Naravno, isto kao sto se ne stjece po dzematima i hamamima.Bosanac sa dna kace wrote:znanje se stjece uceci iz knjiga a ne citajuci poluinformacije sa wikipedije.Jazz_Junkie wrote:Ma pusti ga, jer kako ce jadan nesto saznat kada su pola internet stranica banovali u Turskoj gdje se on sada nalazi. Kad god se pocne neka diskusija, on se ubacuje sa politikom optizuvajuci druge za nesto sto je sam.zonbirile wrote:bsdk
tvoj primitivizam nema granica,veći je od tvoga neznanja.Crkva ova,ili ona je crkva-znači hriščanstvo.Ne trebaš se naslađivati inkvizicijom,tvoje frustracije i jesu u tome što se u slučaju Bosne zna ko je stariji -bili svi hriščani prije prodora Osmanlija.
Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jazz_Junkie
#301 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
- Bosanac_21
#302 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Po meni si i ti neki pametnjakovicPietje_Bel wrote: Mislim da bi se i Tvrtko Kotromanic i Husein Gradascevic i svi djedovi Crkve Bosanske u grobu prevrnuli da vide sta rade ljudi koji sebe nazivaju Bosnjacima.Ovo malo Bosnjaka koju su malo svjesniji se nalaze ipak daleko od Bosne po meni.
- Bosanac sa dna kace
#303 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa imas ovdje i katolicke dzemateJazz_Junkie wrote: Naravno, isto kao sto se ne stjece po dzematima i hamamima.
- Pietje_Bel
#304 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Nije vala. Ne govoris istinu!Bosanac_21 wrote:Po meni si i ti neki pametnjakovicPietje_Bel wrote: Mislim da bi se i Tvrtko Kotromanic i Husein Gradascevic i svi djedovi Crkve Bosanske u grobu prevrnuli da vide sta rade ljudi koji sebe nazivaju Bosnjacima.Ovo malo Bosnjaka koju su malo svjesniji se nalaze ipak daleko od Bosne po meni.Sta to toliko lose rade, trazi se istina, niko nije sve primio zdravo za gotovo. Prosla su vremena kad si morao biti ono sto su drugi zeljeli i naturali! Sad nekima to smeta sto se klupko odmotava ........
- Bosanac_21
#305 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Nista me to ne cudi, jer kod nas u Bosni dosta naroda to toliko ni ne interesuje. Narod je navik'o sutati durati, od proslosti do danasnje politikePietje_Bel wrote:Nije vala. Ne govoris istinu!Bosanac_21 wrote:Po meni si i ti neki pametnjakovicPietje_Bel wrote: Mislim da bi se i Tvrtko Kotromanic i Husein Gradascevic i svi djedovi Crkve Bosanske u grobu prevrnuli da vide sta rade ljudi koji sebe nazivaju Bosnjacima.Ovo malo Bosnjaka koju su malo svjesniji se nalaze ipak daleko od Bosne po meni.Sta to toliko lose rade, trazi se istina, niko nije sve primio zdravo za gotovo. Prosla su vremena kad si morao biti ono sto su drugi zeljeli i naturali! Sad nekima to smeta sto se klupko odmotava ........
Vidi ja sam Bosnjak i ja volim sto sam Bosnjak. Ja bih volio da je kod nas nacionalna svijest kao kod Engleza ali nije. Za nas su Albanci mila majka, mi se nemozemo sa njima porediti. Hajde neka dignu spomenik Husein Kapetanu u Sarajevu. Nas Turci vide kao bracu i zna se to. Ali kako vide Albance? To je vec totalno druga prica. Albanci su Albanci ali mi smo nazalost jos uvijek muslimani. Sada se zovemo Bosnjacima ali smo Muslimani jer osim ljiljana nemamo mnogo Bosnjackog. Nase Bosnjastvo danas je vise produkt Hrvatskog i Srpskog nacionalizma pomjesanom sa dobrom dozom ne poznavanja istorije. Moja majka rodena nezna ko je bio Husein Kapetan. Bas veceras za vecerom pricali.
