Kontaktne leće - Sve o njima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Luce

#301 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Luce »

FreeSol wrote:
male_okice wrote:ev samo da javim napredak-prosla sedmica bila vise nego ugodna...one kapi su stvarno dosta pomogle...narocito dok sam na poslu...cak ih uospte vise ne osjecam, tek navecer kad vidim onu kutiju sjetim se da jos nosim sociva tako da hvala svima na savjetu...ide bolje...btw vi koji nosite ona mjesecna sociva: jel ih bas bacate kad napunite 1 mjese s njima, ja sam jutros otvorila novi paket jer su je bilo vrijeme ali nekako one stare su bile jos sasvim ok, ono vidjela sam normalno s njima...koliko dugo zapravo se mogu nositi i sta se dogodi ako se prekoraci taj mjesec?
Ma mozes slobodno i vise nositi ako ih pravilno odrzavas. Ja inace vodim evidenciju kad otpakujem nova sociva (tromjesecna), ali nekad znam i preci period od tri mjeseca iz zaborava, pa ih nosim i duze. Samo ti je bitno da ih fino odrzavas, a to ti oduzima max 2 minute. :)
Ne bih se slozila s tobom. Ja sam svoje pravilno odrzavala, znaci profurala rok ali sam ih nosila jer su bile u ok stanju.
Vjerovatno imaju rok u smislu nakupljanja mikro organizama, ili cega vec. Rekoh u prethodnom postu da sam dobila nesto kao infekciju tj konjuktivitis. Od tad ih bacim i prije nego im istekne rok :)
Elem ne bih ni vama ostalima preporucila.
terra_incognita

#302 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by terra_incognita »

Ma.Le.Na wrote:mene bode...ja jedva izvadim socivo :-?
Obrati pažnju, što je sočivo starije, to mi je zakrivljenost manja, skoro su identično izvrnuto i neizvrnuto.
mrgreen

#303 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by mrgreen »

Ma.Le.Na wrote:
mrgreen wrote:ja levat nosim godinama leće i nije mi nikad naumpalo da nije svejedno na koju stranu okreneš, dok mi neko ne reče nedavno.. pa pitanje kako skontati na koju stranu treba? :D
nemoguce..
da si stavio naopako ne bi mogao oci otvoriti koliko to bode i zulja ..
pa moguće.. one meke, u 5 godina bih sigurno nekad okrenula naopako. mada bilo je ponekad neugode, ali malo ih nakvasim jos i protrljam i good to go. :lol:
šta je sad zaobljenije.. haj vidjeću :D
Ma.Le.Na

#304 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Ma.Le.Na »

ne kazem da nije moguce staviti
metala :D sam i ja naopacke :D ...al zulja ubi Boze....ne mogu oko da otvorim ..
zato kazem jedva ga izvadim poslije
FreeSol

#305 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by FreeSol »

Luce wrote:
FreeSol wrote:
male_okice wrote:ev samo da javim napredak-prosla sedmica bila vise nego ugodna...one kapi su stvarno dosta pomogle...narocito dok sam na poslu...cak ih uospte vise ne osjecam, tek navecer kad vidim onu kutiju sjetim se da jos nosim sociva tako da hvala svima na savjetu...ide bolje...btw vi koji nosite ona mjesecna sociva: jel ih bas bacate kad napunite 1 mjese s njima, ja sam jutros otvorila novi paket jer su je bilo vrijeme ali nekako one stare su bile jos sasvim ok, ono vidjela sam normalno s njima...koliko dugo zapravo se mogu nositi i sta se dogodi ako se prekoraci taj mjesec?
Ma mozes slobodno i vise nositi ako ih pravilno odrzavas. Ja inace vodim evidenciju kad otpakujem nova sociva (tromjesecna), ali nekad znam i preci period od tri mjeseca iz zaborava, pa ih nosim i duze. Samo ti je bitno da ih fino odrzavas, a to ti oduzima max 2 minute. :)
Ne bih se slozila s tobom. Ja sam svoje pravilno odrzavala, znaci profurala rok ali sam ih nosila jer su bile u ok stanju.
Vjerovatno imaju rok u smislu nakupljanja mikro organizama, ili cega vec. Rekoh u prethodnom postu da sam dobila nesto kao infekciju tj konjuktivitis. Od tad ih bacim i prije nego im istekne rok :)
Elem ne bih ni vama ostalima preporucila.
Zavisi, nekad se i meni desi da me nazulja jer se nije fino ocistilo kad ih ubacim u onu kutiju. Ali znam fin period preletiti od otvaranja nove kutije sociva. Dnevno max nosim 6 sati sociva, s tim kad sam kuci, gledam tv, racunar, citam nesto, onda obavezno koristim naocale.
nerma.

