Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

StupskaBitanga

#301 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by StupskaBitanga »

Ja se samo pitam ako kažemo NE ovim firmama gdje kupovati
U Bingu??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tamo više ni da mi plate ne bi otišao
U Hadžićima prvo kad uđeš ne znaš jesi li ušao u hipermarket ili u pijacu na otoci
Katastrofa
a tek raspored artikala da se ubiješ
Ma užas
Kupujem domaće i uvijek ću i kada god i sam i s nekim idem u kupovinu korpa je puna domaćih artikala
Moram vam preporučiti i Milkos Vajkrem Fetu ako ko nije jer su odlični i onaj Bona Sok od 2l u Pet nije ništa bolji od Jucy
Pasiflora

#302 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Pasiflora »

moderator wrote: Utice ovaj forum na ljude. Juce kupim KLAS tjesteninu, sve po starom receptu skuhano, tjestenina bljutava, sljepljenja, ista kao ona u ratu bez jaja.
Hvala zivio, zivjela barilla.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: DOBAR!!!!!!!!!!!!
drndalo

#303 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Da nisi greskom kupio onu bez jaja, posnu...?
statix

#304 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Nije to poenta. Barilla je proizvod tri puta skuplji od klasovog i nema svrhe porediti njihov kvalitet, ali u drzavi u kojoj zivimo svaki treci covjek zivi na granici siromastva, pa se postavlja pitanje odakle mu da kupi Barillu. Nije da i on ne bi volio sta kvalitetnije prezalogajiti.

Sugerisam samo da prosjecan bosanac ako je vec prisiljen da kupuje jeftinije proizvode, treba da shvati prednosti domace kupovine, a time i proizvodnje. S druge strane domaci proizvodjaci trebaju da steknu povjerenje kupaca putem sto boljeg kvaliteta i pristupacne cijene. Dakle kupac koji kupuje skupocjene proizvode svakako ne utice mnogo na domacu proizvodnju, jer su to uglavnom strani poroizvodi (izuzev npr. Livanjskog sira). Ali ostali koji cine veci dio trzista i koji imaju manju kupovnu moc, trebali bi obratiti paznju prilikom kupovine proizvoda. Mada, ne kazem da nema srpskih, hravatskih ili slovenskih proizvoda iste cijene, a boljeg kvaliteta. Ali sve dok kupujemo njihove, oni ce biti sve bolji od nasih, a mi cemo biti sve siromasniji. Ne mozemo razvijati privredu na usluznom sektoru, bio on finansijski ili ugostiteljski, a ne mozemo ni samo na trgovini. Zato kao rezultat iamamo 20 trgovackih centara u Sarajevu u kojim kupuju isti oni koji rade u finansijskom sektoru ili drzavnim institucijama. Cime ce se baviti ostatak stanovnistva? Hoce li se u ovoj zemlji samo uvoziti i trositi ili ce se sta i proizvesti?
statix

#305 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Umjesto jednog od trznih centara su mogli napraviti veliku hladnjacu pa otkupljivati voce i povrce NASE pa da imamo cijele zime sta jesti, a ne da kupujemo plasticni paradajz ciju oguljinu u komadu izbacujemo u izmetu (da prostite).
Tu vec dolazimo do nedostatka privrednih projekata i ideja koji bi osigurali bankama povrat plasiranih kredita. Ocigledno je sigurnije plasirati milione u nekretnine i trgovacke centre. A njihove vlasnike zaboli dupe za proizvodnjom i inovacijama, valja praviti biznis planove i mozgati... :-) Proces je predugacak, daj sta na brzaka iz fotelje da se uzme, da se preproda... :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#306 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

moderator wrote: Umjesto jednog od silnih trznih centara su mogli napraviti jedan pogon za tjesteninu recimo, pa praviti po modernim standardima kvalitetno a nase.
Umjesto jednog od trznih centara su mogli napraviti veliku hladnjacu pa otkupljivati voce i povrce NASE pa da imamo cijele zime sta jesti, a ne da kupujemo plasticni paradajz ciju oguljinu u komadu izbacujemo u izmetu (da prostite).

mozemo ovako unedogled
Ko je voljan ulagat u hladnjace bujrum:
Image
Image
http://www.pz-dubrave.com/projekti.html
MrMaliJoe

#307 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by MrMaliJoe »

Upravu si, samo, možeš li mi objasniti šta je domaće onima iz RS-a, i onoma iz HB-a. Za razliku od Hrvatske, Slovenije, Srbije, mi nemamo državu !!!Ovo je država samo na papiru, koja ne štiti svoj privrednike, poljoprvrednike, radnike ....itd. Ja se slažem s tobom ali ..... ovdje je teško biti normalan i razmišljati na normalan način kada je okruženje nenormalno. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#308 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by PipiDugaDevetka »

moderator wrote: Pipi, jesi ti rekao da ima neka tesanjska tjestenina? Je li stigla u Sarajevo?
Ne sjećam se da sam spominjao tešanjsku tjesteninu. Možda sam pominjao tjesteninu u obliku tarhane iz Travnika.
I ja trošim Barillu broj: 13.

