Draško Stanivuković

Post Reply
Kikibombona

#3051 Re: Draško Stanivuković

Post by Kikibombona »

sandzokan wrote: 25/01/2021 21:03
Bloo wrote: 25/01/2021 20:56
Pa dobro :D jedina skola za koju znam da ima molitvu skole je Bosnjacka gimnazija.
Molitva jedne škole != školska slava u svim školama.
Na stranu zajebancija, religije se u oba entiteta koriste u politicke svrhe uz aminovanje i saglasnost religijskih vođa.
Tačno, samo što je to u RS na jednom većem nivou.
Hoš reci imamo dva govneta, jedno manje i jedno vece :D

Vjera u BiH je tesko sranje. Turbo vjera, ogavno do bola.
spreca

#3052 Re: Draško Stanivuković

Post by spreca »

banjaluka078 wrote: 26/01/2021 09:21
spreca wrote: 26/01/2021 08:27

http://www.bolnicabijeljina.com/ Evo imas u Bijeljini
U Britaniji je oko 160 bolnica nazvano po svecima. Francuskoj, Njemačkoj, Americi pogotovo. Škole takođe. Nije to meni problem, dok god se u medicinskim procedurama rukovode modernom naukom, a ne molitvom.
Ima skola u rs cini mi se negdje oko Potocara gdje su 75% valjda Bosnjacka djeca,neka tu skolu nazovu po Ibn Malik ili Ibn Omer ili nekom drugom,jes malo morgen
Capljina74

#3053 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

banjaluka078 wrote: 26/01/2021 06:40
Capljina74 wrote: 25/01/2021 23:44

U Srbiji pop ne obavlja obred u školama. Priredbe se organizuju. To da.
U osnovnoj školi u Obrenovcu u koju idu djeca moje bliske prijateljice se obavlja obred, a slike kao dokaz ne mogu postaviti, jer nemam pristanak roditelja te djece.
Sveta Liturgija?

Ili sveštenik blagoslovi skup?

Razluči šta je obred.
spreca

#3054 Re: Draško Stanivuković

Post by spreca »

llull wrote: 26/01/2021 08:56 Ispravka, pogresno sam napisao... Imaju i poginuli i preminuli pripadnici ABIH.
Ali opet ako se promovise prica o gradjanskoj BIH onda je naziv "Sehid" realno nepotreban uz duzno postovanje svim poginulim i preminulim.
Prvi koje predlozio borce nazivati sehidima je ucinio podvalu,zasto koristiti tudje rijeci kad imamo svoje
banjaluka078

#3055 Re: Draško Stanivuković

Post by banjaluka078 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 09:44

Sveta Liturgija?

Razluči šta je obred.
Ovo: https://www.lokalnenovine.rs/rubrike/dr ... clanak.php
Capljina74

#3056 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

united bosnae wrote: 26/01/2021 01:04
Capljina74 wrote: 26/01/2021 00:48
united bosnae wrote: 26/01/2021 00:38

Bolnica Sveti Luka, Bolnica Sveti Sava, Bolnica Sveti Vraci, Bolnica Sveti Jovan....

Kada bi u Sarajevu dali ime Opsta bolnica "Muhammad ibn Zakariya al-Razi" ili Bolnica "Ibn Sina Avicena" svi bi na guzicu pali i u glas rekli da je ovo najveci korak prema islamskoj drzavi bez obzira sto su Ali-Razi i Avicena jos u srednjem vijeku postavili temelje moderne medicine i sto se Sveti Luka, Sava i Jovan zajedno ne mogu porediti sa njima u polju medicine.
Odlično guglanje, znaci četiri.

Imaš li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u Srbiji?

Koji je od toga procenat četiri bolnice?
Tebi bih savjetovao da ako nista a ono barem progooglas prije nego sto napises "...Mislim da više nema bolnica da su dobile imena po svetim ljudima, a da su u državnom vlasništvu. Malo preuveličavate stvari."
I umjesto da kazes... Moja greska, izvinjavam se .. ti u stilu seoskog mangupa relativizujes svoju gresku i fakte koje naprasno vidis.
I 1% drzavnih bolnica (a ima ih puno vise) koji se zovu po svecima samo jedne religije (i uz to sve te bolnice su osvijestene) je PREVISE. Ljudi koji zive u sredinama sa bolnicama koje se tako zovu su prvenstveno sebicni a po malo i primitivni.

Usput... kako ti se svidja ime Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu ili skraceno KUCMIZARS.
Imas li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u BiH a samo jedna (doduse najveca) bi se recimo zvala Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi". Sve su prostorije u bolnici ukrasene levhama, tihi zvuk ezana se necujno provija kroz hodnike Centra.
Samo jedna bolnica... a znas li koliko je zdravstvenih ustanova u BiH. Hajde molim te ako ti nije problem provjeri koji je od toga procenat 1 (jedna) bolnica?
Off je i poslijednjih upis.

