Americka "auta"

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TLFanaticos777

#301 Re: Americka "auta"

Post by TLFanaticos777 »

herbert mekfjuger wrote:
TLFanaticos777 wrote:
herbert mekfjuger wrote:ja sad ovog definitivni ne shvatam ozbiljno, sam sebe ubija izjavama :D nas ubjeđuje lik da ne vozimo to što vozimo, a u isto rijeme nas ubjeđuje i u to da je vozio sve moguće amerikance :D haj eto vjerujemo ti, stvarno :lol: nisu mu se dopali hahaha koja furka :D
ne shvatas ti mnogo stvari kao npr:Probati auto i voliti auto nije isto moronu :lol: :lol: :lol:
:-) (samo kazem sta je bolje a ti vozi sta hoces do tebe je)...... :dance: :run:
zato i kažem da si debil :D ja probo i vidio dobro i volim, a ti nisi ni probo i ne voliš :lol:
dobro ti je trebalo 2 sata da sastavis recenicu(to je napredak za jednog moronskog redneck-a):lol: :lol: .....probao i vidio sam zato i kazem da su krs a dobro auto i ja volim samo sto dolaze iz GER a ne USA.......
:dance: :dance: :run:
Vernes_AMG

#302 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

Fanatiče , mozda decko ima zivot pa nije 24/7 online :D
TLFanaticos777

#303 Re: Americka "auta"

Post by TLFanaticos777 »

Vernes_AMG wrote:Fanatiče , mozda decko ima zivot pa nije 24/7 online :D
Vidilo je se malo gore navise ........ :dance: :dance: :run:
whow

#304 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Ovo je valjda jedna od onih vjecitih tema poput Astra vs Golf . Sta je bolje ,sta isplatljivije , sta kvalitietnije su samo neka od pitanja koja se namecu kada pocnemo uporedivati tri glavne svjetske auto industrije . Vjerujem da ne postoji jedan odgovor ili misljenje sa kojim se svi slazu . Amerikanci imaju svoje prednosti narocito kada poredimo tu neku uslovno receno srednju cjenovno grupu. Mislim da ako covjek ima budget do nekih 25 hiljada dollara . U ovoj grupi amerikanci jednostavno nude vise od konkurencije pocevsi od onih osnovnih velicina preko vecih jacih pa usudio bi se reci i boljih motora do vecih dimenzija te dizajna koje je po mom misljenju ljepsi nego kod Europskih ili Azijskih auta. Japanci imaju bolju zavrsnu obradu u kvalitetu tako su obicno dugotrajniji dakle ekonomicniji i rentabilniji od Amerikanaca . Europljani pruzaju jedan osjecaj luksuza , poklanja se veca paznja detaljima te zavrsnoj izradi .Problem je u cijeni koja je u prosjeku visa te vecim troskovima odrzavanja. Licno mislim da su za Americkih uslova Americka auta vjerovatno najzahvalnija iz vise razloga medu kojima bi izdvojio ; jeftinije odrzavanje , jeftinija pocetna cijena te cinjenici da su americka vozila uglavnom pravljena za Americke uslove voznje. Ja licno mislim da je recimo jedn Chevrolet Impala ili Cobalt puno bolji za Ameriku ili Canadu nego Passat ili Golf. Biti ce interesantno vidjeti kako ce na Americkom trzistu proci ovaj Fiat 500 obzirom na cijenu koja je veca od konkurencije. Ako za istu lovu mogu kupiti Chevy Cruze ili novi Ford Focus ili cak novu MAzdu 3 sa osnovnom opremom zasto bih onda kupio Ficu .Ipak treba biti realan i priznati da i pored svega Fico nije Mini a realno ni Mini ne vrijedi tih para stoga mislim da pametni i stedljivi ljudi koji zive u Americi kupuju Americka i Japaska vozila.
Haris.ba

#305 Re: Americka "auta"

Post by Haris.ba »

whow wrote:Ipak treba biti realan i priznati da i pored svega Fico nije Mini a realno ni Mini ne vrijedi tih para stoga mislim da pametni i stedljivi ljudi koji zive u Americi kupuju Americka i Japaska vozila.
Po toj logici ni u Evropi se ne bi prodalo 20 novih fića.
whow