Kad je napadnuta Slovenija, pa Hrvatska - u Bosni je bilo aktuelno "nece nas, nismo nista skrivili, sto bi nas?" - kad je puklo zavrsi se kako zavrsi, i tako je i danas dani.
Svoje nismo navikli cjeniti, nastojimo poniziti koliko je moguce - pa cak i danas kad nacionalizam drma kod "komsija", mi i dalje nemamo svoj pravac, zasto? Zato sto na to nismo ni navikli, sve dok te ne klepne tvrdim po glavi da se durati
p.s. vaznije je da je konzerva dignuta za "svijet", a sto nema nikakvog spomenika za Gradascevica, Kulina Bana, Muju Hrnjicu, Tvrtka, .............za to nikog ne boli cosak. Nista cudno.
- Pietje_Bel
#306 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Skanderbeg-Tirana-Albanija 

-
zonbirile
#307 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
SVE DOK SE JAVNO,NE PODRŽI ISTINA ,A NE PEHLIVANJENJE I UVIJANJE,A ISTINA JE JEDNA-A TO JE DA JE BOSNA DO PROVALE OSMANLIJA BILA KRŠĆANSKA,NEMA MIRA U DUŠI ONIH KOJI BI DA MODELIRAJU NEŠTO DRUGO.
RAZVITI SVIJEST DA SMO SVI BILI PODANICI BOSANSKOG KRALJEVSTVA,SVE ŠTO JE BILO POSLIJE NEMA VEZE SA OVIM ISTINAMA.
RAZVITI SVIJEST DA SMO SVI BILI PODANICI BOSANSKOG KRALJEVSTVA,SVE ŠTO JE BILO POSLIJE NEMA VEZE SA OVIM ISTINAMA.
- Bosanac sa dna kace
#308 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
jos samo fali da kazes kako zato sto je bosna bila krscanska trebamo danas svi bit krscani...zonbirile wrote:SVE DOK SE JAVNO,NE PODRŽI ISTINA ,A NE PEHLIVANJENJE I UVIJANJE,A ISTINA JE JEDNA-A TO JE DA JE BOSNA DO PROVALE OSMANLIJA BILA KRŠĆANSKA,NEMA MIRA U DUŠI ONIH KOJI BI DA MODELIRAJU NEŠTO DRUGO.
-
zonbirile
#309 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Bosanac sa dna kace wrote:jos samo fali da kazes kako zato sto je bosna bila krscanska trebamo danas svi bit krscani...zonbirile wrote:SVE DOK SE JAVNO,NE PODRŽI ISTINA ,A NE PEHLIVANJENJE I UVIJANJE,A ISTINA JE JEDNA-A TO JE DA JE BOSNA DO PROVALE OSMANLIJA BILA KRŠĆANSKA,NEMA MIRA U DUŠI ONIH KOJI BI DA MODELIRAJU NEŠTO DRUGO.
Jadan ti i tvoje frustracije.Ne ,ne mislim niti sam napisao,a je li to sve što si uspio smiosliti,i ti si jedan od onih pehlivana.
Jednostavno ,jeli bila ,ili ne.
- Bosanac sa dna kace
#310 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Bosna je bila krscanska hereticka drzava...a sto je neko danas isfrustriran prisutnoscu velikog broja nekrscana u Bosni, to je njegov problem, ne moj...
-
zonbirile
#311 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Bosanac sa dna kace wrote:Bosna je bila krscanska hereticka drzava...a sto je neko danas isfrustriran prisutnoscu velikog broja nekrscana u Bosni, to je njegov problem, ne moj...
Pa nevjerovatno u šta ti ne povjeruješ luđim od sebe.Slušaj sada neću stoput ponavljati.Upitno je u kom obimu je bila heretička i koje vrijeme,ali evo svo vrijeme svi bili heretici.Ali svi hriščani.Hereza ne znači promjenu vjere,nego drugu manifestaciju vjere.Največa je bila hereza reformacije crkve,iz koje su iznjedrili se protestanti,a unutar njih opet par pravaca.Raskol iz 1954g je dao pravoslavnu,ali svi zajedno su obrni ,okreni kriščani.Majmune paragvajski,pa i vehabije su kao i siiti muslimani,zar ne.Ponavljaj ovo dok ti ne uđe glavu.
