Hoš reci imamo dva govneta, jedno manje i jedno vece
Vjera u BiH je tesko sranje. Turbo vjera, ogavno do bola.
Hoš reci imamo dva govneta, jedno manje i jedno vece
Ima skola u rs cini mi se negdje oko Potocara gdje su 75% valjda Bosnjacka djeca,neka tu skolu nazovu po Ibn Malik ili Ibn Omer ili nekom drugom,jes malo morgenbanjaluka078 wrote: ↑26/01/2021 09:21U Britaniji je oko 160 bolnica nazvano po svecima. Francuskoj, Njemačkoj, Americi pogotovo. Škole takođe. Nije to meni problem, dok god se u medicinskim procedurama rukovode modernom naukom, a ne molitvom.
Sveta Liturgija?banjaluka078 wrote: ↑26/01/2021 06:40U osnovnoj školi u Obrenovcu u koju idu djeca moje bliske prijateljice se obavlja obred, a slike kao dokaz ne mogu postaviti, jer nemam pristanak roditelja te djece.Capljina74 wrote: ↑25/01/2021 23:44
U Srbiji pop ne obavlja obred u školama. Priredbe se organizuju. To da.
Prvi koje predlozio borce nazivati sehidima je ucinio podvalu,zasto koristiti tudje rijeci kad imamo svoje
Ovo: https://www.lokalnenovine.rs/rubrike/dr ... clanak.phpCapljina74 wrote: ↑26/01/2021 09:44
Sveta Liturgija?
Ili sveštenik blagoslovi skup?
Razluči šta je obred.
Off je i poslijednjih upis.united bosnae wrote: ↑26/01/2021 01:04Tebi bih savjetovao da ako nista a ono barem progooglas prije nego sto napises "...Mislim da više nema bolnica da su dobile imena po svetim ljudima, a da su u državnom vlasništvu. Malo preuveličavate stvari."Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 00:48Odlično guglanje, znaci četiri.united bosnae wrote: ↑26/01/2021 00:38
Bolnica Sveti Luka, Bolnica Sveti Sava, Bolnica Sveti Vraci, Bolnica Sveti Jovan....
Kada bi u Sarajevu dali ime Opsta bolnica "Muhammad ibn Zakariya al-Razi" ili Bolnica "Ibn Sina Avicena" svi bi na guzicu pali i u glas rekli da je ovo najveci korak prema islamskoj drzavi bez obzira sto su Ali-Razi i Avicena jos u srednjem vijeku postavili temelje moderne medicine i sto se Sveti Luka, Sava i Jovan zajedno ne mogu porediti sa njima u polju medicine.
Imaš li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u Srbiji?
Koji je od toga procenat četiri bolnice?
I umjesto da kazes... Moja greska, izvinjavam se .. ti u stilu seoskog mangupa relativizujes svoju gresku i fakte koje naprasno vidis.
I 1% drzavnih bolnica (a ima ih puno vise) koji se zovu po svecima samo jedne religije (i uz to sve te bolnice su osvijestene) je PREVISE. Ljudi koji zive u sredinama sa bolnicama koje se tako zovu su prvenstveno sebicni a po malo i primitivni.
Usput... kako ti se svidja ime Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu ili skraceno KUCMIZARS.
Imas li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u BiH a samo jedna (doduse najveca) bi se recimo zvala Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi". Sve su prostorije u bolnici ukrasene levhama, tihi zvuk ezana se necujno provija kroz hodnike Centra.
Samo jedna bolnica... a znas li koliko je zdravstvenih ustanova u BiH. Hajde molim te ako ti nije problem provjeri koji je od toga procenat 1 (jedna) bolnica?
To je lomljenje slavskog kolača.banjaluka078 wrote: ↑26/01/2021 09:58Ovo: https://www.lokalnenovine.rs/rubrike/dr ... clanak.phpCapljina74 wrote: ↑26/01/2021 09:44
Sveta Liturgija?
Ili sveštenik blagoslovi skup?
