Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#301 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Oticon wrote:znači nije F1...već ko zna. Zato i kažem da ne znam da li će uspjeti ako posadim.
Nadam se da ti nisu prodali priču (koju sam par puta čuo), da ako nije F1, da neće niknuti. :lol:
Šta je moja rahmetli nena znala šta je F1 a uvijek imala i paradajzi i paprike za izvoz. :D
Oticon

#302 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Nadam se da ti nisu prodali priču (koju sam par puta čuo), da ako nije F1, da neće niknuti. :lol:
Šta je moja rahmetli nena znala šta je F1 a uvijek imala i paradajzi i paprike za izvoz. :D
Ma tu priču ja pročitah na vrloj nam "Bašča". Većinu onog što imam i što dobro rađa je od nečijih nena, nana,bika. Bojim se da neće niknuti iz razloga što možda nije bila potpuno zrela paprika. Jer ja za sjeme ostavljam samo od potpuno zrelih plodova... a za ovo nisam sigurna.
Mu'min

#303 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

To je drugi problem, nezrelost a ne F1.
Inače BJ treba oko 30 dana samo da nikne. :shock:
Oticon

#304 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Oticon »

Jedino što sam zapamtila je da si rekao da ljutače sijem u januaru...pa ću probati sa ovim što imam. Ako ne nikne...smisli tekst za carinika i prošvercaj par sadnica. ;-)
kerima1

#305 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

za slanje sjemenki u kovetrama prolazi vazdusna koverta.ko ne zna unutra napunjena najlonskim balonciicma i sjeme se ne osjeti :) samo treba na papir deblji selotejpom nalijepit ono u sto se sjeme stavi kesica ili papirne kovertice da sjeme manje suska.hi hi ako budu citali carinci ovo moje propast ce nam sverc
isto imam nijet posadiit u kantice sjeme neke ljute paprike ima kod nas kupit al feferone su one tanke duge,malo,malo ja odem kupim tih paprika zatreba mi,a ne sijem ih :cry:
sta sam ono jos htjela rec,aha :D hvala na info za sijanje u januaru brate Mu'mine opet nas naspomeni do januara barem jednom ja ih nisam sijala upravo sto se tek sjetim u maju za ove ljutace.
bizet

#306 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by bizet »

evo ih mu'min...valjda su ovo sad papricice...tako dajdjinca rece neku vecer

Image

Image

ova jedna mi je pozutila, takva je izasla iz zemlje...valjda sto je rasla odmah uz bosiljak pa je bilo nedovoljno svjetlosti ili?....reci mi kako da se dalje brinem o njima, ako ti nije tesko?...meni se cini da su preblizu i da ih trebam "rasaditi" - odmaknuti...ali jos je rano za taj poduhvat...nisam znala da su papricice ovako njezne biljke...bas su prenjezne...kako se brinuti o papricicama na ispravan nacin, da ne eksperimentisem na svoju ruku?

pozdrav i hvala
Mu'min

#307 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

U principu kad paprika bude imala 4 listića (2 prva + 2 nova) presadiš svaku u svoj jogurt lončić.
Samo to će ti biti više kao igra jer nije sada vakat za sijanje. :)
bizet

#308 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by bizet »

znaci ovo su papricice...nadam se da cemo uspjeti narasti do 4 lista :)
pratim i javim kako napreduju...sigurno da u pogresnom vremenu one nece rasti kako bi inace da su uslovi idealni, ali tu sam da se upoznam sa ovim biljcicama i pokusam nauciti kako to one "disu"...igra, eksperiment...isto je to...zelja da naucim i da se zabavim necim zanimljivim

hvala jos jednom mu'min
Mu'min

#309 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Image
Bolivian Rainbow u kancelariji - sijano DEC 2011
bizet

#310 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by bizet »

ova tvoja papricica stvarno izgleda jako dobro...friska slika?
Mu'min

#311 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Onako od oka ima oko 200 cvjetova na stablu. :shock: :lol:
Mu'min

#312 Jamaican yellow

Post by Mu'min »

Image
Jamaican yellow u posudi.
Jačina oko 150.000 skovila.