#306 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nerma. »

Ima li iko da je narucivao sa http://www.justlenses.com/ da prenese iskustva ?

Na Hamerliku nema momentalno mojih sociva, a ne placa mi se bezobrazno skuplje nasim opticarima.
Koristim B&L PureVision Toric. I hitno mi trebaju, ova u ocima nosim vec predugo.

Edit: Pih, vidim ne dostavljaju u Bosnu, a neko ih je vec spominjao na ovoj temi. :cry:

Provjereni prijedlozi za neku drugu stranicu, pliz? :)
Albin_

#307 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Albin_ »

nerma. wrote:Ima li iko da je narucivao sa http://www.justlenses.com/ da prenese iskustva ?

Na Hamerliku nema momentalno mojih sociva, a ne placa mi se bezobrazno skuplje nasim opticarima.
Koristim B&L PureVision Toric. I hitno mi trebaju, ova u ocima nosim vec predugo.

Edit: Pih, vidim ne dostavljaju u Bosnu, a neko ih je vec spominjao na ovoj temi. :cry:

Na Hamerliku su izgleda skroz ukinuli torična sočiva... :sad: Provjeri ovdje: http://www.lensbase.com/torics
valter.ba

#308 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by valter.ba »

Ima li neko u planu da narucuje preko hamerlika da mu se pridruzim, placam postarinu :D .
FreeSol

#309 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by FreeSol »

valter.ba wrote:Ima li neko u planu da narucuje preko hamerlika da mu se pridruzim, placam postarinu :D .
Pa naruci samostalno, mozes izbjeci carinu u 90% slucajeva. :-)
nerma.

#310 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by nerma. »

Albin_ wrote:
nerma. wrote:Ima li iko da je narucivao sa http://www.justlenses.com/ da prenese iskustva ?

Na Hamerliku su izgleda skroz ukinuli torična sočiva... :sad: Provjeri ovdje: http://www.lensbase.com/torics
Tu ima! Al izadju me 200KM, a na hamerliku sam placala 140KM, pa reko da jos malo ustedim :D

Ima li iko da su mu carinili sociva? :)
rinna0304

#311 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

valjda mogu ovdje pitati :D uzimala sam prije meka sociva par puta i koja god da uzmem oci me drama bole od njih i suze nenormalno, jel to mozda do otopine ili moje oci zaista ne podnose sociva ? imam jos jedan par neodpakovan al sve mi zao da pocnem da ih koristim jer znam da ih necu moci nosit duze od 3 dana :(
valter.ba

#312 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by valter.ba »

Imao isti problem nekada davno. Savjet: kada izvadis sociva iz otopine u kojima ih cuvas isperes fizioloskom otopinom i onda stavis u oko. Mozes takodjer cuvati sociva u fizioloskoj tako da se agresivni sastojci otopine u toku noci razblaze pa nema iritacije. Fiziolosku kupis u apoteci. Javi se nadam se da ce uspjeti ;-)
rinna0304

#313 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

valter.ba wrote:Imao isti problem nekada davno. Savjet: kada izvadis sociva iz otopine u kojima ih cuvas isperes fizioloskom otopinom i onda stavis u oko. Mozes takodjer cuvati sociva u fizioloskoj tako da se agresivni sastojci otopine u toku noci razblaze pa nema iritacije. Fiziolosku kupis u apoteci. Javi se nadam se da ce uspjeti ;-)
eh hvala probat cu ovako jer onako fkt izludjuje ne prodje ni 2h kako nosim sociva vec jedva cekam da ih izvadim koliko zuljaju :D
valter.ba

#314 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by valter.ba »

E onda nije do tecnosti !!! Mislio sam da je problem kada tek stavis sociva i da te oci peckaju, sorry. Tvoj problem je sto ne mozes da se naviknes na sociva ili ti sociva ne odgovaraju. Nadam se da si bila kod ocnog ljekara prije nego si se odlucila na nosenje sociva. Malo me zbunjuje da ljekar nije uradio testove da li ti uopste sociva odgovaraju jer cini se da je upravo to razlog. Da li si probala staviti sociva prvi dan na jedan sat pa naredni 2 sata itd???
rinna0304