Samo kada krenes Dr. Subotića do doli Stomatološkog fakulteta imaš desetak klinika i sve imaju svjetovna imena.

Samo Beograd ima oko četrdesetak bolnica racunajući sa klinikama KC i samo jednu sa imenom Sveti Sava, specijalističku za vaskularne bolesti.

Ako čovjek napiše da je svaka druga sa imenima svetih ljudi, a ispostavi se da ih u Srbiji ima četiri, hajde neka ih bude i deset...

Kontaš, ko je tu slagao?
Capljina74

#3057 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

banjaluka078 wrote: 26/01/2021 09:58
Capljina74 wrote: 26/01/2021 09:44

Sveta Liturgija?

Razluči šta je obred.
Ovo: https://www.lokalnenovine.rs/rubrike/dr ... clanak.php
To je lomljenje slavskog kolača.

Sveštenik ne nosi Bogoslužbene odežde. Nosi samo epitrahilj.

Lomljenje kolača mogu urade i ljudi bez sveštenika.

Pjevaju se tri stiha i tropar svecu koji se slavi.
Capljina74

#3058 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

Poenta mog pisanja je ta da Srbijanci nisu nešto posebno religiozni.
LBVIEW

#3059 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

Cim se ne izjasnjavas, znaci odobravas, a da mozes tako bi u Klepcima.
Samo, ne bi srece, pukla vronta. :D
banjaluka078

#3060 Re: Draško Stanivuković

Post by banjaluka078 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 10:14

Šta god da je, tebi je ok ovo u javnoj obrazovnoj ustanovi?
draganbl

#3061 Re: Draško Stanivuković

Post by draganbl »

Nisam zagovornik srbovanja i generalno sam protiv i toga što se u školama zloupotrebljava ime i uloga Svetog Save.

Sa druge strane, sveti Sava nije običan svetac i nije element pravoslavne religije koji se odnosi na samo vjerovanje, već je njegovo postojanje i djelovanje istorijska činjenica.

Sveti Sava u školama stoga ne treba da se slavi kao svetac, već kao prosvjetitelj i treba napomenuti da je to tradicija srpskog naroda stara oko 200 godina (uz pauzu poslije II svj. rata do devedesetih). S obzirom na važnost njegove uloge u jačanju prosvetiteljstva, Svetom Savi jeste mjesto u svakoj školi kod nas, gdje god se priča naš (koji se u RS zove srpski) jezik. To je slučaj i sa Vukom Karadžićem, pa i sa drugim našim velikanima koji se vezuju za prosvetiteljstvo. Tu naravno mislim na sve prosvetitelje, bez obzira iz kog od naša tri naroda pripadaju.

Stoga, zaključio bih da Svetom Savi jeste mjesto u svakoj našoj školi, ali ne samo njemu, već i drugim velikanima iz sva tri naroda, čije bi slike u svakoj školi trebale da stoje jedna uz drugu. Međutim, ta moja vizija je ipak daleko od ograničenih mozgova kojih je Bosna (i bosanska dijaspora) prepuna.
LBVIEW

#3062 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

draganbl wrote: 26/01/2021 10:41 Nisam zagovornik srbovanja i generalno sam protiv i toga što se u školama zloupotrebljava ime i uloga Svetog Save.

Sa druge strane, sveti Sava nije običan svetac i nije element pravoslavne religije koji se odnosi na samo vjerovanje, već je njegovo postojanje i djelovanje istorijska činjenica.

Sveti Sava u školama stoga ne treba da se slavi kao svetac, već kao prosvjetitelj i treba napomenuti da je to tradicija srpskog naroda stara oko 200 godina (uz pauzu poslije II svj. rata do devedesetih). S obzirom na važnost njegove uloge u jačanju prosvetiteljstva, Svetom Savi jeste mjesto u svakoj školi kod nas, gdje god se priča naš (koji se u RS zove srpski) jezik. To je slučaj i sa Vukom Karadžićem, pa i sa drugim našim velikanima koji se vezuju za prosvetiteljstvo. Tu naravno mislim na sve prosvetitelje, bez obzira iz kog od naša tri naroda pripadaju.

