Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

Pitar s Kariba

#301 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

Pročitah samo uvodne postove, ne mogu stvarno da čitam sve, i ne skontah šta je ovdje SKANDALOZNO!? :?
Valjda je ovo jedino normalno i logično da se stari nivo, recimo dipl.ing., izjednači sa bolonjskim masterom, odnosno obrnuto.
Jedino skandalozno po meni je bilo to što su pojedini fakulteti, prije rješavanja tog problema na višem nivou i prije konačne i generalne odluke, pokušali da ulove u mutnom i uberu koju paru sa tim na vrat na nos sklepanim kursevima nostrifikacije. Krajnje nisko i jadno :x Pohlepa i sitnošičarluk na akademskom nivou :x
Žao mi je onih naivnih koji su nasjeli na to :roll:
Ono što bi oni sad trebali da urade je da tuže fakultete i traže povrat novca, ali poznajući kako kod nas stvari hodaju ... :dance: .. teško :roll:
:run:
bree

#302 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

madnessa wrote:[
a sad stvarno da vas pitam... zasto brojite godine i predmete? evo banalan primjer, karikiram, neka osoba koja je godinu dana slusala predmet matematika i ucila tablicu mnozenja cijelu godinu zeli reci da je njegova matematika isto kao i ona matematika osobe koja je predmet matematika slusala pola godine i stigla da radi i integrale???
Brojimo zato sto su isti profesori, iste knjige, isti obim gradiva. Sto ne bi brojali. Koji su argumenti studenata starog sistema, kako to oni broje pa ispadaju visi stepen. To bih voljela cuti.

Jos nisam cula da je neko izbrojao da su oni stvarno imali nesto vise ili da su dali neki argument po kojem bi trebali biti masters, osim da je tako u hrvatskoj ili sloveniji.
bree

#303 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

kockica_kockica wrote:
Jasmin2803 wrote:kad je bilo da se 3 godine izjednace sa 4 tada su se brojale godine a sad kad se izjednacava 5 sa 4 moze :-)

Sustina svega... :oops:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Jasmin2803

#304 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Pitar s Kariba wrote:Pročitah samo uvodne postove, ne mogu stvarno da čitam sve, i ne skontah šta je ovdje SKANDALOZNO!? :?
Valjda je ovo jedino normalno i logično da se stari nivo, recimo dipl.ing., izjednači sa bolonjskim masterom, odnosno obrnuto.
Jedino skandalozno po meni je bilo to što su pojedini fakulteti, prije rješavanja tog problema na višem nivou i prije konačne i generalne odluke, pokušali da ulove u mutnom i uberu koju paru sa tim na vrat na nos sklepanim kursevima nostrifikacije. Krajnje nisko i jadno :x Pohlepa i sitnošičarluk na akademskom nivou :x
Ono što bi oni sad trebali da urade je da tuže fakultete i traže povrat novca, ali poznajući kako kod nas stvari hodaju ... :dance: .. teško :roll:
joj KOLUMBA... :D :D :D
yellow cat

#305 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by yellow cat »

Jasmin2803 wrote: ti i Yellow bi mogli zavrsiti po 3 - 4, pitam se samo sta cekate ?? :D :D :D
haj, bježi ba, ja sad po novom master. :kravata: :kravata: A išla 4 godine i imala manje predmeta. Nepravda. :-) :D
Jasmin2803

#306 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

yellow cat wrote:
Jasmin2803 wrote: ti i Yellow bi mogli zavrsiti po 3 - 4, pitam se samo sta cekate ?? :D :D :D
haj, bježi ba, ja sad po novom master. :kravata: :kravata: A išla 4 godine i imala manje predmeta. Nepravda. :-) :D
volim kad si iskrena...:D :D :D
Pitar s Kariba

#307 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

Jasmin2803 wrote:
Pitar s Kariba wrote:Pročitah samo uvodne postove, ne mogu stvarno da čitam sve, i ne skontah šta je ovdje SKANDALOZNO!? :?
joj KOLUMBA... :D :D :D
Nek si mi vala rek'o! :-)
Strašno si duhovit :D
Last edited by Pitar s Kariba on 06/06/2011 18:31, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#308 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Pitar s Kariba wrote:Nek si mi vala rek'o! :-)
Strašno si duhovit :D
nisam mislio nista lose... :-)
Pitar s Kariba

