Imam tri pitanja za tebe: da li adventisti priznaju dio sa Svetim Trojstvom? Otac, Sin i Duh Sveti? I da li vjeruju da je Isus poslat od Boga da otkupi grijehe? I da li vjeruju da je Marija zacela po Duhu Svetom?Great Cornholio wrote:Pa adventizam se dosta razlikuje od katoličanstva ili pravoslavlja, pa je normalno da se adventistička vjeronauka razlikuje od katoličke ili pravoslavne.kockica_kockica wrote:?????? kakve to veze ima sa pitanjem o kojem govorimo ????Great Cornholio wrote:
Ti si pohađala katolički ili pravoslavni vjeronauk?
Pohadjala katolicki vjeronauk
Adventizam
- kockica_kockica
#301 Re: Adventizam
-
Great Cornholio
#302 Re: Adventizam
Odgovor na prvo pitanje je Da, a vjeruj mi da odgovore na ova dva druga pitanja ne znam, ali eto imaš na početku postove koje je napisala forumašica, pod nickom @mig, ona je adventista, pa je sigurno "odgovorila" i na ostala dva pitanja, ja danas više nemam vremena da pišem, pa eto ti umjesto mene potraži odgovore.kockica_kockica wrote:
Imam tri pitanja za tebe: da li adventisti priznaju dio sa Svetim Trojstvom? Otac, Sin i Duh Sveti? I da li vjeruju da je Isus poslat od Boga da otkupi grijehe? I da li vjeruju da je Marija zacela po Duhu Svetom?
pozz svima, pa ćemo nastavit' ...
- animals
#303 Re: Adventizam
Ma sve je to vecinom isto, jer je poteklo od jedne iste vjere, samo nisu ljudska tumacenja i svacanja ista, i da, jos plus borba za vlast..Great Cornholio wrote:Pa adventizam se dosta razlikuje od katoličanstva ili pravoslavlja, pa je normalno da se adventistička vjeronauka razlikuje od katoličke ili pravoslavne.kockica_kockica wrote:?????? kakve to veze ima sa pitanjem o kojem govorimo ????Great Cornholio wrote:
Ti si pohađala katolički ili pravoslavni vjeronauk?
Pohadjala katolicki vjeronauk
-
Great Cornholio
#304 Re: Adventizam
Pa nije to baš tako, nemojmo generalizirati, jer kad je u pitanju vjera u Boga tu su jako bitni detalji, a onome kome detalji nisu bitni, tom i nije, barem ja tako mislim, previše stalo do Boga ( Istine), vjera mu je više nešto usputno, sredstvo okupljanja familije za vjerske praznike, ili sredstvo za jačanje veza unutar neke nacije.animals wrote:
Ma sve je to vecinom isto, jer je poteklo od jedne iste vjere, samo nisu ljudska tumacenja i svacanja ista, i da, jos plus borba za vlast..
- animals
#305 Re: Adventizam
Objasni te detalje, koji su bitni za vjeru u Boga..sta treba covjek raditi da bi bio pravi vjernik..Great Cornholio wrote:Pa nije to baš tako, nemojmo generalizirati, jer kad je u pitanju vjera u Boga tu su jako bitni detalji, a onome kome detalji nisu bitni, tom i nije, barem ja tako mislim, previše stalo do Boga ( Istine), vjera mu je više nešto usputno, sredstvo okupljanja familije za vjerske praznike, ili sredstvo za jačanje veza unutar neke nacije.animals wrote:
Ma sve je to vecinom isto, jer je poteklo od jedne iste vjere, samo nisu ljudska tumacenja i svacanja ista, i da, jos plus borba za vlast..