Stoga, zaključio bih da Svetom Savi jeste mjesto u svakoj našoj školi, ali ne samo njemu, već i drugim velikanima iz sva tri naroda, čije bi slike u svakoj školi trebale da stoje jedna uz drugu. Međutim, ta moja vizija je ipak daleko od ograničenih mozgova kojih je Bosna (i bosanska dijaspora) prepuna.
Nije tu samo "sveti" Sava, ima tu svega, od krsnih slava ustanova i gradova, pa do osvestanja istih od strane pravoslavnih popova.
Sto, naravno nikom od vas ne smeta, i vjesto izbjegavate isto i spomenuti. Ok je to, i to je legitimni stav, samo nemojte biti licemjerni, recite "da, to je srpska i prvoslavna zemlja i tako i treba".
banjaluka078

#3063 Re: Draško Stanivuković

Post by banjaluka078 »

Draškov tim za reviziju koji, u stvari, to nije.

https://www.bl-portal.com/banjaluka/mje ... -revizija/
Capljina74

#3064 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

banjaluka078 wrote: 26/01/2021 10:37
Capljina74 wrote: 26/01/2021 10:14

Šta god da je, tebi je ok ovo u javnoj obrazovnoj ustanovi?
Slave skolsku slavu.

Još od obnove drzave je tako. Više od dvjesto godina.

Moram ti odgovoriti ono za vakcine tamo na temi.
banjaluka078

#3065 Re: Draško Stanivuković

Post by banjaluka078 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 12:14

Slave skolsku slavu.

Tebi je ok da javna ustanova ima slavu? OK

Bez obzira na prosvjetiteljski rad, ne slavi se to, slavi se svetac.

I da djeca sutra ovdje pjevaju "pojte mu Srbi"...? Pa se ljudi čude što "drugačija" djeca ne budu na priredbi i ne pjevaju...
united bosnae

#3066 Re: Draško Stanivuković

Post by united bosnae »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 10:08
united bosnae wrote: 26/01/2021 01:04
Capljina74 wrote: 26/01/2021 00:48

Odlično guglanje, znaci četiri.

Imaš li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u Srbiji?

Koji je od toga procenat četiri bolnice?
Tebi bih savjetovao da ako nista a ono barem progooglas prije nego sto napises "...Mislim da više nema bolnica da su dobile imena po svetim ljudima, a da su u državnom vlasništvu. Malo preuveličavate stvari."
I umjesto da kazes... Moja greska, izvinjavam se .. ti u stilu seoskog mangupa relativizujes svoju gresku i fakte koje naprasno vidis.
I 1% drzavnih bolnica (a ima ih puno vise) koji se zovu po svecima samo jedne religije (i uz to sve te bolnice su osvijestene) je PREVISE. Ljudi koji zive u sredinama sa bolnicama koje se tako zovu su prvenstveno sebicni a po malo i primitivni.

Usput... kako ti se svidja ime Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu ili skraceno KUCMIZARS.
Imas li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u BiH a samo jedna (doduse najveca) bi se recimo zvala Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi". Sve su prostorije u bolnici ukrasene levhama, tihi zvuk ezana se necujno provija kroz hodnike Centra.
Samo jedna bolnica... a znas li koliko je zdravstvenih ustanova u BiH. Hajde molim te ako ti nije problem provjeri koji je od toga procenat 1 (jedna) bolnica?
Off je i poslijednjih upis.

Samo kada krenes Dr. Subotića do doli Stomatološkog fakulteta imaš desetak klinika i sve imaju svjetovna imena.

Samo Beograd ima oko četrdesetak bolnica racunajući sa klinikama KC i samo jednu sa imenom Sveti Sava, specijalističku za vaskularne bolesti.

Ako čovjek napiše da je svaka druga sa imenima svetih ljudi, a ispostavi se da ih u Srbiji ima četiri, hajde neka ih bude i deset...

Kontaš, ko je tu slagao?
Niko ne diskutuje da li je svaka druga (zar je to neko i napisao) drzavna bolnica u Smrdiji nazvana po nekom svecu - sramota je ako je I JEDNA nazvana tako. Sramota u istoj mjeri kao (a to sam ti samo kao primjer naveo) kada bi u Sarajevu KCUS promijenio ime u Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu.
A ta tvoja manipulacija sa brojevima je u rangu relativizacije zlocina i broja egzekutovanih srebrenicana...Nismo ubili 8.000 nego je samo 3.000 hiljada neduznih ljudi.
Red lazi, red relativizacije, red ignorisanja, pa opet laz.
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno"
united bosnae

#3067 Re: Draško Stanivuković

Post by united bosnae »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 12:14 Slave skolsku slavu.

To ti samo govori da je skolski sistem srba nakaradan vec vise od 200 godina. BTW, prije 200+ godina su srbi bili kmetovi ali to vise nikome ne pada na pamet da spominje. Trudimo se da sa novom generacijom ucinimo svoj odnos prema drugima boljim a ne da ga poistovjecujemo sa onim sto je bilo prije 200 godina i da nam je nakaradni sistem od prije 200 god. osnova zivota danas.
Zato su se i radili monstruozni zlocini na kraju 20-tog vijeka, na racun "Osvete Dahijama" od prije 200 godina.
Pretpostavljam ovaj Capljina74 nije neuk covjek i kad on ovako misli , sta onda misli onaj zaostali seljak, kakvih je 90% u Smrdiji.
Capljina74

#3068 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

Okovani ste mržnjom.

