Regionalna liga Ex-Yu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Da li ste za kreiranje Ex-Yu regionalne fudbalske/nogometne lige

Da
71
55%
Ne
50
38%
Neznam
9
7%

Total votes: 130

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#301 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by -LIBERO- »

Pa nek' se dogovori udruzivanje bilo koga sa bilo kim,ako to neko ima interes i ako je uz obostrani pristanak.

Pa i onako je liga prvaka koncepcijski tako napravljena da ekipma "lige 5" daju se takve predispozicije i prednosti da nije ni cudo da se senzacijom smatra bilo koji klub koji se uspije plasirati u grupnu fazu lige prvaka.

Imas ekipe "lige petice",uz par najbogatijih klubova Turske,Grcke i Rusije..svi drugi klubovi su teski incident u grupnoj fazi.

Licno mislim da je jadan i naziv tog takmicenja "liga prvaka" kada svi znamo da recimo iz Engleske u tom takmicenju ucestvuje sem prvaka i drugi,treci,cetvrti, pa i peti klub na kraju sezone :shock:

Isto je i sa ovim drugim velikim ligama ,bogatih zemalja.

Zar se ligom prvaka moze zvati takmicenje u kojem se srecu ,recimo,petoplasirana ekipa Engleske lige i cetveroplasirana ekipa Italijanske lige :lol: :D :shock:

Smijesno i tragicno.

Dok u isto vrijeme PRVAK svoje zemlje,bez obzira koliko ta zemlja bila slaba finansijski ili mala po broju stanovnika,ide od trecegpretkola :roll: :mrgreen:

Neznam kome oni vise mogu prosipati suplju,i farbati ljude,liga prvaka ovakva kakva je sada i jeste liga napravljena za bogate klubove zapadne evrope,uz jos 4-5 ovih bogatih sa istoka. Pogledajte samo utakmice,imena klubova iz godine u godinu. Liga prvaka sve vise lici na vjecnu reprizu,koja se emituje iz godine u godinu,samo se ,tu i tamo,promijeni poneki igrac u ponekoj ekipi i na kraju redoslijed plasiranih...sva imena klubova su ista :D

Dvolicno je recimo omoguciti ovakvu Ligu prvaka,gdje se sve i organizuje radi stalnoga pojacavanja kapitala i zarade vec jakooo bogatih klubova,a ne dozvoliti da ovi siromasniji,iz malih zemalja ne pokusaju naci rjesenje za cistu egzistenciju.
Last edited by -LIBERO- on 26/02/2010 19:18, edited 1 time in total.
Topla voda

#302 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by Topla voda »

apsolutno sam za.

ovo je neminovnost i bolje je krenuti sad,nego za 5 godina

slicna situacija je bila kod ujedinjenja bh lige.
problemi,gostovanja,bilo je na pocetku mnogo tenzija...a one opadaju kako liga zazivljava.

tako ce biti i u ex yu ligi...treba da prodje 4-5 godina da se moze koliko toliko normalno otici na gostovanje.
ako liga krene sad,moci cemo u bg,normalno 2015....ako krene 2015,moci cemo normalno 2020.
karikiram....al otprilike zelim da kazem,da ce to kad tad biti i zato je bolje da krene odmah,bez gostujucih navijaca,za pocetak.
da klubovi recimo ,registriraju sve navijace koji bi isli na gostovanja,da im daju neke posebne gostujuce id.karte,da u autobuse pod pratnjom mogu uci samo ti navijaci...da se na nivou mupova drzava dogovori broj gostujucih navijaca u prvoj sezoni...da im se garantuje max sigurnost i ....tako treba krenuti.
vremenom ce se tenzije smanjivati.

druga stvar oko ove lige je broj bh klubova.

ne treba igrati ligu,ako broj bh klubova bude manju od 6.
ne interesuje me ni dinamo,ni partizan,ni zvezda.....i nema teorije da zbog trenutne jacine tih klubova srbija dobije mjesta za neke seljacke timove...pa da igraju napredak il javor.

