Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li su BosanciHercegovci i Bosnjaci Turci?

Da
19
18%
Ne
86
80%
Neznam
2
2%

Total votes: 107

Vodenjak

Post by Vodenjak »

SeadBiH wrote:
Vodenjak wrote:
Ahmmed wrote:

Osmanski sistem vladanja, uz sve svoje nedostatke, česta odstupanja od islamskih principa vladavine,nesklonosti kršćanima u određenim periodima,itd,itd.....ne može se porediti sa onim što su četnici uradili u BiH od 1992 - 1995. Vodenjak , ti si ozbiljan čovjek i znaš da je ovo istina.
Ali @Ahmmede, kako ne shvatas?
Ja ne pokusavam da gledam na Turke iz ugla vjere, islama.
Zato, sve ono sto su uradili u tim trenucima "cestih odstupanja od islamskih principa" i slicnog je potpuno irelevantno.
Jedino relevantno za mene je pitanje: sta su oni u stvari trazili na ovim prostorima?
Dakle, ne pricamo o posljedicama njihovog boravka ovdje vec o tome da su oni bili agresori i da su dosli i silom osvojili nasu zemlju.

Ne slazes se sa mnom?

Ovo nije stvar glasanja nego sinko uzmi Knjigu u ruke pa citaj historiju, a zamolio bih te da nadjes neke objektivne pisce a ne srpsko-hrvatske "istoricare"!
To TI savjetujes MENI da citam knjige? Aha...
Dobro...
:-) :-) :-)
Dezze

Post by Dezze »

SeadBiH wrote:Jednu stvar koju sam zapazio, mada nisam citao citavu temu ali je ocigledno to da bosnjaci nemaju postovanja prema vjeri! Ni jedan narod se ne ponasa na ovaj nacin prema vjerskim liderima. Bio sam u mnogo zemalja i samo pogledajmo nase susjede srbe i hrvate, kod njih nema tolika mrznja prema vjeri i vjerskim liderima. Oni znaju svoje i drze se toga mada su njihovi vjerski lideri najveci lopovi, oni ih ipak podrzavaju jer znaju koliko je to bitno za gradjenje nacionalne svjesti, dok kod nas se analizira svaka rjec kod nasih lidera da bi mogli nac neku gresku i da bi pljuvali po njima. To je pogubno za bosnjake i vjerovatno je posljedica srpsko-hrvatske hegemonije i komunisticke doktrine, kojoj su bosnjaci bili najvise vjerni. Koliko smo svjesni ko smo i sta smo pokazuje cinjenica da moramo non-stop se raspravljat o tome.
Iako ne to ne kazes, sve mi se cini da zelis predloziti ono sto je tako tipicno za nase podneblje, a to je da branimo "svoje" iako su im puni dzepovi oraha???

Reis je kriminalac i licemjer kao i mnogi u ovoj drzavi i cinjenica da je vjerski lider uopce ga ne amnestira! Stavise, to je otezavajuca okolnost!!

Btw, "prozivas" komunisticke doktrine, a cini se da je reis dosta od njih naucio....sjetimo se samo njegovih prijetnji Fakultetu islamskih nauka i dekanu dr Enesu Karicu. Ali, to sve nije bitno, jer on je Bosnjo, "nas" i kakav god da je, bolji je od drugih, jer, ipak je Bosnjak, jel'? :roll:
Igman

Post by Igman »

mIRCerka wrote:
Igman wrote:
Ja nekazem da smo mi Turci, vec kazem da smo mi Bosnjaci, ali jako kulturno i krvno vezano za Tursku i da nam treba biti cast kad nas neko nazove Turcinom. Treba ponosno reci, da ja sam i Turcin.
i onda meni priljepite etiketu rasiste... tako i u americi, crnci jedni druge nazivaju NIGGER a kad ih neko tako, postujuci njihov ponos, nazove, lete tuzbe na sve strane...preoptereceni ste...al fakat :D

hajd sad 'manet :-D
Neznam ko je preopterecen. Ja pisem samo ono sto je istina. A sad sto neko ne zeli da cuje istinu ili se stidi svoje istine, to govori o samoj osobi. Mani se ti Nigera i nemoj bjezati od istine. Vec kad odes kod nene u aksam na sijelo, pa joj nazovi selam pa merhaba. Upitaj nenu hoces sjesti za hastal ,divan ili seciju. Pa kad nena donese tufahije a i ih pojedes, reci elhamdulila pa otidi na cesmu i operi ruke. Sjedes na seciju i onako puna zeludca kazes neno, nafaku veliku nam je donijela Turska[/b]
danas

