3 biliona američkih dolara.

Mislim da će i oni morati kupovati američku naftu.

Drilll, baby, drill!
omar little

#31053 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

neon-x wrote: 09/04/2025 22:42
Reako sam "0 novih tarifa" za americki izvoz. Dakle govorim sta je uspio postici u trgovinskom ratu (kolike tarife je nametnuo) bez reciprocnih tarifa (osim kineskih) za americki izvoz, a da pri tome ce vjerovatno uspjeti vratiti i vrijednost palih dionica. Svako bi rekao da je nemoguce izbaciti prakticno Kinu sa svoga trzista i uvesti cijelom svijetu 10%, bez strasnih udara na vlastiti izvoz i da vrijednost dionica je na putu da se vrati na stari nivo. Prica o VAT, lijekovima i ostalim najavama je vjerovatno samo dodatno pokazivanje karata i prepadanje a ne konkretno ocekivanje da ce se desiti, da bi glatko proslo ovo sto je doneseno.

Da se razumijemo, Trump je magarac zajedno sa magarcima koji su ga izabrali i koji ce iznijeti glavninu posljedica trgovinskog rata jer su oni glavni konzumenti jeftine kineske robe koje vise nece biti po tim cijenama. Ja samo govorim da za Ameriku tragovinski rat s Kinom ima smisla ako on podrazumijeva slobodniju trgovinu sa ostatkom svijeta. Pametnija administracija je ovo mogla izvesti bez urusavanja vlastitog imidza, ali zivimo u doba kad su sve pretenzije civiliziranosti pale u vodu tako da ni to na kraju im nece previse nastetiti.
koliko sa ja citala, on i njegov "ekonomski" tim su opsjednuti sa non-tariff barriers. zato i odbijaju svaku ponudu od 0% tarifa. to im nije cilj. vidjecemo. nisam sigurna da svijet zeli trgovati s njima. kanada, mexico, eu, svi traze alternativu i umanjivanje izlozenosti americkom trzistu. to sto imaju 0% tarife sa ostatkom svijeta ne znaci puno ako ta razmjena opada. nema tu neke koherentne strategije.

evo, danas popodne je rekao da ce biti izuzetaka za americke firme koje su jako pogodjene tarifama. toliko o proizvodnji i ostalim tricama koje pedla. prosli put kada je uveo tarife u prvom mandatu, isto je ovako bilo. deblji kraj su izvukli manji biznisi i proizvodjaci bez para za skupe lobiste i donacije koje su preplavile trumpa trazeci izuzeca. bukvalno palma; dve iljade za gospodju, tri iljade za gospodju.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#31054 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sime_cipol »

Kina se ne moze ucjenjivati. Oni da potpuno izgube američko trziste, da im udare totalni ban, opet bi imali suficit sa ostatkom svijeta i mogli bi pokriti troškove.
Da ne govorimo da su kinezi spremniji za vecu zrtvu nego amerikanci. A tu je i vojska i aparat da uvjeri one koji nisu :D
Osmi Socrates

#31055 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Opet kažem, precjenjujete kapacitet Kine. A pogotovo precjenjujete kapacitet kineske vojske.

Da je ovaj idiot u Bijeloj Kući krenuo pametnije u ovu avanturu, sa podrškom saveznika, Kina bi se itekako mogla ucjenjivati. Da ne govorim da bi u nekom mogućem oružanom sukobu sa Zapadom Kinezi bili gladni za dva mjeseca.

To što idiot u Bijeloj Kući ne zna ništa o ekonomiji i vanjskoj politici, to je njegov problem.
apsidejzi

#31056 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

sime_cipol wrote: 09/04/2025 23:59 Kina se ne moze ucjenjivati. Oni da potpuno izgube američko trziste, da im udare totalni ban, opet bi imali suficit sa ostatkom svijeta i mogli bi pokriti troškove.
Da ne govorimo da su kinezi spremniji za vecu zrtvu nego amerikanci. A tu je i vojska i aparat da uvjeri one koji nisu :D
Ne budi naivan. Da zapad uvede sankcije kini kao sto je rusiji milijarda kineza bi umrla u par mjeseci. Oni su uvoznici energije i hrane. Nemaju karte. Bajden je sjebao rusiju, trump ce kinu.
Man of steel