#306 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Pa neznam o kojoj logici govoris. Moja je logika da ako recimo mogu da biram da za nekih 20 hiljada dollara kupim Forda Fusion koji je jedna prava limuzina sa masinom od 168+ konja i ima najbolju potrosnju u klasi ili tog Fiata 500 koji ima dovoljno prostora za dva shtrumfa i koga prokrece nekih 100 ks ja ne bih puno razmisljao. Fusion sam naveo samo kao primjer poenta je da na americkom trzistu za 20 hiljada koliko Fiat trazi za opremljenog Ficu mozes izabrati najmanje 10 automobila koja su za dvije klase bolja od toga Fiata 500. U redu Fico izgleda simpaticno i da pobjedim loto sigurno bi ga kupio ali za svakodnevne voznje nema teorije.
johntra

#307 Re: Americka "auta"

Post by johntra »

Poenta je da se 500 ne kupuje kao prvo auto za korištenje u porodici, nego kao drugo ili čak treće...
whow

#308 Re: Americka "auta"

Post by whow »

johntra wrote:Poenta je da se 500 ne kupuje kao prvo auto za korištenje u porodici, nego kao drugo ili čak treće...
Dakle vise kao neka igracka ali skupo brate. Za dvije godine ce im cjene u Americi spasi bar 40% jer to ovdje neci niko kupovati. BTW jeste li vidjeli novi Hyundai Elantra -po mom misljenju ubjedljivo najljepse auto a jetinije of Fice.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#309 Re: Americka "auta"

Post by corolla02 »

whow wrote:Pa neznam o kojoj logici govoris. Moja je logika da ako recimo mogu da biram da za nekih 20 hiljada dollara kupim Forda Fusion koji je jedna prava limuzina sa masinom od 168+ konja i ima najbolju potrosnju u klasi ili tog Fiata 500 koji ima dovoljno prostora za dva shtrumfa i koga prokrece nekih 100 ks ja ne bih puno razmisljao. Fusion sam naveo samo kao primjer poenta je da na americkom trzistu za 20 hiljada koliko Fiat trazi za opremljenog Ficu mozes izabrati najmanje 10 automobila koja su za dvije klase bolja od toga Fiata 500. U redu Fico izgleda simpaticno i da pobjedim loto sigurno bi ga kupio ali za svakodnevne voznje nema teorije.
:lol:
Haris.ba

#310 Re: Americka "auta"

Post by Haris.ba »

Između mnogih dva su glavna razloga zašto evropska auta nisu uspjela imati veću prođu u Americi. To je tečaj valuta i neulaganje u širu prodajnu i servisnu mrežu.
Fiat je izgleda doskočio objema problemima. Jeste najviše zastupljen fićo u medijima kada se spominje, ali ono na čemu se testirati uspjeh u Americi jeste koliko će alfina vozila, vjerovatno rebrandirana i izvedinice iz njih, proći kao konkurencija japancima. Ja vidim veliku mogućnost za uspjeh jer ta auta nisu puka konkurencija japanskim modelima, već imaju svoju priču koja može privući kupce(pa i grande punto i bravo). Isto je i u Evropi. Imaš raznih modela koji na papiru su sasvim razumljiva i pametnija opcija u odnosu na fiat i alfu. Pa opet ima kupaca koji neće ni pogledati korejce, japance i ostale.
whow

#311 Re: Americka "auta"

Post by whow »

Haris.ba wrote:Između mnogih dva su glavna razloga zašto evropska auta nisu uspjela imati veću prođu u Americi. To je tečaj valuta i neulaganje u širu prodajnu i servisnu mrežu.
Fiat je izgleda doskočio objema problemima. Jeste najviše zastupljen fićo u medijima kada se spominje, ali ono na čemu se testirati uspjeh u Americi jeste koliko će alfina vozila, vjerovatno rebrandirana i izvedinice iz njih, proći kao konkurencija japancima. Ja vidim veliku mogućnost za uspjeh jer ta auta nisu puka konkurencija japanskim modelima, već imaju svoju priču koja može privući kupce(pa i grande punto i bravo). Isto je i u Evropi. Imaš raznih modela koji na papiru su sasvim razumljiva i pametnija opcija u odnosu na fiat i alfu. Pa opet ima kupaca koji neće ni pogledati korejce, japance i ostale.
Ako Fiat napravi auto koje ce paliti , voziti i sluziti bez problema na temperaturama od-50 do + 50 po putevima koji su gori od Bosanskih i onim ravnim i brzim poput autobana . Auto koje je dovoljno dobro da moze da izdrzi sva maltletiranja i neodrzavanja kojima su americki vozaci skloni auto koje je dovoljno udobno i veliko a u isto vrijeme jefino. Ako Fiat napravi takvo vozilo onda ce se dobro prodavati. Trenutno takvo vozilo se zove Toyota Camry i tesko da ce Fiat napraviti nesto sto ce moci parirati Camriju ali i vece cuda su se dasavala pa se mozda i ovo jednom dogodi.
PapakizSarajeva

#312 Re: Americka "auta"

Post by PapakizSarajeva »

mišmaš wrote: .
.
.
p.s.