Svojevremno su bili objavljeni rezultati testiranja kvalitete tjestenine u onoj tv. emisiji za potrošače, BARKOD se zvala emisija, čini mi se, pa pobijedila slovenačka tjestenina.
pshhh

#309 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Zna li neko koji je razlog zbog cega se je jutros ubila ona jadna zena koja je radila u Merkatoru?

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /komentari
uvjek dobar gost

#310 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by uvjek dobar gost »

pshhh wrote:Zna li neko koji je razlog zbog cega se je jutros ubila ona jadna zena koja je radila u Merkatoru?

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /komentari
Rano je špekulisati, no pritisak, stres, nervoza, neizvjesnost, smanjene plate... kredioti eventualno.. žiranti.. možemo samo pretpostavljati.. užas
AdnanSA

#311 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by AdnanSA »

Nije mi jasno zašto je u članku napisano da je bila radnica u Merkatoru. Kao da je to uopšte važno gdje je radila. Svi smo pročitali na stotine vijesti o samoubistvima a još nigdje ne vidjeh da piše gdje je samoubica bio zaposlen .
Što je se ubila to samo ona zna a možda će znati i ostali ako je ostavila neko pismo iza sebe.
Sigurno je neka velika muka natjerala na takav čin. :sad:
karanana

#312 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by karanana »

AdnanSA wrote:Nije mi jasno zašto je u članku napisano da je bila radnica u Merkatoru. Kao da je to uopšte važno gdje je radila. Svi smo pročitali na stotine vijesti o samoubistvima a još nigdje ne vidjeh da piše gdje je samoubica bio zaposlen .
Što je se ubila to samo ona zna a možda će znati i ostali ako je ostavila neko pismo iza sebe.
vazno je jer je izvrsila samoubistvo na radnom mjestu i moguce je da je radno mjesto povezano sa tom odlukom. da je samo pisalo skocila sa radnog mjesta, onda bi svi pitali gdje je radila.
pshhh

#313 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

karanana wrote:
AdnanSA wrote:Nije mi jasno zašto je u članku napisano da je bila radnica u Merkatoru. Kao da je to uopšte važno gdje je radila. Svi smo pročitali na stotine vijesti o samoubistvima a još nigdje ne vidjeh da piše gdje je samoubica bio zaposlen .
vazno je jer je izvrsila samoubistvo na radnom mjestu i moguce je da je radno mjesto povezano sa tom odlukom. da je samo pisalo skocila sa radnog mjesta, onda bi svi pitali gdje je radila.
Upravo tako ...
Ovaj slucaj treba detaljno istraziti kao i odnos Merkatora prema nasim BiH gradjanima koji rade kod njih.
uvjek dobar gost

#314 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

pshhh wrote:
karanana wrote:
Upravo tako ...
Ovaj slucaj treba detaljno istraziti kao i odnos Merkatora prema nasim BiH gradjanima koji rade kod njih.
Ništa bolji ili gori od uslova svih ostalih... jadno je u kakvim uslovima rade građani Bosne i Hercegovine i još jadnije je to što su prisiljeni da budu ucjenjeni i na neki način prisiljeni da prihvataju sve uslove jer strahuju za svoje radno mjesto i vode se logikom bolje iš nego niš...

Jadno !
AdnanSA

#315 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by AdnanSA »

Nisam znao da je se ubila na radnom mijestu. Onda ima smisla što piše da je bila zaposlena u Merkatoru.
U potpunosti se slažem sa Gostom. Svima je skoro isto u pet deka. Svi poslodavci na svijetu su isti. Svi hoće da izvuku maksimum iz radne snage a da plate istu minimalno. Do države je da napravi zakonski okvir i da se pobrine da se zakon poštuje. Obzirom da mi imamo nešto što se ni u snu ne bi moglo nazvati državom poslodavci mogu da rade šta hoće.
I domaći i strani poslodavci su isti....
uvjek dobar gost

#316 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

AdnanSA wrote:Nisam znao da je se ubila na radnom mijestu. Onda ima smisla što piše da je bila zaposlena u Merkatoru.
U potpunosti se slažem sa Gostom. Svima je skoro isto u pet deka. Svi poslodavci na svijetu su isti. Svi hoće da izvuku maksimum iz radne snage a da plate istu minimalno. Do države je da napravi zakonski okvir i da se pobrine da se zakon poštuje. Obzirom da mi imamo nešto što se ni u snu ne bi moglo nazvati državom poslodavci mogu da rade šta hoće.

