Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#301 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by Latina »

madner wrote:
I u svijetu Turskog vrhovnog suda.
I Evropskog suda za ljudska prava
A Evropski sud se ne obazire na muslimanke u Evropi ? One mogu biti pokrivene na fakultetu i radnom mjestu, a u Turskoj ne mogu ? :lol: :lol: :lol:
beautyfool

#302 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by beautyfool »

madner wrote:Nosenje sala nije ljudsko pravo.
Traziti da se prizna kao isto je nametanje ispravnosti vjerskih gledista.
Koliko ja znam religija se slijedi onakva kakva je a Islam je ovakav kakav je od poslanika Muhammeda savs, dakle sta tu moze biti nametnuto :D
Ne valja ti ta tvrdoglavnost ! Valja nekad i priznati da nisi u pravu ;-) jer covjek kroz zivot uci
madner

#303 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Latinica wrote:
madner wrote:
A Evropski sud se ne obazire na muslimanke u Evropi ? One mogu biti pokrivene na fakultetu i radnom mjestu, a u Turskoj ne mogu ? :lol: :lol: :lol:
Mogu, ako univerzitetska pravila oblacenja to dozvoljavaju.
Ako ne dozvoljavaju, ne mogu, i ne mogu trazit da se pravilo promjeni na osnovu ljudskih prava.
madner

#304 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

beautyfool wrote:
madner wrote:Nosenje sala nije ljudsko pravo.
Traziti da se prizna kao isto je nametanje ispravnosti vjerskih gledista.
Koliko ja znam religija se slijedi onakva kakva je a Islam je ovakav kakav je od poslanika Muhammeda savs, dakle sta tu moze biti nametnuto :D
Ne valja ti ta tvrdoglavnost ! Valja nekad i priznati da nisi u pravu ;-) jer covjek kroz zivot uci
Odlicno, samo niko ne kaze da ja moram uvazit to misljenje kao ispravno.
Neko moze reci da on mora nositi crvenu majcu sa likom Chea jer mu tako vjera nalaze, ali to ne znaci da ja zbog toga moram promjenit pravilo oblacenja, zar ne? (Predpostavimo da sam ja taj koji pravi pravila :) )

Da li mozes napraviti pravila oblacenja koja uvazavaju sve vjerske propise, svih vjera?
beautyfool

#305 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by beautyfool »

madner wrote:
Latinica wrote:
madner wrote:
Mogu, ako univerzitetska pravila oblacenja to dozvoljavaju.
Ako ne dozvoljavaju, ne mogu, i ne mogu trazit da se pravilo promjeni na osnovu ljudskih prava.
Cuj to ! :shock: :D ! Malo ti nije logicna teorija...da bi uopste postojala jedna drzava moraju postojati ljudi koji ce je oformiti zar ne ? A da bi sve funkcionisalo kako treba moramo prvenstveno postovati prava tih ljudi , eh to su ta ljudska prava koja su hvala dragom Bogu pa sada zakonom regulisana, dakle nije robovlasnicki period ! I Na osnovu tih prava se grade zakoni i drzave!
madner

#306 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

U pravu si, mogu traziti da se promjene, ali na osnovi odluke koju sam gore naveo zahtjev ce bit odbijen.

I meni je zao, jer sam zelio ostvarit svoje ljudsko pravo da radim u majici Metalike, i spremao sam se da osnujem religiju koja bi mi to dozvolila, ali ova presuda me je zeznula. 8)
beautyfool

#307 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by beautyfool »

madner wrote:U pravu si, mogu traziti da se promjene, ali na osnovi odluke koju sam gore naveo zahtjev ce bit odbijen.

I meni je zao, jer sam zelio ostvarit svoje ljudsko pravo da radim u majici Metalike, i spremao sam se da osnujem religiju koja bi mi to dozvolila, ali ova presuda me je zeznula. 8)
:lol: eh nek si nam objasnio sta je za tebe religija :lol: vidis za razliku od tebe ima ljudi koji postuju ono sto religije nalazu :)
madner

#308 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Napravio sam ti primjer iz kojeg bi trebala da skontas zasto to ne moze biti ljudsko pravo.