U Srbiji djeca imaju slobodan dan kada je Bajram. Neka me ispravi neko. Naravno, ona koja slave.

U Sandžaku imaju prevodioca na neki Bošnjački jezik, što je idiotizam, ali je izraz poštovanja.

Jezik je jedan na ovim našim jadnim prostorima. Utvrdjen Novosadskim sporazumom. Koliko god mu je nesrećno ime.

U Srbiji izlazi Riječmik Srpsko-hrvatskog jezika i dan danas.

Neke skole u Sandžaku slave dan maternjeg jezika.
Last edited by Capljina74 on 26/01/2021 14:21, edited 1 time in total.
LBVIEW

#3069 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

banjaluka078 wrote: 26/01/2021 13:10
Capljina74 wrote: 26/01/2021 12:14

Slave skolsku slavu.

Tebi je ok da javna ustanova ima slavu? OK

Bez obzira na prosvjetiteljski rad, ne slavi se to, slavi se svetac.

I da djeca sutra ovdje pjevaju "pojte mu Srbi"...? Pa se ljudi čude što "drugačija" djeca ne budu na priredbi i ne pjevaju...
Ne vide oni problem u nametanju srpske kulture i pravoslavnih ceremonija drugima, "to je sve srpsko i pravoslavno", za iste, samo ne smiju javno reci. S toga se i prave blesavi, bave se se semantikom, muljaju, skrecu s teme i sl.
Da je obratno - a po meni je jasno da drugacije s njima i ne moze - , gorio bi forum od kmecanja nejaci.
sandzokan

#3070 Re: Draško Stanivuković

Post by sandzokan »

Ne možete porediti Srbiju, koja je jednonacionalna država, i RS koji je entitet u multietničkoj, multikonfesionaloj državi u kojoj postoje 3 konstitutivna naroda.
LBVIEW

#3071 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 13:57 Okovani ste mržnjom.

U Srbiji djeca imaju slobodan dan kada je Bajram. Neka me ispravi neko. Naravno, ona koja slave.

U Sandžaku imaju prevodioca na neki Bošnjački jezik, što je idiotizam, ali je izraz poštovanja.

Jezik je jedan na ovim našim jadnim prostorima. Utvrdjen Novosadskim sporazumom. Koliko god mu je nesrećno ime.

Cuj, izraz postovanja :D , a da mi vas jezik zovemo srbijanski, srbljuski, jezik srpskog naroda i sl., to bi bilo sta?
banjaluka078

#3072 Re: Draško Stanivuković

Post by banjaluka078 »

Capljina74 wrote: 26/01/2021 13:57 Okovani ste mržnjom.

U Srbiji djeca imaju slobodan dan kada je Bajram. Neka me ispravi neko.

Imaju i u Kantonu Sarajevu slobodno za Uskrs i Vaskrs, koliko sam ja upratila. A u malo manje od pola Bosne djeca ne mogu učiti bosanski i dobiju smanjeno vladanje kad na praznik države BiH ne odu u školu, jer entitet to ne priznaje.

I jeste nam jezik strašno oružje politike i nacionalizma, slažem se.
LBVIEW

#3073 Re: Draško Stanivuković

Post by LBVIEW »

sandzokan wrote: 26/01/2021 14:16 Ne možete porediti Srbiju, koja je jednonacionalna država, i RS koji je entitet u multietničkoj, multikonfesionaloj državi u kojoj postoje 3 konstitutivna naroda.
Oni misle da mogu, zato sto manji entitet dozivljavaju eksluzivno srpskim i pravoslavnim, samo se ne smiju izjasniti. :wink:
Inace, ista politika poput one litijaske u Crnoj Gori, na liniji "srpskog sveta", kako izjavi Vucic.
Last edited by LBVIEW on 26/01/2021 14:26, edited 1 time in total.
Capljina74

#3074 Re: Draško Stanivuković

Post by Capljina74 »

Alo,
Tog dana djeca koja su druge vjeroispovjesti ne moraju da idu u školu.
sandzokan

#3075 Re: Draško Stanivuković

Post by sandzokan »

Kikibombona wrote: 26/01/2021 09:37
Hoš reci imamo dva govneta, jedno manje i jedno vece :D

Vjera u BiH je tesko sranje. Turbo vjera, ogavno do bola.
O Kiki je li to mirno na svjetskoj šahovskoj tabli pa si se prebacio na lokalne teme :mrgreen:

Hoću reći da u jednom entitetu imamo školske slave, krsne slave općina, donedavno i krsnu slavu "Republike", krsnu slavu entitetske policije itd. dok u drugom to ne postoji. Zato i tvrdim da se stanje u dva entiteta, po ovim pitanjima, ne može izjednačavati.
Post Reply