bh mora dobiti bar 6 mjesta od 18,tj 33% i nijedno manje,inace ne igramo ... :D

e onda tu ulaze siroki,zrinjski,sarajevo,zeljo,velez,borac i mozda ko 7 klub slavija.
otprilike.
jeza u ledja

#303 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

Formiranje lige 'G14' ili recimo 'G20' bi znacilo stvaranje super lige zatvorenog tipa u koju manji klubovi ne bi imali pristupa. Sarajevo, Zeljeznicar, Dinamo, Partizan, Hajduk, Zvezda, Maribor, itd, se uopste ne bi vise ni teoretski mogli sastajati sa Realom, Manchesterom, Juventusom, itd. I ne samo ti timovi, nego bilo koji u ostatku Evrope.
Koje timove ti gledas na TV svake sedmice? Je li gledas Partizan ili Spartu Prag ili gledas Inter i Barcelonu?
Isto na manjoj razini vazi za navijace recimo malih bh klubova. Za koga bi oni navijali ako njihov tim ne moze igrati sa Sarajevom, Zeljeznicarom?
Malo trziste....pa nije nam Evropa kriva sto smo si mi sami stvorili 'malo trziste'.
Eno Poljska je skoro duplo vece trziste od Rumunije i 4 puta vece od Ceske, pa su iza njih.
Ukrajina je trziste velicine Spanije, pa gdje je jedna liga, gdje druga. Turska je duplo veca.

Jeste tacno je da velicina igra ulogu, dobri primjeri za to su Holandija, Portugal, Skotska i Belgija koje su prije davale vrhove iz samog vrha evropskog fudbala, ali nije samo do velicine.

Princip UEFA takmicenja je od pocetka bio zasnovan na drzavama kao 'jedinicama' iz kojih se plasiraju klubovi ili formiraju reprezentacije. Sad bi vi to da mijenjate iz temelja.
Topla voda

#304 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by Topla voda »

jezu,nisam pratio topik i tvoj stav...jesil ovo meni replicirao?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#305 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by -LIBERO- »

Formiranje lige 'G14' ili recimo 'G20' bi znacilo stvaranje super lige zatvorenog tipa u koju manji klubovi ne bi imali pristupa. Sarajevo, Zeljeznicar, Dinamo, Partizan, Hajduk, Zvezda, Maribor, itd, se uopste ne bi vise ni teoretski mogli sastajati sa Realom, Manchesterom, Juventusom, itd. I ne samo ti timovi, nego bilo koji u ostatku Evrope.
Postenije bi bilo i tako da se i zvanicno odvoje,nego da se pod paravanom "lige prvaka" favorizuju klubovi iz samo 5 najaci finansijskih zemalja.Ja sam za,neka se izdvoje,argument da se nebi ni teoretski vise mogli sastati,super,ovako nam ostaje 1% sanse ad se sastanemo,znaci razlika je u tih 1 % sanse.
Koje timove ti gledas na TV svake sedmice? Je li gledas Partizan ili Spartu Prag ili gledas Inter i Barcelonu?
Naravno ad su atraktivnije utakmice lige prvaka,tu je koncentracija svog kapitala i velika koncentracija ,samim tim,kvalitetnih igraca. Ali ,ako si mogao upratiti ovu "ligu uefa" jako dobro takmicenje,puno cesce su tamo utakmice gdje se rezultat krece u varijanti 2:3,3:3,4:2....puno cesce nego recimo u utakmicama lige prvaka.
Isto na manjoj razini vazi za navijace recimo malih bh klubova. Za koga bi oni navijali ako njihov tim ne moze igrati sa Sarajevom, Zeljeznicarom?
Neznam u cemu je ovdje problem? Pa nastavit ce navijati za svoje klubove,kao i uvijek,ni Celik ni Sloboda ,Ni borac a da ne spominjem Siroki ili Zrinjski nisu nikada ni bili redovan prvoligas u ex yu ligi.
A ko garantuje da nakon prve 2-3 godine,mozda i prije,nece iz te lige ispasti recimo Zeljo ili sarajevo,ili bilo ko vec bude ucestvovao na pocetku,a da umjesto jih se nece plasirati Zrinski ili Slavija,kao prva i druga ekipa BH lige. Sve zavisi kako se uredi taj sistem takmicenja i prelaza iz liga u ligu,recimo kao sto je slucaj sa NLB-om

Jeste tacno je da velicina igra ulogu, dobri primjeri za to su Holandija, Portugal, Skotska i Belgija koje su prije davale vrhove iz samog vrha evropskog fudbala, ali nije samo do velicine.
Da objedinim tu pricu oko velicina trzista i snage ekipa.

