novi Hyundai i30
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#301 Re: novi Hyundai i30
Prije par godina sam citao istrazivanje u HR o "Auto vec od...", obisli su sve salone koji su tako nudili aute, u par nije bilo moguce opste kupiti auto za te pare, iako je bio u zvanicnoj ponudi sa cijenom, u ostalim je isporuka bila preko 3 mj dok je samo Skoda mogla odmah isporuciti auto pod uslovima kakve reklamiraju. Stari je to fol: Trenutno nemamo ovaj od 18.990, na njega se ceka 4 mj, ali vam odmah mozemo isporuciti ovaj od 22.900. To je cista analiza ljudske psihe, ako si skupio pare i ako si se nasiljio da kupis auto sam ulazak u salon je za prodavaca vec 1/2 posla zavrseno.
Ima tu jos jedna caka koju zanemarujemo, a to je moguci marketinski fol, ako ti nudi auto bez klime itd za 22k KM vecina ljudi konta to je najniza cijena, pa ti onda poundi na akciji "klima + oprema sto fali gratis" dosta ce ljudi poletjeti i za 22k KM kupiti dobro opremljen auto i smatrati da su dobro prosli jer su opremu dobili gratis, a zapravo su kupili auto po realnoj cijeni i kroz koji mjesec ce tih 22k KM za dobro opremljen auto biti redovna cijena bez akcije. Ne rade li svi trgovci isto, napuca redovnu cijenu da bi ti dao satro "popust" na kojem ce nam prodati robu po realnoj cijeni, a mi se tjesili da smo dobro prosli i ustedili?!
Ima tu jos jedna caka koju zanemarujemo, a to je moguci marketinski fol, ako ti nudi auto bez klime itd za 22k KM vecina ljudi konta to je najniza cijena, pa ti onda poundi na akciji "klima + oprema sto fali gratis" dosta ce ljudi poletjeti i za 22k KM kupiti dobro opremljen auto i smatrati da su dobro prosli jer su opremu dobili gratis, a zapravo su kupili auto po realnoj cijeni i kroz koji mjesec ce tih 22k KM za dobro opremljen auto biti redovna cijena bez akcije. Ne rade li svi trgovci isto, napuca redovnu cijenu da bi ti dao satro "popust" na kojem ce nam prodati robu po realnoj cijeni, a mi se tjesili da smo dobro prosli i ustedili?!
-
citroen xm
#302 Re: novi Hyundai i30
To nije moje mišljenje, to je dokaz kroz godine eksplatacije modela, potrošnju, performanse. Hyundai/Kia motori su mrtvi u poređenju sa konkurencijom. Broj KS ima daje potpuno lažnu sliku o ponašanju u stvarnim uslovima, obrtni moment im je ispod prosjeka klase............goran16v wrote:O tome koji je bolji motor svakako mozes imati svoje misljenje i rezon i to niko ne spori, ali postaviti to kao nesto neupitno je u najmnaju ruku napamet receno.citroen xm wrote:Mislim na dokazane motore odličnih performansi koji se ugrađuju u mnogo modela raznih svjetskih proizvođača. A tu je HDI u samom vrhu dizel motora.
Nisam mislio samo na BiH već uopšteno jer je vjerovatno sličan omjer uloženo-dobijeno u bilo kojoj zemlji. A kod nas je pogotovo došlo do izražaja jer je Hyundai odlučio da nas velikodušno počasti bezobrazno niskim paketom opreme i veoma visokom cijenom.
Što se Ceed-a tiče mislim da Hyundai nema više šta da odlučuje, najveće odluke su bile u fazi razvoja modela. Dobili su Ceed koji je dizajnerski svjetlosnu godinu daleko od I30 kao što je slučaj i sa prethodnim modelima. A ostalo što se mehanike tiče je 90% isto. A nešto vjerujem da će Kia biti i bogatije opremljena u startu.
Opet kažem sve ćemo vidjeti za koji mjesec.
Zbog nejednakih medjusobnih odnosa i carinskih sporazuma, kao i troskova transporta i ostalih pratecih troskova koji formiraju cijenu mislim da osnovna cijena u odnosu ulozeno - dobiveno moze bitno varirati od zemlje do zemlje. Za pocetak, na auto Made in Korea se u BiH jos uvijek placa carina za razliku od auta made in EU, dok o troskovima transporta ne govorim. Gledajuci u BiH i rezon za kupovinu prosjecnog Bosanca i pojam sta dobiva za svoj novac najbolji pokazatelj ulozeno - dobijeno je broj prodatih i pad cijene.
