male_okice wrote:TRANCE wrote:male_okice wrote:eh dragi narode samo da vam kazem opet se vracam naocarama. Pokusala sam 4 mjeseca da se naviknem na sociva i svasta smo i ja i moj dr pokusali ali nazalost rekao mi je da ipak moje dry eyes nece da se pokrenu i da mi je najbolje i najbezbolnije ipak opet nositi naocale. I jos jedna "super vijest" je da mi se opet kod lijevog oka povecala dioptrija od ljetos.

Jesi probala možda kvalitetne rgp leće koje ne sadrže vodu, te time ne isušuju toliko oko kao meke? Jesi koristila Blink contacts ili neke druge kapi za ovlaživanje?
nisam koristila te lece. Koristila sam meke lece softlens b&l sto traju 1 mjesec. a kapala sam blink kapi kao da se umivam ali olaksanje bude u prvih par minuta kad ukapam vec poslije 10 minuta trebala bih opet (sto je malo problem dok vozim ili obavljam slicne radnje). Eh sad mozda nisam 100% bas odustala za sva vremena od sociva, ali posto mi se opet povecala dioptrija na lijevom oku (i one sto su mi ostale nenacete sad svakako ne mogu koristiti jer mi vise ne odgovaraju) odlucila sam sacekati prije kupovine opet neceg treceg, jer nije to sve bas ni jeftino a vec mi je kucni budzet dosta stradao sa svim posjetama doktoru, kupovinom ovih onih kapi tecnosti...ako mozes mozda cisto otprilike da mi kazes koliko kostaju te rgp lece (to su jelde tvrde?) pa cu se raspitati kod svog doktora.
Soflens 38 nisu bog zna kakve leće. Imaju DK vrijednost od 9 i DK/t od 26. Preporučio bih ti da prvo probaš sa silikon-hidrogel modelima mekih leća koje imaju znatno veću propusnost kisika (Dk i DK/t iznad 100), iako ti niko ne može garantovati da će ti sa njima biti bolje, jer je sve to individualno. U te modele spadaju Purevision 2, Purevision, Air Optix Night & Day Aqua, Air Optix Aqua, Biofinity, Avaira, Acuvue Oasys...
Ako ni to ne pomogne, onda su ti rgp, odnosno polutvrde jedina opcija. Pisao sam o rgp lećama na jednoj drugoj temi, pa evo link:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... e#p6177102
Naši doktori i optike većinom nude loše rgp leće, tako da je najbolje naručiti preko neta, jer je u BiH loš izbor. Da bi mogla naručiti preko neta, trebaju ti podaci o zakrivljenosti, odnosno dioptriji rožnice sa keratometra ili još bolje kornealnog topografa, gdje se najveća zakrivljenost rožnice u milimetrima uzima i kao bazna zakrivljenost leće, osim ako nemaš veliki astigmatizam. U tom slučaju važe druga pravila
E sad, pogrešno određena zakrivljenost može uzrokovati neudobnost prilikom nošenja ili oštećenja rožnice, tako da ako nemaš nekog iskustva sa time, drži se specijaliste. Ali ponavljam specijaliste, a ne neke mahalske optike, doktora koji veze nemaju i sl.
Trenutno su na tržištu najbolje Menicon rgp leće. Oni proizvode i Rose K leće koji su standard za ljude sa keratokonusom. Par Menicona košta 300-400 KM i traje dvije godine. Ne znam da li ih itko ovdje u BiH prodaje. Znam da se mogu naručiti u Hrvatskoj ili preko neta.
Evo npr. tehničkih podataka za Menicon Z model:
http://www.menicon.com/pro/images/stori ... ures/Z.pdf