Dok nema sistema.... miševi kolo vode...
pshhh

#317 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

uvjek dobar gost wrote:
AdnanSA wrote:Nisam znao da je se ubila na radnom mijestu. Onda ima smisla što piše da je bila zaposlena u Merkatoru.

Dok nema sistema.... miševi kolo vode...
Naravno da ima sistema i postoje zakoni ali jos samo da nastupi vladavina prava a za to treba vremena jer smo mi mlada zemlja u tranziciji.

Sta pricaju u gradu vezano za ovu zenu koja je radila u Merkatoru?
metronom

#318 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by metronom »

Radnicima u Mercatoru su evo haman godina dana smanjene plate 25% (nisu nikad povecane od kad su otvorili firmu u BiH, naprotiv, jednom su vec bile smanjene prije ovog posljednjeg smanjenja), regres ukinut, godisnji odmori fiksno svima 18 dana, topli obrok i onako jadan se uplacuje na pika karticu pa ga htio ne htio moras potrosit u Mercatoru... Mislim da su cak nasli neku rupu u zakonu pa su nekim radnicima isplacivali cak i manje od minimalca... Sjaj i bijeda jednog trgovackog lanca koji se prodaje za haman nekakav elitni kod nas.

Sta li je gospodju Hasiju natjeralo da skoci... Ako to sto ju je firma u kojoj je radila dovela na rub egzistencije nije glavni razlog njenog nesretnog cina, sigurno je znacajno doprinjelo tome...
frx

#319 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by frx »

mislim da ce ovakvih samoubistava biti sve vise jer je generalno bez obzira na zaposlenost narod prezaduzen a poslovi na kojima rade su slabo placeni, pogotovo u ovim lancima kako cujem non stop su neka odbijanje 10% za ovo 10% za ono a poslje toga svecano otvaranje novog objekta:(
pshhh

#320 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

metronom wrote:Radnicima u Mercatoru su evo haman godina dana smanjene plate 25% (nisu nikad povecane od kad su otvorili firmu u BiH, naprotiv, jednom su vec bile smanjene prije ovog posljednjeg smanjenja), regres ukinut, godisnji odmori fiksno svima 18 dana, topli obrok i onako jadan se uplacuje na pika karticu pa ga htio ne htio moras potrosit u Mercatoru... Mislim da su cak nasli neku rupu u zakonu pa su nekim radnicima isplacivali cak i manje od minimalca... Sjaj i bijeda jednog trgovackog lanca koji se prodaje za haman nekakav elitni kod nas.

Sta li je gospodju Hasiju natjeralo da skoci... Ako to sto ju je firma u kojoj je radila dovela na rub egzistencije nije glavni razlog njenog nesretnog cina, sigurno je znacajno doprinjelo tome...
Ovo sto rade u Merkatoru nasim BiH gradjanima zaista je uzasno i nehumano.

Drzava bi trebala zastiti svoje gradjane od ovakvog iskoristavanja.
drndalo

#321 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Koja bolan Drzava ? Ova mlada u tranziciji ??? :x

Od rata je proslo 14+ godina a mi napredovali kao da je proslo 14 mjeseci...?

Jel ova drzava da zastiti radnike od iskoristavanja, koja je sama najveci iskoristavac istih ??? Kolike su penzije (osim generalskih i funkcionerskih...), invalidnine, djeciji doplaci, soc. pomoc, pomoc drugog lica ???

Zar jos nisi shvatio da je nasa pol. garnitura jedino sposobna da kao Superhik otima gladnim, i daje to bogatim ??? Ako nisi, hajd' fino na popravni iz citanja Alan Forda...!
pshhh

#322 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

drndalo wrote:Koja bolan Drzava ? Ova mlada u tranziciji ??? :x

Od rata je proslo 14+ godina a mi napredovali kao da je proslo 14 mjeseci...?

Jel ova drzava da zastiti radnike od iskoristavanja, koja je sama najveci iskoristavac istih ??? Kolike su penzije (osim generalskih i funkcionerskih...), invalidnine, djeciji doplaci, soc. pomoc, pomoc drugog lica ???

Zar jos nisi shvatio da je nasa pol. garnitura jedino sposobna da kao Superhik otima gladnim, i daje to bogatim ??? Ako nisi, hajd' fino na popravni iz citanja Alan Forda...!
Naravno da drzava postoji i veoma je mlada ...

Iskoristavanje nije samo kod nas ... isto je svuda svijetu ... surovi kapitalizam ... ali tamo postoji pravi sindikat koji stiti radnike ... kao i vladavina prava ...

14 godina poslije rata je ogroman period u zivotu jednog obicnog covjeka ali sa druge strane veoma malo za jednu drzavu ...

Kina ima drzavu staru preko 6.000 godina pa su opet u nekoliko desetina godina komunizma dosli na ivicu propasti ali zato u zadnjih nekoliko godina polako ali sigurno postaju jedan od vodecih svjetskih ekonomskih lidera.

