Ima li nam spasa?

Post Reply
fjall_raven

#301 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

palermo wrote:
fjall_raven wrote:
Zlatko je tek započeo tu priču. Baš kao i Sulejman Tihić. Sulejman je morao povući ručnu jer su ga ekspresno proglasili izdajnikom. Ne znam šta će biti sa Zlatkom i koliko on ima snage i volje da se priključi liderima u regionu. Bošnjaci već odavno nemaju nekoga ko je koliko toliko ravnopravan sa političarima iz ZGB i BGD. Nekako su se samoizolirali.
Dakle, ti podržavaš politiku SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Je li tako ? Pa sudeći po tvojim postovima to je tako. Pa eto, onda mi je drago što politika SDP-a konačno dobija pristalice među svim narodima naše nam domovine Bosne i Hercegovine, i drago mi je što si i ti prepoznao da upravo u SDP-u leži klica rješenja naših problema.Nadam se da ćeš ti i dalje da nastaviš da promoviraš SDP i nekgovu politiku. Posebno unutar hrvatskog biračkog korpusa.......

U tvoju prinicipjelnost neću i ne želim da sumnjam
Ja mogu podržati samo neke konkretne odluke. Podržavam usvajanje budžeta i inicijativu da se smanje plate državnim službenicima. Podržavam i stav o Srebrenici i tamošnjim lokalnim izborima... koliko sam shvatio SDP nema nekih pretjeranih problema sa tim da Srebrenica svoje lokalne izbore sprovede u skladu sa zakonom i bez nekih vanrednih i posebnih rješenja. Onog časa kada SDP počne donositi odluke koje mi se ne dopadaju, skrenuću i na to pažnju, baš kao što sada skrećem pažnju na neke pozitivne tendencije.

Dakle, računam na SDP na proslavi 21. rođendana Republike Srpske. Suljkanović iz Doboja već odavno zastupa slične stavove.
palermo

#302 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:
Ja mogu podržati samo neke konkretne odluke. Podržavam usvajanje budžeta i inicijativu da se smanje plate državnim službenicima. Podržavam i stav o Srebrenici i tamošnjim lokalnim izborima... koliko sam shvatio SDP nema nekih pretjeranih problema sa tim da Srebrenica svoje lokalne izbore sprovede u skladu sa zakonom i bez nekih vanrednih i posebnih rješenja. Onog časa kada SDP počne donositi odluke koje mi se ne dopadaju, skrenuću i na to pažnju, baš kao što sada skrećem pažnju na neke pozitivne tendencije.

Dakle, računam na SDP na proslavi 21. rođendana Republike Srpske. Suljkanović iz Doboja već odavno zastupa slične stavove.
A federalnu vladu podržaješ ? Smatraš je legitimnom ?

Nemoj me razočarati i reći da ne smatraš...........
fjall_raven

#303 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

palermo wrote:
fjall_raven wrote:

A federalnu vladu podržaješ ? Smatraš je legitimnom ?

Nemoj me razočarati i reći da ne smatraš...........
Hrvati u velikoj većini ne podržavaju federalnu Vladu. To nije dobro. Međutim, svjestan sam da nije bilo drugog načina da se Zlatko dočepa fotelja i političke moći i da se upravo on konačno nametne kao pravi bošnjački lider i jedini mogući partner pomiriteljima evropske provenijencije Josipoviću i Tadiću.
Last edited by fjall_raven on 09/05/2012 13:04, edited 1 time in total.
Morales

#304 Re: Ima li nam spasa?

Post by Morales »

@Bodkin Suti ba uzivaj u dijaspori.
Bodkin

#305 Re: Ima li nam spasa?

Post by Bodkin »

Morales wrote:@Bodkin Suti ba uzivaj u dijaspori.
:lol: :lol: :lol:
LBVIEW

#306 Re: Ima li nam spasa?