-
zonbirile
#312 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
treba raskol iz 1054g,post iznad ispravka
-
BaileyS
#313 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa upravu je @Bosanac sa dna kace, koliko se jedna grupa bolesnika napinje da od bosanskih srednjevijekovnih krscana napravi nekakvu prethodnicu muslimana tako druga grupa bolesnika ima VEEEELIKI problem u tome sto je Bosna bila vecim dijelom hereticka. Oni bi na zor da naprave sliku o Bosnjanima kao vecim katolicima od Pape ili iskonskim pravoslavcima.zonbirile wrote:Bosanac sa dna kace wrote:Bosna je bila krscanska hereticka drzava...a sto je neko danas isfrustriran prisutnoscu velikog broja nekrscana u Bosni, to je njegov problem, ne moj...
Pa nevjerovatno u šta ti ne povjeruješ luđim od sebe.Slušaj sada neću stoput ponavljati.Upitno je u kom obimu je bila heretička i koje vrijeme,ali evo svo vrijeme svi bili heretici.Ali svi hriščani.Hereza ne znači promjenu vjere,nego drugu manifestaciju vjere.Največa je bila hereza reformacije crkve,iz koje su iznjedrili se protestanti,a unutar njih opet par pravaca.Raskol iz 1954g je dao pravoslavnu,ali svi zajedno su obrni ,okreni kriščani.Majmune paragvajski,pa i vehabije su kao i siiti muslimani,zar ne.Ponavljaj ovo dok ti ne uđe glavu.
Za sve bolesnike....vjera je stvar ubjedjenja i zaboli me neka stvar je li neko prije deset vjekova vjerovao u vatru, Boga, sveto trojstvo, kipove ili Allaha (mada cinjenica je da je Bosna i po pitanju religije bila uvijek posebna i drugacija) meni je interesantnije kako je neko mogao promijeniti nacionalnu pripadnost na osnovu vjere i kako nekadasnji Bosnjani postadose Hrvati i Srbi. Roberto Baggio je presao na budizam, pa je i dalje Italijan a ne Kinez.
- Bosanac sa dna kace
#314 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
@zonbirile da imas sonove kulture ne bi tako diskutovo...fala na uvredama
-
zonbirile
#315 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Baileys
upravo tako,zato sam u tom tonu i pisao svoje postove.Stalno se laže,pa gdje je tu hiljadugodišnja pstojnost Bosne.Nije poenta u tome da je Bosana bila ovalk,ili onaka prije Osmanlija,već da su svi bili podanici bosanskog kraljevstava,čiju istoriju bi baštinili ,ali na svoj naćim.
Može li ovako:
katolika 16%
heretika,bogumila 43%
pravoslavnih 33%
ostali 7%
onda bi istorija bila potaman,baš onako kako treba.
upravo tako,zato sam u tom tonu i pisao svoje postove.Stalno se laže,pa gdje je tu hiljadugodišnja pstojnost Bosne.Nije poenta u tome da je Bosana bila ovalk,ili onaka prije Osmanlija,već da su svi bili podanici bosanskog kraljevstava,čiju istoriju bi baštinili ,ali na svoj naćim.
Može li ovako:
katolika 16%
heretika,bogumila 43%
pravoslavnih 33%
ostali 7%
- IZVANZEMALJAC
#316 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Popis stanovništva Bosne iz 1292
jasno kaže da je večina stanovništva bilo krščansko dio katolici a dio pravoslavci znači Hrvati i Srbi ostali su bili heretici (manje od 0,01%) uglavnom Kinezi par Irokeza i manji broj Aboriđina u popis nisu ubrojani turisti na Makarskoj rivieri, radnici na crno i svekrva od jednog popisivača stanovništva (kasnije je dao izjavu za novine da je ne podnosi).