Gledajuci na vlasnicki odnos tj da je KIA u vlasnistvu Hyundaia, ono sto si napisao o odnosu i30 i Ceed'a bi bilo isto kao da si napisao da sto se Octavie tice VW nme vis sta da odlucuje.
Upravo tako, sve ce biti kasno kroz koji mjesec...
I30 i Ceed su dizajnirani, projektovani i proizvode se u evropi tako da su made in EU i carina im je ista kao i za ostale modele evropskih proizvođača, a i troškovi prevoza su isti kao i za druge.
Eno pogledaj HR forume tamo su već poznate cijene i za I30 i Ceed i tamo se svi do jednoga slažu da će ga Ceed oduvati jer nudi daleko bolju opremu za istu cijenu. I30 u startu nudi samo 2 zračna jatuka, dok ceed ima komplet jastuka zajedno sa bočnim i sa zavjesama u startu. Tamo je za Ceed klima u startu, za I30 ne znam pa neću da pričam.
-
Jay Gatsby
#303 Re: novi Hyundai i30
To sve stoji, ali ovaj i30 (po ovoj cijeni) ima problem kad se ona uporedi sa cijenama ostalih vozila. Ne kažem da auto nije dobar, ali druga je priča kad za iste te pare možeš kupiti i neke druge (vrlo moguće i bolje) modele. Kod starog i30 takvog razmišljanja nema jer je cijena veoma konkurentna.goran16v wrote:Prije par godina sam citao istrazivanje u HR o "Auto vec od...", obisli su sve salone koji su tako nudili aute, u par nije bilo moguce opste kupiti auto za te pare, iako je bio u zvanicnoj ponudi sa cijenom, u ostalim je isporuka bila preko 3 mj dok je samo Skoda mogla odmah isporuciti auto pod uslovima kakve reklamiraju. Stari je to fol: Trenutno nemamo ovaj od 18.990, na njega se ceka 4 mj, ali vam odmah mozemo isporuciti ovaj od 22.900. To je cista analiza ljudske psihe, ako si skupio pare i ako si se nasiljio da kupis auto sam ulazak u salon je za prodavaca vec 1/2 posla zavrseno.
Sličan (ako ne i veći) je "problem" i s drugim Hyundai modelima. Recimo, kad pogledam cijene i40, teško, veoma teško bih ga uopće uzeo u razmatranje kad vidim cijene nekih drugih vozila.
- burgundy
#304 Re: novi Hyundai i30
Vozim prosli i30 i nisi me nicim uvrijedio, a i ja sam realan covjek.Sve ove osobine koje si nabrojao da su bitne,bitne su naravno, ali tu Hyundai nije inferioran ni u kom dijelu.Motori,unutrasnjost tu je isto.Citroen je bolji u dizajnu ne samo naspram Hyundaia,u rangu je sa Alfom po meni u ovom momentu.Iskreno svidjaju mi se novi Citroeni.I ovaj DS odjel je pun pogodak za Citroen.Prosli model i30 je bio iza konkurencije,ali ne toliko,jer kad se uzme ulozeno dobijeno i30 je bio bez premca.Trenutno je C4 preuzeo tu ulogu best buy.Ja bih smio reci za kineze da su daleko iza konkurencije i da jos moraju dosta toga naucit,i za deceniju dvije i oni ce se ukljucit,ali Hyundai juce, i Hyundai danas, su dva razlicita svijeta.Hyundai bukvalno proizvodi od igle do lokomotive,najveci su brodograditelji na svijetu,iako je sve to podijeljeno po divizijama,sad kad bi htjeli,mogli bi Mercedesa kupit.Kad kazes da ce ga KIA oduvati to samo izmami osmijeh na licima Hyundai-evih sefovacitroen xm wrote:Izvini, ali za uspjeh je potrebno milion faktora ma koliko se ti ne slagao sa tim. Količina opreme, cijena, kvalitet unutrašnjosti, motorizacija, pa i dizajn, sve su to faktori koji će uticati na prodaju. OK polukrita osovina nije zadnji krik auto industrije, zato na drugoj strani Citroen ima daleko bolje dizelaše i benzince, ima kvalitetniju unutrašnjost, udobniji je, a ležanje na putu mu nije ništa gore.
Prošli model I30 je bio daleko iza konkurencije, ali ga je spašavala bogata oprema i niska cijena. Vozio sam se milion puta i vozio ga. Ovaj ima sve suprotno. Visoku cijenu i siromaššnu opremu uz popravljen dizajn i materijale. Pa vidjećemo kako će se stvari odvijati. Iskreno mislim da će ga Ceed oduvati.
