Kutiljerov plan

Post Reply
osa

#301 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Pa nisam ni ja protiv jedinica sa vecinom jednog od naroda. Ali ja ne pristajem na to da se te jedinice svojata nazivom, obiljezjem i identitetom tog brojnijeg naroda. Slazemo li se s tim da BiH treba biti decentralizovana kako bi se Srbe i Hrvate zastitilo od bosnjacke dominacije ? Slazemo. Na primjer, treba ukinuti statut Mostara, vecina treba da odlucuje u HNK (a to su Hrvati), ali, taj se kanton ne moze svojatati nametanjem hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog. Obiljezje hrvatskog naroda se trenutno stavlja na svaki slobodan kvadratni metar po Hercegovini, hrvatski telekom, hrvatsko kazaliste, hrvatsko ovo, hrvatsko ono. Hrvatski narod nece biti nista pametniji ni ljepsi ako namece svoj identitet kao jedini sluzbeni na podrucjima gdje su Hrvati vecina. Tri su naroda konstitutivna na tlu citave BiH i ne treba okretati ledja tradiciji franjevaca, hrvatskoj Kraljevoj Sutjesci, samo da bi se dobilo pravo da se drugima sere po glavi u Capljini.
ja pristajem da se teritorijalna jedinica obilježi oznakama brojnijeg naroda, jer ako se budemo dogovarali, i te jedinice će izgledati kao danas bih, dakle loše. .ebi ga netko će progutati ponos u zenici, netko u livnu, za hrvatsku tradiciju se ne brini, pa bar mi držimo do tradicije, za ostale, nisam siguran.
Sta konkretno dobijas tim nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao zluzbenog. Ne kazem da se u kantonima vlada po principu pariteta nego vecinom (znaci nema dogovora, ide sta vecina izglasa) ali zasto zapisavanje teritorije nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao jedinog sluzbenog ?
gorštak slabo ti poznaješ hrvate, kakvo nametanje identiteta, pa to pokušaše kroz tisućljeće, mađari, njemci, turci, pa ništa od toga, mi imamo svoj identitet i to neće promijeniti nitko i ništa( naravno pojedinačni slučajevi su mogući), znaš li puno bošnjaka katolika u zenici i sarajevu, sumnjam, mislim da ni kod srba nema straha od sličnih pojava, bošnjaci su u povijesti bili skloni mijenjanju identiteta, ali i kod njih se polako ali sigurno izgrađuje nacionalna svijest i to neće promijeniti ni šahovnica ni srpski orao, dakle nema te opasnosti.
ne kažem da je ono što ja predlažem za bih idealno, ali u postojećim uvjetima je održivo, u budućnosti, tko zna, možda će svekoliki ekonomski napredak, dati uvjete za neka druga rješenja, na tragu tvojih prijedloga.....
1gorstak

#302 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ja pristajem da se teritorijalna jedinica obilježi oznakama brojnijeg naroda, jer ako se budemo dogovarali, i te jedinice će izgledati kao danas bih, dakle loše. .ebi ga netko će progutati ponos u zenici, netko u livnu, za hrvatsku tradiciju se ne brini, pa bar mi držimo do tradicije, za ostale, nisam siguran.
Sta konkretno dobijas tim nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao zluzbenog. Ne kazem da se u kantonima vlada po principu pariteta nego vecinom (znaci nema dogovora, ide sta vecina izglasa) ali zasto zapisavanje teritorije nametanjem identiteta jednog od tri naroda kao jedinog sluzbenog ?
gorštak slabo ti poznaješ hrvate, kakvo nametanje identiteta, pa to pokušaše kroz tisućljeće, mađari, njemci, turci, pa ništa od toga, mi imamo svoj identitet i to neće promijeniti nitko i ništa( naravno pojedinačni slučajevi su mogući), znaš li puno bošnjaka katolika u zenici i sarajevu, sumnjam, mislim da ni kod srba nema straha od sličnih pojava, bošnjaci su u povijesti bili skloni mijenjanju identiteta, ali i kod njih se polako ali sigurno izgrađuje nacionalna svijest i to neće promijeniti ni šahovnica ni srpski orao, dakle nema te opasnosti.
ne kažem da je ono što ja predlažem za bih idealno, ali u postojećim uvjetima je održivo, u budućnosti, tko zna, možda će svekoliki ekonomski napredak, dati uvjete za neka druga rješenja, na tragu tvojih prijedloga.....
Nisi odgovorio. Nisam pitao sta se gubi, znamo sta se gubi, gubi se svijest o tom da citava BiH pripada svakom od tri naroda. Pitam te sta se dobija. Ponovo ;