#309 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

ok :wink:
no problem :)
Pitar s Kariba

#310 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

Vidim ovdje se stalno spominju neke 4 godine starog sistema, a niko ne kaže da su pojedini fakulteti imali više od 8 semestara, u mom slučaju 9. A na stranu to što je tad bilo moguće da pojedini profesori tako urede svoj predmet i nabacaju gradiva da ga ne bi ispredavali ni za 3 semestra a imaju samo jedan na raspolaganju. Danas to, kako čujem, u bolonjskom sistemu, na svu sreću, nije moguće :)
Critty Bo

#311 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Critty Bo »

Pitar s Kariba wrote:Vidim ovdje se stalno spominju neke 4 godine starog sistema, a niko ne kaže da su pojedini fakulteti imali više od 8 semestara, u mom slučaju 9. A na stranu to što je tad bilo moguće da pojedini profesori tako urede svoj predmet i nabacaju gradiva da ga ne bi ispredavali ni za 3 semestra a imaju samo jedan na raspolaganju. Danas to, kako čujem, u bolonjskom sistemu, na svu sreću, nije moguće :)
Pogresno cujes. Kod nas je najveci problem to sto je svaki fakultet uveo svoju bolonju i svaki fakultet je mini drzava za sebe sa vlastitim ustavom. To sto ti govoris zavisi od fakulteta do fakulteta. I mogu ti reci iz prve ruke da ne mozes generalizovati. Sestra je studirala po starom, ja po novom. Jedina velika razlika je sto je meni sva literatura pristupacnija sada.

I ja ne znam zasto se ovoliko koljete kome je bilo teze, a kome lakse. Kad se pozaposljavamo i dodje vrijeme da primijenimo ta nasa znanja, opet cemo izvlaciti stare knjige, i poslije 2 i 3 i 4 i ne znam ti ni ja koliko godina. I cijeli zivot ce biti tako. Nit znaju stari kako je novima nit znaju novi kako je bilo starima. Cinjenica je da su po starom sistemu profesori imalo vise prostora za izivljavanje, ali je isto tako cinjenica da novi sistem ima tri puta manje rokova. Uostalom, ova drzava je tako jadna da smo svi ugrozeni i u istim govnima.
bree

#312 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

I to sto stalno se naglasva nije ovo izjednacavanje bolonjaca sa starim sistemom vec obrnuto starog sistema sa novim. Koliko ja znam to se svede na isto, jer ako je x = y, onda je i y= x.

Ako se Visa izjednacava sa bachelor, onda vrijedi i suprotno.

I opet kazem ne bi bilo ni to strasno da su onda nam na fakultetima taj stari program stvarno podijelili na prvi i drugi ciklus, pa da smo u prvom ciklusu i mi imali 8 predmeta po godini. Tada bi sve bilo ok.

Ili da nama koji smo imali 36 predmeta u tri godine revidiraju poene, pa da nam daju 240 umjesto 180 poena i rijese probelm.
Bosanski_kralj

#313 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Bosanski_kralj »

Rezultati rada "diplomiranih" se vide i oni ne pokazuju baš tu vašu stručnosti i superiornost.
zelenashica

#314 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by zelenashica »

Meni nije nikako jasan taj sistem "bolonjskog"studiranja :?

Vidim razbacujete se ciframa položenih ispita,pa da samo priupitam je l' vi to brojite ispite svaki semetralno ili....i jeste li vi to upoređivali NPP da možete tako čvrsto suditi da su te cifre kojima se razbacujete nešto više u odnosu na stari sistem i broj ispita?

Nema mi nikako logike da danas studenti 3-godišnje studije (sa tako veeeeeeelikim brojem ispita kojima se rabacujete)polažu tako lako i brzo :roll: niti da je prolaznost objektivno veća od prolaznosti po starom sistemu....ili su ovo danas,tako puno napredovale generacije studenata.