-
zonbirile
#317 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
vjerovatno,samo nisu bili ni srbi ni hrvati nego dobri Bošnjani,podanici bosanskog kralja.Vjerska odrednica do buđenja nacionalnog određenja po uzoru na stvaranje Evropskih nacionalnih dražava dolazi tek u 19 stoljeću.IZVANZEMALJAC wrote:Popis stanovništva Bosne iz 1292jasno kaže da je večina stanovništva bilo krščansko dio katolici a dio pravoslavci znači Hrvati i Srbi ostali su bili heretici (manje od 0,01%) uglavnom Kinezi par Irokeza i manji broj Aboriđina u popis nisu ubrojani turisti na Makarskoj rivieri, radnici na crno i svekrva od jednog popisivača stanovništva (kasnije je dao izjavu za novine da je ne podnosi).
-
Orbini
#318 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Koji poBogu popis kmetova, slobodnih seljaka i stocara?IZVANZEMALJAC wrote:Popis stanovništva Bosne iz 1292jasno kaže da je večina stanovništva bilo krščansko dio katolici a dio pravoslavci znači Hrvati i Srbi ostali su bili heretici (manje od 0,01%) uglavnom Kinezi par Irokeza i manji broj Aboriđina u popis nisu ubrojani turisti na Makarskoj rivieri, radnici na crno i svekrva od jednog popisivača stanovništva (kasnije je dao izjavu za novine da je ne podnosi).
- sodom
#319 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Hajd bolan ne rise, svi oni koji tvrde da je bosna bila vecinom naseljena katolicima, pocinje citati historiju od negdje 1200neke, kada se desava podjela kraljevstva i stalne promjene u opredjeljenjima vladara i naroda kako politicke, tako i vjerske prirode...To su vecinski bile politicke igre bez granica motivirane savijanjem jacem, jer su stalni vjetrovi duvali sa svake strane i sa istoka i sa zapada, sjevera i pogotovu sa jugo-zapada -papa.zonbirile wrote:Baileys
Može li ovako:
katolika 16%
heretika,bogumila 43%
pravoslavnih 33%
ostali 7%
Procitaj ako vec nisi imao priliku kakav je fazon Kulin ban izveo kada su dosli da provjere kakvi su to heretici u bosni, kako su svi "odbacili" hereticko ucenje... a prihvatili papin pravi poziv. (Nemreš ti našeg čoeka zaebat).
Bogumili su bili najmnogobrojniji u bosni, jer su i kraljevi bili bogumili , logicno nikada bogumil ne bi mogao vladati krscanskom zemljom, e!
sta mislis sto li je papa slao na nas vojsku da nas ugusi?
Da razrijesimo i pitanje zasto su bogumili presli na islam,tu je bila nestabilnost, a turski sistem koji je dosao pruzao je rjesenje problema protjerivanja i maltretiranja, duhovni mir i vjerovatno je to i tada činilo se, predstavljalo najbolje rjesenje za nesretni narod proganjan iz srbije (patarene), napadan od pape, madjara...itd
-
zonbirile
#320 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa znanje iz meitefa nije ti egzaktno.Pažljivo pročitaj moje postove i raščisti sebi razliku između kriščanstva i katolcizma.Kažu da analfabeti najbolje uče kroz primjer,dostupan njihovom intelektualnom nivou.Pa,to ti je kao islam i suniti.Kraljevi su bili kriščani ,lojalni papi,jer je to bio uslov legitimnosti,a političke prilike su uslovljavale laviranja .Bogumili je nategnut pojam da bi se izbjegao pojam Crkva Bosanska,krstjani -koji u samom imenu govori o karakteru vjere.Morađ shvatiti da su svi bili krščani ,pa i bogumili.Opet primjer,i šiiti i suniti su vjernici islamske vjeroispovjesti,samo sa mnogo većim proturječnostima.sodom wrote:Hajd bolan ne rise, svi oni koji tvrde da je bosna bila vecinom naseljena katolicima, pocinje citati historiju od negdje 1200neke, kada se desava podjela kraljevstva i stalne promjene u opredjeljenjima vladara i naroda kako politicke, tako i vjerske prirode...To su vecinski bile politicke igre bez granica motivirane savijanjem jacem, jer su stalni vjetrovi duvali sa svake strane i sa istoka i sa zapada, sjevera i pogotovu sa jugo-zapada -papa.zonbirile wrote:Baileys
Može li ovako:
katolika 16%
heretika,bogumila 43%
pravoslavnih 33%
ostali 7%
Procitaj ako vec nisi imao priliku kakav je fazon Kulin ban izveo kada su dosli da provjere kakvi su to heretici u bosni, kako su svi "odbacili" hereticko ucenje... a prihvatili papin pravi poziv. (Nemreš ti našeg čoeka zaebat).