Slazemo li se s tim da BiH treba biti decentralizovana kako bi se Srbe i Hrvate zastitilo od bosnjacke dominacije ? Slazemo. Na primjer, treba ukinuti statut Mostara, vecina treba da odlucuje u HNK (a to su Hrvati), ali, taj se kanton ne moze svojatati nametanjem hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog. Obiljezje hrvatskog naroda se trenutno stavlja na svaki slobodan kvadratni metar po Hercegovini, hrvatski telekom, hrvatsko kazaliste, hrvatsko ovo, hrvatsko ono. Hrvatski narod nece biti nista pametniji ni ljepsi ako namece svoj identitet kao jedini sluzbeni na podrucjima gdje su Hrvati vecina. Tri su naroda konstitutivna na tlu citave BiH i ne treba okretati ledja tradiciji franjevaca, hrvatskoj Kraljevoj Sutjesci, samo da bi se dobilo pravo da se drugima sere po glavi u Capljini.

Dakle, sta se dobija ako se ipak namece taj identitet jednog naroda kao jedini sluzbeni ?
osa

#303 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

dobija se donekle riješeno nacionalno pitanje, relaksirana situacija za druge promjene i po meni puno važnije za prosječnog bih građana, međutim ovako te promjene nikad neće doći na red. i ne vidim zašto bi se gubio osjećaj kod naroda da cijela bih nije njihova, varaš se.
1gorstak

#304 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:dobija se donekle riješeno nacionalno pitanje, relaksirana situacija za druge promjene i po meni puno važnije za prosječnog bih građana, međutim ovako te promjene nikad neće doći na red. i ne vidim zašto bi se gubio osjećaj kod naroda da cijela bih nije njihova, varaš se.
Situaciju se relaksira nametanjem vlastitog identiteta drugima ? :) Osa, osa :)
osa

#305 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:dobija se donekle riješeno nacionalno pitanje, relaksirana situacija za druge promjene i po meni puno važnije za prosječnog bih građana, međutim ovako te promjene nikad neće doći na red. i ne vidim zašto bi se gubio osjećaj kod naroda da cijela bih nije njihova, varaš se.

rekoh ti već da je nametanje identiteta nemoguće, postadosmo li mi hrvati mađari, trebam li dalje....
1gorstak

#306 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:

rekoh ti već da je nametanje identiteta nemoguće, postadosmo li mi hrvati mađari, trebam li dalje....
Tebi onda nije problem da se u citavoj BiH prihvati jedan ljiljan na zelenoj podlozi kao sluzbeno obiljezje ?
osa

#307 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:

Tebi onda nije problem da se u citavoj BiH prihvati jedan ljiljan na zelenoj podlozi kao sluzbeno obiljezje ?

ako bih postane onakva kakvom je želiš ti a i bošnjački političari, to je realno moguće, a kad postane, postalo je...
1gorstak

#308 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:rekoh ti već da je nametanje identiteta nemoguće, postadosmo li mi hrvati mađari, trebam li dalje....
ako bih postane onakva kakvom je želiš ti a i bošnjački političari, to je realno moguće, a kad postane, postalo je...
Odgovori na pitanje. Ako se slazemo da treba decentralizacija, objasni zasto se mora zapisavati teritorija nametanjem identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog. Ti kazes da to nije problem, pa da vidimo jesi li iskren.
osa

#309 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Odgovori na pitanje. Ako se slazemo da treba decentralizacija, objasni zasto se mora zapisavati teritorija nametanjem identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog. Ti kazes da to nije problem, pa da vidimo jesi li iskren.
pa rekoh ti već, oznake nisu identitet, kako bi ti recimo meni nametnuo identitet, oznake treba odrediti većina, isključivo da se to pitanje skine s dnevnog reda i prestane politizirati i odvlačiti pažnju s bitnijih stvari. ne znam kakav ti odgovor očekuješ, možda "asimiliraćemo sve koji su drukčiji" ili nešto slično.
1gorstak

#310 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ako bih postane onakva kakvom je želiš ti a i bošnjački političari, to je realno moguće, a kad postane, postalo je...
pa rekoh ti već, oznake nisu identitet, kako bi ti recimo meni nametnuo identitet, oznake treba odrediti većina, isključivo da se to pitanje skine s dnevnog reda i prestane politizirati i odvlačiti pažnju s bitnijih stvari. ne znam kakav ti odgovor očekuješ, možda "asimiliraćemo sve koji su drukčiji" ili nešto slično.
Oznake treba odrediti vecina ? Vecina u haustoru, u mjesnoj zajednici, u opstini, kantonu, entitetu ili drzavi ?