Post by LBVIEW »

naravno da nije bio, i odakle tebi pravo da mu pricas nesto sa recenicom:"propustila se historijska sansa da srbi nestanu iz bih kao politicki faktor"
A koliko ih je bilo?
Ako ne postoji kolektivna krivica, onda se ne moze pricati ni o kolektivnoj nevinosti pripadnika srpskih vojnih i
policijskih formacija koje su odgovorne za sistematske zlocine nad Bosnjacima, a koje je bilo nemoguce pripremiti, izvrsiti i sakriti bez masovnog ucesca istih. Osim Srebrenice ,za koju je jedino dosada donesena presuda za genocid, isti scenarij pimjenjivan je od Krajine do istocne Bosne:logori, masovna ubijanja, silovanja, unistavanje kulturnih i materijalnih dobara Bosnjaka... I sad bi, zbog politicke korektnosti valjda, trebalo sve to zaboraviti, i ustvrditi kako "prosjecan vojnik "VRS-a", nije bio zlocinac". :-) Koliko ih je, poput onog smrada sto snajperom ubi djevojcicu u Sarajevu 92-e, pa se onda fino, k'o da se nista nije desilo, vrati i jos dobi posao u Posti? :x Ideologija kojom je "hranjena" ta banda-vojska jeste zlocinacka, ma koliko se pojedini trudili isto negirati.
fjall_raven

#307 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

Nije u pitanju korektnost, u pitanju je pragmatičnost. Kakva vajda od toga što ćeš sam sebi stvoriti milion nastrojenih Srbova i stotinu iljada nastrojenih Hrvata... svi do jednog jedva čekaju da ti ruke svežu žicom i da te u jamu zatrpaju. Pomalo bezzze, zar ne? :lol:

Baš kao što je bezzze i ova tvoja nova teza - svaki je Srbin je kriv, dok se drugačije ne dokaže. :-)
sumirprimus

#308 Re: Ima li nam spasa?

Post by sumirprimus »

fjall_raven wrote:Nije u pitanju korektnost, u pitanju je pragmatičnost. Kakva vajda od toga što ćeš sam sebi stvoriti milion nastrojenih Srbova i stotinu iljada nastrojenih Hrvata... svi do jednog jedva čekaju da ti ruke svežu žicom i da te u jamu zatrpaju. Pomalo bezzze, zar ne? :lol:

Baš kao što je bezzze i ova tvoja nova teza - svaki je Srbin je kriv, dok se drugačije ne dokaže. :-)
ljepo ti je reko kukanjac:"sve sto imate i sto drzite MI SMO vam omogucili" :mrgreen: :mrgreen: al on je ala rametile :evil:
LBVIEW

#309 Re: Ima li nam spasa?

Post by LBVIEW »

fjall_raven wrote:Nije u pitanju korektnost, u pitanju je pragmatičnost. Kakva vajda od toga što ćeš sam sebi stvoriti milion nastrojenih Srbova i stotinu iljada nastrojenih Hrvata... svi do jednog jedva čekaju da ti ruke svežu žicom i da te u jamu zatrpaju. Pomalo bezzze, zar ne? :lol:

Znaci konstatiranjem cinjenica, a to je zlocinacki karakter "VRS-a" ,bez glumatanja politicke korektnosti, proizvode se te iste cinjenice? :lol:
A sto se tice generalizacije, opet si fulio. :lol: Jer, niko ni ne kaze kako je svaki Srbin potecijalni zlocinac, vec s obzirom na zlocinacki karakter "VRS-a", a sto je sve fino dokumentirano u presudama sto Haskog sto domacih sudova za ratne zlocine, ozbiljno je dovedena u pitanje ta tvrdnja o nevinosti prosjecnog vojnika "VRS-a". Pogotovo kad se uzme u obzir obim i sistematicnost zlocina nad Bosnjacima pocinjenih od iste, gdje se u brojnim analizama u vezi ratnih zlocima, spekulira i o par desetaka hiljada sto neposrednih izvrsilaca sto kojekavih "logisticara" koji su iste pripremali te uklanjali tragove.
Skijaš