A ovako izgleda zreli plod:
Image
bizet

#313 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by bizet »

ma ljute papricice kod tebe izgledaju kao ukrasno cvijece...mogao bi mu'min da otvoris cvjecaru u kojoj ces prodavati iskljucivo ljute papricice...islo bi to...hem lijepo za vidjeti, hem se moze papati, za one koji vole ljuto :)
Mu'min

#314 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Hvala bizić :)
flag

#315 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Evo malo mojih "balkonskih" paprika. Lijepo izgledaju i mogu se jesti - nisu previše opasne :D

Image
Mu'min

#316 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Danas šetam pijacom kad među ostalim vidim prodavaju sadnice i ljutača.
Sadnica slična ovoj od FLAG, doduše jačeg stabla al višinski je tam tam.
Sorta, Bolivian Rainbow znači više boja, opet kao u Flaga samo bublavije al to je to.
Tetka traži 7 KM za komad.
Hajd to je i pristupačno ako kažeš da ćeš za poklon i zažmiriš da kupuješ paprike (kad bi preračunavao u plod, vjerovatno bi 1kg onih plodova bio oko 70 KM/kg).

Idem dalje kad tamo meni drage ETNA sorte.
Doduše sadnica 2x već, kao i posuda, cijena 20 KM. 8-)

Sorta Etna kod mene na njivi:
Image

Puno ili malo sami procijenite.
S obzirom da je 20 KM pola dnevnice puno je.
Gledano koliko je zafrkancije u toku 6-7 mjeseci i nije.

Zaključak: treba kod kuće sam sijati. :)
flag

#317 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Evo Mumine, postavio sam i ovdje ove slike mojih paprika. Ja još uvijek trebam sjemena ovih tvojih super ljutih paprika. Komšija još uvijek pita gdje su te paprike :D.
Paprike iz žardinjere - k'o otrov su!!!
Image
ove male još su i podnošljive
Image
evo još pokušavaju i cvjetati
Image
Image
E hajde, sad si ti na redu majstore - piši to što si htio.
Mu'min

#318 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag wrote:Evo Mumine, postavio sam i ovdje ove slike mojih paprika. Ja još uvijek trebam sjemena ovih tvojih super ljutih paprika. Komšija još uvijek pita gdje su te paprike :D.
Paprike iz žardinjere - k'o otrov su!!!
Pa za sjeme Bhut Jolokie ću ti ako Bog da uručiti, slanje plodova zbog daljine nije moguće.
flag wrote: Image
E hajde, sad si ti na redu majstore - piši to što si htio.
Pod kojim imenom ti vodiš ove paprike?
Ja nisam znao ime pa sam ih pritefterio pod "Šri Lanka" jer tako reče taj što mi je dao da je tamo nabavio.
A vidim ima različitih imena.
Mu'min

#319 Šri Lanka

Post by Mu'min »

Flag

evo i mojih Šri Lanka kao što su ove tvoje što sam te pitao.
3 manje saksije, kao što vidiš el-hamdulillah ogrmno rodilo.

Image
flag

#320 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Uh, Mu'mine, mašala, šta ti je ovo poBogu si brate. Kod tebe je dovoljno paprika da cijeli komšiluk naljutiš. Ove moje zovu se ... "one male na balkonu" :lol: . Nikakvog imena (trenutno) nemaju! Prije par godina ženina tetka dala je sjema. I eto ih, već su par godina (četiri ili pet) u istoj saksiji. Inače, zimi kada kupus naribam ubacim i par ovih papričica. Kupus dobije jednu finu, malo ljutu aromu. One crvene završe nanizane na konac. E te su već opasne (bar meni) za jelo. Potiljak na glavi se oznoji od ovih :lol: Ma kakvo bolan slanje plodova - ništa od tog. Ne treba meni plod, meni treba da komšija svojom rukom otkine i cijelu odmah pojede :mrgreen: :run:
A jel' se one mogu saditi u bašču (jesu li osjetljive na atmosferlije) ili trebaju u saksiju, mislim na Bhut Jolokiu?
Mu'min

#321 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pa ovo su ove što i ti sam imaš, samo eto u mene rodile. :)
Ja ti nisam za cvijeće al paprike za sada relativno idu. :D

Znači i u tebe lokalno ime paprika kao i u mene. A hoš da ti meni kažeš da je ovim paprikama 4 ili 5 godina ili ih već četvrtu godinu sadiša svo proljeće?
Ako si prezimio 4 godine svaka ti čast!

Ma paprike su sve opće zdravo i korisno, problem je što ljudi za razliku od soli i šećera NE gledaju koliko će staviti pa u većini primjera pretjeravaju. Od tuda i ona izreka "kakav je ćejf u tom da tržiš u bolovima ljutine?" :)

A za sjeme će ako Bog da biti, ti si mi prvi na listi. :thumbup:
Bar na :bih: listi! ;-)
flag

#322 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Hvala ti brate. Valjda nisam jedini na toj listi :lol: :lol: :lol: pa tako da budem prvi - znaš bolan da se šalim. Ma ne mogu da odolim :lol: :lol: :lol:.
E sad ozbiljno, jeste Mu'mine, ove paprike prezimljavaju (tako negdje), četiri ili pet godina. Imam još jedne isto toliko stare, poput onih crvenih su. Mrskom mi sada slikati - prehlađen sam. Kasnije ću ti i te slikati da vidiš.
Mu'min