Post by danas »

Vodenjak wrote:
Igman wrote:Turci su nam donijeli Islam u Bosnu. Sta bi danas bili da nije toga bilo, nesmijem ni pomisliti. A kao sto vidim ima ih puno na ovom forumu koji bi se radije zvali Zivorad, Milorad, Trpimir, Prdimir....umjesto lijepih Muslimanskih imena.
Turci su nam samim tim donijeli nas danasnjih Islamski identitet i kulturu. Ko je nadahnuo i postaknuo izgradnju mnogih dzamija po Bosni, od Ferhadije do Aladze, Gazi Husref-Begove dzamije i cijele nam Bascarsije???? Da nisu mozda Amerikanci?? :-?
Koje gradio stari most u Mostaru??? :?

Cija imena nose nasi Bosanski gradovi? Da nije mozda Sarajevo nastalo po Turskoj rijeci Saray, da nije mozda Tuzla dobila ime po Turskoj rijeci Tusla sto znaci sol, da nije mozda Zenica nastala po Turskoj rijeci???

Ciju hranu jedemo? Da nismo mi mozda izmislili pite, sarme, cufte, hurmasice, baklave, kadaife......?? :-?

Cije su rijeci u nasem jeziku, jorgan, cesma, deka, hava, merhaba, somun, fildzan, ...........................?? Mozda Francuske??? :?
Kako se vas dva, ljudine moje osjecate kad se sjetite da su vam preci bili krscani, da su vjerovali u Isusa i jeli krmetinu? 8-)

Proklinjete li te svoje pretke zbog toga - kad vec toliko velicate one koji su ih porobili, vjerovatno dobar dio njih u pocetku i pobili, a nadasve im uzeli ono sto su vijekovima ti isti preci gradili - dakle kulturu im, tradiciju i vjeru! I sve to...

Silom!
Osvajanjem!
Oruzjem!

Vidite li razliku izmedju onoga sto su uradili cetnici juce i vashi miljenici onda?

Nad vashim i mojim precima su ovi koje vi u nebo danas dizete izvrsili svojevrsni kulturocid, gospodo!
Isto ono sto su i cetnici pokusali samo prije petnaestak godina.

Mozete li to imalo povezati?
Ili? :roll:
pa vako kolega @igman :D
jedu i srbi burek, i hodaju po kalemegdanu i tasmajdanu... naprave ponekad i sarmu i cufte... a pokrivaju se jorganom i spavaju na jastuku... znaci li to, da su i oni turci? :D :-)

@Vodenjak:
koga briga ciji je predak jeo krmetinu i kojem se bogu molio? kakve to veze ima sa temom? slama li se radovan sto je njegov predak zaboravio vesnu i peruna i prigrlio hrista (pa ako nije htio milom, jeste silom); i optuzuju li oni jedni druge da prodadose vjeru za veceru (kao sto zasigurno jesu, ako ne za veceru a ono da sacuvaju zivu glavu pred milosdrnim krscanima) te od pagana postadose nesto drugo?

a samo ti jedno mogu reci -- da je to tvoje 'porobljavanje' bilo silom i oruzjem kako ti opisujes, ne bi mi u 21-om vijeku ratko i radovan krv lizali sa kame, vec se ne bi ni sjecali da su ikad bili ista drugo negoli turci. jer za 500 godina, oni su turci mogli postati da su osmanlije to imale za cilj -- ako ne milom, a onda silom. ali te sile, tolike kakvom je ti opisujes, nije bilo (a druga stvar je sto je postojao a postoji i dan-danas, fobican strah od svega 'nekrstenog' pa se zaboravlja da su nas klali i ugari, i ko sve ne... ali oni su 'nasi' i jedu krmetinu, pa valjda nema veze). neise, da nastavim: ostadose iza vjekovne vladavine krovozednih tlacitelja osmanlija i grci, i bugari, i rumuni, i srbi, i arnauti, i jermeni, i madjari, i hrvati, a bogami i bosanci -- sve sa svojim jezikom, kulturom, istorijom, religijom... :wink:

a iza cetnika, ne ostade kamen na kamenu...
kuripesic

Post by kuripesic »

citiram turcina reisa prof., dr. gos. mustafu efendiju cerica :
" - Rogatica je jedan od najznačajnijih gradova u povijesti Bosne i Turske. Ovo mjesto bilo je najveći regrutni centar Osmanske imperije. Odavde su u Istanbul išli najbolji studenti, ovdje su se rađali najbriljantniji i najhrabriji Bosanci. Jedan od njih zvao se Šedžaudin i po njemu je ova džamija dobila ime. A Šedžaudin znači "hrabrost vjere" - kazao je jučer reis Turci i Bošnjaci

- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila "

da pomognem svima koji nisu skontali o cemu govori dr . ,

- u prvom pasusu dr. govori o osmanlijskom regrutovanje bosanaca i o janicarima koji su harali bosnom a ponajvise rogaticom .

- u drugom pasusu dr. govori o ljudima nesto tamnije puti i nesto crnjim kosama nego sto je u bosanaca .

trebamo li mi zbog iskrene izjave koju nam je najzad servirao turcin reis na sluzbi u bosni i hercegovini biti ljuti zbog toga ?
moje je misljenje da lnikakvoj ljutnji nema mjesta a autor ove teme nije u potpunosti razumio o cemu je govorio gos. prof.dr. ceric jer nigdje doktor nije rekao da su Bosanci i Hercegovci Turci vec je postovani gos.reis rekao da su Bosnjaci Turci .
Poistovjecivanje koje nam je priustio Novi Nik u svom naslovu je nemoguce .
danas

Post by danas »

Igman wrote:
Neznam ko je preopterecen. Ja pisem samo ono sto je istina. A sad sto neko ne zeli da cuje istinu ili se stidi svoje istine, to govori o samoj osobi. Mani se ti Nigera i nemoj bjezati od istine. Vec kad odes kod nene u aksam na sijelo, pa joj nazovi selam pa merhaba. Upitaj nenu hoces sjesti za hastal ,divan ili seciju. Pa kad nena donese tufahije a i ih pojedes, reci elhamdulila pa otidi na cesmu i operi ruke. Sjedes na seciju i onako puna zeludca kazes neno, nafaku veliku nam je donijela Turska[/b]
jes' u pravu si, sad vidim da srbi ipak nisu turci :D njima voda tece iz slavine :D :lol: :lol: :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dezze wrote:
SeadBiH wrote:Jednu stvar koju sam zapazio, mada nisam citao citavu temu ali je ocigledno to da bosnjaci nemaju postovanja prema vjeri! Ni jedan narod se ne ponasa na ovaj nacin prema vjerskim liderima. Bio sam u mnogo zemalja i samo pogledajmo nase susjede srbe i hrvate, kod njih nema tolika mrznja prema vjeri i vjerskim liderima. Oni znaju svoje i drze se toga mada su njihovi vjerski lideri najveci lopovi, oni ih ipak podrzavaju jer znaju koliko je to bitno za gradjenje nacionalne svjesti, dok kod nas se analizira svaka rjec kod nasih lidera da bi mogli nac neku gresku i da bi pljuvali po njima. To je pogubno za bosnjake i vjerovatno je posljedica srpsko-hrvatske hegemonije i komunisticke doktrine, kojoj su bosnjaci bili najvise vjerni. Koliko smo svjesni ko smo i sta smo pokazuje cinjenica da moramo non-stop se raspravljat o tome.
Iako ne to ne kazes, sve mi se cini da zelis predloziti ono sto je tako tipicno za nase podneblje, a to je da branimo "svoje" iako su im puni dzepovi oraha???

Reis je kriminalac i licemjer kao i mnogi u ovoj drzavi i cinjenica da je vjerski lider uopce ga ne amnestira! Stavise, to je otezavajuca okolnost!!