#315 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

eh ovako sociva su air optix i isla sam kod ocnog prije nego sam ih uzela al vala nisam primjetila neku razliku u pregledu za sociva i naocale sam eto sto mi je dala da probam ova ista i bilo je oke .. na pocetku sam ih nosila tako a nekad sam znala da odmah ih nosim po 8h ono cim novo pakovanje otvorim i bude oke prvih par dana i onda poslije nenormalno pocnu da zuljaju i suze i kad ih izvadim iz oka bude socivo skrozz suho .. uzimala i one kapi za oci sto se koriste za sociva al ne djeluje ... jel mi to nema druge nego da ih se skroz odreknem :D
novi.dan.nova.nafaka

#316 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Ni tada kad sam ja kupovao nije pisalo da su dostavljali za BiH, ali ja sam ih kontaktirao putem emaila i pitao koliko košta slanje za Bosnu. Bez problema sve prošlo. Ima od tad 4-5 mjeseci...
male_okice

#317 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by male_okice »

rinna0304 wrote:eh ovako sociva su air optix i isla sam kod ocnog prije nego sam ih uzela al vala nisam primjetila neku razliku u pregledu za sociva i naocale sam eto sto mi je dala da probam ova ista i bilo je oke .. na pocetku sam ih nosila tako a nekad sam znala da odmah ih nosim po 8h ono cim novo pakovanje otvorim i bude oke prvih par dana i onda poslije nenormalno pocnu da zuljaju i suze i kad ih izvadim iz oka bude socivo skrozz suho .. uzimala i one kapi za oci sto se koriste za sociva al ne djeluje ... jel mi to nema druge nego da ih se skroz odreknem :D
posto sam od skoro pocela nositi sociva, prva 2 mjeseca imala sam dosta slican problem. Kad je socivo novo i kad tek stavim, sve super, kad prodje 2-3h krenu problemi. Ja sam otisla opet doktoru i ona mi je rekla da postoji mogucnost da imam prirodno suhe oci-jos posto radim za racunarom non stop to mi dodatno isusuje oci i stvara peckanje. Ono sto je meni pomoglo je kapanje kapi blink u samo socivo prije nego ga stavim ujutru, a onda svakih pola sata, i podsjecanje na treptanje. Jer i to mi je doktorica rekla da ljudi koji nose sociva u prosjeku trepcu 2x manje nego oni sto ne nose a treptanje je jako potrebno oku. Eh mozda fakat ti i nisi za sociva i to se zna desiti, ali mozda da pokusas na ovaj nacin. Nosi ih 2-3h pa 1 dan nemoj pa sledeci opet i tako, meni je trebalo da pregrmim ta dva mjeseca dok se nisam navikla na njih. I one kapi kapaj kao da ti zivot zavisi o tome, jer ne mozes se snjima predozirati. Isto vidi koju otopinu koristis, ako je B&L mozda da je zamjenis, meni ona u principu bas i nije nesto najbolja, bolja mi je opsti free, b&l imam osjecaj da me malo "ujeda" za oci ujutru kad tek stavim socivo.
rinna0304

#318 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

male_okice wrote:
rinna0304 wrote:eh ovako sociva su air optix i isla sam kod ocnog prije nego sam ih uzela al vala nisam primjetila neku razliku u pregledu za sociva i naocale sam eto sto mi je dala da probam ova ista i bilo je oke .. na pocetku sam ih nosila tako a nekad sam znala da odmah ih nosim po 8h ono cim novo pakovanje otvorim i bude oke prvih par dana i onda poslije nenormalno pocnu da zuljaju i suze i kad ih izvadim iz oka bude socivo skrozz suho .. uzimala i one kapi za oci sto se koriste za sociva al ne djeluje ... jel mi to nema druge nego da ih se skroz odreknem :D
posto sam od skoro pocela nositi sociva, prva 2 mjeseca imala sam dosta slican problem. Kad je socivo novo i kad tek stavim, sve super, kad prodje 2-3h krenu problemi. Ja sam otisla opet doktoru i ona mi je rekla da postoji mogucnost da imam prirodno suhe oci-jos posto radim za racunarom non stop to mi dodatno isusuje oci i stvara peckanje. Ono sto je meni pomoglo je kapanje kapi blink u samo socivo prije nego ga stavim ujutru, a onda svakih pola sata, i podsjecanje na treptanje. Jer i to mi je doktorica rekla da ljudi koji nose sociva u prosjeku trepcu 2x manje nego oni sto ne nose a treptanje je jako potrebno oku. Eh mozda fakat ti i nisi za sociva i to se zna desiti, ali mozda da pokusas na ovaj nacin. Nosi ih 2-3h pa 1 dan nemoj pa sledeci opet i tako, meni je trebalo da pregrmim ta dva mjeseca dok se nisam navikla na njih. I one kapi kapaj kao da ti zivot zavisi o tome, jer ne mozes se snjima predozirati. Isto vidi koju otopinu koristis, ako je B&L mozda da je zamjenis, meni ona u principu bas i nije nesto najbolja, bolja mi je opsti free, b&l imam osjecaj da me malo "ujeda" za oci ujutru kad tek stavim socivo.
hvala :D moguce da je i to .. mislim da sam korlistila te kapi ono kad ih stavim tek bude malo lakse al nakon 1h max opet se sve na isto vraca .. a otopine sam mjenjaal takodjer i nekako mi opti free najvise odg :D pokusat cu i tako pa cemo vidjeti :D
male_okice