Bogumili su bili najmnogobrojniji u bosni, jer su i kraljevi bili bogumili , logicno nikada bogumil ne bi mogao vladati krscanskom zemljom, e!
Da razrijesimo i pitanje zasto su bogumili presli na islam,tu je bila nestabilnost, a turski sistem koji je dosao pruzao je rjesenje problema protjerivanja i maltretiranja, duhovni mir i vjerovatno je to i tada činilo se, predstavljalo najbolje rjesenje za nesretni narod proganjan iz srbije (patarene), napadan od pape, madjara...itd
Što se tiče prelaska na islam dobro ja napisah,43% bilo bogumila,a pređoše kao i latinoamerikanci na kriščanstvo,po španskom osvajanju,sa molitvom na usnama-ali u panjevima.
- Jazz_Junkie
#321 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Iz turskih deftera znamo da je u polovini 16. stoljeca na tlu Bosne zivjelo preko 60% katolika. 100 godina kasnije su muslimani dominirali. Pazi, znaci 100 godina nakon pada Bosne su katolici jos uvijek cinili preko 60% populacije i tek nakon jos 100 godina su muslimani cinili vecinu. Hereticki dualizam i kompleksaske teorije danasnjih turbo-Bosnjaka o slicnosti CB sa islamom, te masovni i ekscesivni party prijelaz na islam su obicna prdina bara, no nazalost ozbiljan simptom balkanskih bolesnika koji vlada cijelom jugoistocnom Evropom.sodom wrote:Hajd bolan ne rise, svi oni koji tvrde da je bosna bila vecinom naseljena katolicima, pocinje citati historiju od negdje 1200neke, kada se desava podjela kraljevstva i stalne promjene u opredjeljenjima vladara i naroda kako politicke, tako i vjerske prirode...To su vecinski bile politicke igre bez granica motivirane savijanjem jacem, jer su stalni vjetrovi duvali sa svake strane i sa istoka i sa zapada, sjevera i pogotovu sa jugo-zapada -papa.zonbirile wrote:Baileys
Može li ovako:
katolika 16%
heretika,bogumila 43%
pravoslavnih 33%
ostali 7%
-
zonbirile
#322 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
ne samo to ,jedan idiot napisa da je pod zidinama Jajca,prešlo na islam 36.000 porodica.Pokušao mu objasniti da je YU prosjek bio 4 člana porodice,a onda sigurno 6-7 članova,što bi bilo cca 200 000 ljudi.Pa odakle ih skupiše i za koliko dana,i koliko je to Bosna imali ljudi 1463g.Šlag na torti je , da je priča o bosanskom kraljevstvu i da su svi ipak bili podanici tog kraljevstva,da su ublehe sa bogumilima,koji su također krišćani,ali sadašnjem uhu bolje,zamagljenije zvuče,nego CRKVA Bosanska,ili gluho bil krstjani.Vako ,ili onako drugih nije bilo.
-
Orbini
#323 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
Pa nije da uzimam stranu zonbrile ali sodom nije pono pogrijesio u svom postu. Ne ulazim u vase privatne razmirice ali necemo krajnosti gdje cemo jedne druge smjestati ili u mejtefsku ili ustasku skolu historije.
Tacno je da je Bosna bila hriscanska prije Osmanlija ali je jako bitno kakva hriscanska.
Nije tu bitno samo koliko je bilo Bogumila vec o kakvim pravoslavnim i katolicima pricamo.
U svim evropskim zemljama je isti sablon, svjetovna i crkvena vlast. Crkva je jaka institucija, koja ubire poreze, nerjetko takmac vlasteli u vlasti, autoritet koji sudi, kasnjava,... a CB nema crkava(gradjevina koje okupljaju).