Pa pogledaj malo analiticki,sta se desava ,i rekao bih iz godine u godinu sve ociglednije.
Gdje je Ajax,gdje je Glasgov ili Celtik..Benfika...sem eto jdne godine gdje je Porto explodirao,vise ga nema u tim okvirima Lige prvaka.
Zasto?? Pa sve se vise raslojava cak i u okviru liga i klubova zapadne Evrope. Sve je veca finnsijska razlika,i razlika u kvalitetu cak i izmedju nekada vrlo izjednacenih ekipa zapadne Evrope.

Gdje je sada Ajax,ili Benfika,nekadasnji velikani,a gdje su Manchester ili Milan

Princip UEFA takmicenja je od pocetka bio zasnovan na drzavama kao 'jedinicama' iz kojih se plasiraju klubovi ili formiraju reprezentacije. Sad bi vi to da mijenjate iz temelja.
Da od pocetka je bio zasnovan na toj osnovi,sve dok se nije preuoblicio u osnovu gdje se iz nekih zemalja kvalifikuje prvih petoplasiranih,tj. zato sto su iz jakih zemalja i sto su bogati,a iz nekih zemalja se ide prvak od treceg pretkola.

Jako pravicno,nema sta :thumbup:
jeza u ledja

#306 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

-LIBERO- wrote:
Da od pocetka je bio zasnovan na toj osnovi,sve dok se nije preuoblicio u osnovu gdje se iz nekih zemalja kvalifikuje prvih petoplasiranih,tj. zato sto su iz jakih zemalja i sto su bogati,a iz nekih zemalja se ide prvak od treceg pretkola.
Ti koji se plasiraju iz tih 5 zemalja ta mjesta dobiju na osnovu sportskih rezultata.

Da podsjetim Liga Prvaka je napravljena upravo kao kompromis da G14 ne bi pravili svoju zasebnu ligu.

'Liga prvaka' moze sutra promjeniti svoj naziv u nesto drugo, to je nece uciniti drukcijom.
Cinjenica je da je cetvrti tim Engleske jaci od prvog tima BiH.
elSaik

#307 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

Meni su protekle dvije sedmice ponovno pokazale da je Liga UEFA daleko zanimljivije i bolje takmičenje od Lige Prvaka. I ja bih prisato na formiranje lige G14 ukoliko će to značiti da će svi ostali igrati nekakvu novu Ligu UEFA. Pa nek igraju između sebe, kao da bi se Bog zna šta i promijenilo u odnosu na sad. :)
elSaik

#308 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

cyprus wrote:Zašto je to glupost, ja sam obrazložio u minimum 6 tačaka na koje mi niko nije repliciro kontraargumentima. Govorio sam o jugoslavenskom fudbalu, a pošto su tačke univerzalne uz par tehničkih izmjena mogle bi se primjeniti na bilo koji pokušaj okrupnjivanja svjetskih liga.
cyprus wrote:
elSaik wrote:Dakle, zaključak je da si protiv takmičenja iz nesportskih razloga. Uostalom, kao i mnogi drugi. To što bismo gledali bolji fudbal, što bi naši klinci imali priliku da se prikažu auditoriju od 20+ miliona gledaca i time dokažu svoj kvalitet, to što bi više ljudi gledalo utakmice, što bi klubovi zaradili više para i te iste pare uložili u jačanje klubova, što bi napokon imali realne šanse da se izvuku iz dugova, što ovo što ono, ko to yebe, kad zbog toga moraš igrati sa mrskim Srbima i Hrvatima.

