Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:
jeza u ledja wrote:
Prozor wrote: Pa ako ce negdje biti vecina Bosnjaci moraju negdje i Srbi i Hrvati.
Aaaaaaaaaa pa napokon si skonto! :kravata: :oops:
Ali regije ne mogu biti njihovo vlasnistvo! :oops:
E cekaj sad. Da li je recimo hmm, danasnji livanjski kanton "hrvatsko" vlasnistvo ili "ekskluzivna teritorija samo jednog naroda". Ako jeste, zasto je to tako? (Isti primjer mozes uzeti za bilo koji kanton)

Dajte, hajmo malo u detalje, kakvu jurisdikciju bi imala regija u odnosu na drzavu i u usporedbi sa danasnjim kantonima?
Jel kome mrsko da povadi odnekud sta kaze ustav FBiH o uredjenju kantona (ili ako neko negdje ima tekst Washingtonskog sporazuma)?
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:
Prozor wrote:
jeza u ledja wrote: Aaaaaaaaaa pa napokon si skonto! :kravata: :oops:
Ali regije ne mogu biti njihovo vlasnistvo! :oops:
E cekaj sad. Da li je recimo hmm, danasnji livanjski kanton "hrvatsko" vlasnistvo ili "ekskluzivna teritorija samo jednog naroda". Ako jeste, zasto je to tako? (Isti primjer mozes uzeti za bilo koji kanton)

Dajte, hajmo malo u detalje, kakvu jurisdikciju bi imala regija u odnosu na drzavu i u usporedbi sa danasnjim kantonima?
Jel kome mrsko da povadi odnekud sta kaze ustav FBiH o uredjenju kantona (ili ako neko negdje ima tekst Washingtonskog sporazuma)?
Shvatam nasta ciljas, ali tvoj stav po kome se onda treba otici do kraja i stvoriti te nacionalne kantone/regije/entitete, ne pridonosi nicemu nego samo pogorsava...
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote:
jeza u ledja wrote:Upravo tako.

Poenta pravljenja etnickih jedinica nije podjela drzave, vec da Srbi i Hrvati ne bi mogli vise pekmeziti kako su ugrozeni i koristiti to kao razlog blokiranja institucija ove zemlje.

Nego recite, da li ste za to da se BiH podjeli po ovakvim regijama?
Image.
Da.
U kom smislu da?

1) Da, ovo je dovoljno dobar predlog koji BiH pruza sansu za bolju buducnost.

ili

2) Da, ovo je dobar predlog, ali ne pruza sansu za bolju buducnost jer ima jednu sustinsku manu u tome sto ga RS ni po koju cenu ne bi prihvatila.

Rad sam verovati da vodimo smislenu diskusija, pa se nadam da ipak nije ovo prvo.
Al za svaki slucaj, zdravorazumski gledajuci na stvar, sama cinjenica da RS vec godinama nece da se odrekne ni kontrole na policijom dovoljno govori o sansama da se odrekne svog postojanja. Bilo kakve podele na regije koje obuhvataju oba entiteta naprosto nisu prihvatljive RS-u.
Kako god da je nastala, RS je cvrsto opredeljenje srpskog naroda u BiH, i to skoro jednoglasno, a sanse da se to promeni iste su sansama da Albanci odustanu od Kosova i odjednom zavole Srbiju, ili recimo sansama da Bosnjacima dosade BiH i FBiH te pristanu na ocepljenje RS-a i 4 kantona sa hr vecinom.

Ne vidim da je korisno gubiti vreme i energiju pricama o detaljima predloga koji su neprovodivi jer ignorishu najvaznije stvari, ma kako oni bili kvalitetni, proevropski, pravedni...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jasno je da RS to ne bi prihvatila, ali zato im treba staviti do znanja da je to dugorocni cilj. Dakle cilj nije ukidanje srpske autonomije, vec ukidanje RS ovakva kakva je sad - nastala etnickim ciscenjem i ratnim osvajanjima, bez puno veze sa stvarnim geografsko-politickim cjelinama.

Imam osjecaj da Srbi non stop "zive u strahu" da neko hoce da im ukine tu njihovu RS. Mislim da bi se na ovaj nacin smirile neke strasti, znaci ako ste vec toliko navalili sa svojom RS, onda dajte da se uredi na normalan nacin, pa poslije da smo mirniji.