Po mom mišljenju je i bio apsurd i pomisliti da je moguće 8 semestara ili 9 semestara strpati u 6 i opet napraviti tako veliku prolaznost :-) .Nešto tu ne štima.... :wink:

Ono što ja vidim da ne štima je što su pojedini fakulteti pokušali zgnuti malo više love na neka ko fol usavršavanja za kratak period...čuj izjednačiti 3 godine sa 4 godine....elem ko se tome nadao na Univerzitetu u Tuzli poigrala mu je mečka ispred vrata....Brate dragi NPP i na klupe pa da se na parove razbrojimo,ha ja....da vidimo te veeeelike brojeve ispita ...
diekleine

#315 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diekleine »

Samo za informaciju, u Sarajevu su, po BOLONJI, svi predmeti jednosemestralni.... i da, ima preko 30 ispita. Mozete pogledati nastavne planove koji su dostupni na web stranicama fakulteta... A vi koji ste zavrsili po starom sistemu, posto ne zelite da bude izjednaceno 3+2 i 4+2, bujrum 4+1 i gdje ima i mirna Bosna. :D
diekleine

#316 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diekleine »

I ko kaze da je toooooliko velika prolaznost? Rekla-kazala.... sve doktori nauka, a blago nama :)))
3+2+3 sta si onda???? tek onda magistar? Doktor ne mozes ni postati vise NIKADAAAAA :D
Manager19sa

#317 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Manager19sa »

Neko je napisao da smo, mi, studenti, jednostavno bili prinudjeni da upisemo fakultete po Bolonjskom nastavnom planu i programu, sto je u potpunosti tacno. Da smo mogli upisati po starom sistemu Ekonomski fakultet, vjerovatno bi i upisali. Problem je sto nismo imali izbora. Postavlja se, svakako i pitanje sta ce biti sa onima kojima je VSS vec upisan u radnu knjizicu, a zavrsili su po bolonji. Apsurdna situacija bi bila, ako bi nakon ove odluke ili sta je vec, objavljene u sluzbenim novinama upisivali ljudima VŠS u knjizicu, i na kraju jedni imaju VŠS, drugi VSS, a svi završili Prvi ciklus studija, samo su ove druge zakacili nivoi klasifikacijskog okvir iz Sluzbenih novina , pa su VŠS. Ako je vec nekima u radnu knjizicu upisivana VSS, a zavrsili su Prvi ciklus studija, odnosno imaju 180 ECTS kredita, jedino ispravno bi bilo da se nastavi takva praksa, neovisno od ovoga sto je objavljeno u Sluzbenim novinama.
diplomac

#318 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diplomac »

Ovoliko stranica napisanih, toliko misli, rijeci, pametovanja, tupljenja, davljenja i svega ostalog smarajuceg ,a nikako da skontate sustinu,a to je da;

NEMA VIŠE VIŠE STRUČNE SPREME - sad je sve visoko obrazovanje;
I NEMA VISE STEPENI OBRAZOVANJA - sada su tri ciklusa;

Kvalifikacijski okvir nije nikakv zakon. Zakloni ce definisati sta ko moze raditi, za koje polove je potreban koji ciklus obrazovanja, dakle prvi ciklus recimo 180 ECTS strucni saradnik, 240 ECTS profesor u skoli, neki rukovodilac nizeg ranga, master ,bez ogranicenja za radna mjesta osim u naucnim institucija gdje je potreban treci ciklus itd.
Primjer: U SAD-u ne mozes biti sudija ako nisi doktor pravnih nauka PhD, sto je apsolutno ispravno, veca odgovornost, veci nivo obrazovanja. Dakle sve ovo sto vi mlatiti praznu slamu tek treba da dodje na tapet. Naravno postoje i neupuceni,a i zlonamjerni koji sada zele da naskode ljudima implementirajuci nesto sto ne postoji u praksi. Svi koji ovo prihvataju kao zakon i provode u djelo bez zakona i akata koji razradjuju ovo i to na nivoima kantona jer su jedino oni po ustavu nadlezni za ova pitanju-love u mutnom.
Cica mica gotova prica.
Pitar s Kariba

#319 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

Critty Bo wrote:
Pitar s Kariba wrote:Vidim ovdje se stalno spominju neke 4 godine starog sistema, a niko ne kaže da su pojedini fakulteti imali više od 8 semestara, u mom slučaju 9. A na stranu to što je tad bilo moguće da pojedini profesori tako urede svoj predmet i nabacaju gradiva da ga ne bi ispredavali ni za 3 semestra a imaju samo jedan na raspolaganju. Danas to, kako čujem, u bolonjskom sistemu, na svu sreću, nije moguće :)
Pogresno cujes. Kod nas je najveci problem to sto je svaki fakultet uveo svoju bolonju i svaki fakultet je mini drzava za sebe sa vlastitim ustavom. To sto ti govoris zavisi od fakulteta do fakulteta. I mogu ti reci iz prve ruke da ne mozes generalizovati. Sestra je studirala po starom, ja po novom. Jedina velika razlika je sto je meni sva literatura pristupacnija sada.