edit: I sam tvoj komentar Osima i rata govori koliko si kontradiktoran. Prema tvom stavu vezanom za exYu ligu, a prikazanim kroz Osima i rat, mi smo trebali ratovati iako je on rekao da je rat proklet. :) Da smo ga svi tad poslušali ne bismo ratovali. Isto tako da ga sad svi poslušamo imali bismo kvalitetno fudbalsko takmičenje na ovim prostorima.
Ja ne spadam u tu kategoriju "mnogih drugih". Moji razlozi PROTIV su čisto sportski. Ja nisam spominjo navijače, politiku, nacionalizam, sukobe, historiju, pro/contra jugonostalgiju itd. Tek kad se nađe sportska opravdanost postojanja takvog takmičenja, onda se može i treba pričati i o ovim aspektima. Ali ja sportske razloge u ovoj ligi NE VIDIM... Zašto?

Prvo, Jugoslavija više nije jedna država. Unija država ne može praviti fudbalsku ligu koja je pandan nacionalnom prvenstvu. Ponavljam, ovo ne govorim iz političkih, nego iz fudbalskih razloga. U svijetu su lige i reprezentacije osnovane na državnom nivou, a sva druga takmičenja, izuzev kontinentalnih i svjetskih, iz tog razloga nemaju naročitog takmičarskog smisla. Takvo takmičenje onda ne nosi nikakvu draž osim ekonomske i revijalne i to ono tipa: skupili se Brega, Tifa i Alen i idu po Jugoslaviji mlatit pare... Princip isti, samo žanr različit.

Drugo, ja ovakvu ligu vidim nešto slično kao osnivanje lige 14 ili 16 najjačih i najbogatijih evropskih klubova, gdje bi argument za navijača Olympique Marseillea bio: "zanimljivije je gledat utakmice svake sedmice protiv Bayerna, Chelsea, Manchestera, Reala, Intera, nego protiv Boulognea, Grenoblea, Nancya itd. Mi smo isuviše velik klub da bi igrali po tim francuskim vukojebinama..." Takva liga bi za prosječne fudbalske poznavaoce možda i bila zanimljiva prve i druge sezone, jer se radi o nečem novom. Ali, već od treće sezone pa nadalje interes bi opadao, i došlo bi do potpunog zasićenja fudbalom. @elSaik, ja znam da si izričito protiv ovakvog takmičenja, ali mi nije jasno zašto onda podržavaš tu neku jugo ligu, koja bi bila isto ovo samo u malom. Već nakon par sezona interes bi krenuo silaznom putanjom, a nakon izvjesnog vremena dueli sa Partizanom i Zvezdom bi došli na nivo sadašnjih sa Veležom i Zrinjskim.

Treće, izuzev velike četvorke (Dinamo, Hajduk, Zvezda, Partizan), ja ne znam koji bi to klub mogao dovesti navijače na naše stadione u većoj mjeri u odnosu na sad. Ne vidim da su Vojvodina, Rijeka, Maribor, Vardar itd. interesantnji našoj publici od Čelika, Širokog, Zrinjskog, Veleža, Borca, Željezničara, Sarajeva... Ne vidim ni zašto bi bili... :-) . Za koliko igrača iz ovih klubova je prosječan navijač ovdje čuo, pa da mu budu toliko interesantniji?

Četvrto, odakle ovoliki komplexi niže/više vrijednosti? Svaka liga ima svoje veće i svoje manje klubove. Jedan Real Madrid ima 8 titula prvaka EVROPE, pa nisam čuo da se žale kako im se neda igrat sa Valladolidom, Salamancom, Xerezom, Albaceteom... :oops: A naši "velikani" Sarajevo i Željo (nemaju ni 5 titula prvaka države u čitavoj klupskoj historiji) pa im iz poniženja igrat protiv Laktaša, Posušja i Modriče :-) :-) . Nek me neko ubjedi zašto bih ja trebo više volit gledat OFK Beograd od Slavije iz Lukavice... Toliko o kompleksu više vrijednosti. Vezano za kompleks NIŽE vrijednosti... čemu toliko svršavanje na Zvezdu i Dinamo? :oops: :oops:

Peto, odakle moralno pravo zahtjevati da Sarajevo i Željo budu učesnici ove regionalne lige, čak i ako ne budu 1. i 2. u BHPL. Kako ove zahtjeve možete nazvati sportskim? Na Olimpijskim Igrama ne nastupaju osvajači zlatnih medalja iz 1984. godine, nego oni koji su ispunili normu za ove igre. Zar ne trebaju da se takmiče trenutno najbolji, a ne oni sa najboljim i najbrojnijim navijačima? Ako je do navijača (ja znam da mnogi zagovornici lige ne priželjkuju ustvari duel sa Partizanom, nego sa Grobarima :wink: ), onda možda nije loša ideja napravite neko navijačko takmičenje, discipline koreografija, navijanje, probijanje kordona, bakljada, whatever, osnujte navijačku balkansku olimpijadu, baš me briga, ali odvojite to od fudbalske igre.

Šesto, zašto mislite da bi naš fudbal imao neke naročite koristi od lige i da bi naši klubovi u njemu nešto postigli? Kratkoročno, ekonomski možda bi ojačali. Kažem možda, jer u povećanje zarade od posjete na stadionima treba uračunat i minus povećanja troškova puta. Ali igrački, to bi bila katastrofa za nas i naše klubove. Prvo, iluzorno je misliti da bi naši klubovi ostvarili nešto rezultatski značajno u toj ligi. Zašto? Argument 1: BH klubovi su u 45 godina jugoslavenske lige osvojili titulu puna 3 puta, a srpski i hrvatski klubovi uzeli sve ostale. Daleko od ravnopravnog odnosa snaga. A ne postoji niti jedan indikator da bi sada bilo drugačije. Može bit samo gore. Argument 2: Sarajevo i Željo u našoj ligi ne mogu da se dokopaju najviših pozicija, gdje je logika da tako nešto uspiju u regionalnoj ligi :-) . Dalje, svaki talenat koji se kod nas pokaže, automatski će ići u regionalne jače klubove (ne samo klubove velike četvorke), a naši će biti predstavnici zatrpani srpskim i hrvatskim polovnim igračima. Gdje je tu perspektiva? Da ne govorim o igračim a koji bi trunuli u našim klubovima koji ne bi igrali tu famoznu ligu. Trebalo bi im puno više vremena da postignu bilo šta u karijeri, a tako destimulisani pitanje je koliko bi njih imalo volje da se trude u svojim klubovima...

Eto, našlo bi se još dosta tačaka zamjerki, ali mislim da su i ove dovoljne da se kaže kategorično NE :!:
Pardon, jedini argument na jednu od tačaka je bio doslovno:
elSaik wrote:Znaš koliko mi je bitno moral i pravo i ostale nebuloze. Pare, brate, samo pare.
Ja govorih iz perspektive onog ko poziva ekipe, a ne iz svoje lične perspektive. I dalje smatram da bi svako normalan kome je stalo da vrati novac koji je uložio zvao Želju i Sarajevo ispred ostalih timova iz BiH. U prvoj sezoni, a poslije isključivo po rezultatima. ;-) NLB koliko je meni poznato nema uvijek iste timove nego se svake godine nanovno odlučuju, kroz domaća prvenstva, i ne vidim u čemu je problem. Niko ne garantuje Bosni i Širokom mjesta, ali ko je kriv ostalim što ne mogu meda pa stalno ove dvije učestvuju (makar do naredne sezone).

edit: Pogledah argumente. Svi se odnose na formiranje lige koja bi zamijenila domaća prvenstva. Ne da mi se objašnjavati da nije o tome riječ. Niko neće ukinuto nacionalna prvenstva.