#319 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by male_okice »

eh dragi narode samo da vam kazem opet se vracam naocarama. Pokusala sam 4 mjeseca da se naviknem na sociva i svasta smo i ja i moj dr pokusali ali nazalost rekao mi je da ipak moje dry eyes nece da se pokrenu i da mi je najbolje i najbezbolnije ipak opet nositi naocale. I jos jedna "super vijest" je da mi se opet kod lijevog oka povecala dioptrija od ljetos. :cry:
rinna0304

#320 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

jedno malo gluplje pitanje:$ imam ne otvoreni paket sociva od 2010g. nekad u maju kupljene( totalno zaboravila na njih:$ ) .. na kutiji nigdje ne pise rok pa da li se to moze jos uvijek koristiti ? bolje da pitam nego da rizikujem :D
TRANCE

#321 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by TRANCE »

male_okice wrote:eh dragi narode samo da vam kazem opet se vracam naocarama. Pokusala sam 4 mjeseca da se naviknem na sociva i svasta smo i ja i moj dr pokusali ali nazalost rekao mi je da ipak moje dry eyes nece da se pokrenu i da mi je najbolje i najbezbolnije ipak opet nositi naocale. I jos jedna "super vijest" je da mi se opet kod lijevog oka povecala dioptrija od ljetos. :cry:
Jesi probala možda kvalitetne rgp leće koje ne sadrže vodu, te time ne isušuju toliko oko kao meke? Jesi koristila Blink contacts ili neke druge kapi za ovlaživanje?
TRANCE

#322 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by TRANCE »

rinna0304 wrote:jedno malo gluplje pitanje:$ imam ne otvoreni paket sociva od 2010g. nekad u maju kupljene( totalno zaboravila na njih:$ ) .. na kutiji nigdje ne pise rok pa da li se to moze jos uvijek koristiti ? bolje da pitam nego da rizikujem :D
Kako ne piše rok? Leće imaju obično dug rok trajanja, odnosno 4-5 godina, Međutim, pitanje je kad su te tvoje proizvedene, jer datum kupovine nema sa tim veze.
male_okice

#323 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by male_okice »

TRANCE wrote:
male_okice wrote:eh dragi narode samo da vam kazem opet se vracam naocarama. Pokusala sam 4 mjeseca da se naviknem na sociva i svasta smo i ja i moj dr pokusali ali nazalost rekao mi je da ipak moje dry eyes nece da se pokrenu i da mi je najbolje i najbezbolnije ipak opet nositi naocale. I jos jedna "super vijest" je da mi se opet kod lijevog oka povecala dioptrija od ljetos. :cry:
Jesi probala možda kvalitetne rgp leće koje ne sadrže vodu, te time ne isušuju toliko oko kao meke? Jesi koristila Blink contacts ili neke druge kapi za ovlaživanje?
nisam koristila te lece. Koristila sam meke lece softlens b&l sto traju 1 mjesec. a kapala sam blink kapi kao da se umivam ali olaksanje bude u prvih par minuta kad ukapam vec poslije 10 minuta trebala bih opet (sto je malo problem dok vozim ili obavljam slicne radnje). Eh sad mozda nisam 100% bas odustala za sva vremena od sociva, ali posto mi se opet povecala dioptrija na lijevom oku (i one sto su mi ostale nenacete sad svakako ne mogu koristiti jer mi vise ne odgovaraju) odlucila sam sacekati prije kupovine opet neceg treceg, jer nije to sve bas ni jeftino a vec mi je kucni budzet dosta stradao sa svim posjetama doktoru, kupovinom ovih onih kapi tecnosti...ako mozes mozda cisto otprilike da mi kazes koliko kostaju te rgp lece (to su jelde tvrde?) pa cu se raspitati kod svog doktora.
TRANCE

