Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Extornia

#3026 Re: Satovi

Post by Extornia »

Valjda me neko moze uputiti u pravom pravcu. Treba mi novi sat, razmisljao sam o http://www.militaryaccessory.com/product/in-065/ ali onda sam se poceo premisljati i eventualno uzeti sat u radnji u Sarajevu. Sad... da li se ista posteno moze uzeti za 80-100KM? Nista previse special, preferiram stainless steel satove.

Takodjer, dobio sam ponudu od prijatelja da kupim njegov Fossil CH2600. Poprilicno je dobro ocuvan (ima 2-3 male packice na staklu ali koliko ja znam na ovom Fossilu nije safirno staklo, tako da mogu ili polirati - a u slucaju da ne uspijem onda mogu zamjeniti staklo). Cijeni ga 100KM, da li se isplati?

Hvala.
Dwndler

#3027 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Pitanje, na koje mi (mozda) treba odgovor :!:

Naime ovdje u DK se prosle sedmice pojavio jedan IWC Aquatimer ref. 3538

http://www.ursiden.dk/index.php?id=43&s ... ails=17581

Ja sam kontaktirao prodavaca jer nudi i iopciju zamjene, ali ga je neko kupio prije mene. Sad ovaj sto je kupio hoce da se mjenja, jer mu je prevelik. Meni se IWC svidja (mada ga nisam ni probao na ruci) i ja bih u zamjenu dao svog Tudor Submarinera ref. 7928

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Zamjena bi bila manje vise u odnosu 1:1.

Jesam li se zaletio? Da li dajem sat koji ima veci potencijal za rast od ovog sto dobijam?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3028 Re: Satovi

Post by konektovan »

pepermint31 wrote:Kupio zeni za valentinovo, citizen eco drive radio controlled atomic sat:

Image

Image
Ja jos ne mogu da povjerujem,da je ovo zenski sat?!
Alkos

#3029 Re: Satovi

Post by Alkos »

Nađoh neki sat od starog, zna li neko kakvi su ovo satovi?

Image

Image
Norm

#3030 Re: Satovi

Post by Norm »

Dwndler wrote:Pitanje, na koje mi (mozda) treba odgovor :!:

Ja sam kontaktirao prodavaca jer nudi i iopciju zamjene, ali ga je neko kupio prije mene. Sad ovaj sto je kupio hoce da se mjenja, jer mu je prevelik. Meni se IWC svidja (mada ga nisam ni probao na ruci) i ja bih u zamjenu dao svog Tudor Submarinera ref. 7928

Jesam li se zaletio? Da li dajem sat koji ima veci potencijal za rast od ovog sto dobijam?
Zavisi od tebe samoga i sta preferiras. Ako ides na vrijednost sata koju ce dobiti godinama (zarada) mozda i jesi malo, ali s druge strane i IWC je 'zvijer'.
Ako mislis da nosis ovaj sat, godinama, nisi se zaletio. Na ruci je mnogo reprezentativniji, a moje licno misljenje, bez obzira na kvalitet koji je neosporan, je da je rolex ipak mozda malooo precjenjen...Pazi to je moje subjektivno misljenje, ali mislim da ces biti jako zadovoljan sa IWC-om.
Ja ne bih imao osjecaj da sam nesto izgubio, jer je IWC :thumbup:
Nek je sa srecom i da ga se nanosas i izmamis dosta pozitvno 'ljubomornih' pogleda... :D
Dwndler

#3031 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Norm wrote:

Zavisi od tebe samoga i sta preferiras. Ako ides na vrijednost sata koju ce dobiti godinama (zarada) mozda i jesi malo, ali s druge strane i IWC je 'zvijer'.
Ako mislis da nosis ovaj sat, godinama, nisi se zaletio. Na ruci je mnogo reprezentativniji, a moje licno misljenje, bez obzira na kvalitet koji je neosporan, je da je rolex ipak mozda malooo precjenjen...Pazi to je moje subjektivno misljenje, ali mislim da ces biti jako zadovoljan sa IWC-om.
Ja ne bih imao osjecaj da sam nesto izgubio, jer je IWC :thumbup:
Nek je sa srecom i da ga se nanosas i izmamis dosta pozitvno 'ljubomornih' pogleda... :D
Meni isti sat ako izdrzi na ruci 7 dana to je mega. Imam relativno dosta satova, sto "svojih", sto za sverca, tako da svaki dan imam drugi sat na ruci. Ali zna se desit recimo da par dana nosam jedan te isti sat (onaj day-date recimo).
To sto mene "brine" je da je vrijednost ovom Tudor-u u nekoj uzlaznoj fazi i da samo moze ici gore, dok sam malo skeptican sto se tice IWC-a (doduse nisam pratio cijene IWC-a, pa i nemogu reci nesto). Kad gledam na chrono24 najjeftiniji IWC kosta €2800, a Tudor-a nema ispod €3500, mada chrono24 i nije neki pokazatelj, jer tamo ljudi napupcaju cijene. Sad sam gledao na ebay-u zavrsene aukcije i opet nekako mi se cini da Tudor vodi.
I opet me uhvatio onaj "IWC in-house" crv, ali nije ni u Tudor-u in-house mehanizam. I cim sam najavio da se kontam mjenjat na jednom danskom forumu odmah me ljudi trzaju da prodam Tudor-, ali ne nude dovoljno :cry:

Na oko mi se IWC svidio, pa se nadam da ce mi se svidjet i na ruci 8-)

Hvala na lijepim zeljama :thumbup:
Dwndler

#3032 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Alkos wrote:Nađoh neki sat od starog, zna li neko kakvi su ovo satovi?

Image

Image
Bulova nije losa, jos je uz to i automatic, ali je ako cu suditi po dizajnu iz 90'ih, sto uz 80'te po meni licno cini jedan od najgorih perioda u urarstvu.
I po dizajnu i po mehanizmima.
anonimni clan

#3033 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Auuuuu dosli smo do situacije da gledamo razliku u vrijednosti a ne sta nam osjecaj govori......podobro si zagrizao u satove kao biznis.....prije si pisao da ti je to hobi. :wink:
Ja bih ostavio Tudor-a. Ne samo zbog vrijednosti nego zato sto "vucem" na satove 60-tih i 70-tih a i opticki mi je puuuno puuno ispred.
IWC jeste zvjerka ali..........35 godina razlike a vrijednost haman pa ista. Pa ti kontaj. :-)
Alkos

#3034 Re: Satovi

Post by Alkos »

Dwndler wrote:

Bulova nije losa, jos je uz to i automatic, ali je ako cu suditi po dizajnu iz 90'ih, sto uz 80'te po meni licno cini jedan od najgorih perioda u urarstvu.
hvala na odgovoru... :) Znači, mogu ga baciti? :mrgreen:
Dwndler

#3035 Re: Satovi

Post by Dwndler »

anonimni clan wrote:

Ja sam kontaktirao prodavaca jer nudi i opciju zamjene, ali ga je neko kupio prije mene. Sad ovaj sto je kupio hoce da se mjenja, jer mu je prevelik. Meni se IWC svidja (mada ga nisam ni probao na ruci) i ja bih u zamjenu dao svog Tudor Submarinera ref. 7928

Auuuuu dosli smo do situacije da gledamo razliku u vrijednosti a ne sta nam osjecaj govori......podobro si zagrizao u satove kao biznis.....prije si pisao da ti je to hobi. :wink:
Ja bih ostavio Tudor-a. Ne samo zbog vrijednosti nego zato sto "vucem" na satove 60-tih i 70-tih a i opticki mi je puuuno puuno ispred.
IWC jeste zvjerka ali..........35 godina razlike a vrijednost haman pa ista. Pa ti kontaj. :-)
Srce je na prvu reklo IWC, ali se sad mozak ukljucio i poceo racunat :roll: Nisam ljubitelj situacije da budem u minusu i u ovom slucaju dobijam, jer sam ja manje dao/mjenjao za Tudor-a, ali vise kontam da je nekako u Tudoru veci potencijal. Ali opet ovakve prilike ne dolaze svaki dan.