-
Great Cornholio
#306 Re: Adventizam
Pa postoje razlike između npr. katoličanstva, pravoslavlja i adventizma, a ako pripadnici te tri vjerske zajednice vjeruju u istog Boga, te razlike ne bi trebale postojati. Ne bih sad da navodim te razlike, moj komentar je bio motivisan ovim tvojim izjednačavanjem adventizma, katoličanstva i pravoslavlja, i optuživanjem te sve tri vjerske zajednice da im je preuzimanje primata i vlasti najbitnije.animals wrote:Objasni te detalje, koji su bitni za vjeru u Boga..sta treba covjek raditi da bi bio pravi vjernik..Great Cornholio wrote:Pa nije to baš tako, nemojmo generalizirati, jer kad je u pitanju vjera u Boga tu su jako bitni detalji, a onome kome detalji nisu bitni, tom i nije, barem ja tako mislim, previše stalo do Boga ( Istine), vjera mu je više nešto usputno, sredstvo okupljanja familije za vjerske praznike, ili sredstvo za jačanje veza unutar neke nacije.animals wrote:
- fatamorgana
#307 Re: Adventizam
Sto rece Djole: "pricip je isti sve su ostalo nijanse",Great Cornholio wrote:Odgovor na prvo pitanje je Da, a vjeruj mi da odgovore na ova dva druga pitanja ne znam, ali eto imaš na početku postove koje je napisala forumašica, pod nickom @mig, ona je adventista, pa je sigurno "odgovorila" i na ostala dva pitanja, ja danas više nemam vremena da pišem, pa eto ti umjesto mene potraži odgovore.kockica_kockica wrote:
Imam tri pitanja za tebe: da li adventisti priznaju dio sa Svetim Trojstvom? Otac, Sin i Duh Sveti? I da li vjeruju da je Isus poslat od Boga da otkupi grijehe? I da li vjeruju da je Marija zacela po Duhu Svetom?
pozz svima, pa ćemo nastavit' ...
-
Great Cornholio
#308 Re: Adventizam
Adventisti u Isusu vide ideal, a pravoslavci i katolici su od Isusa napravili idola - ogromna je to suštinska razlika.fatamorgana wrote:
Sto rece Djole: "pricip je isti sve su ostalo nijanse",
- animals
#309 Re: Adventizam
Idol je Messi, a ne Isus, malo si pomjesao pojmove..niko od katolika ne zeli biti Isus, a ako je neko idol, onda zelis biti ko on..Great Cornholio wrote:Adventisti u Isusu vide ideal, a pravoslavci i katolici su od Isusa napravili idola - ogromna je to suštinska razlika.fatamorgana wrote:
- fatamorgana
#310 Re: Adventizam
a u stvari niko ga od njih ni ne vidi ....Great Cornholio wrote:Adventisti u Isusu vide ideal, a pravoslavci i katolici su od Isusa napravili idola - ogromna je to suštinska razlika.fatamorgana wrote:
-
Great Cornholio
#311 Re: Adventizam
Da, ako ti je neko idol onda želiš biti kao on, a da li su pravoslavci od Isusa napravili idola izmišljajući svece ( ljude koji mogu imati Božije sposobnosti) , i da li su katolici od Isusa napravili idola stvarajući sveštenike koji imaju "moć" da nekog razrješe grijehova i time sebi pripišu moći koje ima jedino Bog ( Isus)?animals wrote:Idol je Messi, a ne Isus, malo si pomjesao pojmove..niko od katolika ne zeli biti Isus, a ako je neko idol, onda zelis biti ko on..Great Cornholio wrote:Adventisti u Isusu vide ideal, a pravoslavci i katolici su od Isusa napravili idola - ogromna je to suštinska razlika.fatamorgana wrote:
-
Great Cornholio
#312 Re: Adventizam
Da, vidjeli su Ga samo oni koji su živjeli u vrijeme kad je On hodao Zemljom.fatamorgana wrote:a u stvari niko ga od njih ni ne vidi ....Great Cornholio wrote:Adventisti u Isusu vide ideal, a pravoslavci i katolici su od Isusa napravili idola - ogromna je to suštinska razlika.fatamorgana wrote:
- animals
#313 Re: Adventizam
Nisu katolici stvorili svestenike, vec katolicka crkva, jer svako kraljestvo mora imati i svoje sluzbenike, dakle ljude koji ce to kraljestvo stititi i prosirivati..sva mudrost, nisu to sveci, vec obicni skolovani ljudi za svoju struku..