Ako voziš prošli I30 izvini ako sam te nečim uvrijedio. Ja ne vozim C4 i za mene je pravi Citroen onaj sa hidraulikom, ali kada se objektivno sagleda C4 je u samom vrhu klase, a pogotovo po odnosu uloženo dobijeno.
-
goran16v
#305 Re: novi Hyundai i30
Izvini ali to je prica napamet i to moze biti tvoje misljenje, sto svakako postujem, jer tu nema nikakvog dokaza. To sto navodis, potrosnja, broj KS i performanse nisu dovoljni da bi samo zbog toga neki motor bio proglasen boljim ili losijim. Primjera da je to tako je mnogo. Dovoljno se sjetiti da je OM 616 (misli da je to tacna oznaka) tj cuveni 200d koji se ugradjivao u svega 3 modela (za mnoge jedan od najboljih, za neke najbolji dizel motor ikad) iz 2 lit zapremine izvlacio 60 KS, odnosno 4 KS manje od PSA-ovog XUD9 koji je iz 1,9 izvlacio 64 KS i koji se ugradjivao u mnoge PSA aute, pa to ne znaci da je PSA-ov motor bolji iako su auto bili brzi, agilniji i bolje lezali na cesti.citroen xm wrote:
To nije moje mišljenje, to je dokaz kroz godine eksplatacije modela, potrošnju, performanse. Hyundai/Kia motori su mrtvi u poređenju sa konkurencijom. Broj KS ima daje potpuno lažnu sliku o ponašanju u stvarnim uslovima, obrtni moment im je ispod prosjeka klase............
I30 i Ceed su dizajnirani, projektovani i proizvode se u evropi tako da su made in EU i carina im je ista kao i za ostale modele evropskih proizvođača, a i troškovi prevoza su isti kao i za druge.
Eno pogledaj HR forume tamo su već poznate cijene i za I30 i Ceed i tamo se svi do jednoga slažu da će ga Ceed oduvati jer nudi daleko bolju opremu za istu cijenu. I30 u startu nudi samo 2 zračna jatuka, dok ceed ima komplet jastuka zajedno sa bočnim i sa zavjesama u startu. Tamo je za Ceed klima u startu, za I30 ne znam pa neću da pričam.
Primjer sa Made in Korea i carinama je bio cisto primjer da osnovna cijena, odnosno odnos ulozeno - dobiveno, moze itekako varirati od zemlje do zemlje i da nema generalno odnosa koji bi vazio za sve, eto mozes zamjeniti sa Made in Japan.
KIA je u vlasnistvu Hyundaia i sve sto Ceed zaradi prakticno je Hyundaieva zarada, a zasto KIA oduva Hyundia na ovim trzistima, predpostavljam, ne tvrdim, je posljedica analize trzista, bas kao sto Skoda oduva VW-a.
Last edited by goran16v on 06/06/2012 16:04, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#306 Re: novi Hyundai i30
burgundy wrote:Vozim prosli i30 i nisi me nicim uvrijedio, a i ja sam realan covjek.Sve ove osobine koje si nabrojao da su bitne,bitne su naravno, ali tu Hyundai nije inferioran ni u kom dijelu.Motori,unutrasnjost tu je isto.Citroen je bolji u dizajnu ne samo naspram Hyundaia,u rangu je sa Alfom po meni u ovom momentu.Iskreno svidjaju mi se novi Citroeni.I ovaj DS odjel je pun pogodak za Citroen.Prosli model i30 je bio iza konkurencije,ali ne toliko,jer kad se uzme ulozeno dobijeno i30 je bio bez premca.Trenutno je C4 preuzeo tu ulogu best buy.Ja bih smio reci za kineze da su daleko iza konkurencije i da jos moraju dosta toga naucit,i za deceniju dvije i oni ce se ukljucit,ali Hyundai juce, i Hyundai danas, su dva razlicita svijeta.Hyundai bukvalno proizvodi od igle do lokomotive,najveci su brodograditelji na svijetu,iako je sve to podijeljeno po divizijama,sad kad bi htjeli,mogli bi Mercedesa kupit.Kad kazes da ce ga KIA oduvati to samo izmami osmijeh na licima Hyundai-evih sefovacitroen xm wrote:Izvini, ali za uspjeh je potrebno milion faktora ma koliko se ti ne slagao sa tim. Količina opreme, cijena, kvalitet unutrašnjosti, motorizacija, pa i dizajn, sve su to faktori koji će uticati na prodaju. OK polukrita osovina nije zadnji krik auto industrije, zato na drugoj strani Citroen ima daleko bolje dizelaše i benzince, ima kvalitetniju unutrašnjost, udobniji je, a ležanje na putu mu nije ništa gore.