Btw, "prozivas" komunisticke doktrine, a cini se da je reis dosta od njih naucio....sjetimo se samo njegovih prijetnji Fakultetu islamskih nauka i dekanu dr Enesu Karicu. Ali, to sve nije bitno, jer on je Bosnjo, "nas" i kakav god da je, bolji je od drugih, jer, ipak je Bosnjak, jel'? :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Igman wrote:
mIRCerka wrote:
Igman wrote:
Ja nekazem da smo mi Turci, vec kazem da smo mi Bosnjaci, ali jako kulturno i krvno vezano za Tursku i da nam treba biti cast kad nas neko nazove Turcinom. Treba ponosno reci, da ja sam i Turcin.
i onda meni priljepite etiketu rasiste... tako i u americi, crnci jedni druge nazivaju NIGGER a kad ih neko tako, postujuci njihov ponos, nazove, lete tuzbe na sve strane...preoptereceni ste...al fakat :D

svoju nenu sam zvala MAJKA dok je ziva bila...uvijek sam sjedala za STO, svima govorila DOBRO JUTRO/DAN/VECE sto sam im od srca uvijek i zeljela, a tu pricu o nafaci ostavi za nekoga ko ima tlinest godina, jer da nam nije bilo amerikanaca, jos bismo uz kandilje :D raspredali narodne price i poslovice :D
toliko o opterecnosti :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:
Vodenjak wrote:
Igman wrote:Turci su nam donijeli Islam u Bosnu. Sta bi danas bili da nije toga bilo, nesmijem ni pomisliti. A kao sto vidim ima ih puno na ovom forumu koji bi se radije zvali Zivorad, Milorad, Trpimir, Prdimir....umjesto lijepih Muslimanskih imena.
Turci su nam samim tim donijeli nas danasnjih Islamski identitet i kulturu. Ko je nadahnuo i postaknuo izgradnju mnogih dzamija po Bosni, od Ferhadije do Aladze, Gazi Husref-Begove dzamije i cijele nam Bascarsije???? Da nisu mozda Amerikanci?? :-?
Koje gradio stari most u Mostaru??? :?

Cija imena nose nasi Bosanski gradovi? Da nije mozda Sarajevo nastalo po Turskoj rijeci Saray, da nije mozda Tuzla dobila ime po Turskoj rijeci Tusla sto znaci sol, da nije mozda Zenica nastala po Turskoj rijeci???

Ciju hranu jedemo? Da nismo mi mozda izmislili pite, sarme, cufte, hurmasice, baklave, kadaife......?? :-?

Cije su rijeci u nasem jeziku, jorgan, cesma, deka, hava, merhaba, somun, fildzan, ...........................?? Mozda Francuske??? :?
Kako se vas dva, ljudine moje osjecate kad se sjetite da su vam preci bili krscani, da su vjerovali u Isusa i jeli krmetinu? 8-)

Proklinjete li te svoje pretke zbog toga - kad vec toliko velicate one koji su ih porobili, vjerovatno dobar dio njih u pocetku i pobili, a nadasve im uzeli ono sto su vijekovima ti isti preci gradili - dakle kulturu im, tradiciju i vjeru! I sve to...

Silom!
Osvajanjem!
Oruzjem!

Vidite li razliku izmedju onoga sto su uradili cetnici juce i vashi miljenici onda?

Nad vashim i mojim precima su ovi koje vi u nebo danas dizete izvrsili svojevrsni kulturocid, gospodo!
Isto ono sto su i cetnici pokusali samo prije petnaestak godina.

Mozete li to imalo povezati?
Ili? :roll:
pa vako kolega @igman :D
jedu i srbi burek, i hodaju po kalemegdanu i tasmajdanu... naprave ponekad i sarmu i cufte... a pokrivaju se jorganom i spavaju na jastuku... znaci li to, da su i oni turci? :D :-)

@Vodenjak:
koga briga ciji je predak jeo krmetinu i kojem se bogu molio? kakve to veze ima sa temom? slama li se radovan sto je njegov predak zaboravio vesnu i peruna i prigrlio hrista (pa ako nije htio milom, jeste silom); i optuzuju li oni jedni druge da prodadose vjeru za veceru (kao sto zasigurno jesu, ako ne za veceru a ono da sacuvaju zivu glavu pred milosdrnim krscanima) te od pagana postadose nesto drugo?

a samo ti jedno mogu reci -- da je to tvoje 'porobljavanje' bilo silom i oruzjem kako ti opisujes, ne bi mi u 21-om vijeku ratko i radovan krv lizali sa kame, vec se ne bi ni sjecali da su ikad bili ista drugo negoli turci. jer za 500 godina, oni su turci mogli postati da su osmanlije to imale za cilj -- ako ne milom, a onda silom. ali te sile, tolike kakvom je ti opisujes, nije bilo (a druga stvar je sto je postojao a postoji i dan-danas, fobican strah od svega 'nekrstenog' pa se zaboravlja da su nas klali i ugari, i ko sve ne... ali oni su 'nasi' i jedu krmetinu, pa valjda nema veze). neise, da nastavim: ostadose iza vjekovne vladavine krovozednih tlacitelja osmanlija i grci, i bugari, i rumuni, i srbi, i arnauti, i jermeni, i madjari, i hrvati, a bogami i bosanci -- sve sa svojim jezikom, kulturom, istorijom, religijom... :wink:

a iza cetnika, ne ostade kamen na kamenu...
Postujem tvoje misljenje @danas, ali se ne slazem s njim! :)
Ako procitas pazljivo post kojim sam odgovorio @Ahmmedu, znaces i zasto! ;-)
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