Check out both trucks have highway tires.
Jesi ti meni sega, al' ono pravo ... Pogotovo ovo zadnje, porediti SUV i 4x4, cirkus ... Imal' gdje kakvo ovako poredjenje, ali na autobahn-u ???
Vernes_AMG

#313 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

Poredite G klasu i Wranglera i uzmite u obzir luksuz koji pruza G klasa ;-)
mišmaš

#314 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

Realno prijatelju G klasa ne može ništa wrangleru što se tiče terena, a ako meni ne vjeruješ eto neka ti krešo detaljno objasni kako i zbog čega ;-) a plus jeftiniji je gotov duplo. a za autobahn imamo granda srt za porediti, ne brini se ništa doktore :dance:
Vernes_AMG

#315 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

Pa vjerujem da nije bolja od Wranglera na terenu ali uzmi u obzir i taj luksuz koji nudi G klasa :thumbup: Ja nisam licno vozio G klasu po brdima ali sam se vozio u istoj. Brate ono auto moze i na mjesec :-D
mišmaš

#316 Re: Americka "auta"

Post by mišmaš »

Eh onda moš mislit kako ide wrangler sa boljim redukcijama, klirensom itd :-D a ako ti treba još veći luksuz, uzmeš moparov "grand canyon" :dance: :dance:

Image

i opet si jeftinije prošo nego da uzmeš G-a :thumbup:
Vernes_AMG

#317 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

Svaka cast svima njima ali G je G. Kultni terenac koji za 30 godina svog postojanja skoro da i nije promjenio oblik :dance:
kreso_atac

#318 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Sigurno nije prije 30 godina bio tako luksuzan ;-) A ni današnje "prave" verzije nisu bog zna udobne nit luksuzne (ne govorim o AMG verzijama). A onda opet se vraćamo, što se tiče izgleda, koliko se to Wrangler promijenio? OK poštujem ja sve lične preferencije, lične afinitete, simpatisanje jednih proizvođača i ostalo, ali opet u nekim granicama treba ostati u kontaktu sa realnošću.
Vernes_AMG

#319 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

kreso_atac wrote:Sigurno nije prije 30 godina bio tako luksuzan ;-) A ni današnje "prave" verzije nisu bog zna udobne nit luksuzne (ne govorim o AMG verzijama). A onda opet se vraćamo, što se tiče izgleda, koliko se to Wrangler promijenio? OK poštujem ja sve lične preferencije, lične afinitete, simpatisanje jednih proizvođača i ostalo, ali opet u nekim granicama treba ostati u kontaktu sa realnošću.

Nigdje nisam potcjenio Wranglera , ali jednostavno mi je G klasa kompletnija ali to je moje misljenje.

Image

U ovakvom luksuzu ti ides po blatu i brdima bez problema. Ljepota :-D
kreso_atac

#320 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Da, razumijem, ali opet nije to tako idealno u stvarnosti, jer luksuzne verzije već nemaju serijske tri blokade - što je G-a i napravilo legendarnim. Taj interijer koji si stavio, ruku na srce, izgleda luksuznije npr od ovog wranglera unlimited:

Image

Ali gledajući ovo "drvo" unutra čini mi se da je to AMG verzija, koja je na offroadu mrka kapa. Naravno to su nove verzije Mercedesa, iz zadnjeg desetljeća, ona ranije koje su se pravile od 1980 godina su luksuzne nešto malo više od Lade Nive.
Vernes_AMG

#321 Re: Americka "auta"

Post by Vernes_AMG »

Nije onaj gore AMG , ali ima dosta opreme. Ne potcjenjujem ja Wranglera , cak sta vise postujem to auto. ALi licni afiniteti i moje potrebe G klasa u potpunosti zadovoljava , jos nekih 70-80.000€ mi fali i to je to :-D
kreso_atac

#322 Re: Americka "auta"

Post by kreso_atac »

Da, naravno, nisam ja rekao da G ne valja, bože sačuvaj, nego cijena mu jest prevelika (kao što je i većina evropskih auta precijenjena), ali ime Mercedes se plaća. Mada konkretno za off road segment, više je značajno ime Jeep nego Mercedes ali eto kako god bez 80-90 000 eura ništa od Mercedesa :-D
pringless

#323 Re: Americka "auta"

Post by pringless »

Od americkih samo ovo

Image

Ili ovaj kralj

Image

Image
Šeha

#324 Re: Americka "auta"

Post by Šeha »

Evo mog izbora "amerikanaca"