Ti mene samo ne razumijes.arzuhal wrote:Opet post koji me oduševi. Dakle, promišljeno. Aferim, @Šo. Kao vjernik, kao ovca u stadu, kao hajvan iz krda i čopora, kao zatucan i slijep, ovo velim.
Pitanja koja @Ateist postavlja (ne kažem da su uvijek beslovesna), odnosno način kojim prilazi cijeloj lepezi vjernika na ovom forumu, podsjeća me na način vehabijskog komuniciranja. Izgleda da i među ateistima ima vehabija...pri tom ne želim da vrijeđam nikog...
Svako dobro.
Ja nikoga ne ubjedjujem, ja raspravljam tako sto iznosim svoje misljenje - logicki, analiticki i kriticki, a vec sam napomenuo da i namjeravam da razgovaram sa takvim ljudima (bez obzira jesu li vjernici ili ne) koji razmisljaju logicki. Oni koji se pravdaju da religija nema veze sa logikom ne mogu ni biti ukljuceni u ovakvu raspravu, nije to stvar vrijedjanja kako oni nelogicno razmisljaju vec cinjenica - ako neko ne prihvata logiku i kritiku necega onda je rasprava sa njim na tu temu suvisna - kao sto sami kazete - vjerujete i to ne dokazujete, tu nema rasprave, uzimate vjersku knjigu kao apsolutnu istinu. Nije to vrijedjanje, samo je sa takvim ljudima ova rasprava besmislena. Rasprava se moze odrzati sa onima koji bar malo analiziraju i kriticki posmatraju svoju religiju.
Sa druge strane, opet ponavljam, znam da tebe i slicne necu ubijediti ni u sta, ali ove razgovore citaju mnogi ljudi koji su mozda na granici. Danas je jako puno religijske propagande i treba napraviti malo ravnotezu - dati ljudima izbor. Ne nekom nesto nametati, vec ovom raspravom svi iznosimo svoje misljenje a oni koji su na granici koji nisu sigurni - oni ce iz ovoga izvuci nesto, nekog ce ubijediti argumenti vjernika a nekog argumenti ateista, zavisno od njihovog pogleda na svijet. Moj je cilj samo da im se da malo izbora, jer nas previse obasipaju vjerskom propagandom pa treba ljudima pokazati da ima i drugacijih nacina razmisljanja.
Nikog ja ne omalovazavam i ne smatram glupim, ali naravno, svako smatra da je u pravu pa tako i ja za sebe kao i ti za sebe, ne vidim sta je tu lose.