U razumnim količinama nema nikakva štetna dejstva.
Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Peacean
#3001 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Pa ne jede se to na kile pa da pravi štetu
-
zposao
#3002 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
A smiju li to koristiti ljudi koji imaju želučanu kilu (herniju)?
- holowey
#3003 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
nije preporucljivo ljudima koji pate od hemoroida a hernija nije problem...
-
zippoo87
#3004 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Nisu sve zestoke...jesu sve ljute ali mnoge su jako podnosljive...habanero recimo jako slabe a ove duge tanke isto nisu neka zestica.zposao wrote: ↑30/12/2024 18:27Ma čuo sam davno od jednoga da je "liječio" rak debelog crijeva sa tim čili paprikama ali mi ne ide u glavu kako moze biti zdravo tako žestoko. Inače medicina uvijek savjetuje što manje začinjenu hranu pa mi je to kontradiktorno sa čilijem.zippoo87 wrote: ↑30/12/2024 14:45 Ja svaki dan jedem friske,po 2-3 uz obrok i nemas sta unistavati crijeva,ne jedes spirit.
Ljutina se osjeti ustima,gdje su receptori ljutine a ne u stomaku.
Mozdak o ima kakve probleme po stomaku,cireve,rakove i tako to da ce ga ujedati,ali ko je zdrav,nece mu zafaliti dlaka sa glave,cak naprotiv,sadrze mnoge vitamine i korisne sastojke
Eno kod mene u garazi u saksijama u zemlji,berem friske svaki dan a imam i kiselih,to ako ove pojedem![]()
Prvo to je paprika,samo ljuta i jako su male,tj. zbog ljutine se ne moze jesti puno. Bukvalno pojedes 2-3-10grama chilija i dobro te zaljuti.
A drugo,tvoja percepcija ljutog nije najbolja...vec sam napisao da su receptori za ljutinu u ustima a ne u stomaku i kada pojedes ljuto,to se osjeti samo dok je ustima,cim sidje niz jednjak,ljutina se vise ne osjeti u zeludcu. Osim ako nemas neke bolesti i probleme,koji imaju rane neke u stomaku pa da ujeda za zivo meso/tkivo.
I ko ima hormone,jer se ljutina osjeti puno kada ulazi a malo kada izlazi