#324 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by TRANCE »

male_okice wrote:
TRANCE wrote:
nisam koristila te lece. Koristila sam meke lece softlens b&l sto traju 1 mjesec. a kapala sam blink kapi kao da se umivam ali olaksanje bude u prvih par minuta kad ukapam vec poslije 10 minuta trebala bih opet (sto je malo problem dok vozim ili obavljam slicne radnje). Eh sad mozda nisam 100% bas odustala za sva vremena od sociva, ali posto mi se opet povecala dioptrija na lijevom oku (i one sto su mi ostale nenacete sad svakako ne mogu koristiti jer mi vise ne odgovaraju) odlucila sam sacekati prije kupovine opet neceg treceg, jer nije to sve bas ni jeftino a vec mi je kucni budzet dosta stradao sa svim posjetama doktoru, kupovinom ovih onih kapi tecnosti...ako mozes mozda cisto otprilike da mi kazes koliko kostaju te rgp lece (to su jelde tvrde?) pa cu se raspitati kod svog doktora.
Soflens 38 nisu bog zna kakve leće. Imaju DK vrijednost od 9 i DK/t od 26. Preporučio bih ti da prvo probaš sa silikon-hidrogel modelima mekih leća koje imaju znatno veću propusnost kisika (Dk i DK/t iznad 100), iako ti niko ne može garantovati da će ti sa njima biti bolje, jer je sve to individualno. U te modele spadaju Purevision 2, Purevision, Air Optix Night & Day Aqua, Air Optix Aqua, Biofinity, Avaira, Acuvue Oasys...
Ako ni to ne pomogne, onda su ti rgp, odnosno polutvrde jedina opcija. Pisao sam o rgp lećama na jednoj drugoj temi, pa evo link:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... e#p6177102
Naši doktori i optike većinom nude loše rgp leće, tako da je najbolje naručiti preko neta, jer je u BiH loš izbor. Da bi mogla naručiti preko neta, trebaju ti podaci o zakrivljenosti, odnosno dioptriji rožnice sa keratometra ili još bolje kornealnog topografa, gdje se najveća zakrivljenost rožnice u milimetrima uzima i kao bazna zakrivljenost leće, osim ako nemaš veliki astigmatizam. U tom slučaju važe druga pravila :mrgreen:
E sad, pogrešno određena zakrivljenost može uzrokovati neudobnost prilikom nošenja ili oštećenja rožnice, tako da ako nemaš nekog iskustva sa time, drži se specijaliste. Ali ponavljam specijaliste, a ne neke mahalske optike, doktora koji veze nemaju i sl.
Trenutno su na tržištu najbolje Menicon rgp leće. Oni proizvode i Rose K leće koji su standard za ljude sa keratokonusom. Par Menicona košta 300-400 KM i traje dvije godine. Ne znam da li ih itko ovdje u BiH prodaje. Znam da se mogu naručiti u Hrvatskoj ili preko neta.
Evo npr. tehničkih podataka za Menicon Z model:
http://www.menicon.com/pro/images/stori ... ures/Z.pdf
rinna0304

#325 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by rinna0304 »

TRANCE wrote:
rinna0304 wrote:jedno malo gluplje pitanje:$ imam ne otvoreni paket sociva od 2010g. nekad u maju kupljene( totalno zaboravila na njih:$ ) .. na kutiji nigdje ne pise rok pa da li se to moze jos uvijek koristiti ? bolje da pitam nego da rizikujem :D
Kako ne piše rok? Leće imaju obično dug rok trajanja, odnosno 4-5 godina, Međutim, pitanje je kad su te tvoje proizvedene, jer datum kupovine nema sa tim veze.
sociva su air optix aqua (breathable contact lenses) nigdje ne vidim kad su proizvedene ne pise al mislim da sam nasla rok ako je to to 2014/10
Post Reply