Tako u Bosni nije bilo, pravoslavna eparhija nije imala ovlastenja kao u Srbiji a katolicizam koji je daleko prisutniji - je neka vrsta misionarskog katolicizma, isto kao kad franjevci dodju u Afriku i fino bez prisile ili zabrana okupljaju domoroce. Bosanski biskup sve vjekove stoluje u Djakovu - izvan granica Bosne, sto nije u Bobovcu, Vranduku, Vrhbosni,... stoli bas u Djakovu, nadji mi ijednu katolicku zemlju tog doba gdje buskup ne moze skupiti porez za odrzavanje pa sjedi u drugoj drzavi. Po Evropi biskupi dizu utvrde sa stalnim vojnim posadama a u Bosni biskup ne moze sebi ni za kruha skupit.
Neposredno pred dolazak Osmanlija su Bosnjani na sve licili ali ni nalik na krscane u ostatku Evrope. Bez crkvenih centara, bez crkvene organizacije i institucije, bez crkvenih kultova, ukinuto i protjerano svestenstvo CB sto sljedbenike ostavi bez pastira stonosekaze, katolicizam i naturan,... jednom rjecju - klimavo krscanstvo do te mjere da je upitno Bosnu i nazivati krscanskom. Turci su vladali Bugarskom, Grckom, Srbijom, Madjarskom, Rumunijom,... pa se nigdje ne desi masovna islamizacija kao u Bosni.
Ocito zato sto Bosna bas i nije bila toliko krscanska kako se misli a sami Bosnjani ne toliki krscani kako se misli.
Zahvaljujuci politici zadnjih kraljeva - moze se reci da je katolicizam bio i nepopularan. Otud pojmovi kriptobogumili, dvovjerci, a i predaje par utvrda bez borbe Turcima dovoljno govori.
Sto se tice lojalnosti bosanskih kraljeva papi - citaj samo kakve dokumente izdaju kod kuce i koga u dokumentima navode za autoritet. Lako je papi izigravati lojalnost, ...
Ne mozes porediti islamizaciju u Bosni i katolizaciju u J.Americi. Spanija nije dozvoljavala ikakvu drugu vjersku konfesiju osim kat. crkve i to skroz zvanicno. Turska dopusta nesmetan rad vikarije i patrijarsije. CB nije opstala jer je ranije vec izgubila kompletno svestenstvo.
Spanci su ne samo primili novu vjeru, vec i jezik, izgubili narodnoslovno ime - dok kod nas to nije bio slucaj, zadrzali smo i naziv i jezik.
Tacno je da je Bosna bila hriscanska prije Osmanlija ali je jako bitno kakva hriscanska.
Nije tu bitno samo koliko je bilo Bogumila vec o kakvim pravoslavnim i katolicima pricamo.
U svim evropskim zemljama je isti sablon, svjetovna i crkvena vlast. Crkva je jaka institucija, koja ubire poreze, nerjetko takmac vlasteli u vlasti, autoritet koji sudi, kasnjava,... a CB nema crkava(gradjevina koje okupljaju).
Tako u Bosni nije bilo, pravoslavna eparhija nije imala ovlastenja kao u Srbiji a katolicizam koji je daleko prisutniji - je neka vrsta misionarskog katolicizma, isto kao kad franjevci dodju u Afriku i fino bez prisile ili zabrana okupljaju domoroce. Bosanski biskup sve vjekove stoluje u Djakovu - izvan granica Bosne, sto nije u Bobovcu, Vranduku, Vrhbosni,... stoli bas u Djakovu, nadji mi ijednu katolicku zemlju tog doba gdje buskup ne moze skupiti porez za odrzavanje pa sjedi u drugoj drzavi. Po Evropi biskupi dizu utvrde sa stalnim vojnim posadama a u Bosni biskup ne moze sebi ni za kruha skupit.
Neposredno pred dolazak Osmanlija su Bosnjani na sve licili ali ni nalik na krscane u ostatku Evrope. Bez crkvenih centara, bez crkvene organizacije i institucije, bez crkvenih kultova, ukinuto i protjerano svestenstvo CB sto sljedbenike ostavi bez pastira stonosekaze, katolicizam i naturan,... jednom rjecju - klimavo krscanstvo do te mjere da je upitno Bosnu i nazivati krscanskom. Turci su vladali Bugarskom, Grckom, Srbijom, Madjarskom, Rumunijom,... pa se nigdje ne desi masovna islamizacija kao u Bosni.