Sta si ti onda ocekivao da se kod nas napravi za 14 godina?
drndalo

#323 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Ocekivao sam da se napravi sto je normalno za 14 godina. Ako sam ja za to vrijeme radeci uspio ustediti za kupiti stan, i par auta (polovnih) u medjuvremenu, onda je i drzava mogla (osim nekoliko hiljada crnih Audija, VW-a, BMW-a i Mercedesa) napraviti bar 140 km auto-puteva, bar 3x dnevno voz koji povezuje sve gradove uz prugu, mogli su vala napraviti i uslove da se poslodavci ne mogu bas robovlasnicki odnositi prema radnicima...

Mogli su: _____________________________________(upisite sami, jer je kraca lista sta nisu mogli...)

Prava izjava bi bila: Nisu htjeli, znali, bolilo ih dupe...!!!

A ti im samo nastavi davati alibi sa mladom i napacenom drzavom, "samo" 14 godina, itd... Sa onoliko milijardi pomoci za BiH koliko je trebalo doci ovdje mi smo trebali biti prilicno blizu HR, a nismo... Sto ? Zato sto je sigurno >50% (jako sam konzervativan u procjeni...) iste zavrsilo gdje nije trebalo...

Kralo se i jos se krade na svemu... Kralo se i na izgradnji poklonjenih dzamija, ne smijem ni pozeliti da vidim te troskovnike koji su podastrti donatorima oko troskova izgradnje, sigurno bih crk'o od smijeha...
benkan

#324 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by benkan »

Poštovani komentatori i komentatorice.....

Obzirom da iz velikog broja komentara vidim da u ovoj našoj državi ništa i niko ne valja osim nas komentatora, onda hajde da mi pokušamo ovoj državi (kakva je takva je, naša je i što je još važnije naših potomaka), da pomognemo da počne ličiti na pravu državu.... Ako smatramo da je u HR toliko bolja situacija (sa čime se ne slažem u potpunosti), onda nemojmo kupovati u Konzumu, pored naše vode piti "jane", a mogli bi razmisliti i o nekakvom drugom (ili drugdje) ljetovanju osim Makarske, itd.....

Mislim da je ovo i bila zamisao i svrha ovog posta.....
staza

#325 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by staza »

drndalo wrote:Ocekivao sam da se napravi sto je normalno za 14 godina. Ako sam ja za to vrijeme radeci uspio ustediti za kupiti stan, i par auta (polovnih) u medjuvremenu, onda je i drzava mogla (osim nekoliko hiljada crnih Audija, VW-a, BMW-a i Mercedesa) napraviti bar 140 km auto-puteva, bar 3x dnevno voz koji povezuje sve gradove uz prugu, mogli su vala napraviti i uslove da se poslodavci ne mogu bas robovlasnicki odnositi prema radnicima...

Mogli su: _____________________________________(upisite sami, jer je kraca lista sta nisu mogli...)

Prava izjava bi bila: Nisu htjeli, znali, bolilo ih dupe...!!!

A ti im samo nastavi davati alibi sa mladom i napacenom drzavom, "samo" 14 godina, itd... Sa onoliko milijardi pomoci za BiH koliko je trebalo doci ovdje mi smo trebali biti prilicno blizu HR, a nismo... Sto ? Zato sto je sigurno >50% (jako sam konzervativan u procjeni...) iste zavrsilo gdje nije trebalo...

Kralo se i jos se krade na svemu... Kralo se i na izgradnji poklonjenih dzamija, ne smijem ni pozeliti da vidim te troskovnike koji su podastrti donatorima oko troskova izgradnje, sigurno bih crk'o od smijeha...
Ma, ima već godinu i po kako je situacija preokrenuta u pozitivnom smjeru i sada može ići samo naprijed.
Osobno ne bih ništa mijenjao: ništa mi ne fali, mada također mogu i poantirati da nisam nekih pretjeranih prohtijeva.
Ko želi da mijenja ima oktobar, al' ne Oktobarfest. ;-)
Postoje snažni demokratski procesi u okruženju i to je velika stvar za BiH, druga bi priča bila da se nalazimo na Kavkazu, ili u Afganistanu, onda bi morali ili pobijediti ili izgubiti, što bi narod rekao. :D
A inače pomoć je ogromna ovdje stigla, i o tome je bolje ne razgovarati: od nevladinoga sektora do političke ljevice i desnice.
Naravno da među pojedincima postoje ogromne moralne razlike, no isto tako vjerujem da ko god bude na vlasti od oktobra, neće imati mnogo manevarskoga prostora za bahatost, tj. sve će jači biti pritisci... tako da me i ne tangira pretjerano ko će dobiti, osim što imam intimnoga favorita SDP.
:)
Post Reply