gorštak slabo ti poznaješ hrvate, kakvo nametanje identiteta, pa to pokušaše kroz tisućljeće, mađari, njemci, turci, pa ništa od toga, mi imamo svoj identitet i to neće promijeniti nitko i ništa( naravno pojedinačni slučajevi su mogući), znaš li puno bošnjaka katolika u zenici i sarajevu, sumnjam, mislim da ni kod srba nema straha od sličnih pojava, bošnjaci su u povijesti bili skloni mijenjanju identiteta, ali i kod njih se polako ali sigurno izgrađuje nacionalna svijest i to neće promijeniti ni šahovnica ni srpski orao, dakle nema te opasnosti.1gorstak wrote:Sta konkretno dobijas tim nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao zluzbenog. Ne kazem da se u kantonima vlada po principu pariteta nego vecinom (znaci nema dogovora, ide sta vecina izglasa) ali zasto zapisavanje teritorije nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao jedinog sluzbenog ?osa wrote:ja pristajem da se teritorijalna jedinica obilježi oznakama brojnijeg naroda, jer ako se budemo dogovarali, i te jedinice će izgledati kao danas bih, dakle loše. .ebi ga netko će progutati ponos u zenici, netko u livnu, za hrvatsku tradiciju se ne brini, pa bar mi držimo do tradicije, za ostale, nisam siguran.1gorstak wrote:
Pa nisam ni ja protiv jedinica sa vecinom jednog od naroda. Ali ja ne pristajem na to da se te jedinice svojata nazivom, obiljezjem i identitetom tog brojnijeg naroda. Slazemo li se s tim da BiH treba biti decentralizovana kako bi se Srbe i Hrvate zastitilo od bosnjacke dominacije ? Slazemo. Na primjer, treba ukinuti statut Mostara, vecina treba da odlucuje u HNK (a to su Hrvati), ali, taj se kanton ne moze svojatati nametanjem hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog. Obiljezje hrvatskog naroda se trenutno stavlja na svaki slobodan kvadratni metar po Hercegovini, hrvatski telekom, hrvatsko kazaliste, hrvatsko ovo, hrvatsko ono. Hrvatski narod nece biti nista pametniji ni ljepsi ako namece svoj identitet kao jedini sluzbeni na podrucjima gdje su Hrvati vecina. Tri su naroda konstitutivna na tlu citave BiH i ne treba okretati ledja tradiciji franjevaca, hrvatskoj Kraljevoj Sutjesci, samo da bi se dobilo pravo da se drugima sere po glavi u Capljini.
ne kažem da je ono što ja predlažem za bih idealno, ali u postojećim uvjetima je održivo, u budućnosti, tko zna, možda će svekoliki ekonomski napredak, dati uvjete za neka druga rješenja, na tragu tvojih prijedloga.....