neon-x wrote: ↑09/04/2025 22:42
Reako sam "0 novih tarifa" za americki izvoz. Dakle govorim sta je uspio postici u trgovinskom ratu (kolike tarife je nametnuo) bez reciprocnih tarifa (osim kineskih) za americki izvoz, a da pri tome ce vjerovatno uspjeti vratiti i vrijednost palih dionica. Svako bi rekao da je nemoguce izbaciti prakticno Kinu sa svoga trzista i uvesti cijelom svijetu 10%, bez strasnih udara na vlastiti izvoz i da vrijednost dionica je na putu da se vrati na stari nivo. Prica o VAT, lijekovima i ostalim najavama je vjerovatno samo dodatno pokazivanje karata i prepadanje a ne konkretno ocekivanje da ce se desiti, da bi glatko proslo ovo sto je doneseno.
Da se razumijemo, Trump je magarac zajedno sa magarcima koji su ga izabrali i koji ce iznijeti glavninu posljedica trgovinskog rata jer su oni glavni konzumenti jeftine kineske robe koje vise nece biti po tim cijenama. Ja samo govorim da za Ameriku tragovinski rat s Kinom ima smisla ako on podrazumijeva slobodniju trgovinu sa ostatkom svijeta. Pametnija administracija je ovo mogla izvesti bez urusavanja vlastitog imidza, ali zivimo u doba kad su sve pretenzije civiliziranosti pale u vodu tako da ni to na kraju im nece previse nastetiti.
koliko sa ja citala, on i njegov "ekonomski" tim su opsjednuti sa non-tariff barriers. zato i odbijaju svaku ponudu od 0% tarifa. to im nije cilj. vidjecemo. nisam sigurna da svijet zeli trgovati s njima. kanada, mexico, eu, svi traze alternativu i umanjivanje izlozenosti americkom trzistu. to sto imaju 0% tarife sa ostatkom svijeta ne znaci puno ako ta razmjena opada. nema tu neke koherentne strategije.
evo, danas popodne je rekao da ce biti izuzetaka za americke firme koje su jako pogodjene tarifama. toliko o proizvodnji i ostalim tricama koje pedla. prosli put kada je uveo tarife u prvom mandatu, isto je ovako bilo. deblji kraj su izvukli manji biznisi i proizvodjaci bez para za skupe lobiste i donacije koje su preplavile trumpa trazeci izuzeca. bukvalno palma; dve iljade za gospodju, tri iljade za gospodju.