U tom smislu, danas se prica o nekoj federalizaciji u sklopu ustavnih promjena, treba fino naglasiti - ako hocete federalne jedinice (a da napomenem to i Dodik propagira) onda nemojte ocekivati da ce RS ostati ovakva kakva jeste, tj. u ovim granicama.

Meni je smijesan ovaj HDZov prijedlog ako on ne ukljucuje dijelove RS i ne treba uopste na njega trositi vrijeme.
and

Post by and »

Tomislav MO wrote:
Vodenjak wrote:
Tomislav MO wrote:
Čuj, ja ti nisam kriv što se u BiH svi ne osjećaju kao Bosanci i Hercegovci, nego kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci.

U Americi se osjećaju Amerikancima, iako ima različitih etničkih skupina. Već u Kanadi je taj proces tekao sporije. U europskim državama da i ne govorim, znaš i sam, Katalonci npr. su nacionalno upravo to, Katalonci, a ne Španjolci.
Ne pitam te za tvoje osjecaje! 8-)

Ti si Bosanac po naciji a opet ti kazem, osjecaj se pripadnikom kojeg god naroda hoces!
U najboljem si slucaju ono sto sam oduvijek smatrao pogrdnim nazivom -Bosanski Hrvat... :-) :oops:
Ako bi bio ikakav, onda bi bio hercegovački. ;)

Nekakav pojam "bosanski Hrvat" u smislu naziva ne postoji. Naziv kao naziv je Hrvat, bez ikakvih dodataka.

Onda može biti Hrvat iz Bosne, Hrvat iz Hercegovine, Hrvat iz Australije itd.

mislim da najbolju definiciju daju hrvati iz hrvatske.kako vas oni zovu?
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote: ...
Dakle, kao sto se vidi, u sve 4 regije bi jedna od nacija imala apsolutnu vecinu, bez obzira na tzv "multietnicnost" regije. U svakoj od njih jedan od naroda bi mogao sam donositi vecinu vaznih odluka. Sustinski, nista se ne bi promjenilo u odnosu na "federalizaciju" zemlje.
Ono sto fali u tvojem razmisljanju je da se u svakoj regiji moze uspostaviti (jednak) sistem, po koje niko nece biti preglasan. Npr, sve bitne odluke zahtjevaju 2/3 glasova, ili odobrenje nekog Doma naroda.
Takodje se moze razbiti jednonacionalnost svih tih stranaka, tako sto, po izbornom zakonu, moze se propisati da svaka stranacka/koalicijska lista mora imati odredjen procenat ovih, onih, trecih i ostalih.
Dakle, ima nacina da se sprijeci dominacija vecine na citavoj teritoriji BiH. Problem je sto dosta Bosanaca i Hercegovaca voli da dominira tamo gdje su u vecini, a zeli pravo veta tamo gdje su u manjini.
demetrius

Post by demetrius »

Vodenjak wrote:
Prozor wrote:
Vodenjak wrote:
reci mi samo zašto bi bilo tko trebao plaćati porez, kad ga lijepo može zaobići, jer i ptica na grani zna kome će završiti u džepu? hoće li se iskoristiti za pravljenje novih cesta, autoputeva, općenito infrastrukture, oživljavanja gospodarstva ili će jednostavno doći u ruke kakvom doratu sa par sivih stanica u ćiferici, koji će nas lagano potapšati po glavi i sebi kupiti vikendicu na moru, povećati plaće kao što će i da bude iza nove godine sa oformiranjem novog poreza na dohodak (a usput su već najavljena povećanja plaće drž.službenicima i namještenicima?!) jel za njih da radim i njima da plaćam poreze dok država ovakva kakva jeste svakim danom ide u tri prikrajka? sve je to lijepo na papiru ali je stvarnost puno surovija i nemilosrdnija....dok se neke stvari ne riješe, neće biti ni osvještenosti ka tim nepravednim dancima al nas zato libo racku, stoka sitnog zuba će da grca u penezima dok ćemo mi pjevati kojekakve himne moralnim vrijednostima i bezveznim stvarima koje praktički ne postoje osim u glavama pojedinaca...žalosno legendo al tako ti ga dođe :(
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Prozor wrote:
jeza u ledja wrote:Upravo tako.

Poenta pravljenja etnickih jedinica nije podjela drzave, vec da Srbi i Hrvati ne bi mogli vise pekmeziti kako su ugrozeni i koristiti to kao razlog blokiranja institucija ove zemlje.