edit2: I svakako, na sve te tačke je već odgovoreno tokom ove teme. Ne znam kome bi se dalo ponovno sve pisati iznova. Zašto je bolje organizovati to takmičenje, zašto bi bile veće posjete, zašto bi bila veća posjeta itd itsl.
Last edited by elSaik on 26/02/2010 20:34, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#309 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

Pa ako ce se formirati Ex-Yu liga koja ce ici uporedo sa domacim prvenstvima u kojima ce ucestvovati svi timovi iz tih zemalja (u smislu da nece iz domacih prvenstava izostajati najbolji klubovi), te ako ce se u Ex-Yu ligu timovi plasirati iskljucivo na osnovu sportskih rezultata onda ni ja nemam nista protiv te Ex-Yu lige.
elSaik

#310 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:Pa ako ce se formirati Ex-Yu liga koja ce ici uporedo sa domacim prvenstvima u kojima ce ucestvovati svi timovi iz tih zemalja (u smislu da nece iz domacih prvenstava izostajati najbolji klubovi), te ako ce se u Ex-Yu ligu timovi plasirati iskljucivo na osnovu sportskih rezultata onda ni ja nemam nista protiv te Ex-Yu lige.
Niko od onih koji su istupali u javnost povodom ovog pitanja nije nikada ni tvrdio drugačije.
jeza u ledja

#311 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:Pa ako ce se formirati Ex-Yu liga koja ce ici uporedo sa domacim prvenstvima u kojima ce ucestvovati svi timovi iz tih zemalja (u smislu da nece iz domacih prvenstava izostajati najbolji klubovi), te ako ce se u Ex-Yu ligu timovi plasirati iskljucivo na osnovu sportskih rezultata onda ni ja nemam nista protiv te Ex-Yu lige.
Niko od onih koji su istupali u javnost povodom ovog pitanja nije nikada ni tvrdio drugačije.
Pa na moje pitanje je onda zasto mislite da bi u tom takmicenju igrali Sarajevo i Zeljeznicar mislim da si upravo ti odgovorio 'na osnovu tradicije' ili tako nesto.
jeza u ledja

#312 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

Samo da jos kazem, bivsa grupna takmicenja po geografskim zonama u UEFA pretkolima su upravo bila jedna rudimentarna verzija regionalnog turnira preko kojeg se plasira u Evropu, o kakvom vi govorite.
elSaik

#313 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:
elSaik wrote:
Pa na moje pitanje je onda zasto mislite da bi u tom takmicenju igrali Sarajevo i Zeljeznicar mislim da si upravo ti odgovorio 'na osnovu tradicije' ili tako nesto.
Pa u prvoj sezoni. Isto kao što je i debitanska sezona NLB lige organizovana na osnovu pozivnica. Već od druge sezone se išlo na osnovu plasmana u domaćem prvenstvu.
jeza u ledja

#314 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

A da li bi se preko tog takmicenja klubovi plasirali negdje u UEFA turnir?
elSaik

#315 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote:A da li bi se preko tog takmicenja klubovi plasirali negdje u UEFA turnir?
To je već do UEFA. Iako ja lično nevjerujem. Makar ne na početku.
cyprus

#316 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by cyprus »

Platini je raspustio samu organizaciju G14 tvrdeći da je elitistička, a da dozvoli ovim ligama da se okrupnjavaju :-) .

Oni koji imaju 4 predstavnika u Ligi Prvaka, imaju ih zato što su rezultatima to ostvarili, a ne zato što je Bogom dato tako. Ako rezultati tih država opadnu, opast će i broj njihovih predstavnka.