Ocito zato sto Bosna bas i nije bila toliko krscanska kako se misli a sami Bosnjani ne toliki krscani kako se misli.
Zahvaljujuci politici zadnjih kraljeva - moze se reci da je katolicizam bio i nepopularan. Otud pojmovi kriptobogumili, dvovjerci, a i predaje par utvrda bez borbe Turcima dovoljno govori.
Sto se tice lojalnosti bosanskih kraljeva papi - citaj samo kakve dokumente izdaju kod kuce i koga u dokumentima navode za autoritet. Lako je papi izigravati lojalnost, ...
Ne mozes porediti islamizaciju u Bosni i katolizaciju u J.Americi. Spanija nije dozvoljavala ikakvu drugu vjersku konfesiju osim kat. crkve i to skroz zvanicno. Turska dopusta nesmetan rad vikarije i patrijarsije. CB nije opstala jer je ranije vec izgubila kompletno svestenstvo.
Spanci su ne samo primili novu vjeru, vec i jezik, izgubili narodnoslovno ime - dok kod nas to nije bio slucaj, zadrzali smo i naziv i jezik.
-
zonbirile
#324 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
orbini
ne kontam te, pišeš nadugo i naširoko,a opet se svede na moju tvrdnju,svi podanici su bili KRŠČANI,to je suština,kao dumine o bogumilima,bacaju se dumine neukim fanaticima,a broju katolika,pravoslavaca.I to nebitno ,i jedni i drugi KRŠČANI.Zašto je to tako bolno prihvatiti,bez ostatka,to ne inplicira ništa,samo činjenicu da smo svi bili podanici Bosanskog kraljevstva.Bez prave istine ,nema mira i spoznaje o sebi i istoriji,a u životu kao i u školi ko ne nauči istoriju-pada.
ne kontam te, pišeš nadugo i naširoko,a opet se svede na moju tvrdnju,svi podanici su bili KRŠČANI,to je suština,kao dumine o bogumilima,bacaju se dumine neukim fanaticima,a broju katolika,pravoslavaca.I to nebitno ,i jedni i drugi KRŠČANI.Zašto je to tako bolno prihvatiti,bez ostatka,to ne inplicira ništa,samo činjenicu da smo svi bili podanici Bosanskog kraljevstva.Bez prave istine ,nema mira i spoznaje o sebi i istoriji,a u životu kao i u školi ko ne nauči istoriju-pada.
-
Orbini
#325 Re: Iskrivljena povijest Bosne i bajka o bogumilima
U najnepismeniji zna da su Bosnjani bili krscani i da nije bilo islama prije Osmanlija.
Ali ta tvrdnja moze biti jako tendenciozna jer ne navodi kakvi krscani. Kako konfesija tako i odnos prema crkvi. U bosanskom slucaju je to itekako bitno i nije dovoljno reci samo krscani. Bili su krscani i drugdje diljem Osmanskog carstva i Evrope opcenito, pa ipak postoji ocigledna razlika u Bosni kada govorimo o krscanstvu.
To je isto kao vehabije nazivati samo muslimanima i nikako drugacije - a razlika je ocigledna. Ili kraljevinu Svedsku krscanskom zemljom jer se ne radi za Bozic. Te nijanse su jako bitne.
A ti nemoj misliti da neko izbjegava priznati hriscansku proslost.
Ali ta tvrdnja moze biti jako tendenciozna jer ne navodi kakvi krscani. Kako konfesija tako i odnos prema crkvi. U bosanskom slucaju je to itekako bitno i nije dovoljno reci samo krscani. Bili su krscani i drugdje diljem Osmanskog carstva i Evrope opcenito, pa ipak postoji ocigledna razlika u Bosni kada govorimo o krscanstvu.
To je isto kao vehabije nazivati samo muslimanima i nikako drugacije - a razlika je ocigledna. Ili kraljevinu Svedsku krscanskom zemljom jer se ne radi za Bozic. Te nijanse su jako bitne.
A ti nemoj misliti da neko izbjegava priznati hriscansku proslost.
Last edited by Orbini on 09/12/2008 20:35, edited 1 time in total.