Bilo kakvo nametanje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog ne treba da bude prihvatljivo ni na kojem nivou. Tebi ocigledno nije problem ako se namece identitet nekog od naroda pod uslovom da se to uklapa u projekat Herceg Bosne. Nametanje jednog ljiljana na zelenoj pozadini kao jedinog obiljezja (jer su Bosnjaci vecina u BiH) nije prihvatljivo, dok nametanje hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog u kantonu nije problem a svako protivljenje "odvlaci paznju s bitnijih stvari". :) Podlo osa, podlo. Nije ni cudo da su sve cesce kolumne kroz koje se Zagreb distancira od te prljave politike.
osa

#311 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:Odgovori na pitanje. Ako se slazemo da treba decentralizacija, objasni zasto se mora zapisavati teritorija nametanjem identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog. Ti kazes da to nije problem, pa da vidimo jesi li iskren.
Oznake treba odrediti vecina ? Vecina u haustoru, u mjesnoj zajednici, u opstini, kantonu, entitetu ili drzavi ?

Bilo kakvo nametanje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog ne treba da bude prihvatljivo ni na kojem nivou. Tebi ocigledno nije problem ako se namece identitet nekog od naroda pod uslovom da se to uklapa u projekat Herceg Bosne. Nametanje jednog ljiljana na zelenoj pozadini kao jedinog obiljezja (jer su Bosnjaci vecina u BiH) nije prihvatljivo, dok nametanje hrvatskog identiteta kao jedinog sluzbenog u kantonu nije problem a svako protivljenje "odvlaci paznju s bitnijih stvari". :) Podlo osa, podlo. Nije ni cudo da su sve cesce kolumne kroz koje se Zagreb distancira od te prljave politike.
oprosti, da li ti kontaktiraš sa mnom ili s nekim drugim, već ti rekoh ne vjerujem u nametanje identiteta, upitah te , da li smo mi hrvati možda postali mađari, turci, njemci, ti ništa, nego "nametanje identiteta", pa odgovori mi kako bi ti meni nametnuo identit. ne znam možda postoji strah kod bošnjaka (a to se vidi i kod tebe) od nametanja identiteta s obzirom na nivo nacionalne svijesti i povijesna iskustva, ja vjerujem da kod hrvata i srba tog straha nema.
kad bošnjaci izglasaju da će na nivou bih grb biti ljiljan, on će to biti, u čemu je problem s ljiljanom, meni prihvatljiv, ako država bude onakvog tipa kakvu ti želiš, do toga će i doći, ali zar misliš da će to učiniti da hrvati ne budu hrvati ili da srbi ne budu srbi, moj gorštak....
1gorstak

#312 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:pa rekoh ti već, oznake nisu identitet, kako bi ti recimo meni nametnuo identitet, oznake treba odrediti većina, isključivo da se to pitanje skine s dnevnog reda i prestane politizirati i odvlačiti pažnju s bitnijih stvari. ne znam kakav ti odgovor očekuješ, možda "asimiliraćemo sve koji su drukčiji" ili nešto slično.

oprosti, da li ti kontaktiraš sa mnom ili s nekim drugim, već ti rekoh ne vjerujem u nametanje identiteta, upitah te , da li smo mi hrvati možda postali mađari, turci, njemci, ti ništa ....
Ne ja nista, nego sam postavio konkretno pitanje. Ako opstanak hrvatskog identiteta pod Turskom ili Austro-Ugarskom koristis kako bi objasnio da Hrvati BiH nemaju sta izgubiti nametanjem obiljezja ili jezika drugih (recimo Srba i Bosnjaka), onda ti ne bi trebalo biti problem da obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica. Jer zaboga, to ne igra nikakvu ulogu, to su tricarije, to su sitnice, Hrvati su sacuvali svoju tradiciju pod Turskom, zasto bi bio problem da im kao sluzbeno obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica ?
osa