Uspostavljanje elitnih regionalnih liga uništava smisao evropskih takmičenja. Fudbal svake države se karakteriše državnom reprezentacijom i državnom ligom. Ako ste za ujedinjavanje liga, da li ste i za ujedinjavanje reprezentacija? Ono čisto da se može parirat najjačima, da nam plasman na prvenstvo ne bude misaona imenica :) :-)

Još jednom da ponovim: za EX YU ligu jesam 100%, ali tek onda kad Jugoslavija ponovo bude jedna država :-) .
elSaik

#317 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

Samo što je G14 zaista elitistička grupacija gdje su uvijek stalni članovi, dok je ukrupnjavanje liga nešto sasvim drugo i osim fudbalskih klubova nema nikakvih drugih dodirnih tačaka. :)
cyprus

#318 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by cyprus »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote:A da li bi se preko tog takmicenja klubovi plasirali negdje u UEFA turnir?
To je već do UEFA. Iako ja lično nevjerujem. Makar ne na početku.
Dakle, revijalni turnir. A već sam nebrojeno puta reko svoje mišljenje o tome. Da svake sedmice na Koševu igraju Brazil i Argentina, ali bez rezultatskog značaja, opet bi bilo sranje...
jeza u ledja

#319 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by jeza u ledja »

To i ja govorim.
Znaci ako nema plasmana u Evropu preko Ex-Yu lige, onda je to samo jedan obicni regionalni turnir.
Pitanje je koliko bi imao ekonomskog znacaja, da ne govorim sportskog znacaja. O tome se moze raspravljati.

No ja nisam protiv takvog turnira. Sto se mene tice, i ja sam za. Nek se osnuje kakav regionalni turnir (kao sto je skandinavska Royal liga, (da li to postoji jos??), ili kao sto je nekad bio Sredenjevropski kup, a meni se cini da je bio i nekakav balkanski kup ili sam ja nesto pobrkao... Uopste da bi se nesto napravilo za ozbiljno, prvo bi se moglo krenuti sa ovako necim. Sto se tice takvog, prijateljskog turnira, ja nemam nista protiv.

Koliko bi on bio finansijski isplativ ostalo bi da se vidi.
detroit-mercy

#320 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:To i ja govorim.
Znaci ako nema plasmana u Evropu preko Ex-Yu lige, onda je to samo jedan obicni regionalni turnir.
Pitanje je koliko bi imao ekonomskog znacaja, da ne govorim sportskog znacaja. O tome se moze raspravljati.

No ja nisam protiv takvog turnira. Sto se mene tice, i ja sam za. Nek se osnuje kakav regionalni turnir (kao sto je skandinavska Royal liga, (da li to postoji jos??), ili kao sto je nekad bio Sredenjevropski kup, a meni se cini da je bio i nekakav balkanski kup ili sam ja nesto pobrkao... Uopste da bi se nesto napravilo za ozbiljno, prvo bi se moglo krenuti sa ovako necim. Sto se tice takvog, prijateljskog turnira, ja nemam nista protiv.

Koliko bi on bio finansijski isplativ ostalo bi da se vidi.
Cisto sumnjam u financijsku isplativost nakon razvaljivanja satdiona i unistavanja vozila javnog prevoza i privatne/drzavne imovine nakon svake takve utakmice. :bih:
Obuca9

#321 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by Obuca9 »

-LIBERO- wrote:Neznam u cemu je ovdje problem? Pa nastavit ce navijati za svoje klubove,kao i uvijek,ni Celik ni Sloboda ,Ni borac a da ne spominjem Siroki ili Zrinjski nisu nikada ni bili redovan prvoligas u ex yu ligi.
Izvali ga ti sa Slobodom majstore :D

Sloboda je u ovom trenutku, drugi klub u BiH (naravno iza Sarajeva :D) sa najduzim neprekidnim prvoligaškim stažom, koji im datira još od 1969. godine, dakle punih 50 godina ;-)

A to za G14 ili G20 pa to i sada postoji, samo što se zove "Osmina finala Lige šampiona" ;)
Topla voda

#322 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by Topla voda »

a sto jest,jest...to za slobodu
-LIBERO-
Čiča Gliša

#323 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by -LIBERO- »

Ovo za Slobodu,nije zlonamjerno sto igramo sutra protiv njih :D . To se vise zove kolateralna steta u pisanju,da ne kazem greska,mada ,iskreno,i nisam znao da su tako dugo prvoligasi bili,mozda zato sto ih nikada previse ozbiljno nisam shvatao. Kako god ..do mene je 8-)

jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:
Ti koji se plasiraju iz tih 5 zemalja ta mjesta dobiju na osnovu sportskih rezultata.