Prošli model I30 je bio daleko iza konkurencije, ali ga je spašavala bogata oprema i niska cijena. Vozio sam se milion puta i vozio ga. Ovaj ima sve suprotno. Visoku cijenu i siromaššnu opremu uz popravljen dizajn i materijale. Pa vidjećemo kako će se stvari odvijati. Iskreno mislim da će ga Ceed oduvati.
Ako voziš prošli I30 izvini ako sam te nečim uvrijedio. Ja ne vozim C4 i za mene je pravi Citroen onaj sa hidraulikom, ali kada se objektivno sagleda C4 je u samom vrhu klase, a pogotovo po odnosu uloženo dobijeno.ako se zna pod cijom kapom je KIA.KIA pravi ljepsa auta od Hyundaia,jer su pametno uposlili bivseg sefa Audija,koji je dizajnirao prvog TT-a.To im se visetruko isplatilo.Tek sada vidimo prave rezultate u dizajnu Kije.Hyundai je 2005 vrbovao bivseg dizajnera BMW-a,i isto tako tek sada pocinje jasnije da se definise dizajnerski pravac u kome ce Hyundai ici.Mozda nije najljepsi ali pomak je vidljiv.Citroen ima vecu tradiciju,ali imali su promasaja i propalih brakova,ali skidam im kapu za dizajn,jer kao sto glavni dizajner Citroena kaze,ocekujte neocekivano
Prije su se mnogo vise trazile ideje iz nezavisnih dizajnerskih studija, najvise talijanskih,sada sve velike firme imaju svoje dizajnerske centre sirom svijeta,u koje je ulozeno milione eura.Npr PSA je ulozio u svoj centar nadomak Pariza 70 miliona eura,Hyundai je izgradio u Njemackoj u Ruselhajmu svoj itd itd.
E pa sada ovde ne mogu a da se ne složim sa tobom. Ono što ti mogu reći je da nisam trenutno kupac niti jednog novog automobila, ali to me valjda ne spriječava da komentarišem i da sagledam stvari.
Iako volim Citroen pogotovu onaj Citroen do 90-ih kada su skoro sve inovacije i kreativnost u auto industriji bili vezani za ime Citroen, takođe volim narodne automobile tj. proizvođače koji nude sasvim sloidne i dobre modele za prosječnog čovjeka pa čak i u ovoj našoj siromašnoj zemlji. Zbog toga i pored očiglednih mana meni je Dačija draga iako je i dan danas većina osporava. Upravo u tom rangu automobila sam ja vidio i prošli I30 i Ceed. Dakle narodni automobil koji za svoju malu cijenu daje zaista mnogo i zbog toga mu mnoge mane oprostiš. I zbog toga meni ni Hyundai ni Kia nisu mrski. Međutim ova nova generacija je dosta toga promjenila i opet treba realno sagledati stvari. Ovo više nije I30 koga ti voziš. Sada jeste opet napredovao kao što je i tvoj I30 napredovao u odnosu na prethodni model(čini mi se accent), ali cijena je mnogo skočila, a ono što nudi je mnogo palo. Dakle Hyundai nije više ništa povoljniji od konkurencije, ali ne vidim baš da ih je skroz sustigao i ja bi sada radije evropljanina. Prije godinu bi možda i razmislio o Ceed-u(isto kao i30 samo meni privlačniji dizajn) jer je cijena bila mnogo povoljnija. Ja poštujem i cijenim njihov napredak koji je za rispekt, ali sada do izražaja dolaze neke potpuno druge osobine za razliku od prije par godina. Oprostite to je moje mišljenje i zapažanje
-
citroen xm
#307 Re: novi Hyundai i30
Dobro spomenuću još i kvalitet koji se ogleda malim brojem kvarova vezanim za motor i velikim brojem kilometara. Kako to može da bude moje mišljenje kada je to dokaz potkrijepljen ogromnom količinom primjeraka.goran16v wrote:Izvini ali to je prica napamet i to moze biti tvoje misljenje, sto skakako postuke jer tu nema nikakvog dokaza. To sto navodis, potrosnja, broj KS i performanse nisu dovoljni da bi samo zbog toga neki motor bio proglasen boljim ili losijim. Primjera da je to tako je mnogo.citroen xm wrote:
To nije moje mišljenje, to je dokaz kroz godine eksplatacije modela, potrošnju, performanse. Hyundai/Kia motori su mrtvi u poređenju sa konkurencijom. Broj KS ima daje potpuno lažnu sliku o ponašanju u stvarnim uslovima, obrtni moment im je ispod prosjeka klase............