Da nisam prebacio silne Omege preko ruku nebi ni ovoga bilo i da sam zagrizao u biznis, jesam.

Nisam bas onaj klasicni kolekcionar, nit imam tacan pravac u skupljanju ( marka, godiste, model, vrsta sata ili nesto slicno).

Ne znam zasto, ali sam pretpostavljao da ces dat svoj glas za IWC-a. Vucem i ja na satove iz perioda 1940-1970, ali ovi noviji su malo vise prakticniji nekad :shock:
Dwndler

#3036 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Alkos wrote:
Dwndler wrote:

hvala na odgovoru... :) Znači, mogu ga baciti? :mrgreen:
Ako je sat od oca, ja ga ne bih bacio da je timex, a ne Bulova.
Ako ide i relativno je tacan (+/-10-20sec/dan) nosaj ga. Ako nije servisiraj ga i nosaj ili ostavi da stoji, ne trazi ti hljeba :P
Alkos

#3037 Re: Satovi

Post by Alkos »

Dwndler wrote: Ako je sat od oca, ja ga ne bih bacio da je timex, a ne Bulova.
Ako ide i relativno je tacan (+/-10-20sec/dan) nosaj ga. Ako nije servisiraj ga i nosaj ili ostavi da stoji, ne trazi ti hljeba :P
Ma naravno da ga neću baciti, pogrešno sam se izrazio. Stoji u ladici sat, ja već imam neke satove... Više mi je uspomena, ali sam mislio ako vrijedi čemu da ga malo obnovim, dotjeram i počnem nositi. Žao mi što skuplja prašinu u ladici. :sad:

Uredno fercera, radi, nema problema tu. Imaš li prijedlog kome ga mogu odnijeti malo na servis, da ga malo "oživi" i osvježi? :)
pepermint31

#3038 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

I po dizajnu i po mehanizmima.[/quote][/quote]

hvala na odgovoru... :) Znači, mogu ga baciti? :mrgreen:[/quote]

Ako ide i relativno je tacan (+/-10-20sec/dan) nosaj ga. Ako nije servisiraj ga i nosaj ili ostavi da stoji, ne trazi ti hljeba :P[/quote]

I ja bih ga servisirao i ostavio sebi. Imam Bulovu Accutron koji ima kvarcni svicarski mehanizam u sebi. Mogu reci da mi je jedan od najtacnijih satova u kolekciji.

U biti ne mora znaciti da je Bulova u tim 80tim i 90 tim bila losa. Moguce je doduse da tvoja bulova ima japanski automatik kao sto su imale pojedine serije jeftinih Bulova ali ipak ja bih sat da sam na tvome mjestu zadrzao.
pepermint31

#3039 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

konektovan wrote:
pepermint31 wrote:Kupio zeni za valentinovo, citizen eco drive radio controlled atomic sat:

Image

Image
Ja jos ne mogu da povjerujem,da je ovo zenski sat?!
Pa i jeste veci nego prosjecan zenski sat i mozda bi mogao biti i unisex model da nema u sebi nekakav rozi odsjaj.

Evo linka sa jedne prodajne stranice:

http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00DBUVMT ... d_i=mobile
Alkos

#3040 Re: Satovi

Post by Alkos »

pepermint31 wrote:Bulova nije losa, jos je uz to i automatic, ali je ako cu suditi po dizajnu iz 90'ih, sto uz 80'te po meni licno cini jedan od najgorih perioda u urarstvu.
[/quote]

hvala na odgovoru... :) Znači, mogu ga baciti? :mrgreen:[/quote]

Ako ide i relativno je tacan (+/-10-20sec/dan) nosaj ga. Ako nije servisiraj ga i nosaj ili ostavi da stoji, ne trazi ti hljeba :P[/quote]

I ja bih ga servisirao i ostavio sebi. Imam Bulovu Accutron koji ima kvarcni svicarski mehanizam u sebi. Mogu reci da mi je jedan od najtacnijih satova u kolekciji.