Nego recite, da li ste za to da se BiH podjeli po ovakvim regijama?
Image.
Da.
U kom smislu da?

1) Da, ovo je dovoljno dobar predlog koji BiH pruza sansu za bolju buducnost.

ili

2) Da, ovo je dobar predlog, ali ne pruza sansu za bolju buducnost jer ima jednu sustinsku manu u tome sto ga RS ni po koju cenu ne bi prihvatila.

Rad sam verovati da vodimo smislenu diskusija, pa se nadam da ipak nije ovo prvo.
Al za svaki slucaj, zdravorazumski gledajuci na stvar, sama cinjenica da RS vec godinama nece da se odrekne ni kontrole na policijom dovoljno govori o sansama da se odrekne svog postojanja. Bilo kakve podele na regije koje obuhvataju oba entiteta naprosto nisu prihvatljive RS-u.
Kako god da je nastala, RS je cvrsto opredeljenje srpskog naroda u BiH, i to skoro jednoglasno, a sanse da se to promeni iste su sansama da Albanci odustanu od Kosova i odjednom zavole Srbiju, ili recimo sansama da Bosnjacima dosade BiH i FBiH te pristanu na ocepljenje RS-a i 4 kantona sa hr vecinom.

Ne vidim da je korisno gubiti vreme i energiju pricama o detaljima predloga koji su neprovodivi jer ignorishu najvaznije stvari, ma kako oni bili kvalitetni, proevropski, pravedni...
RS nije samo izbor srpskog naroda, niti samo on moze o njemu odlucivati.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

@ DrugaGimnazija
Hmm, da, tacno.

Ali onda se opet vracamo na to drugo sto si rekao - da svako zeli imati negdje vecinu i tamo vladati. To je tako zato sto svi narodi medjusobno imaju strahovito nepovjerenje, pa i strah. Mislim da se do sada pokazalo da tzv. multietnicki sistem nije principijelan, odnosno kad bilo sta zagusti, bilo da se prica o tarifama za uvoz nafte ili o zastupljenosti nekog jezika u medijima savovi najlakse (ubjedljivo) pucaju po nacionalnim linijama. Takav je mentalitet naseg naroda i to ce tako jos dugo ostati. Jednostavno, u BiH vlada veliko nepovjerenje. Ja ne znam da li vi, iskreni zagovornici multietnickih principa shvatate da Srbi i Hrvati nemaju ni mrvicu povjerenja u Bosnjake jer misle da su njihove stvarne namjere stvaranje bosnjacke drzave u kojoj ce Srbi i Hrvati biti politicka manjina? Uostalom, to je u mnogo slucajeva dokazano, da je to politika i SDA i SBiH, dvije vodece stranke u Bosnjaka od rata na ovamo. Kako mislite da ce neko misliti da su stvarne zelje Bosnjaka multietnicnost kada bi u tom slucaju uprabo Bosnjaci imali prednost, bez obzira da li Bosnjaci to stvarno htjeli ili ne. To bi se tako desilo, automatski.

Ne znam. Ja govorim da je BiH for all intents and purposes vec duboko etnicki-teritorijalno podjeljena zemlja i da se taj proces i dalje nastavlja. Bosnjaci i Hrvati su trajno istjerani iz RS, a Hrvati i Srbi bivaju asimilirani u urbanim bosnjackim sredinama.
Ono sto imamo je nezadovoljstvo vecine u odredjenim sredinama, sto moraju da dijele svoj "prostor" sa onim anamo. Takodje oni anamo su kao manjine nezadovoljni sto moraju da slusaju zvona crkve/dzamije. Da li je rjesenje tog nezadovoljstva bitnije od odrzavanja multikulturalnog karatkera gradova na aparatima? Ja smatram da upravo ovo prvo stvara vece tenzije i blokira normalno funkcionisanje drzave od nekakvog sprijecavanja formalizovanja procesa polarizacije i asimilacije koji je haman pa vec svrsen.

Najbolji primjer je Sarajevo, kako ocekujete da grad odrzavate multietnicnim kad mnogi Srbi i Hrvati jednostavno NECE vise da zive tu? Ovdje se izgleda samo prica o istjeranim i prognanim koji zele da se vrate, a ne mogu. Ja mislim da je MNOGO veci broj i protjeranih, a i onih koji su sami otisli, koji jednostavno ne zele nikad vise da zive kod anamo onih.