Primjer sa Made in Korea i carinama je bio cisto primjer da osnovna cijena, odnosno odnos ulozeno - dobiveno, moze itekako varirati od zemlje do zemlje i da nema generalno odnosa koji bi vazio za sve, eto mozes zamjeniti sa Made in Japan.
KIA je u vlasnistvu Hyundaia i sve sto Ceed zaradi prakticno je Hyundaieva zarada, a zasto KIA oduva Hyundia na ovim trzistima, predpostavljam, ne tvrdim, je posljedica analize trzista, bas kao sto Skoda oduva VW-a.
Pusti japance, mi pričamo o I30 koji što se tiče carine i ostalih troškova na prostoru Evrope ima iste uslove kao i bilo koji drugi evropski model. Japanci su vidljivo skuplji baš zbog carine, a kod dotičnih korejanaca se razlog za povećanje cijene ili smanjenje iste mora tražiti u nečemu drugom.
Naravno da će Hyundaiju ići pare kao i Kiji od prodaje svih modela. Ali ako budemo gledali prodaju Ceed će ići mnogo bolje zato što je pogođeniji model. A da su htjeli da I30 ipak bude tata mislim da bi ga napravili autraktivnijim i boljim od Ceed-a Hyundai bez obzira na dizajnere ima tipično azijatski dizajn dok KIA kao da nije iz iste zemlje.
-
hostapler
#308 Re: novi Hyundai i30
Potpuno se slazem s tobom,sto posteniji auto po sto postenijoj cijeni,ali cini mi se da i koreance hvata sindrom evropljanja. Izgradili smo imidz hajmo sada malo uzimati pare na ime.
-
goran16v
#309 Re: novi Hyundai i30
Ja ne cuh da je ikome na koerancu prn'o motor. Mi smo imali sluzbenog Accenta 1,5 GLS (95 god - prva generacija, navodno za arapsko trziste, kupljen pod nov 2 god kasnije kod Talica u Zenici, original u boji MIlka cokolade, prefarban u bijelo), handrio ga je k'o je stigao, strankinje ucile voziti na njemu, udaran, mijenjala se kvacila ali kad sam ga zadnji put vidio, vozila ga neka lokalna NVO i imao je 450k km na satu i motor je radio bez greske. Jaranu su na C4 1,6 16v, kupljen 2007 nov u ABC-u, jos u garanciji zbog potrosnje 1 lit ulja na 1k km u garanciji mijenjali glavu motora. Naravno da je ovaj C4 bio izuzetak ali kod koreanaca nisam cuo ni za takav izuzetak (ne tvrdim da ih nije bilo).citroen xm wrote: Dobro spomenuću još i kvalitet koji se ogleda malim brojem kvarova vezanim za motor i velikim brojem kilometara. Kako to može da bude moje mišljenje kada je to dokaz potkrijepljen ogromnom količinom primjeraka.
Pusti japance, mi pričamo o I30 koji što se tiče carine i ostalih troškova na prostoru Evrope ima iste uslove kao i bilo koji drugi evropski model. Japanci su vidljivo skuplji baš zbog carine, a kod dotičnih korejanaca se razlog za povećanje cijene ili smanjenje iste mora tražiti u nečemu drugom.
Naravno da će Hyundaiju ići pare kao i Kiji od prodaje svih modela. Ali ako budemo gledali prodaju Ceed će ići mnogo bolje zato što je pogođeniji model. A da su htjeli da I30 ipak bude tata mislim da bi ga napravili autraktivnijim i boljim od Ceed-a Hyundai bez obzira na dizajnere ima tipično azijatski dizajn dok KIA kao da nije iz iste zemlje.
-
goran16v
#310 Re: novi Hyundai i30
Koga nije uhvatio taj sindrom? Sjeti se Toyote, Mazde itd nekad za skorman novac super i nepoderivi auti, ali otkad su postali imena, naj-ovo, naj-ovo postali su zara.hostapler wrote:![]()
Potpuno se slazem s tobom,sto posteniji auto po sto postenijoj cijeni,ali cini mi se da i koreance hvata sindrom evropljanja. Izgradili smo imidz hajmo sada malo uzimati pare na ime.