U opstini Rogatica - zivjelo je 20.000 ljudi. 60% muslimana. Znaci 12.000. Od tih 12.000 u ratu je poginulo 1121 znaci svaki 10 Rogaticki musliman je poginuo. Srusene 22 dzamije na opstini. Zar Rejz. Ceric nije mogao - nista pametnije i nista mudrije - reci familijama - ovih ljudi?

Evo spiska "Turaka" - da ne budem opet lazljivac.
http://www.rogatica.com/Spisak.htm
danas

Post by danas »

Nosferatu wrote:U opstini Rogatica - zivjelo je 20.000 ljudi. 60% muslimana. Znaci 12.000. Od tih 12.000 u ratu je poginulo 1121 znaci svaki 10 Rogaticki musliman je poginuo. Srusene 22 dzamije na opstini. Zar Rejz. Ceric nije mogao - nista pametnije i nista mudrije - reci familijama - ovih ljudi?
ma bravo; pravo pa u sridu! da napokon neko i to izusti...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Vodenjak wrote:
Ahmmed wrote:

Osmanski sistem vladanja, uz sve svoje nedostatke, česta odstupanja od islamskih principa vladavine,nesklonosti kršćanima u određenim periodima,itd,itd.....ne može se porediti sa onim što su četnici uradili u BiH od 1992 - 1995. Vodenjak , ti si ozbiljan čovjek i znaš da je ovo istina.
Zato, sve ono sto su uradili u tim trenucima "cestih odstupanja od islamskih principa" i slicnog je potpuno irelevantno.
Jedino relevantno za mene je pitanje: sta su oni u stvari trazili na ovim prostorima?
Dakle, ne pricamo o posljedicama njihovog boravka ovdje vec o tome da su oni bili agresori i da su dosli i silom osvojili nasu zemlju.

Ne slazes se sa mnom?

Vidi, Vodenjak, moramo gledati i kontekst vremena, u kojem su Osmanlije došli na ove prostore. Tada je bilo,usuđujem se reći, legitimno "stvarati " carstva na takav način.....Ponavljam, o metodama se da diskutirati. Vidiš, meni nije nimalo mrsko što se BiH, u jednom povijesnom momentu našla u sastavu Austro-ugarske monarhije...I danas osjećamo blagodati njihova prisustva ovdje, a i njihove metode počesto nisu bile u sladu sa najvišim principima ljudskih prava.
Jednom sam sa dr Ivom Goldsteinom, razgovarao o Osmanlijama na ovim prostorima. Moram ti reći, da je on čak i njihove metode gledao puno blažim očima od mene, te mi skrenuo pažnju na povijesni kontekst njihovih osvajanja. Razgovor je završio riječima: "Nisu sve okupacije iste, ma šta vi,mladiću, o tome mislili i koliko god vam bili dragi Vaši principi po kojima niti jedna okupacija ne valja"..... Onda mi je govorio o dolasku Slavena na ove prostore i istovremenom potiskivanju i asimilaciji stainačkog življa, o širenju Isusova nauka na našim prostorima,koje nije uvijek i jedino bilo protkano ljubavlju i mirnim sredstvima,pa o srednjevjekovlju do dolaska Osmanlija i stalnim borbama za teritorij, pa mi pomenuo i našega kralja Tvrtka i njegove ne baš miroljubive metode u osvajanju zapadnih prostora,koji nisu bil inastanjeni Bošnjanima, itd,itd....Tek je druga polovina 20. stoljeća, najprije poslije drugog sv.rata a onda i u jeku borbe protiv kolonijalizma, postavila principe u okviru kojih danas govorimo.

Kad sam pomenuo odstupanje od islamskih principa, imao sam na umu činjenicu da je Osmansko Carstvo bilo teokratsko, te da su islamski principi bili temelj tadašnjeg zakona.