#31057 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Man of steel »

s obzirom na ogromni trgovinski deficit koji USA ima sa Kinom, rekao bi da Amerikanci u svemu ovome nemaj šta izgubiti.
Osmi Socrates

#31058 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Kako Trump radi, mogli bi izgubiti saveznike. Eno Španija već ima tijesnije veze sa Kinom. Ostatak Evrope ne zna još šta da misli. Ako izgubi evropske saveznike, izgubiće i ekonomski sukob sa Kinom.
Haris.ba

#31059 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

apsidejzi wrote: 10/04/2025 00:07
sime_cipol wrote: 09/04/2025 23:59 Kina se ne moze ucjenjivati. Oni da potpuno izgube američko trziste, da im udare totalni ban, opet bi imali suficit sa ostatkom svijeta i mogli bi pokriti troškove.
Ne budi naivan. Da zapad uvede sankcije kini kao sto je rusiji milijarda kineza bi umrla u par mjeseci. Oni su uvoznici energije i hrane. Nemaju karte. Bajden je sjebao rusiju, trump ce kinu.
Pa jedino da ih Rusija izda. Dok je Rusa ne moraju se sikirati ni za energiju ni za hranu.
Osmi Socrates

#31060 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Jesi li ti svjestan koliko je Kineza? U ratnim uslovima, ne bi ih nahranilo ni pet Rusija. Plus što su Rusi u već trogodišnjem ratu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31061 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Kina ima sto puta sposobniju, edukovaniju, lojalniju, bolju vladu nego Amerika. Živi bili pa vidjeli ko izlazi k'o pobjednik iz ovoga.
sime_cipol

#31062 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sime_cipol »

Ja ne znam onda otkud kineza milijarda i po :D
Osmi Socrates

#31063 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Pa Amerika bi bila laki pobjednik da Trump nije počeo lupati po svakome kako mu padne napamet.

Ovako, ne znam. Zavisiće vjerovatno od pojedinačnog interesa svake zemlje, i koliko je ko spreman rizikovati.

Ima i Indijaca pun kurac, pa to ne znači da išta rade dobro u zadnjih 150 i kusur godina.

Inače mi je zanimljiva ta opsjednutost brojem stanovnika. Najčešće, što te ima više, to ti više šteti.
Last edited by Osmi Socrates on 10/04/2025 00:48, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#31064 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Neuporedivo iz milion razloga... Oni imaju milion nekakvih provincija, stateova (šta su već), kulturološka razlika je astronomska.
drug_profi

#31065 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 23:13 koja je to tako bitna komponenta za farmaciju a koja dolazi iz kine? može i link na detaljno objašnjenje ako ima.
Sinteza gotovo svih komplikovanih molekula se radi u kini.
Radi se nesto i u Indiji, a amerika i europa su odavno napustile te kancerogene industrije.
Osmi Socrates

#31066 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Pa da, Kina lakše može pobiti milion ljudi, a da se niko i ne počeše. Sam Bog zna koliko su ljudi pobili za vrijeme corone.
Capajebo

#31067 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Capajebo »

Pricate o ratu kao da bi padale granate samo po Pekingu. Vidjeli bi amere kako bi se ponasali da i njih neko podje ravnati.
Taj rat je neminovan, samo je pitanje kad ce biti, za godinu-5-10-20.
sime_cipol

#31068 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sime_cipol »

Osmi Socrates wrote: 10/04/2025 00:49 Pa da, Kina lakše može pobiti milion ljudi, a da se niko i ne počeše. Sam Bog zna koliko su ljudi pobili za vrijeme corone.
Mentalitet neuporediv.
Kinez ce jesti saku rize i sucurat.
Ameru nek skoci gorivo za dolar, drama je.
Osmi Socrates

#31069 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Nijedan rat nije neminovan. A bolje da ne vidiš kako Amerika ratuje kad hoće uništiti nekoga.