-
hostapler
#311 Re: novi Hyundai i30
Ma svaki auto ima nesto svoje.
Jedan je statusni simbol,
jedan se kvari manje od drugih (statisticki gledano),
jedan je ovo,drugi je ono.
Mene jedino nerviraju sterilna auta. Dobar je on,ne kvari se,sluzi samo od tacke A do tacke B,dosadan je,dizajn je zadnja stavka. Jebes takav auto. Ali sto ljudi sto cudi.
Jedan je statusni simbol,
jedan se kvari manje od drugih (statisticki gledano),
jedan je ovo,drugi je ono.
Mene jedino nerviraju sterilna auta. Dobar je on,ne kvari se,sluzi samo od tacke A do tacke B,dosadan je,dizajn je zadnja stavka. Jebes takav auto. Ali sto ljudi sto cudi.
-
citroen xm
#312 Re: novi Hyundai i30
Taj u Accentu je 1.5 CRDI trocilindarski dizelaš. Sjećam se takvih i nije da nisu imali problema. Ali taman da prelazi 1000000km bez generalne trocilindrični dizelaš ne bi uzeo ni u ludilu.goran16v wrote:Ja ne cuh da je ikome na koerancu prn'o motor. Mi smo imali sluzbenog Accenta 1,5 GLS (95 god - prva generacija, navodno za arapsko trziste, kupljen pod nov 2 god kasnije kod Talica u Zenici, original u boji MIlka cokolade, prefarban u bijelo), handrio ga je k'o je stigao, strankinje ucile voziti na njemu, udaran, mijenjala se kvacila ali kad sam ga zadnji put vidio, vozila ga neka lokalna NVO i imao je 450k km na satu i motor je radio bez greske. Jaranu su na C4 1,6 16v, kupljen 2007 nov u ABC-u, jos u garanciji zbog potrosnje 1 lit ulja na 1k km u garanciji mijenjali glavu motora. Naravno da je ovaj C4 bio izuzetak ali kod koreanaca nisam cuo ni za takav izuzetak (ne tvrdim da ih nije bilo).citroen xm wrote: Dobro spomenuću još i kvalitet koji se ogleda malim brojem kvarova vezanim za motor i velikim brojem kilometara. Kako to može da bude moje mišljenje kada je to dokaz potkrijepljen ogromnom količinom primjeraka.
-
goran16v
#313 Re: novi Hyundai i30
Ma jok, kakav CRDI, citaj bolje,citroen xm wrote: Taj u Accentu je 1.5 CRDI trocilindarski dizelaš. Sjećam se takvih i nije da nisu imali problema. Ali taman da prelazi 1000000km bez generalne trocilindrični dizelaš ne bi uzeo ni u ludilu.
- Maystor
#314 Re: novi Hyundai i30
Neki ovdje pričaju o dizajnu, a nisu ni svjesni da ne znaju o čemu govore. Pri tome najčešće navode primjer kako C4 ima bolji dizajn od Golfa. Meni je lično C4 ljepši (prevagu odnosi dizajn unitrašnjosti), ali to ne znači da ima bolji dizajn od Golfa. Naprotiv, Golf ima najbolji dizajn, jer ima najbolje prodajne rezultate -- vrlo malo ljudi je spremno dati veliki novac za nešto što percipiraju ružnim. Golf je upravo onakav kakav treba biti i makar ga ne voljeli ne možete reći da ima loš dizajn (kao što ne možete reći da Ronaldo ne zna igrat lopte jer ga ne volite). Walter de'Silva potpisuje dizajn golfa i čovjek je definitvno najpriznatiji dizajner auta na svijetu. S druge strane, Citroena C4 je dizajnirao Hrvat Domagoj Đukec, i to mu je bila ulaznica za Njemačku (BMW). Pročitao sam mnoge intervjue s njim, lijepo govori (iako je malo arogantan). On fino objašnjava zašto C4 (isto tako i hyundai) treba izgledati "kičasto" i zašto njemačka auta to ne trebaju i ne smiju. Bilo bi lijepo da pročitate.
- drndalo
#315 Re: novi Hyundai i30
Lijepo je da si nas prosvijetlio, i uputio u sve tajne mracne Sile... Mislim da bi i sam de Silva volio da sazna da je definitivno najpriznatiji svjetski auto-dizajner, po tvom respektabilnom i tradicionalnom izboru...Maystor wrote:Walter de'Silva potpisuje dizajn golfa i čovjek je definitvno najpriznatiji dizajner auta na svijetu.