Image[/i]
Panasonic

Post by Panasonic »

Federalno uredjenje ne dolazi u obzir.

Ljudi, to je isto stanje kakvo i danas samo GORE jer federalne jedinice imaju vecu autonomiju nego entiteti.

NE!
Panasonic

Post by Panasonic »

jeza u ledja wrote:@ DrugaGimnazija
Hmm, da, tacno.

Ali onda se opet vracamo na to drugo sto si rekao - da svako zeli imati negdje vecinu i tamo vladati. To je tako zato sto svi narodi medjusobno imaju strahovito nepovjerenje, pa i strah. Mislim da se do sada pokazalo da tzv. multietnicki sistem nije principijelan, odnosno kad bilo sta zagusti, bilo da se prica o tarifama za uvoz nafte ili o zastupljenosti nekog jezika u medijima savovi najlakse (ubjedljivo) pucaju po nacionalnim linijama. Takav je mentalitet naseg naroda i to ce tako jos dugo ostati. Jednostavno, u BiH vlada veliko nepovjerenje. Ja ne znam da li vi, iskreni zagovornici multietnickih principa shvatate da Srbi i Hrvati nemaju ni mrvicu povjerenja u Bosnjake jer misle da su njihove stvarne namjere stvaranje bosnjacke drzave u kojoj ce Srbi i Hrvati biti politicka manjina? Uostalom, to je u mnogo slucajeva dokazano, da je to politika i SDA i SBiH, dvije vodece stranke u Bosnjaka od rata na ovamo. Kako mislite da ce neko misliti da su stvarne zelje Bosnjaka multietnicnost kada bi u tom slucaju uprabo Bosnjaci imali prednost, bez obzira da li Bosnjaci to stvarno htjeli ili ne. To bi se tako desilo, automatski.

Ne znam. Ja govorim da je BiH for all intents and purposes vec duboko etnicki-teritorijalno podjeljena zemlja i da se taj proces i dalje nastavlja. Bosnjaci i Hrvati su trajno istjerani iz RS, a Hrvati i Srbi bivaju asimilirani u urbanim bosnjackim sredinama.
Ono sto imamo je nezadovoljstvo vecine u odredjenim sredinama, sto moraju da dijele svoj "prostor" sa onim anamo. Takodje oni anamo su kao manjine nezadovoljni sto moraju da slusaju zvona crkve/dzamije. Da li je rjesenje tog nezadovoljstva bitnije od odrzavanja multikulturalnog karatkera gradova na aparatima? Ja smatram da upravo ovo prvo stvara vece tenzije i blokira normalno funkcionisanje drzave od nekakvog sprijecavanja formalizovanja procesa polarizacije i asimilacije koji je haman pa vec svrsen.
Tacno apsolutno. Ovdje je problem sto neki misle da trebaju imati vise vlasti nego sto im pristaje. S tim mislim na one koji rade protiv principa drzave u kojoj zive.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Panasonic wrote:Federalno uredjenje ne dolazi u obzir.

Ljudi, to je isto stanje kakvo i danas samo GORE jer federalne jedinice imaju vecu autonomiju nego entiteti.

NE!
Ja sam vec ranije spomenuo da je i FBiH - federacija. Pa ne bih bas rekao da kantoni imaju vece ovlasti nego entiteti.
Drugo je sad pitanje je li FBiH stvarno federacija.
Panasonic

Post by Panasonic »

jeza u ledja wrote:

NE!
Ja sam vec ranije spomenuo da je i FBiH - federacija. Pa ne bih bas rekao da kantoni imaju vece ovlasti nego entiteti.
Niti je FBiH federacija niti je RS republika. A sta se stvarno smatra pod federacijom i pod federalnom drzavom je ustvari manje-vise savezna republika kakva je Njemacka.

BiH treba biti podijeljena po ekonomskim regijama u kojoj bi svakoj Bosnjaci cinili vecinu, jer je historija pokazala da kad je neko drugi vecina onda dolazi do genocida.
Prozor

Post by Prozor »

Panasonic wrote:
jeza u ledja wrote:

NE!
Niti je FBiH federacija niti je RS republika. A sta se stvarno smatra pod federacijom i pod federalnom drzavom je ustvari manje-vise savezna republika kakva je Njemacka.