Ja razumijem da je u doba tarifa moderno biti na strani Kine, ali to je do vas, nije do mene. :lol:

To što je Trump idiot ne znači da treba zaboraviti da u Pekingu sjede idioti koji svoj idiotizam glancaju već 70 i nešto godina, i koji su pobili desetine miliona ljudi. Njihova slika svijeta i nije baš nešto što bih volio vidjeti.
Osmi Socrates

#31070 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

sime_cipol wrote: 10/04/2025 01:03
Osmi Socrates wrote: 10/04/2025 00:49 Pa da, Kina lakše može pobiti milion ljudi, a da se niko i ne počeše. Sam Bog zna koliko su ljudi pobili za vrijeme corone.
Mentalitet neuporediv.
Pa očigledno je, prvo, da ne znaš nijednog Kineza. I da imaš neke predrasude iz doba Hladnog Rata. :lol:

Kao drugo, očigledno je da ne znaš izvlačiti zaključke iz postavki koje sam pišeš. Šta znači, drama je? Naravno da je drama. I ako ga ubjediš da je za to kriv Kinez ići će da porazi Kineza.

A Kinez možda neće imati ni šaku riže. Ni toliko. Ne samo stanovnik, nego ni vojnik.
omar little

#31071 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

stoji to da su kinezi izdrzljiviji, ali kinezi su jako osjetljivi na glad. oni su povijesno imali problema sa gladju i svasta ce istripiti ali glad puno nece. pa, za vrijeme covida su se krenuli buniti zbog nedostatka hrane zbog supply chain nestasica. sto se ne desava kod njih od 1989, nema pobune.
sime_cipol

#31072 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sime_cipol »

Osmi Socrates wrote: 10/04/2025 01:10
Mentalitet neuporediv.
Pa očigledno je, prvo, da ne znaš nijednog Kineza. I da imaš neke predrasude iz doba Hladnog Rata. :lol:

Kao drugo, očigledno je da ne znaš izvlačiti zaključke iz postavki koje sam pišeš. Šta znači, drama je? Naravno da je drama. I ako ga ubjediš da je za to kriv Kinez ići će da porazi Kineza.

A Kinez možda neće imati ni šaku riže. Ni toliko. Ne samo stanovnik, nego ni vojnik.
Kinezi su ne tako davno zivjeli od sake rize dnevno. I nisu umirali od gladi, nego im je populacija u 40 godina narasla kao cijela današnja Amerika (USA). I opet ne umiru od gladi.
Capajebo

#31073 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Capajebo »

omar little wrote: 10/04/2025 01:12 stoji to da su kinezi izdrzljiviji, ali kinezi su jako osjetljivi na glad. oni su povijesno imali problema sa gladju i svasta ce istripiti ali glad puno nece. pa, za vrijeme covida su se krenuli buniti zbog nedostatka hrane zbog supply chain nestasica. sto se ne desava kod njih od 1989, nema pobune.
Patili bi i Kinezi i Ameri i citav ostatak planete zajedno s njima.
Niko ne govori da bi Kinezi pobijedili, ali da bi/da ce taj rat ojadit svijet - svima je jasno ko dan.

Kina sve vise testira USA, doci ce trenutak kada ce misliti da mogu biti glavni baja na planeti, a to USA naravno da nece samo gledati i sutiti.
Uvod u prvi i drugi svjetski rat je bila upravo velika ekonomska depresija i kriza, raznorazne sankcije odredjenim drzavama i diktatorski rezimi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#31074 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

kad Kina krene na Tajvan sve će nam biti jasnije, a ja sam uvjeren da će ih Amerika pustiti niz vodu
Osmi Socrates

#31075 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

sime_cipol wrote: 10/04/2025 01:23
Osmi Socrates wrote: 10/04/2025 01:10

Mentalitet neuporediv.

Kinezi su ne tako davno zivjeli od sake rize dnevno. I nisu umirali od gladi, nego im je populacija u 40 godina narasla kao cijela današnja Amerika (USA). I opet ne umiru od gladi.
Opet opsjednutost populacijom. Kao što rekoh, to će im u nekom ekonomskom a i konvencionalnom ratu biti prokletstvo. Ako nemaš načina da od čitave populacije napraviš vojnike, što ih više ima, biće im gore. Daleko gore.

Oni ne umiru od gladi jer im je Zapad dopustio ulaz na slobodno tržište. Apsolutno nijedan drugi razlog ne postoji za to. Nisu više ni komunisti. Te bajke su davno prošle.
Post Reply