Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Peacean

#3001 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Peacean »

Pa ne jede se to na kile pa da pravi štetu :lol:
U razumnim količinama nema nikakva štetna dejstva.
zposao

#3002 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by zposao »

A smiju li to koristiti ljudi koji imaju želučanu kilu (herniju)?
holowey

#3003 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by holowey »

nije preporucljivo ljudima koji pate od hemoroida a hernija nije problem...
zippoo87

#3004 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by zippoo87 »

zposao wrote: 30/12/2024 18:27
zippoo87 wrote: 30/12/2024 14:45 Ja svaki dan jedem friske,po 2-3 uz obrok i nemas sta unistavati crijeva,ne jedes spirit.
Ljutina se osjeti ustima,gdje su receptori ljutine a ne u stomaku.
Mozdak o ima kakve probleme po stomaku,cireve,rakove i tako to da ce ga ujedati,ali ko je zdrav,nece mu zafaliti dlaka sa glave,cak naprotiv,sadrze mnoge vitamine i korisne sastojke
Eno kod mene u garazi u saksijama u zemlji,berem friske svaki dan a imam i kiselih,to ako ove pojedem 🤣
Ma čuo sam davno od jednoga da je "liječio" rak debelog crijeva sa tim čili paprikama ali mi ne ide u glavu kako moze biti zdravo tako žestoko. Inače medicina uvijek savjetuje što manje začinjenu hranu pa mi je to kontradiktorno sa čilijem.
Nisu sve zestoke...jesu sve ljute ali mnoge su jako podnosljive...habanero recimo jako slabe a ove duge tanke isto nisu neka zestica.
Prvo to je paprika,samo ljuta i jako su male,tj. zbog ljutine se ne moze jesti puno. Bukvalno pojedes 2-3-10grama chilija i dobro te zaljuti.
A drugo,tvoja percepcija ljutog nije najbolja...vec sam napisao da su receptori za ljutinu u ustima a ne u stomaku i kada pojedes ljuto,to se osjeti samo dok je ustima,cim sidje niz jednjak,ljutina se vise ne osjeti u zeludcu. Osim ako nemas neke bolesti i probleme,koji imaju rane neke u stomaku pa da ujeda za zivo meso/tkivo.
I ko ima hormone,jer se ljutina osjeti puno kada ulazi a malo kada izlazi :D
Post Reply