I ja ne znam zasto se ovoliko koljete kome je bilo teze, a kome lakse. Kad se pozaposljavamo i dodje vrijeme da primijenimo ta nasa znanja, opet cemo izvlaciti stare knjige, i poslije 2 i 3 i 4 i ne znam ti ni ja koliko godina. I cijeli zivot ce biti tako. Nit znaju stari kako je novima nit znaju novi kako je bilo starima. Cinjenica je da su po starom sistemu profesori imalo vise prostora za izivljavanje, ali je isto tako cinjenica da novi sistem ima tri puta manje rokova. Uostalom, ova drzava je tako jadna da smo svi ugrozeni i u istim govnima.
Ja ne želim ni s kim da se koljem niti želim da generalizujem bilo šta. Mislim da je sva rasprava oko toga kome je teže kome lakše besmislena i bespotrebna. Mi smo imali jedan sistem i nismo imali izbora, ovi danas imaju drugi sistem i, isto kao i mi nekad, nemaju drugog izbora. Kome je teže kome je lakše, izvagati se ne može! Ko su bolji stručnjaci, isto tako. Mnogo toga zavisi od pojedinca i onaj ko želi da uči i nauči on će i naučiti. Ali je besmisleno isto tako praviti milion akademskih nivoa i zvanja u kojima se niko više neće moći snaći. Viša, pa bečler, pa dipl., pa master, pa magistar struke, pa magistar nauke, pa doktor ovaj pa doktor onaj. Stvar se mora presjeći i napraviti izjednačavanje, pa kako god se to nekome sviđalo. Istina je da će neko imati opravdane argumente protiv toga, zavisno od fakulteta do fakulteta, razlike u semestru ili dva, broju predmeta ili nećem trećem. Kako god okreneš neko će na neki način biti zakinut, ali tako je to i to je jedini put.
Koga sad briga što sam ja, recimo, konkretno u slučaju ETF-a, imao matematike koliko je ovi sad u životu neće vidjeti ni na TV i borio se sa hirovima pojedinih profesora i asistenata manijaka. I je li ja sad trebam to da nabijam na nos nekom studentu bolonjcu, bečleru, masteru? Ma ne pada mi na pamet! Takvo vrijeme bilo i tada bilo tako. Ja sam sretan ako su današnje studente zaštitili od bar nekih takvih negativnih stvari. Oni imaju sad nešto drugo, treće, uče predmete i stvari koje nisu ni postojale kad sam ja studirao. Danas se sve u nauci, tehnici posebno, mijenja i razvija takvim tempom da će i oni koji budu studirali za 5-10 godina učiti sve drugačije nego ovi danas. Možda se ukine i Bolonja pa uspostavi neki novi sistem. I hoće li trebati za 5-10-15 godina od današnjih mastera tražiti da polažu dodatne predmete da bi se izjednačili s tim tamo nekim novim generacijama? Pojedinci na fakuletetima sigurno neće imati ništa protiv da uzmu koju hiljadu KM-ova ili €, šta već bude tad.
diplomac

#320 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diplomac »

Da i glup je naziv teme, ovdje se spominje stecena titula i oznaka strucne spreme, nigdje veze :lol:
Ako se mislilo na to da se kaze Master Izjednacen sa Diplomiranim, tako bi vec moglo, ali ovo izjednacen sa VSS je stupidno.
bree

#321 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by bree »

diplomac wrote:Ovoliko stranica napisanih, toliko misli, rijeci, pametovanja, tupljenja, davljenja i svega ostalog smarajuceg ,a nikako da skontate sustinu,a to je da;

Kvalifikacijski okvir nije nikakv zakon. Zakloni ce definisati sta ko moze raditi, za koje polove je potreban koji ciklus obrazovanja, dakle prvi ciklus recimo 180 ECTS strucni saradnik, 240 ECTS profesor u skoli, neki rukovodilac nizeg ranga, master ,bez ogranicenja za radna mjesta osim u naucnim institucija gdje je potreban treci ciklus itd.
Primjer: U SAD-u ne mozes biti sudija ako nisi doktor pravnih nauka PhD, sto je apsolutno ispravno, veca odgovornost, veci nivo obrazovanja. Dakle sve ovo sto vi mlatiti praznu slamu tek treba da dodje na tapet. Naravno postoje i neupuceni,a i zlonamjerni koji sada zele da naskode ljudima implementirajuci nesto sto ne postoji u praksi. Svi koji ovo prihvataju kao zakon i provode u djelo bez zakona i akata koji razradjuju ovo i to na nivoima kantona jer su jedino oni po ustavu nadlezni za ova pitanju-love u mutnom.
Cica mica gotova prica.
Sve je to jasno. Ali kako ti ne shvatas da je studentima starog sistema dato da su magistri, dok se bolonjci isto namucili za prvi ciklus i moraju jos da studiraju da bi bili kao drugi ciklus (magistarski) koji je vec olako dat studentima starog sistema.