Ako se mora uvazit jedno vjerovanje, mora se uvazit svako, ako se mora uvazit svako, nije moguce napraviti pravilnik.

Znaci, ili univerzitet ima pravo da postavi pravila oblacenja ili nema.
arzuhal

#309 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

Ljudska prava, povelje i deklaracije, institucije koje ih štite postoje utoliko koliko to odgovara moćnim. Gorko sam se smijao kada je vlada Gruzije pozvala zapadne zemlje, na čelu sa USA, da im pomognu protiv ruske invazije.
Jarane, kada te medo odluči malo prignječit, samo saburi. Neće ti ba niko pomoć dok te medo malo ne osakati. I tako uvijek.
Ko je preživio agresiju na BiH zna vrlo dobro šta su UN, ljudska prava, Butros Gali, Michael Rose, Sadako Ogata, Jasuši Jakaši, Mitterand, EU...
Ljudsko pravo na bilo što postoji samo ukoliko postoji neko ko će se boriti za njega, spreman na svaku žrtvu.

@madner
Ako podržavaš vojno nadgledanje turskog društva i zadnju riječ vijeća generala, onda, analagno tome, podržavaš i Iran, Siriju, isl. Onda tu logiku poštujem ali je ne uvažavam. Ali ako se to tiče samo Turske i prepadanja oko 80% njenog muslimanskog stanovništa, onda si samo još jedan licemjer među bezbrojnim. AK Partesi ne namjerava ustoličit šerijat već vratiti dostojanstvo turskim muslimanima. Protiv njenog ekonomskog programa generali nemaju lijeka a dobila je veliku podršku Kurda sa juga zemlje. nakon što su im izgradili infrastukturu, fabrike, škole. Iako Kurdi imaju alternativu (dvije dozvoljene kurdske partije) ipak listom podržavaju AKP.
Jedan prijatelj, Turčin, mi veli kako se do sada narod plašio vojne intervencije. Danas se vojska plaši narodne intervencije.
Zbog stalne opasnosti da vojska sruši vladu, izostajale su međunarodne investicije, a narod je ispaštao. Više nije tako.

@beauty

Evo pravo kojeg poznajem:

Mu'az ibn Džebel je rekao: "Jahao sam iza Vjerovjesnika, s.a.v.s., pa je rekao: 'O, Muaze, znaš li koje je Allahovo pravo (hakk) prema Njegovim robovima, a koje je pravo robova prema Allahu?' Rekao sam: 'Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!' On reče: ‘Zaista je pravo Allahovo prema robovima da ga obožavaju i da mu ništa ne pridružuju (ne čine širk), a pravo robova prema Allahu je da On ne kažnjava onoga koji mu nije širk činio. ‘ Rekao sam: 'O Allahov Poslaniče, hoću li obveseliti svijet?' Rekao je: ‘Nemoj ga obveseljavati, jer bi se u to pouzdao (pa bi ljudi zanemarili rad)."'
madner

#310 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Turska moderna historija je u krug pokusaj islamista da uniste fundamente republike, koji se zavrsi vojnim pucem i jos libernijim ustavom od prijasnjeg.
Ne prizeljkujem puc, ali AKP ima puno ozbiljnije namjere od ukidanja zabrene sala.
Pokusaj uvrstavanja prevare u braku u krivicni zakon je jedan od primjera.
To sto imaju podrsku Kurda ne treba cuditi, jer to i jeste partija istocne Turske (koja je jako jako dugo bila vodjena sa zapada zemlje).
Ne sporim da su uradili dobar posao za ekonomiju, donjeli dosta zakona koji su unaprijedili malo zastarilo zakondavstvo.