#310 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

Morales wrote:
Skijaš wrote:
zahvalan wrote: Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
To nisu radili Srbi nego velikosrbi. Srba je bilo i u uniformi ARBiH, a neki su bježeći od mobilizacije u vojsku poludjelog Karadžića, zbrisali za Vankuver. Od svih ljudi koji su bili u redovima VRS-a, jako je mali procenat onih koji su činili zločine. Taj vojni sistem jeste bio zločinački i genocidan jer su mu na čelo postavljeni bolesnici, ali prosječan Srbin koji je bio u uniformi VRS-a, nije zločinac.
I ovdje svaka logika i konstruktivna rasprava prestaje. Uzas zivi. :x
To je činjenica, a ako se ne slažeš, pokušaj objasniti svoj stav. Samo učešće u redovima VRS-a jeste bilo pogrešno, ali nije ratni zločin, a o tom se ovdje govori.
cindrlimindrli

#311 Re: Ima li nam spasa?

Post by cindrlimindrli »

Skijaš wrote: Samo učešće u redovima VRS-a jeste bilo pogrešno, ali nije ratni zločin, a o tom se ovdje govori.
Izmedju te soldateske i esesovaca nema nikakve razlike, a ti ga mos` kreciti koliko hoces.
Skijaš

#312 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

fjall_raven wrote:
palermo wrote:
fjall_raven wrote:
To je taj snažni novi impuls prema Srbima u BiH. Prema Hrvatima?
Znači SDP nije pravio pplitičke ustupke ? Jeste pravio , nije pravio, eci peci pec.....bilo bi dobro da se odlučiš....
Zlatko je tek započeo tu priču. Baš kao i Sulejman Tihić. Sulejman je morao povući ručnu jer su ga ekspresno proglasili izdajnikom. Ne znam šta će biti sa Zlatkom i koliko on ima snage i volje da se priključi liderima u regionu. Bošnjaci već odavno nemaju nekoga ko je koliko toliko ravnopravan sa političarima iz ZGB i BGD. Nekako su se samoizolirali.
Mislim da popustljivost političkog Sarajeva šteti državi jer se ne popušta nekim aktivističkim grupacijama koje su se stavile u zaštitu životinja, ili u zaštitu recimo okoliša, nego se popušta dezintegrirajućim snagama. Ali možda je i dobro da se već jednom završi s tom pričom, da se razbije tu iluziju o mogućnosti dogovora s velikosrpskim faktorom.
Bodkin

#313 Re: Ima li nam spasa?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
naravno da nije bio, i odakle tebi pravo da mu pricas nesto sa recenicom:"propustila se historijska sansa da srbi nestanu iz bih kao politicki faktor"
A koliko ih je bilo?
Ako ne postoji kolektivna krivica, onda se ne moze pricati ni o kolektivnoj nevinosti pripadnika srpskih vojnih i
policijskih formacija koje su odgovorne za sistematske zlocine nad Bosnjacima, a koje je bilo nemoguce pripremiti, izvrsiti i sakriti bez masovnog ucesca istih. Osim Srebrenice ,za koju je jedino dosada donesena presuda za genocid, isti scenarij pimjenjivan je od Krajine do istocne Bosne:logori, masovna ubijanja, silovanja, unistavanje kulturnih i materijalnih dobara Bosnjaka... I sad bi, zbog politicke korektnosti valjda, trebalo sve to zaboraviti, i ustvrditi kako "prosjecan vojnik "VRS-a", nije bio zlocinac". :-) Koliko ih je, poput onog smrada sto snajperom ubi djevojcicu u Sarajevu 92-e, pa se onda fino, k'o da se nista nije desilo, vrati i jos dobi posao u Posti? :x Ideologija kojom je "hranjena" ta banda-vojska jeste zlocinacka, ma koliko se pojedini trudili isto negirati.
dobro o cemu ti pises sad? ti pises o zlocincima je li tako?
muhafuca

#314 Re: Ima li nam spasa?

