@murat
NIN po ko zna koji put opisao proces TE, naucni metod, i opet nije jasno.
Ako postoji bog koji je odredio pocetne uvjete i univerzalne zakone po kojima se odvijaju dogadjaji u svemiru, onda nauka ima smila, jer u suprotnom zasto bi ispitivali pocetne uvjete(uzrok) bilo cega i univerzalne zakone, ako to ne utice na specifican dogadjaj koji istrazujemo. Slicno je i sa TE. Naucnici vjeruju da postoje "pravila" i procesi po kojima se bica mijenjaju i evoluiraju u druge vrste, dok ti smatras da ne postoje pocetni uvjeti i procesi koji mogu objasniti raznovrsnot prisutnu u prirodi, jer smatras da je svaku vrstu zasebno stvorio bog. Stoga sam ti napisao ono "Zao mi je, ali takav bog ne postoji". Dobro, jeste bilo prepotentno, ali to je samo moje misljenje s kojim se ne moras sloziti. Sto se mene tice osnovi TE su tacni, sto ne znaci da ne postoje detalji oko kojih se vodi polemika, ali to je proces kroz koji svaka teorija prolazi i smatram da tu nema osnova za kreacionisticku kritiku, jer je besmislena. TE ne podrazumijeva nuzno da nema boga, bar to znas.
E sad da se vratimo na pocetne uslove. Recimo u TE, to su: varijacije; nasljednost i diferencijalna reprodukcija (koliko ce jedinka ostaviti potomaka na koje ce prenijeti svoje osobine), iz cega slijedi:
Obicno (ali ne nuzno) postoje varijacije izmedju organizama unutar reprodukcijske populacije. Cesto (ali ne uvijek), ove varijacije su (do neke mjere) nasljedne. Posto su ove varijacije uzrocno povezane sa razlicitima sposobnostima za opstanak i reprodukciju, diferencijalna reprodukcija ce
vjerojatno uslijediti.
Prema E. Mayru, kojemu zahvaljujemo najjasniji prikaz darvinizma, evolucija prirodnim odabiranjem jest »jedan proces u dva koraka (ein Zwei-Schritt e-Prozes). Prvi je korak stvaranje genetičke varijabilnosti u nizu procesa
(mutacij a, rekombinacij a, stohastički procesi), dok se drugi korak sastoji u sređivanju ove varijabilnosti posredstvom prirodnog odabiranja«.6 Drugim riječima rečeno: slučaj stvara nered, a prirodni odabir red; slučaj je besciljan, a prirodni odabir usmjeruje. Ova dva glavna evolucijska činitelja ne samo da koegzistiraju već harmonično »zajedno rade« ili, kako to Carsten Bresch kaže:»Slučaj, kao pozadina čitave evolucije, isto je tako neosporan kao i spoznaja da selekcija predstavlja jedno sito koje među svim slučajnim promjenama propušta samo one koje donose prednost, koje se mogu prilagoditi. Na taj način, slučaj i nužnost predstavljaju razvoj svijeta.«7
Dakle, Darvin je otkrio shemu prema kojoj nastaju nove vrste, i nazvao je prirodnom selekcijom. Sto se mene tice murate, ima mjesta i za boga, ali kao "transcedentnog selektora", a ne kreatora svake pojedinacne vrste.

A ti bujrum, vjeruj u kojeg god hoces, ko sam ja da ti pametujem.