Jasni su nama okviri, podokviri, zakoni, ali ovako ispada da vec mogu imati vece plate i bolje pozicije. A trebalo je da se izjednace sa prvim ciklusom i da i bolonjci i studenti prethodnog sistema idu dalje na magistarski.

Nisu bitni stepeni ni strucne spreme kao sto kazes i to na jednu stranu, ali na drugu stranu sto je starom sistemu dato da su vec jednaki drugom ciklusu sto je cijela tematika. Trebali su jednostavno biti kao prvi ciklus i ako zele na magistarski da idu kao sto su i trebali u ranijem sistemu.
diplomac

#322 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diplomac »

Nije to jos nigdje nista izjendaceno.Ne postoji jos uvijek ni jedan zakon koji to regulise.Za sada.

Neka upisu ovi sa starom visom magistarski ako je izjednaceno ili neka ovi stari diplomirani upisu direkt doktorski studij ako je izjednaceno.Nadji mi univerzitet koji ce to uraditi i nadji mi fakultet koji ce starog diplomiranog zaposliti kao magistra u nastavi.Sve je to nesto sto treba razradjivati,a okivr je nezgrapna polazna tacna,nista drugo.
Pogresno vi to tumacite.
Last edited by diplomac on 06/06/2011 22:21, edited 2 times in total.
Klodovik

#323 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Klodovik »

bree wrote:
diplomac wrote:Ovoliko stranica napisanih, toliko misli, rijeci, pametovanja, tupljenja, davljenja i svega ostalog smarajuceg ,a nikako da skontate sustinu,a to je da;

Cica mica gotova prica.
Sve je to jasno. Ali kako ti ne shvatas da je studentima starog sistema dato da su magistri, dok se bolonjci isto namucili za prvi ciklus i moraju jos da studiraju da bi bili kao drugi ciklus (magistarski) koji je vec olako dat studentima starog sistema.

Jasni su nama okviri, podokviri, zakoni, ali ovako ispada da vec mogu imati vece plate i bolje pozicije. A trebalo je da se izjednace sa prvim ciklusom i da i bolonjci i studenti prethodnog sistema idu dalje na magistarski.

Nisu bitni stepeni ni strucne spreme kao sto kazes i to na jednu stranu, ali na drugu stranu sto je starom sistemu dato da su vec jednaki drugom ciklusu sto je cijela tematika. Trebali su jednostavno biti kao prvi ciklus i ako zele na magistarski da idu kao sto su i trebali u ranijem sistemu.
Na koji način je studentima starog sistema dato da budu magistri? "Stari" diplomci mogu upisati drugi ciklus bolonje, ali moraju polagati razliku predmeta (jer su često uvedeni novi predmeti kojih prije nije bilo) i ići na nastavu još barem jednu godinu (drugu godinu drugog ciklusa), a negdje i obje godine. Kad ispolažu ispite i napišu diplomski rad, mogu steći zvanje mastera.
Jasmin2803

#324 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

meni se ne svidja kad smo ovako mirni - daj zakuhajte malo... :D :D :D a da dam anketu sta je teze stari ili novi sistem :-)
zelenashica

#325 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by zelenashica »

diekleine wrote:Samo za informaciju, u Sarajevu su, po BOLONJI, svi predmeti jednosemestralni.... i da, ima preko 30 ispita. Mozete pogledati nastavne planove koji su dostupni na web stranicama fakulteta... A vi koji ste zavrsili po starom sistemu, posto ne zelite da bude izjednaceno 3+2 i 4+2, bujrum 4+1 i gdje ima i mirna Bosna. :D
Helem :2 to ti ga dođe oko 15 ispita(po starom sistemu)....i đe ima VSS sa 15 ispita :-)

Meni vala ne smeta izjednačavanje ali mi smeta uzdizanje sa nečim niđe veze :roll:
Post Reply