Da podsjetim Liga Prvaka je napravljena upravo kao kompromis da G14 ne bi pravili svoju zasebnu ligu.

'Liga prvaka' moze sutra promjeniti svoj naziv u nesto drugo, to je nece uciniti drukcijom.
Cinjenica je da je cetvrti tim Engleske jaci od prvog tima BiH.
@JUL (al' ne Jul Mire Markovic :mrgreen: ),pa ok ali neka onda i promjene naziv takmicenja. Zasto jedna Steaua,Zvezda ili Rapid ,a sve trofejni klubovi,nebi imali istu polaznu tacku kao recimo PRVACI svojih zemalja,pa se u zrijeb izjednacili sa recimo Interom,Manchesterom ili realom.

Ok,prestavnici ,tj SAMPIONI svoje zemlje idu od treceg ili drugog PRETKOLA samo zato sto u zadnjih par godina zbog raznih tranzicija ,okrupnjavanja kapitala i drugih turbulencija,imaju manje bodova kao savez iz drzave iz koje dolaze,od recimo Italijanskog pa je njihova cetvrtoplasirana ekipa vise vrjednovana od necijih PRVAKA.

Smijesno je onda i sami naziv toga takmicenja i sve ostalo.

Neka promijene naziv takmicenja u " Liga bogatih zemalja /klubova i ostalih",jer fakticki i sada imau tu ligu 18 ,al' poslije grupne faze lige prvaka.

A sto se tice ove nase "problematike".Pa neznam,mozda za pocetak nebi bilo lose da se takmicenje organizuje kao neki Balkanski KUP,il' neki drugi vid takmicenja,cak bi se mogle napraviti istocna i zapadna konferencija (odvratno zvuci,isto oni americki retardirani sportovi :D ),pa poslije prva dva plasirana u neka polufinala ili nesto slicno...neznam ni sam,ali mislim da je jako bitno da se nesto radi na tom planu i realiziciji svega toga.
Jer,pitanje je koliko ce mnogi klubovi u regionu,sem mozda 2-3 najveca kluba,moci izdrzati finansijske dugove i vec nastale dubioza. Pa i nekada velika Zvezda je pred stecajem,a o drugima da ne pricamo (izuzeo bih samo Dinamo i Partizan,sve ostalo.. :roll: ),a nasi klubovi su na nivoima amaterskih ekipa .
Budjet nasih klubova po sezoni je od 800.000 do 1,5 milina maraka,sto u prosjeku ima omladinska skola Bolonje ili Getafea,klubova iz druge jakosne skupine svojih liga.

O tome se radi,nasi su klubovi doslovce na aparatima za odrzavanje u zivotu.porba za opstanak je bukvalna.
Nisam ja lud ni za Zvezdom ni za Dinamom,ali sam jako uvjeren u to da nam je to jedina,i posljednja sansa.

Do realizacije cijele te price,odoh se vratiti svom klubu na aparatima za odrzavanje u zivotu,i spremati se sutra za Tuzlu. :mrgreen: :dance: :thumbup:
elSaik

#324 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by elSaik »

hz__semir wrote:
-LIBERO- wrote:Neznam u cemu je ovdje problem? Pa nastavit ce navijati za svoje klubove,kao i uvijek,ni Celik ni Sloboda ,Ni borac a da ne spominjem Siroki ili Zrinjski nisu nikada ni bili redovan prvoligas u ex yu ligi.

Sloboda je u ovom trenutku, drugi klub u BiH (naravno iza Sarajeva :D) sa najduzim neprekidnim prvoligaškim stažom, koji im datira još od 1969. godine, dakle punih 50 godina ;-)

A to za G14 ili G20 pa to i sada postoji, samo što se zove "Osmina finala Lige šampiona" ;)
:mrgreen:
Obuca9

#325 Re: Regionalna liga Ex-Yu

Post by Obuca9 »

elSaik wrote:
hz__semir wrote:

:mrgreen:
4 banke, do m'ne :D
Post Reply