Post by muhafuca »

Nema nam spasa dok god za 1. Maj roštiljamo
Narod ima vlast kakvu zasluzuje
Skijaš

#315 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

cindrlimindrli wrote:
Skijaš wrote: Samo učešće u redovima VRS-a jeste bilo pogrešno, ali nije ratni zločin, a o tom se ovdje govori.
Izmedju te soldateske i esesovaca nema nikakve razlike, a ti ga mos` kreciti koliko hoces.
Previše je to generalna izjava, kako misliš nema nikakve razlike ? Imaju po dva oka i po dva uha ? Po tom sigurno da nema razlike. Ali ako govorimo o zločinima, većina srpskog naroda niti ima veze s tim niti je to podržala.
cindrlimindrli

#316 Re: Ima li nam spasa?

Post by cindrlimindrli »

Skijaš wrote:
cindrlimindrli wrote:
Previše je to generalna izjava, kako misliš nema nikakve razlike ? Imaju po dva oka i po dva uha ? Po tom sigurno da nema razlike. Ali ako govorimo o zločinima, većina srpskog naroda niti ima veze s tim niti je to podržala.
Pricamo o onome sto ti zoves vrs, za mene su oni cetnicka bagra. Niko nije spominjao vecinu srpskog naroda.
Iste su metode koristili kao i ss, masovne egzekucije, koncentracioni logori, genocid...vodjeni identicnom
nacistickom ideologijom, tamo je bio arijevski nadcovjek, ovdje nebeski srbin a svi u borbi protiv "genetskog
otpada". Razumijem ja tvoju spremnost da se preko nekih stvari predje a sve u interesu neke bolje buducnosti,
samo sto ja u izvodljivost toga ne vjerujem. Sa nacistima je jednostavno nemoguce napraviti kompromis, to do sad
nikom nije uspjelo.
Skijaš

#317 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

cindrlimindrli wrote:
Pa većina ih je, kao i u drugim vojnim formacijama, bila mobilisana. Ratni zločinac je onaj ko je izvršio zločin, samo učešće u VRS ne znači puno.
Bodkin

#318 Re: Ima li nam spasa?

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
cindrlimindrli wrote:
Pa većina ih je, kao i u drugim vojnim formacijama, bila mobilisana. Ratni zločinac je onaj ko je izvršio zločin, samo učešće u VRS ne znači puno.
trosis vrijeme i prostor uzalud :)
StupskaBitanga

#319 Re: Ima li nam spasa?

Post by StupskaBitanga »

nema nam spasa
Spas jedino je u tome da svako ko ima sansu ode sto dalje od BiH
petunija

#320 Re: Ima li nam spasa?

Post by petunija »

StupskaBitanga wrote:nema nam spasa
+1 :thumbup:
Skijaš

#321 Re: Ima li nam spasa?

Post by Skijaš »

Ne mislim da postoji zemlja koja nudi koliko ova naša izudarana i polomljena BiH, mi bi se trebali mijenjati, država je najljepša.
StupskaBitanga

#322 Re: Ima li nam spasa?

Post by StupskaBitanga »

Skijaš wrote:
Ne mislim da postoji zemlja koja nudi koliko ova naša izudarana i polomljena BiH, mi bi se trebali mijenjati, država je najljepša.
problem je u nama, mentalitetu genetskom kodu koji se nikada nece promjeniti i mi zbog toga nikad necemo biti normalna i uredjena zemlja. Boli me dusa sto ovo kazem ali mi smo prokleti od samog boga. Bog dao djavo ne da kako kaze ona izreka. Zato ako iko zeli u zivotu napredovati i uspjeti ne moze u BiH niti ce.
LBVIEW