#313 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:

oprosti, da li ti kontaktiraš sa mnom ili s nekim drugim, već ti rekoh ne vjerujem u nametanje identiteta, upitah te , da li smo mi hrvati možda postali mađari, turci, njemci, ti ništa ....
Ne ja nista, nego sam postavio konkretno pitanje. Ako opstanak hrvatskog identiteta pod Turskom ili Austro-Ugarskom koristis kako bi objasnio da Hrvati BiH nemaju sta izgubiti nametanjem obiljezja ili jezika drugih (recimo Srba i Bosnjaka), onda ti ne bi trebalo biti problem da obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica. Jer zaboga, to ne igra nikakvu ulogu, to su tricarije, to su sitnice, Hrvati su sacuvali svoju tradiciju pod Turskom, zasto bi bio problem da im kao sluzbeno obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica ?
ako srbi budu nekad većina u toj županiji, tako će možda i biti, ne vidim zašto imaš problem s tim.
1gorstak

#314 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:oprosti, da li ti kontaktiraš sa mnom ili s nekim drugim, već ti rekoh ne vjerujem u nametanje identiteta, upitah te , da li smo mi hrvati možda postali mađari, turci, njemci, ti ništa ....
ako srbi budu nekad većina u toj županiji, tako će možda i biti, ne vidim zašto imaš problem s tim.
Halo, zasto to sada ne moze biti slucaj ? Jer zaboga, to ne igra nikakvu ulogu, to su tricarije, to su sitnice, Hrvati su sacuvali svoju tradiciju pod Turskom, zasto bi bio problem da im kao sluzbeno obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica ?
osa

#315 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Halo, zasto to sada ne moze biti slucaj ? Jer zaboga, to ne igra nikakvu ulogu, to su tricarije, to su sitnice, Hrvati su sacuvali svoju tradiciju pod Turskom, zasto bi bio problem da im kao sluzbeno obiljezje Livanjskog kantona bude srpska trobojnica ?
pa zato što većina građana te županije to ne želi, zar je to tako teško shvatiti.
1gorstak

#316 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ako srbi budu nekad većina u toj županiji, tako će možda i biti, ne vidim zašto imaš problem s tim.
pa zato što većina građana te županije to ne želi, zar je to tako teško shvatiti.
Zasto ne zeli ako se tako ne namece srpski identitet ?
osa

#317 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
eto tako im se hoće, većina su, nego da li su bošnjaci u livnu postali hrvati zato što im se županija zove herceg-bosanska, promijeniše li identitet....
1gorstak

#318 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:pa zato što većina građana te županije to ne želi, zar je to tako teško shvatiti.
eto tako im se hoće
Ti si ovim izgubio pravo da se bunis zbog bosnjackog preglasavanja.
osa

#319 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
eto tako im se hoće
e moj gorštak, stečeno pravo je međunarodna pravna kategorija, koja se ne može izgubiti, pogotovo, zbog 5 riječi izvučenih iz konteksta cjelokupne rasprave.
1gorstak

#320 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:eto tako im se hoće
e moj gorštak, stečeno pravo je međunarodna pravna kategorija, koja se ne može izgubiti, pogotovo, zbog 5 riječi izvučenih iz konteksta cjelokupne rasprave.
"Eto tako im se hoce", to su tvoje rijeci kojim pravdas preglasavanje :) Nisam ja nista izmislio.
vadil

#321 Re: Kutiljerov plan

Post by vadil »

nokia6170 wrote:
Pa moze postoaviti i kontrapitanje...sta bi to Srbima falilo da su prihvatili rezultate referenduma i zivjeli u Republici Bosni i Hercegovini.

Jesu li to bili ugrozeni mozda? Naravno da nisu...dominirali su vojskom i policijom, bilo ih je u obrazovanju, sportu itd itd..nisu Srbi ratovali zbog ugrozenosti vec radi ostvarenja sna o Svi Srbi u jednoj drzavi.
Eh, ovo razmišljanje je upućuje na mogući odgovor zašto je Alija povukao potpis sa Kutiljerovog plana. Dakle, u pitanju je osjećaj nacionalnog ponosa. Čuj zašto bi se mi pokorili Srbima? Što su oni i bolji od nas? Ma ne damo se ni po koju cijenu, pa čak ni po cijenu teškog stradanja. Osobno mislim da je tu po srijedi loša procjena. Alija i njegovi suradnici su svjesno odgovorili na srpske ratne bubnjeve, misleći da to neće biti tako brutalan i krvav rat. Želja je bila da se sa minimumom žrtve ostvariti maksimalna dobiti. :?
Nekad je živio indijanski poglavica po imenu Jeronimo koji je aludirajući na odnos sile i nemoći, naravski misleći na odnos Amerikanaca i Indijanaca, rekao:'Hrast koji se pod vjetrom ne povija biva slomljen'. Što bi bilo da je Alija tako razmišljao?
Bosnolog

#322 Re: Kutiljerov plan

Post by Bosnolog »

vadil wrote:
nokia6170 wrote:
Pa moze postoaviti i kontrapitanje...sta bi to Srbima falilo da su prihvatili rezultate referenduma i zivjeli u Republici Bosni i Hercegovini.