#323 Bhut Jolokia

Post by Mu'min »

flag wrote:A jel' se one mogu saditi u bašču (jesu li osjetljive na atmosferlije) ili trebaju u saksiju, mislim na Bhut Jolokiu?
Mada sam pisao o ovome u predhodnim stranicama ove teme evo da malo osvježimo znanje.
Bhut jolokiu sam inače poklonio korisniku "dado34" i ponado sam se da će svoja iskustva dijeliti sa nama, al eto moram zaključiti da sam pogriješio. :(
Helem nejsum, moja iskustva su slijedeća, radi se o vrlo osjetljivoj sorti, tako da cvatovi za svaku izmjenu vremena opadaju.
Sadnica inače naraste (kod mene) između 50-100 cm, debeline palca odrasle osobe.
Ukoliko uspijem sačuvati cvat možemo reći da smo uspjeli. Znači sve ide do cvata i tamo je ko carina, ako prođe prođe ako ne u dan-dva ode sve u helać.

Ja sam skonto da je za mene saksija jedino rješenje jer to je sadnica koja zahtijeva dobre uslove, dobro navodnjavanje i sl. pa ako ti je njima kao kod mene 7km daleko teško da će šta uspjeti.
Ove godine tek cvat ugledo krajem augusta, početak SEPT što znači da o plodu na njivi mogu samo sanjati.
Prošle godine puno bolja situacija (i vremenski uslovi su bili normalniji) al je sve zakržljalo mada je bilo.

Al da mi je znati koja gamad od buba ih prošle godine napade na njivi da može jeste onakav otrov.
Ej plod grizlo. :D
Mu'min

#324 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag wrote:Hvala ti brate. Valjda nisam jedini na toj listi :lol: :lol: :lol: pa tako da budem prvi - znaš bolan da se šalim. Ma ne mogu da odolim :lol: :lol: :lol:.
Kakve fajde i da je 100 komada i da si prvi na listi ako si prvi odzada. :D
I ja se šalim, radi se o VIP listi i ti si gore, tako da je broj vrlo ograničen već u startu. :)
flag wrote:E sad ozbiljno, jeste Mu'mine, ove paprike prezimljavaju (tako negdje), četiri ili pet godina. Imam još jedne isto toliko stare, poput onih crvenih su. Mrskom mi sada slikati - prehlađen sam. Kasnije ću ti i te slikati da vidiš.
Ova info mijenja čitavu sliku o onoj tvojoj papriki. Mada je malo rodila, činjenica da ima 4-5 godina je zavidno.
Svakako bi te zamolio kad malo odslinaš :D da slikaš i onu drugu.

A posebno bi te zamolio da mi ovo odgovoriš (ne brini, nije cvijeće :D ):
Na koji način si prezimljavao sve ove godine te tvoje paprike:
a) Da li si šta sunetio sadnicu na 1/3 ili 1/2? :D
b) Da li mijenjaš zemlju?
c) Kako si gnojio po zimi i kako poljeti te tvoje sadnice, ukoliko jesi? Osim vode naravno.
č) Kakvo grijenje imaš u tamo gdje je paprika? Jel ono centralno što grije čitavu zimu, sijalo-padalo ili drva, klima, itd?

čitamo se...
Mu'min
flag

#325 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote: a) Da li si šta sunetio sadnicu na 1/3 ili 1/2? :D
b) Da li mijenjaš zemlju?
c) Kako si gnojio po zimi i kako poljeti te tvoje sadnice, ukoliko jesi? Osim vode naravno.
č) Kakvo grijenje imaš u tamo gdje je paprika? Jel ono centralno što grije čitavu zimu, sijalo-padalo ili drva, klima, itd?
a) Samo grančice koje su suhe ili koje su se počele sušiti
b) jok - samo dospemo nove zemlje
c) jok zimi prihrana, na proljeće vrlo malo plantelle razmutim u vodi i time zalijem.
Zimi rijetko i vrlo malo zalijevamo - kada je zemlja skroz suha.
č) (čuj Č... ma gdje nađe Č :lol: ) Zimi unesemo ove papričice u spavaću sobu, centralno je grijanje - ali je gotovo na minimum smanjeno u spavaćoj, ne volim spavati u pretoploj sobi.
I ovo joj je četvrta godina .

Danas sam jeo one druge, iz bašte, crvene. Majko moja... potiljak mi se oznojio :lol:. Ni to preznojavanje nije mi ovu prehladu izliječilo.
Post Reply