#323 Re: Ima li nam spasa?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
A koliko ih je bilo?
dobro o cemu ti pises sad? ti pises o zlocincima je li tako?
Vec sam odgovorio onom "legitimnom" :D , ali cu ipak ponoviti.
U sustini, ta tvrdnja kako prosjecan VRS-ovac nije zlocinac, je na prilicno labavim osnovama.Jer, masovnost i sistematicnost pocinjenih zlocina prema Bosnjacima zahtijevala je masovno ucesce vojnika gorespomenute vojne formacije, a broj se, u skladu s dosada objavljenim analizama masovnih ratnih zlocina do genocida koje je pocinila "srpska" strana 90-tih pocjenjuje na desetke hiljada.S obzirom na ukupan broj pripadnika "VRS-a" u ratu,
dolazi se do zakljucka kako je ogromna vecina bilo direktno cineci zlocine, bilo npr. pomazuci u zatocavanju civilnog stanovnistva, privodenju bosnjackih intelektualaca koji ce uskoro biti likvidirani(vidjeti pod Gratzovim "Elitocid-om"), uklanjanju tragova zlocina premjestanjem masovnih grobnica, bila ucesnik udruzenog zlocinackog poduhvata s ciljem bioloskog unistenja bosnjacke populacije u BiH.
palermo

#324 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

cindrlimindrli wrote:
Nije ti paralela dobra. Da si rekao između srpsik dobrovoljačkih odreda i esesovaca nema nikakve razlike, to bi bila istina. Ali između Vermachta i SS je bila razlika.

Ovakvo generalizovanje zapravo najviše šteti upravo bošnjačkom narodu jer jasno nje definira krivce, a oni su sprska politička i svekolika elite.

Reći da je neko ko je živio u primjera radi Mrkonjić gradu, dobio pozov za RS i otišao u istiu vojsku, služio je, ne počinivši u njoj nikakav zločin, jednako ratnom zločincu je naprosto odsustvo razuma i oduzimanje nade za bilokakav života na ovim prostorima.

Dakle, nisi u pravu.

I da još odgovorim nekome ko je spominjao kolektivnu krivicu. Kolektivna krivica ne postoji, ne možeš biti kriv za nešto što nisi učinio, postoji kolektivna odgovornost, i ona kao kategorija je naprosto dio svih nas. Od kolektivne odgovrnosti Srbi kao narod ne mogu pobjeći, kao što i mi kao čestice naših kolektiviteta dijelimo odgovornost za sve ono što je u ima nas činjeno.
Bodkin

#325 Re: Ima li nam spasa?

Post by Bodkin »

palermo wrote:
cindrlimindrli wrote:
Nije ti paralela dobra. Da si rekao između srpsik dobrovoljačkih odreda i esesovaca nema nikakve razlike, to bi bila istina. Ali između Vermachta i SS je bila razlika.

Ovakvo generalizovanje zapravo najviše šteti upravo bošnjačkom narodu jer jasno nje definira krivce, a oni su sprska politička i svekolika elite.

Reći da je neko ko je živio u primjera radi Mrkonjić gradu, dobio pozov za RS i otišao u istiu vojsku, služio je, ne počinivši u njoj nikakav zločin, jednako ratnom zločincu je naprosto odsustvo razuma i oduzimanje nade za bilokakav života na ovim prostorima.

Dakle, nisi u pravu.

I da još odgovorim nekome ko je spominjao kolektivnu krivicu. Kolektivna krivica ne postoji, ne možeš biti kriv za nešto što nisi učinio, postoji kolektivna odgovornost, i ona kao kategorija je naprosto dio svih nas. Od kolektivne odgovrnosti Srbi kao narod ne mogu pobjeći, kao što i mi kao čestice naših kolektiviteta dijelimo odgovornost za sve ono što je u ima nas činjeno.
ne postoji ni kolektivna odgovornost.kako osoba moze biti odgovorna za nesto sto je uradila druga osoba? dokle ide ta odgovornost? neko ko je pripadnik kolektiva? neko koga drugi smatraju pripadnikom? ako navijas za zelju jesi odgovoran kada manijaci izbodu pitara?
Post Reply