@ DrugaGimnazija
Hmm, da, tacno.
Ali onda se opet vracamo na to drugo sto si rekao - da svako zeli imati negdje vecinu i tamo vladati. To je tako zato sto svi narodi medjusobno imaju strahovito nepovjerenje, pa i strah. Mislim da se do sada pokazalo da tzv. multietnicki sistem nije principijelan, odnosno kad bilo sta zagusti, bilo da se prica o tarifama za uvoz nafte ili o zastupljenosti nekog jezika u medijima savovi najlakse (ubjedljivo) pucaju po nacionalnim linijama. Takav je mentalitet naseg naroda i to ce tako jos dugo ostati. Jednostavno, u BiH vlada veliko nepovjerenje. Ja ne znam da li vi, iskreni zagovornici multietnickih principa shvatate da Srbi i Hrvati nemaju ni mrvicu povjerenja u Bosnjake jer misle da su njihove stvarne namjere stvaranje bosnjacke drzave u kojoj ce Srbi i Hrvati biti politicka manjina? Uostalom, to je u mnogo slucajeva dokazano, da je to politika i SDA i SBiH, dvije vodece stranke u Bosnjaka od rata na ovamo. Kako mislite da ce neko misliti da su stvarne zelje Bosnjaka multietnicnost kada bi u tom slucaju uprabo Bosnjaci imali prednost, bez obzira da li Bosnjaci to stvarno htjeli ili ne. To bi se tako desilo, automatski.
Ne znam. Ja govorim da je BiH
for all intents and purposes vec duboko etnicki-teritorijalno podjeljena zemlja i da se taj proces i dalje nastavlja. Bosnjaci i Hrvati su trajno istjerani iz RS, a Hrvati i Srbi bivaju asimilirani u urbanim bosnjackim sredinama.
Ono sto imamo je nezadovoljstvo vecine u odredjenim sredinama, sto moraju da dijele svoj "prostor" sa onim anamo. Takodje oni anamo su kao manjine nezadovoljni sto moraju da slusaju zvona crkve/dzamije. Da li je rjesenje tog nezadovoljstva bitnije od odrzavanja multikulturalnog karatkera gradova na aparatima? Ja smatram da upravo ovo prvo stvara vece tenzije i blokira normalno funkcionisanje drzave od nekakvog sprijecavanja formalizovanja procesa polarizacije i asimilacije koji je haman pa vec svrsen.
Najbolji primjer je Sarajevo, kako ocekujete da grad odrzavate multietnicnim kad mnogi Srbi i Hrvati jednostavno NECE vise da zive tu? Ovdje se izgleda samo prica o istjeranim i prognanim koji zele da se vrate, a ne mogu. Ja mislim da je MNOGO veci broj i protjeranih, a i onih koji su sami otisli, koji jednostavno ne zele nikad vise da zive kod anamo onih.

[/i]