Razluči šta je obred.
Šta god da je, tebi je ok ovo u javnoj obrazovnoj ustanovi?Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 10:14
To je lomljenje slavskog kolača.
Sveštenik ne nosi Bogoslužbene odežde. Nosi samo epitrahilj.
Lomljenje kolača mogu urade i ljudi bez sveštenika.
Pjevaju se tri stiha i tropar svecu koji se slavi.
Nije tu samo "sveti" Sava, ima tu svega, od krsnih slava ustanova i gradova, pa do osvestanja istih od strane pravoslavnih popova.draganbl wrote: ↑26/01/2021 10:41 Nisam zagovornik srbovanja i generalno sam protiv i toga što se u školama zloupotrebljava ime i uloga Svetog Save.
Sa druge strane, sveti Sava nije običan svetac i nije element pravoslavne religije koji se odnosi na samo vjerovanje, već je njegovo postojanje i djelovanje istorijska činjenica.
Sveti Sava u školama stoga ne treba da se slavi kao svetac, već kao prosvjetitelj i treba napomenuti da je to tradicija srpskog naroda stara oko 200 godina (uz pauzu poslije II svj. rata do devedesetih). S obzirom na važnost njegove uloge u jačanju prosvetiteljstva, Svetom Savi jeste mjesto u svakoj školi kod nas, gdje god se priča naš (koji se u RS zove srpski) jezik. To je slučaj i sa Vukom Karadžićem, pa i sa drugim našim velikanima koji se vezuju za prosvetiteljstvo. Tu naravno mislim na sve prosvetitelje, bez obzira iz kog od naša tri naroda pripadaju.
Stoga, zaključio bih da Svetom Savi jeste mjesto u svakoj našoj školi, ali ne samo njemu, već i drugim velikanima iz sva tri naroda, čije bi slike u svakoj školi trebale da stoje jedna uz drugu. Međutim, ta moja vizija je ipak daleko od ograničenih mozgova kojih je Bosna (i bosanska dijaspora) prepuna.
Slave skolsku slavu.banjaluka078 wrote: ↑26/01/2021 10:37Šta god da je, tebi je ok ovo u javnoj obrazovnoj ustanovi?Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 10:14
To je lomljenje slavskog kolača.
Sveštenik ne nosi Bogoslužbene odežde. Nosi samo epitrahilj.
Lomljenje kolača mogu urade i ljudi bez sveštenika.
Pjevaju se tri stiha i tropar svecu koji se slavi.
Tebi je ok da javna ustanova ima slavu? OKCapljina74 wrote: ↑26/01/2021 12:14
Slave skolsku slavu.
Još od obnove drzave je tako. Više od dvjesto godina.
Moram ti odgovoriti ono za vakcine tamo na temi.
Niko ne diskutuje da li je svaka druga (zar je to neko i napisao) drzavna bolnica u Smrdiji nazvana po nekom svecu - sramota je ako je I JEDNA nazvana tako. Sramota u istoj mjeri kao (a to sam ti samo kao primjer naveo) kada bi u Sarajevu KCUS promijenio ime u Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu.Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 10:08Off je i poslijednjih upis.united bosnae wrote: ↑26/01/2021 01:04Tebi bih savjetovao da ako nista a ono barem progooglas prije nego sto napises "...Mislim da više nema bolnica da su dobile imena po svetim ljudima, a da su u državnom vlasništvu. Malo preuveličavate stvari."Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 00:48
Odlično guglanje, znaci četiri.
Imaš li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u Srbiji?
Koji je od toga procenat četiri bolnice?
I umjesto da kazes... Moja greska, izvinjavam se .. ti u stilu seoskog mangupa relativizujes svoju gresku i fakte koje naprasno vidis.
I 1% drzavnih bolnica (a ima ih puno vise) koji se zovu po svecima samo jedne religije (i uz to sve te bolnice su osvijestene) je PREVISE. Ljudi koji zive u sredinama sa bolnicama koje se tako zovu su prvenstveno sebicni a po malo i primitivni.