BiH treba biti podijeljena po ekonomskim regijama u kojoj bi svakoj Bosnjaci cinili vecinu, jer je historija pokazala da kad je neko drugi vecina onda dolazi do genocida.
Sad ce neko ovo uzeti kao dokaz za skrivenu zelju za bosnjackom dominacijom...
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

Hmm, da, tacno.

Najbolji primjer je Sarajevo, kako ocekujete da grad odrzavate multietnicnim kad mnogi Srbi i Hrvati jednostavno NECE vise da zive tu? Ovdje se izgleda samo prica o istjeranim i prognanim koji zele da se vrate, a ne mogu. Ja mislim da je MNOGO veci broj i protjeranih, a i onih koji su sami otisli, koji jednostavno ne zele nikad vise da zive kod anamo onih.
I dalje ima dovoljno "manjina" na svim stranama koje bi totalno "izvisile" kad bi se u BiH sprovela podjela na "vecinske" dijelove.
Sta mislis o rjesenju bez srednjeg nivoa vlasti, sa svim sadasnjim pravilima u vezi preglasavanja koji postoje na nivou BiH (sve po kljucu)? Svi bi zakoni vrijedili za sve, i to samo oni gdje su se sve tri strane slozile, ni u jednom dijelu ne bi bilo majorizacije, jer sve kontrolise centralna vlada u kojoj sjede svi predstavnici, a stalo bi se u kraj i lopovluku politicara, jer vise ne bi funkcionisalo ono "ti ne diraj mene dok ja pljackam u svom toru, ja necu dirati tebe", posto bi svi bili zaduzeni za sve.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pa nije nista skriveno, otvoreno ti kaze coek.
Prozor

Post by Prozor »

jeza u ledja wrote:Pa nije nista skriveno, otvoreno ti kaze coek.
Nemas dokaza da Bosnjaci zele bosnjacku drzavu, bar ne bosnjacke politicke opcije...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Prozor wrote:
Nemas dokaza da Bosnjaci zele bosnjacku drzavu, bar ne bosnjacke politicke opcije...
Gradjanska drzava u BiH je bosnjacka drzava. Ne trebaju ti nikakvi dokazi, to je fakat.
Panasonic

Post by Panasonic »

jeza u ledja wrote:
Prozor wrote:
Gradjanska drzava u BiH je bosnjacka drzava. Ne trebaju ti nikakvi dokazi, to je fakat.
Tacno. Mada, pod gradjanskom drzavom se smatra gradjansko drustvo tj. Bosnjak/Bosanac. Nadalje ovo znaci da svako ima pravo na jedan glas sto i jeste demokratija i to je to, to je nase rjesenje.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

DrugaGimnazija wrote:
Hmm, da, tacno.

I dalje ima dovoljno "manjina" na svim stranama koje bi totalno "izvisile" kad bi se u BiH sprovela podjela na "vecinske" dijelove.
Sta mislis o rjesenju bez srednjeg nivoa vlasti, sa svim sadasnjim pravilima u vezi preglasavanja koji postoje na nivou BiH (sve po kljucu)? Svi bi zakoni vrijedili za sve, i to samo oni gdje su se sve tri strane slozile, ni u jednom dijelu ne bi bilo majorizacije, jer sve kontrolise centralna vlada u kojoj sjede svi predstavnici, a stalo bi se u kraj i lopovluku politicara, jer vise ne bi funkcionisalo ono "ti ne diraj mene dok ja pljackam u svom toru, ja necu dirati tebe", posto bi svi bili zaduzeni za sve.
Hmm, ali to bi onda znacilo ovo - da se o sudbini, lupam izgradnje lokalnog puta izmedju Posusja i Gruda donose odluke u Sarajevu, a da bi recimo Srbi mogli blokirati izdvajanje iz budzeta za taj put iz nekog lijevog razloga.
A recimo opcine Posusje i Grude nemaju para za taj put, tako da moraju traziti pare sa viseg nivoa. Ako kantona/entiteta nema - onda traze od drzave koja im neda jer tamo sjede kreteni kojima se ceifne da iz nacionalnih interesa to zabrane.

