salik79 wrote:jao_situacije wrote:anonimni clan wrote:Sve zavisi od toga sta zelis i sta treba da ima taj sat.
Da li zelis taj sat nositi na poslu ..birou,kancelariji,da li zelis sat nositi kad se bavis sportom,da li taj sat treba da se uklopi u tvoj izgled kad si fino obucen,kao modni detalj?
Dalje,da li ces sat nositi i u situacijama kad postoji mogucnost ostecenja kucista ili stakla,neki grubi posao,da li zelis sat imati na ruci i kad se tusiras ili kad ides na bazen,da li taj sat treba da pokazuje jasno vrijeme i u tamnom prostoru ili po noci.
Zelis li da te taj sat budi ili da s njim mozes da mjeris vrijeme,zelis li da ti taj sat pokazuje mjeseceve faze?
S kojim budzetom raspolazes odnosno koliko novca ima na raspolaganju je jedna od najbitnijih stavki.
Da li taj sat zelis imati na duzi vremenski period odnosno hoces li moci taj sat odrzavati,popravljati ili ti to nije bitno pa kad se pokvari da ga bacis jer se popravka ne isplati....itd....itd..
Kad odredis te stavke onda dobijes jasniju sliku pa iz tog proizadje da li ce to biti mehanicki sat ili neki kvarcni odnosno "na baterije".
Mehanicki su "malo skuplji" obicno su automatici a ako imaju dodatne funkcije kao dan,datum onda su jos skuplji,ako su vodonepropusni jos skuplji...a ako imaju jos neke siki-miki funkcije onda su jos puuno skuplji. Odrzavati se moraju redovno,ciscenje ,podmazivanje i izmjena mehanickih djelova (osovine,opruge,stakla sl...)
Kvarcni satovi su jeftiniji ali njihova slabost je sto se rijetko ili nikako ne mogu poravljati njihove masine nego se prilikom kvara moraju mijenjati pa se ponekad to ne isplati nego se moraju baciti ili zato sto je to steta,povlace se jos godinama po ladicama....Odrzavanje se svodi na mjenjanje baterija ili stakla a ako se ugrade baterije slabijeg kvaliteta i ako baterija "pusti"desava se ovo predhodno napisano.....
Kad odradis i ovu dilemu onda si napravio pola posla ......slijedi razgledanje odnosno ponuda u mjestu gdje zivis, cijena ,pitanje garancije,mogucnost servisiranja...jos ako uspijes malo spustiti cijenu...... onda se odluka za kupovinu pada jako brzo.
Pozdrav
P.S. A sto ne bi neki od "razvikanih marki"?
Joj hvala ti, ne mislim ga koristiti nigdje gdje se može oštetiti. Kvarc sam dosad imao, sad sam se odlučio da bi bilo vrijeme gledati neki automatik. U obzir dolazi nešto elegantno decentno, za sport ga neću koristiti.
Nisam znao za održavanje da i to treba češće raditi, hvala na informaciji,
ali mi nije problem otići do ZG gdje je vjerovatno bolja situacija oko održavanja. Što se tiče budžeta recimo 1500 €, da li bi se za taj novac mogao uzeti neki automatik da nije polukvalitetan.
I ove "razvikane" marke ne bih uzimao čisto zbog nekih ljudi koje znam, a koji su meni oličenje skorojevića, bez uvrede vlasnicima tih satova. Ja bih da nisam među tom većinom koji ima takav sat.
Vjeruj da nema nikakve potrebe. "ROLEX" na tranzitu (otac i kcerka Saracevic) servisira i satove u vrijednosti preko 100 000 KM. Provjereno 100%.
Nemojte siriti pogresne informacije. Servisiranje satova podrazumijeva puno vise od ciscenja ili obicnih popravaka.
Sevisiranje sadrzi izmjene odredjenih djelova nakon odredjenog vremena na satu bez obzira da li oni jos funkcionisu ili ne.
Ne mozes otici u Omegu ili u Rolex i reci da ti porave zupcanik. Toga nema u ovlastenim zastupnistvima.Znam to iz iskustva. Meni je receno da sat mogu servisirati i da u sastavu to servisa ulazi naravno i zamjena tog zupcanika kao i sve ostalo sto sadrzi servis. To me je kostalo oko 600 Eura.
Ai kad sam dobio sat on je izgledao i izgleda i dan danas kao nov.Poliranje kucista,zamjena stakla,ciscenje,podmazivanje,izmjena kazaljki i njihovih zupcanika,restauracija ziferblata ne izmjena nego restauracija bila je tu i izmjena jedne opruge i to je to.
Nista posebno ,neko ce reci. OK nista posebno ali taj sat izgleda i funkcionise kao da je juce izasao iz fabrike a star je oko 70-tak godina.
Saracevic i cerka popravljaju satove vrlo kvalitetno i u stanju su raditi poravke koji drugi urari ne mogu.
Ali servise rade samo ovlasteni zastupnici . Rolexovo zastupnistvo nema niko u Bosni i Hercegovini. Tek Mamic u Zagrebu i Petrovic u Beogradu pa onda dalje.....