S druge strane, Citroena C4 je dizajnirao Hrvat Domagoj Đukec, i to mu je bila ulaznica za Njemačku (BMW). Pročitao sam mnoge intervjue s njim, lijepo govori (iako je malo arogantan).
Jel' Domagojev problem samo sto je malo arogantan, ili sto je Hrvat pa malo arogantan, a da je Talijan, to bi onda bilo pozeljno ? I na osnovu kojih parametara je on odlucio ko smije, a ko ne smije biti kicast, i sta je njemu kic, meni ne mora biti...
Uglavnom, dizajn je stvar ukusa, ukus se mijenja, oblikuje, utice svasta na njega, pa je jako tesko dokazati da je npr. C4 bolje dizajniran od Golfa 6, ali i obratno... Kod nas se pod dizajnom obicno podrazumijeva samo izgled, a to bi trebalo da sadrzava sve u sebi, ali je to bespredmetna prica, jer se opet svede na ukus...
- Maystor
#316 Re: novi Hyundai i30
drndalo, prvi dio tvog posta nije vrijedan komentara. A ovo na kraju - drago mi je da si spoznao. Samo ne kontaš jednu stvar, taj ukus o kojem govoriš, nije tvoj ukus. To ti je statistika. Da bi nešto bilo više od tri decenije najprodavaniji proizvod u svojoj kategoriji na svijetu, mora da bude "po ukusu" milijardama ljudi, a ne tebi. Kad to shvatiš, shvatićeš i zašto je de'Silva najveći od njih.
-
Melami
#317 Re: novi Hyundai i30
Na kraj ste svi skontali, ili bar vecina, ono sto sam ja govorio na pocetku. Auto je blago receno, sra***.
- drndalo
#318 Re: novi Hyundai i30
Maystore, izvini, ali ovaj tvoj dio post-a je bio toliko s visine, da nisam mogao precutati... Zato sam i ja malo zaseruckao, da te prizovem sebi, sa visina...
Uopste ne govorim samo o Golfu, mada cesto ispadam anti-VW jer ne mogu vise da slusam samo hvalospjeve prema jednom prosjecno-konzervativno-oblikovanom-relativno-kvalitetnom-metalno-stofano-plasticno-staklenom proizvodu za prevoz od tacke A->B, kojem vecina nas daje cak i Mitska svojstva...
A statistika je varljiva stvar, i s njom mozes dokazati svasta, po potrebi, koristenjem podataka koji ti trebaju...
Opet, o de Silvi se moze svasta pisati, kao i o ostalima, svi su imali i pluseva, ali i minusa, tako da je to opet pitanje ukusa... To sto je on "potrefio" ukus miliona (milijarde su ipak malo previse), ne znaci da je najveci, i vratimo se opet na to da sama prodaja znaci nesto ali ne i sve, jer je za dio te prodaje zasluzno i nesto drugo, a ne samo dizajn... Ipak je on samo zaposlenik firme koja prodaje auta, i njegovo je da: "Veze konja kako Aga kaze", samo da taj konj bude sto prihvatljiviji sirokim narodnim masama... A ti mu dajes, maltene mesijanske osobine, jos malo pa ce razdvojiti more, kao Mojsije, i prevesti zedne VW-ejase, "preko vode do slobode"... Ili cemo ocjenjivanjem dizajna samo brojevima doci u situaciju da je Dara-bubamara "sigurno bolja" od Cajkovskog, jer kod nje na koncertu bude vise publike nego na operi u Narodnom pozoristu ? Kako je tek onda Hindustan Ambasador odlicno dizajniran automobil, proizvodi se od 1958 u malo promijenjenom obliku...?Pročitao sam mnoge intervjue s njim, lijepo govori (iako je malo arogantan). On fino objašnjava zašto C4 (isto tako i hyundai) treba izgledati "kičasto" i zašto njemačka auta to ne trebaju i ne smiju. Bilo bi lijepo da pročitate.
Uopste ne govorim samo o Golfu, mada cesto ispadam anti-VW jer ne mogu vise da slusam samo hvalospjeve prema jednom prosjecno-konzervativno-oblikovanom-relativno-kvalitetnom-metalno-stofano-plasticno-staklenom proizvodu za prevoz od tacke A->B, kojem vecina nas daje cak i Mitska svojstva...