U biti ne mora znaciti da je Bulova u tim 80tim i 90 tim bila losa. Moguce je doduse da tvoja bulova ima japanski automatik kao sto su imale pojedine serije jeftinih Bulova ali ipak ja bih sat da sam na tvome mjestu zadrzao.[/quote]

Hvala na savjetima obojici! :thumbup: :thumbup:
Dwndler

#3041 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Meni je lego, a hocu li se kajat u dogledno vrijeme pojma nemam :P

Image

Image

Image
Lost_Found

#3042 Re: Satovi

Post by Lost_Found »

Predobar je sat, koliko se krecu cijene ovakvih modela?
Dwndler

#3043 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Lost_Found wrote:Predobar je sat, koliko se krecu cijene ovakvih modela?
Hvala :D Oko 3000€.
Norm

#3044 Re: Satovi

Post by Norm »

Dwndler wrote:Meni je lego, a hocu li se kajat u dogledno vrijeme pojma nemam :P
Ja znam da se ne bi kajao, ali opet kazem da ja ne 'volem' napuhani rolex...i nisam u 'bisnisu' tako da mi je vrijednije ono sto mi 'legne' nego sama trzisna vrijednost...
Sat je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
NeKi_LiK

#3045 Re: Satovi

Post by NeKi_LiK »

Dwndler wrote:Meni je lego, a hocu li se kajat u dogledno vrijeme pojma nemam :P
Svaka čast ... U zdravlju ga nos'o :mrgreen:

Ovi novi aquatimeri su fakat preglomazni...

Dino Merlin ima Chronograph Cousteau Divers iz 2007.... :D
Rinzler

#3046 Re: Satovi

Post by Rinzler »

Kupi sebi i djemper jarane, taj ti se ocufo haman :)
O'zone
Globalni moderator

#3047 Re: Satovi

Post by O'zone »

Image

Image
Bulova ova tvoja nosi oznaku koliko vidim na 6 sati SWISS MADE (a možda je i Movmt.) što znači da je serija koja je rađena u Švici odnosno ima švicarski mehanizam. Mašina bi trebala biti ETA 2824 sa 25 jewels (rubisa) što i piše na ploči.

Malo sam čačkao po internetu da nađem nešto o tom modelu međutim nije baš tako jednostavno :mrgreen: Ovo je bilo nešto recimo najbliže tvom satu
70s Bulova with integrated bracelet.
Image
Bulova is a personal favourite brand of mine, with a rich history I've got a few of them to sell, but this one is, in my opinion, the coolest one. They're mainly famous for their tuning fork Accutron watches, as well as their funky 70s designs. This little watch is a great piece of 70s retro awesomeness, without being dated or ugly. With it's large cushion case and solid bracelet, this watch has a masculine vibe, but isn't over the top. An ideal vintage watch for everyday wear. Plus, a quality Swiss automatic watch for $120 is nothing to be sneezed at.
Ja bih smio ovaj sat strpati u kasne 70-e odnosno rane 80-e godine kad je ovaj oblik a i bi-color bio jako popularana u satnoj industriji.

Vrijedilo bi ga sačuvati prvenstveno zbog imena Bulova i njenog doprinosa satnoj industriji (ako ti ne smeta :mrgreen: ) a i da je nosiš svakodnevno siguran sam da te neće iznevjeriti
pepermint31

#3048 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Dobar je IWC pravo i ovdje gdje sam je skup kao dragi kamen.
Dwndler

#3049 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Rinzler wrote:Kupi sebi i djemper jarane, taj ti se ocufo haman :)
Nema se i za IWC-a i novog dzempera.
Dwndler

#3050 Re: Satovi

Post by Dwndler »

NeKi_LiK wrote:
Svaka čast ... U zdravlju ga nos'o :mrgreen:

Ovi novi aquatimeri su fakat preglomazni...

Dino Merlin ima Chronograph Cousteau Divers iz 2007.... :D
Hvala :D
42mm, ali ovaj je od titanijuma i nemam osjecaj tezine. Haman zaboravim da je na ruci.
pepermint31 wrote:Dobar je IWC pravo i ovdje gdje sam je skup kao dragi kamen.
Ove igracke nisu nigdje jeftine :|
Post Reply