Najbolji primjeri manipulisanja sadasnjim sistemom su recimo blokiranje u Domu Naroda RS bosnjackih predstavnika o prodaji mescini Telekoma Srpske zbog radi konkuretnosti BH Telekoma - federacije. Ili recimo izabiranje Zeljka Komsica od strane Bosnjaka za hrvatskog clana predsjednistva.
Zar mislis da je dobro da se tako radi?
Last edited by jeza u ledja on 13/12/2007 22:23, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Panasonic wrote:
jeza u ledja wrote:
Prozor wrote: Nemas dokaza da Bosnjaci zele bosnjacku drzavu, bar ne bosnjacke politicke opcije...
Tacno. Mada, pod gradjanskom drzavom se smatra gradjansko drustvo tj. Bosnjak/Bosanac. Nadalje ovo znaci da svako ima pravo na jedan glas sto i jeste demokratija i to je to, to je nase rjesenje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tyranny_of_the_majority

Vecina modernih drzava imaju nesto sto se zove reprezentativna demokratija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Representative_democracy

Bosnjak nije isto sto i Bosanac, ko te to slago?
and

Post by and »

jeza u ledja wrote:
Prozor wrote:
ako se krene u rat da se jedna drzava podijeli,i ako se i dalje radi na tim planovima,onda prijedlog neke normalne drzave ili drzavnog uredjenja ne dolazi u obzir jer nekada se treba reci ma vidite da ovo ne ide, najbolje je da se podijelimo,zato je sve sto je nenormalno dobrodoslo
nokturno

Post by nokturno »

Gradjanska drzava u BiH je bosnjacka drzava. Ne trebaju ti nikakvi dokazi, to je fakat
Drzava ne mora biti podijeljena da ne bi bila gradjanska. Nije problem sto drugi zele podjednako da ucestvuju u odlucivanju, problem je sto oni zele ekskluzivne teritorije. Jeza, znaci mozete ucestvovati u vlasti za to vam nisu potrebne federalne jedinice...

Tri federalne jedinice su tri male unitarne drzave u kojima je opet neko preglasan. Isto ono od cega bjezite na drzavnom nivou, nudite drugima na lokalnom...gdje je tu logika?

Napisah roman da pobijem shobinu tvrdnju o paralelama BiH Kosovo a zoom ukide temu :-x :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

nokturno wrote:
Gradjanska drzava u BiH je bosnjacka drzava. Ne trebaju ti nikakvi dokazi, to je fakat
Drzava ne mora biti podijeljena da ne bi bila gradjanska. Nije problem sto drugi zele podjednako da ucestvuju u odlucivanju, problem je sto oni zele ekskluzivne teritorije. Jeza, znaci mozete ucestvovati u vlasti za to vam nisu potrebne federalne jedinice...

Tri federalne jedinice su tri male unitarne drzave u kojima je opet neko preglasan. Isto ono od cega bjezite na drzavnom nivou, nudite drugima na lokalnom...gdje je tu logika?

Napisah roman da pobijem shobinu tvrdnju o paralelama BiH Kosovo a zoom ukide temu :-x :D
Hehe, eno odmah ja sam "jedan od njih". :roll:

Evo u cemu je logika - ako na drzavnom nivou imas preglasavanje to znaci da ce SVI Srbi i Hrvati biti preglasani. Ako se to desava na lokalnim nivoima znaci da ce samo manjine u tim regijama biti preglasavane, sto je 1) rasporedjeno po sva 3 naroda (a ne 1 da je izuzet kao na drzavnom nivou) i 2) u tom slucaju 'ispasta' generalno manji broj ljudi, mozda 10-15% od ukupnog stanovnistva (u slucaju preglasavanja na drzavnom nivou ispasta 50%).
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote: Hehe, eno odmah ja sam "jedan od njih". :roll:

Evo u cemu je logika - ako na drzavnom nivou imas preglasavanje to znaci da ce SVI Srbi i Hrvati biti preglasani. Ako se to desava na lokalnim nivoima znaci da ce samo manjine u tim regijama biti preglasavane, sto je 1) rasporedjeno po sva 3 naroda (a ne 1 da je izuzet kao na drzavnom nivou) i 2) u tom slucaju 'ispasta' generalno manji broj ljudi, mozda 10-15% od ukupnog stanovnistva (u slucaju preglasavanja na drzavnom nivou ispasta 50%).
Zasto da ispasta i tih 10-15% stanovnistva, kad se i na nizim nivoima moze uspostaviti ista kontrola, kao i na drzavnom?
Post Reply