A statistika je varljiva stvar, i s njom mozes dokazati svasta, po potrebi, koristenjem podataka koji ti trebaju...
- burgundy
#319 Re: novi Hyundai i30
Mnogo se covjek moze nasmijat na ovom forumu.Maystor wrote:Neki ovdje pričaju o dizajnu, a nisu ni svjesni da ne znaju o čemu govore. Pri tome najčešće navode primjer kako C4 ima bolji dizajn od Golfa. Meni je lično C4 ljepši (prevagu odnosi dizajn unitrašnjosti), ali to ne znači da ima bolji dizajn od Golfa. Naprotiv, Golf ima najbolji dizajn, jer ima najbolje prodajne rezultate -- vrlo malo ljudi je spremno dati veliki novac za nešto što percipiraju ružnim. Golf je upravo onakav kakav treba biti i makar ga ne voljeli ne možete reći da ima loš dizajn (kao što ne možete reći da Ronaldo ne zna igrat lopte jer ga ne volite). Walter de'Silva potpisuje dizajn golfa i čovjek je definitvno najpriznatiji dizajner auta na svijetu. S druge strane, Citroena C4 je dizajnirao Hrvat Domagoj Đukec, i to mu je bila ulaznica za Njemačku (BMW). Pročitao sam mnoge intervjue s njim, lijepo govori (iako je malo arogantan). On fino objašnjava zašto C4 (isto tako i hyundai) treba izgledati "kičasto" i zašto njemačka auta to ne trebaju i ne smiju. Bilo bi lijepo da pročitate.
- burgundy
#320 Re: novi Hyundai i30
Pileci mozak kao sto smo svi skontali da imas.Melami wrote:Na kraj ste svi skontali, ili bar vecina, ono sto sam ja govorio na pocetku. Auto je blago receno, sra***.
-
Melami
#321 Re: novi Hyundai i30
Hoces ti kupiti ovog i30 kad ga toliko volis?burgundy wrote:Pileci mozak kao sto smo svi skontali da imas.Melami wrote:Na kraj ste svi skontali, ili bar vecina, ono sto sam ja govorio na pocetku. Auto je blago receno, sra***.
- burgundy
#322 Re: novi Hyundai i30
Samo povrsnost u komentarima,pljuvanje, sranje ovo,smece ovo, govno ono.To je bit svega.Iz stomaka se govori vecinom.Interesanto da se javljaju ljudi koji nikad nisu posjedovali ovu marku,ali znaju da je smece,to su culi,to je poznato.Ali nek se prica,dokazuje da se strah i respekt od sefa Volkswagena prenijela i na obicni puk.Samo pricajte.
- burgundy
#323 Re: novi Hyundai i30
ABD kad dodje vrijeme prosli model koji imam zamijenicu ovim.Melami wrote:Hoces ti kupiti ovog i30 kad ga toliko volis?burgundy wrote:Pileci mozak kao sto smo svi skontali da imas.Melami wrote:Na kraj ste svi skontali, ili bar vecina, ono sto sam ja govorio na pocetku. Auto je blago receno, sra***.
-
citroen xm
#324 Re: novi Hyundai i30
A izvinjavam se, prethodno smo pričali o dizelima pa sam ovo propustio.goran16v wrote:Ma jok, kakav CRDI, citaj bolje,citroen xm wrote: Taj u Accentu je 1.5 CRDI trocilindarski dizelaš. Sjećam se takvih i nije da nisu imali problema. Ali taman da prelazi 1000000km bez generalne trocilindrični dizelaš ne bi uzeo ni u ludilu.auto bio 95 god. tad CRDI nije bio cak ni ideja, a kamoli da je postojao. Ovo je bio motor 1,5 benz (ako se dobro sjecam 16v 100 KS).
- Maystor
#325 Re: novi Hyundai i30
drndalo, ti svojim pisanjem potvrđuješ skoro sve ono što sam ja rekao. Ne znam šta si po profesiji, ali čini mi se da bi bio loš advokat i debatant (bez uvrede, molim). Pitaš ko to daje za pravo Đukecu da određuje šta je u ispravno u dizajnu? Pa njegov rad i reference mu daju to za pravo. On je dizajnirao to auto i vjerovatno je najkompetentnija osoba na svijetu da o tome govori. A što se tiče VW-a, niko mu ne pridaje mitska svojstva (pogotovo ne ja, uopšte ne vozim VW), ali postoje određene činjenice zbog kojih je taj koncern najveći proizvođač auta na svijetu danas (ili bolje reći najzdraviji od tri najveća).