Ali isto tako mi je drago sto postoji ta vojska kao institucija koja garantuje ustav i pazi da se ne ode predaleko.
izvor

#311 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

madner wrote:Ali isto tako mi je drago sto postoji ta vojska kao institucija koja garantuje ustav i pazi da se ne ode predaleko.
I je li ovo po tebi demokratija?
madner

#312 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

izvor wrote:
madner wrote:Ali isto tako mi je drago sto postoji ta vojska kao institucija koja garantuje ustav i pazi da se ne ode predaleko.
Hitler je demokratski dosao na vlast da bi je ukino.
Vojska je mehanizam koji garantuje ustavni poredak i u skladu sa svojim ustavnim ovlastenjima ima pravo da stiti zemlju od unutrasnjih neprijatelja.
izvor

#313 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by izvor »

izvor wrote:
Vojska je mehanizam koji garantuje ustavni poredak i u skladu sa svojim ustavnim ovlastenjima ima pravo da stiti zemlju od unutrasnjih neprijatelja.
[/quote]
Naravno, samo je fol ko im je dao ta ovlastenja i kakva ovlastenja. Ko je pravio taj ustav.
madner

#314 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Onaj decko sto je Turke vratio iz ambisa do kojih ih je doveo Abdul Hamid.
arzuhal

#315 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

madner wrote:
izvor wrote:
:lol:
To i pričam. Kakav ba narod, kakva većina, demokratija i te trice. Moć! Se osjeća! Čizmom ga, na vrat mu stani i zaštiti vlastiti nedosanjani poredak.
Hamas narod Palestine izabro? Čuj to? Ne valja Hamas, to su teroristi, ne valjaju ni Palestinci, nek su ih izabrali, ne priznajemo to..
U Alžiru pobjedio FIS sa preko 80% glasova naroda? Čuj to? Ne zna taj narod šta valja - tenkove na ulice, tenkove na raaadnikeeee.
Musliman može živjeti demokratski u vlastitoj državi samo ako se naguzi. Inače ne valja.
madner

#316 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Moze lagano kao i u Iranu, kad vojska nije nista uradila.
Jest da su malo otudjili stadione u druge namjene, pa je bilo malo krvi do koljenja, ali bili su cafiri pa se moze, sve za buduce uzrastaje.
Hamas je skupina dobrih i postenih ljudi, ne bi oni nikad zenu i djecu, osim ako se omakne, ili su cifuti, ili bar blizu njih. A napravili su raj na zemlji gdje su glavni, sto jest jest.

Turska je puna muslimana, samo ima nas koji bas ne vjerujemo u toleraniciju zakletih vjernika. Ono, uzme se sto odgovara, samo se ignorise sto bas ne pase.
arzuhal

#317 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by arzuhal »

Nisam, vala, pravdao ničije zločine, nit mislim. Pitao sam samo šta ako narod, velikom većinom, glasa za nekog ili nešto, treba li to odbacit jer nije po nečijim uzusima. I za koga vrijedi demokratija a za koga ne. Ali, dobro...
Zar nije, onda, lakše i poštenije reći: ne volim ništa što ima veze sa islamom, ni hidžab, ni džamiju, ezan, Kur'an...i volio bih kad svega toga ne bi više bilo, nego što se sve nešta zamotava u naka ljudska prava i uvlače se takve riječi kao Demokratija, Sloboda, Život...
madner

#318 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by madner »

Ako ti koji su izglasani slijede pravila igre, imaju pravo da ostanu na terenu, ako krse pravila zato sto su miljenici publike, sljedi crveni.

Nema tu zamotavanja, nego je Turska sekularna republika, to je pravilo, igraj po njemu ili dizi revoluciju. Samo nemoj se cudit kad dobijes iskljucenje iz igre.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#319 Re: Diskiriminacija zene muslimanke u Evropi

Post by dr.gog »

:) malo odmora nekad čini dobro, čak i forumskoj temi :D
Locked