- fatamorgana
#314 Re: Adventizam
pluskvamperfekt - davno proslo vrijeme,Great Cornholio wrote: Da, vidjeli su Ga samo oni koji su živjeli u vrijeme kad je On hodao Zemljom.
-
theTruePath
#315 Re: Adventizam
trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjeruju 
-
theTruePath
#316 Re: Adventizam
Nego rece mi jedan da ima 70 adventista u Sarajevu,jel tako? gdje im bude crkva? 
- animals
#317 Re: Adventizam
Pa Isus je vjerovatno hodao nekada po zemlji, vjerovatno bio i razapet, sto su u to doba Rimljani rado radili..vjerovatno je bio simbol otpora prema Rimljanima, koji je postao previse opasan za Rimsko carstvo, jer je za njim posla masa ljudi koji su u njemu vidjeli spasitelja od terora..ostalo je legenda...
-
Great Cornholio
#318 Re: Adventizam
Pa ko je stvorio katoličku Crkvu, muslimanianimals wrote:Nisu katolici stvorili svestenike, vec katolicka crkva, jer svako kraljestvo mora imati i svoje sluzbenike, dakle ljude koji ce to kraljestvo stititi i prosirivati..sva mudrost, nisu to sveci, vec obicni skolovani ljudi za svoju struku..
- animals
#319 Re: Adventizam
Ljudi na zapadu su evoluirali, ne vjeruju u bajke..theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjeruju
-
Great Cornholio
#320 Re: Adventizam
Pa obećao je da će to učiniti, samo niko ne zna kad će se to desiti.theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjeruju
- animals
#321 Re: Adventizam
Pa stvorili je neki ljudi, koji su u tome vidjeli neki novi pravac i napredak..Great Cornholio wrote:Pa ko je stvorio katoličku Crkvu, muslimanianimals wrote:Nisu katolici stvorili svestenike, vec katolicka crkva, jer svako kraljestvo mora imati i svoje sluzbenike, dakle ljude koji ce to kraljestvo stititi i prosirivati..sva mudrost, nisu to sveci, vec obicni skolovani ljudi za svoju struku..? Mudrost je najteže definisati.
- fatamorgana
#322 Re: Adventizam
A sto ti onda pobjeze u Svecku medju krscane da prostis,theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjeruju
-
theTruePath
#323 Re: Adventizam
po 100-i put nisam u svedskoj,ali jesam na zapadu,i neki dan cujem ovdje dosli neki africki msionari da sire krscanstvofatamorgana wrote:A sto ti onda pobjeze u Svecku medju krscane da prostis,theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjeruju
- animals
#324 Re: Adventizam
Ne izumire, vec stagnira..theTruePath wrote:po 100-i put nisam u svedskoj,ali jesam na zapadu,i neki dan cujem ovdje dosli neki africki msionari da sire krscanstvofatamorgana wrote:A sto ti onda pobjeze u Svecku medju krscane da prostis,theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjerujunakon 1000 godina krscanstvo izumire
- fatamorgana
#325 Re: Adventizam
Pa dosli su da pokrstavaju gastarbajtere sa Blistog istoka, Balkana etc.theTruePath wrote:po 100-i put nisam u svedskoj,ali jesam na zapadu,i neki dan cujem ovdje dosli neki africki msionari da sire krscanstvofatamorgana wrote:A sto ti onda pobjeze u Svecku medju krscane da prostis,theTruePath wrote:trebao bi prohodati i danas kad mu gotovo 80% krscana na zapadu ne vjerujunakon 1000 godina krscanstvo izumire