Usput... kako ti se svidja ime Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi" u Sarajevu ili skraceno KUCMIZARS.
Imas li predstavu koliki je broj zdravstvenih ustanova u BiH a samo jedna (doduse najveca) bi se recimo zvala Klinicki Univerzitetski Centar ""Muhammad ibn Zakariya al-Razi". Sve su prostorije u bolnici ukrasene levhama, tihi zvuk ezana se necujno provija kroz hodnike Centra.
Samo jedna bolnica... a znas li koliko je zdravstvenih ustanova u BiH. Hajde molim te ako ti nije problem provjeri koji je od toga procenat 1 (jedna) bolnica?
Samo kada krenes Dr. Subotića do doli Stomatološkog fakulteta imaš desetak klinika i sve imaju svjetovna imena.
Samo Beograd ima oko četrdesetak bolnica racunajući sa klinikama KC i samo jednu sa imenom Sveti Sava, specijalističku za vaskularne bolesti.
Ako čovjek napiše da je svaka druga sa imenima svetih ljudi, a ispostavi se da ih u Srbiji ima četiri, hajde neka ih bude i deset...
Kontaš, ko je tu slagao?
Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 12:14 Slave skolsku slavu.
Ne vide oni problem u nametanju srpske kulture i pravoslavnih ceremonija drugima, "to je sve srpsko i pravoslavno", za iste, samo ne smiju javno reci. S toga se i prave blesavi, bave se se semantikom, muljaju, skrecu s teme i sl.banjaluka078 wrote: ↑26/01/2021 13:10Tebi je ok da javna ustanova ima slavu? OKCapljina74 wrote: ↑26/01/2021 12:14
Slave skolsku slavu.
Bez obzira na prosvjetiteljski rad, ne slavi se to, slavi se svetac.
I da djeca sutra ovdje pjevaju "pojte mu Srbi"...? Pa se ljudi čude što "drugačija" djeca ne budu na priredbi i ne pjevaju...
Cuj, izraz postovanjaCapljina74 wrote: ↑26/01/2021 13:57 Okovani ste mržnjom.
U Srbiji djeca imaju slobodan dan kada je Bajram. Neka me ispravi neko. Naravno, ona koja slave.
U Sandžaku imaju prevodioca na neki Bošnjački jezik, što je idiotizam, ali je izraz poštovanja.
Jezik je jedan na ovim našim jadnim prostorima. Utvrdjen Novosadskim sporazumom. Koliko god mu je nesrećno ime.
U Srbiji izlazi Riječmik Srpsko-hrvatskog jezika i dan danas.
Imaju i u Kantonu Sarajevu slobodno za Uskrs i Vaskrs, koliko sam ja upratila. A u malo manje od pola Bosne djeca ne mogu učiti bosanski i dobiju smanjeno vladanje kad na praznik države BiH ne odu u školu, jer entitet to ne priznaje.Capljina74 wrote: ↑26/01/2021 13:57 Okovani ste mržnjom.
U Srbiji djeca imaju slobodan dan kada je Bajram. Neka me ispravi neko.
U Sandžaku imaju prevodioca na neki Bošnjački jezik, što je idiotizam, ali je izraz poštovanja.
Jezik je jedan na ovim našim jadnim prostorima. Utvrdjen Novosadskim sporazumom. Koliko god mu je nesrećno ime.
U Srbiji izlazi Riječmik Srpsko-hrvatskog jezika i dan danas.
Oni misle da mogu, zato sto manji entitet dozivljavaju eksluzivno srpskim i pravoslavnim, samo se ne smiju izjasniti.
O Kiki je li to mirno na svjetskoj šahovskoj tabli pa si se prebacio na lokalne temeKikibombona wrote: ↑26/01/2021 09:37
Hoš reci imamo dva govneta, jedno manje i jedno vece![]()
Vjera u BiH je tesko sranje. Turbo vjera, ogavno do bola.