Jesu li to bili ugrozeni mozda? Naravno da nisu...dominirali su vojskom i policijom, bilo ih je u obrazovanju, sportu itd itd..nisu Srbi ratovali zbog ugrozenosti vec radi ostvarenja sna o Svi Srbi u jednoj drzavi.
Eh, ovo razmišljanje je upućuje na mogući odgovor zašto je Alija povukao potpis sa Kutiljerovog plana. Dakle, u pitanju je osjećaj nacionalnog ponosa. Čuj zašto bi se mi pokorili Srbima? Što su oni i bolji od nas? Ma ne damo se ni po koju cijenu, pa čak ni po cijenu teškog stradanja. Osobno mislim da je tu po srijedi loša procjena. Alija i njegovi suradnici su svjesno odgovorili na srpske ratne bubnjeve, misleći da to neće biti tako brutalan i krvav rat. Želja je bila da se sa minimumom žrtve ostvariti maksimalna dobiti. :?
Nekad je živio indijanski poglavica po imenu Jeronimo koji je aludirajući na odnos sile i nemoći, naravski misleći na odnos Amerikanaca i Indijanaca, rekao:'Hrast koji se pod vjetrom ne povija biva slomljen'. Što bi bilo da je Alija tako razmišljao?
:x :x :x :x

Hoces reci da se trebalo i u buduce treba povijati pod velikosrpskim ultimativnim fasizmom http://www.youtube.com/watch?v=atku6L_xwPY .....predati oruzje i ostati u Srboslaviji cime bi bili zadovoljeni velikosrpski apetiti a znamo odlicno kako su prosli oni koji su predali oruzje i pristali na ultimatume velikosrpskih genocidnih falangi u selima i gradovima ili su bili goloruki jer su im velikosrpski ideolozi planski pokupili oruzje TO uz pomoc JNA dok su oni naivno spavali i vjerovali komsijama da ih nece klati ,....danas takve trazimo po masovnim grobnicama,.......
hercegovac_pravi

#323 Re: Kutiljerov plan

Post by hercegovac_pravi »

vadil wrote:
nokia6170 wrote:

Eh, ovo razmišljanje je upućuje na mogući odgovor zašto je Alija povukao potpis sa Kutiljerovog plana. D
Kutiljerov plan nikada nije potpisan jer nije ni postojao.
građanin x

#324 Re: Kutiljerov plan

Post by građanin x »

vadil wrote:
Eh, ovo razmišljanje je upućuje na mogući odgovor zašto je Alija povukao potpis sa Kutiljerovog plana. Dakle, u pitanju je osjećaj nacionalnog ponosa. Čuj zašto bi se mi pokorili Srbima? Što su oni i bolji od nas?
To sa "pokoravanjem" bi moglo da se eventualno kaže za tzv.srpsko-muslimanski sporazum po kome bi BiH ostala u jednoj državi sa Srbijom i Crnom Gorom što bi bila neka Velika Srbija ali ne i za Kutiljerov plan jer je on bio izbalansiran prijedlog - nezavisnost BiH + entička kantonizacija.
1gorstak

#325 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

građanin x wrote:
vadil wrote:
Eh, ovo razmišljanje je upućuje na mogući odgovor zašto je Alija povukao potpis sa Kutiljerovog plana. Dakle, u pitanju je osjećaj nacionalnog ponosa. Čuj zašto bi se mi pokorili Srbima? Što su oni i bolji od nas?
To sa "pokoravanjem" bi moglo da se eventualno kaže za tzv.srpsko-muslimanski sporazum po kome bi BiH ostala u jednoj državi sa Srbijom i Crnom Gorom što bi bila neka Velika Srbija ali ne i za Kutiljerov plan jer je on bio izbalansiran prijedlog - nezavisnost BiH + entička kantonizacija.
Danas, na osnovu zapisnika sa sjednica velikosrpske pobunjenicke skupstine, znamo da Karadzic nije pristao na Kutiljerove mape niti je pristao na to da BiH bude definisana kao drzava. Nije mi jasno zasto Karadzica, manijakalnog ubicu, predstavljas kao covjeka koji je bio konstruktivan i u ciju se rijec moglo vjerovati, cak i danas kada znamo da on taj potpis nije planirao ispostovati.
Post Reply