cyprus wrote:elSaik wrote:Dakle,
zaključak je da si protiv takmičenja iz nesportskih razloga. Uostalom, kao i mnogi drugi. To što bismo gledali bolji fudbal, što bi naši klinci imali priliku da se prikažu auditoriju od 20+ miliona gledaca i time dokažu svoj kvalitet, to što bi više ljudi gledalo utakmice, što bi klubovi zaradili više para i te iste pare uložili u jačanje klubova, što bi napokon imali realne šanse da se izvuku iz dugova, što ovo što ono, ko to yebe, kad zbog toga moraš igrati sa mrskim Srbima i Hrvatima.
edit: I sam tvoj komentar Osima i rata govori koliko si kontradiktoran. Prema tvom stavu vezanom za exYu ligu, a prikazanim kroz Osima i rat, mi smo
trebali ratovati iako je on rekao da je rat proklet.

Da smo ga svi tad poslušali ne bismo ratovali. Isto tako da ga sad svi poslušamo imali bismo kvalitetno fudbalsko takmičenje na ovim prostorima.
Ja ne spadam u tu kategoriju "mnogih drugih". Moji razlozi PROTIV su čisto sportski. Ja nisam spominjo navijače, politiku, nacionalizam, sukobe, historiju, pro/contra jugonostalgiju itd. Tek kad se nađe sportska opravdanost postojanja takvog takmičenja, onda se može i treba pričati i o ovim aspektima. Ali ja sportske razloge u ovoj ligi NE VIDIM... Zašto?
Prvo, Jugoslavija više nije jedna država. Unija država ne može praviti fudbalsku ligu koja je pandan nacionalnom prvenstvu. Ponavljam, ovo ne govorim iz političkih, nego iz fudbalskih razloga. U svijetu su lige i reprezentacije osnovane na državnom nivou, a sva druga takmičenja, izuzev kontinentalnih i svjetskih, iz tog razloga nemaju naročitog takmičarskog smisla. Takvo takmičenje onda ne nosi nikakvu draž osim ekonomske i revijalne i to ono tipa: skupili se Brega, Tifa i Alen i idu po Jugoslaviji mlatit pare... Princip isti, samo žanr različit.
Drugo, ja ovakvu ligu vidim nešto slično kao osnivanje lige 14 ili 16 najjačih i najbogatijih evropskih klubova, gdje bi argument za navijača Olympique Marseillea bio: "zanimljivije je gledat utakmice svake sedmice protiv Bayerna, Chelsea, Manchestera, Reala, Intera, nego protiv Boulognea, Grenoblea, Nancya itd. Mi smo isuviše velik klub da bi igrali po tim francuskim vukojebinama..." Takva liga bi za prosječne fudbalske poznavaoce možda i bila zanimljiva prve i druge sezone, jer se radi o nečem novom. Ali, već od treće sezone pa nadalje interes bi opadao, i došlo bi do potpunog zasićenja fudbalom. @elSaik, ja znam da si izričito protiv ovakvog takmičenja, ali mi nije jasno zašto onda podržavaš tu neku jugo ligu, koja bi bila isto ovo samo u malom. Već nakon par sezona interes bi krenuo silaznom putanjom, a nakon izvjesnog vremena dueli sa Partizanom i Zvezdom bi došli na nivo sadašnjih sa Veležom i Zrinjskim.
Treće, izuzev velike četvorke (Dinamo, Hajduk, Zvezda, Partizan), ja ne znam koji bi to klub mogao dovesti navijače na naše stadione u većoj mjeri u odnosu na sad. Ne vidim da su Vojvodina, Rijeka, Maribor, Vardar itd. interesantnji našoj publici od Čelika, Širokog, Zrinjskog, Veleža, Borca, Željezničara, Sarajeva... Ne vidim ni zašto bi bili...

. Za koliko igrača iz ovih klubova je prosječan navijač ovdje čuo, pa da mu budu toliko interesantniji?
Četvrto, odakle ovoliki komplexi niže/više vrijednosti? Svaka liga ima svoje veće i svoje manje klubove. Jedan Real Madrid ima 8 titula prvaka EVROPE, pa nisam čuo da se žale kako im se neda igrat sa Valladolidom, Salamancom, Xerezom, Albaceteom...

A naši "velikani" Sarajevo i Željo (nemaju ni 5 titula prvaka države u čitavoj klupskoj historiji) pa im iz poniženja igrat protiv Laktaša, Posušja i Modriče

. Nek me neko ubjedi zašto bih ja trebo više volit gledat OFK Beograd od Slavije iz Lukavice... Toliko o kompleksu više vrijednosti. Vezano za kompleks NIŽE vrijednosti... čemu toliko svršavanje na Zvezdu i Dinamo?
Peto, odakle moralno pravo zahtjevati da Sarajevo i Željo budu učesnici ove regionalne lige, čak i ako ne budu 1. i 2. u BHPL. Kako ove zahtjeve možete nazvati sportskim? Na Olimpijskim Igrama ne nastupaju osvajači zlatnih medalja iz 1984. godine, nego oni koji su ispunili normu za ove igre. Zar ne trebaju da se takmiče trenutno najbolji, a ne oni sa najboljim i najbrojnijim navijačima? Ako je do navijača (ja znam da mnogi zagovornici lige ne priželjkuju ustvari duel sa Partizanom, nego sa Grobarima

), onda možda nije loša ideja napravite neko navijačko takmičenje, discipline koreografija, navijanje, probijanje kordona, bakljada, whatever, osnujte navijačku balkansku olimpijadu, baš me briga, ali odvojite to od fudbalske igre.
Šesto, zašto mislite da bi naš fudbal imao neke naročite koristi od lige i da bi naši klubovi u njemu nešto postigli? Kratkoročno, ekonomski možda bi ojačali. Kažem možda, jer u povećanje zarade od posjete na stadionima treba uračunat i minus povećanja troškova puta. Ali igrački, to bi bila katastrofa za nas i naše klubove. Prvo, iluzorno je misliti da bi naši klubovi ostvarili nešto rezultatski značajno u toj ligi. Zašto? Argument 1: BH klubovi su u 45 godina jugoslavenske lige osvojili titulu puna 3 puta, a srpski i hrvatski klubovi uzeli sve ostale. Daleko od ravnopravnog odnosa snaga. A ne postoji niti jedan indikator da bi sada bilo drugačije. Može bit samo gore. Argument 2: Sarajevo i Željo u našoj ligi ne mogu da se dokopaju najviših pozicija, gdje je logika da tako nešto uspiju u regionalnoj ligi

. Dalje, svaki talenat koji se kod nas pokaže, automatski će ići u regionalne jače klubove (ne samo klubove velike četvorke), a naši će biti predstavnici zatrpani srpskim i hrvatskim polovnim igračima. Gdje je tu perspektiva? Da ne govorim o igračim a koji bi trunuli u našim klubovima koji ne bi igrali tu famoznu ligu. Trebalo bi im puno više vremena da postignu bilo šta u karijeri, a tako destimulisani pitanje je koliko bi njih imalo volje da se trude u svojim klubovima...
Eto, našlo bi se još dosta tačaka zamjerki, ali mislim da su i ove dovoljne da se kaže kategorično NE