I naravno, ovo što je danas napisala, s moje tačke gledišta, potpun oje ispravno. :) Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili :) Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina :D
danas

Post by danas »

Vodenjak wrote: Postujem tvoje misljenje @danas, ali se ne slazem s njim! :)
Ako procitas pazljivo post kojim sam odgovorio @Ahmmedu, znaces i zasto! ;-)
moje misljenje glede turskog osvajanja je zasnovano na cinjenicama -- ako treba, mogu preopruciti i par (britanskih) knjiga koje ce ti reci isto, a to je da je uzimajuci tadasnje prilike, otomanska imperija bila relativno ne-nasilna jednom kada bi uspostavila vlast i da se nije previse petljala u zivote svojih subjekata.

recimo, ako uzmemo u obzir da je turska imperija dolazila kopnom sa udaljenosti od manje od 1000 kilometara i da je vladala nasim terenima oko 500 godina, zapanjujuce je koliko malo ljudi je 'poturceno'. kao poredjenje, mozemo uzeti primjer spanije, koja je u istom vremenskom periodu (1400+ godina) sa distance od nekoliko hiljada kilometara dolazila morskim putem prema latinskoj americi (znaci, znatno manje pristustvo) a ipak je 'uspjela' da istrijebi par znacajnih civilizacija, da pokatolici ama bas svako indijansko uho, i da u potpunosti nametne svoj jezik. jer danas cijeli mexico govori spanski i moli se isusu. ti se ne moras slagati sa mojim misljenjem, ali cinjenice ostaju i govore za sebe. kako historijsko poredjenje sa spanijom recimo, tako i primjetna cinjenica da turski nije zvanicni jezik ni u jednoj balkanskoj drzavi kojima je imperija vladala, te da su -- ako su htjeli -- ne-muslimani bili u stanju zadrzati svoju vjeru. kao sto i jesu; od pravoslavaca do jevreja.

a optuzivati nekoga da mu je pradjed jeo cvarke mislim da ti ne prilici.

PS samo da dodam i ovo. pitas sta su trazili na nasim prostorima, i mislim da je Ahmmed dao odgovor -- a to je historijski kontekst. sa druge strane, neko se na isti nacin moze zapitati sta je vatikan trazio na nasim prostorima te mu 'nasa' kraljica ostavi u amanet haman pa cijelu bosnu, ili sta je bugarski kralj petar trazio na nasim prostorima poslavsi cirila i metodija da sire vjeru i pismo.
DIVA

Post by DIVA »

Naravno da tu ima istine.Pa nisu turci 500 g drk... vec su radili posao.Ne samo s bosnjakinjama, nego su se i poturace srbijanke poturale pa se rodili mali srbijanci tamnoputi kao turci.To su cinjenice. Kome to nije jasno? :?
danas

Post by danas »

B.Medjed wrote:Ne bicim bir tartismasi!
:roll:
Ko razumije ovo on je Turcin ko ne razumije on je bosnyak.
Tamammu? :shock:
tamam :D
anladım :D :D :D :lol: :lol: :lol:
kuripesic

Post by kuripesic »

pozelio bih ako je ikako moguce da se diskusije bar malo izdignu iznad djecijih svadja i komsinskih prepucavanja il onog , ko ce prije pljunut na prst postavljen izmedju dvije glave .
treba malo spustiti loptu i poceti od najednostavnijeg pitanja koje bi nekako ovako glasilo,
jesu li osmanlije tj. turci bili okupatori drzave bosne ?
uozo

Post by uozo »

danas wrote:
B.Medjed wrote:Ne bicim bir tartismasi!
:roll:
Ko razumije ovo on je Turcin ko ne razumije on je bosnyak.
Tamammu? :shock:
tamam :D
anladım :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Ponesi dvije slike i rodni list da ti dam potvrdu da si Turcin. :-) :-D
danas

Post by danas »

kuripesic wrote: treba malo spustiti loptu i poceti od najednostavnijeg pitanja koje bi nekako ovako glasilo,
mislim da je ta tema vec bila mada priznajem da smo malo skrenuli. a ovdje pak diskutujemo o tome da li su bosnjaci (i bosanci valjda, mada nas bosance izgleda niko ne zarezuje) turci? da li nas je rodila jedna majka -- mescini da nije, ali eto reis i njegovi poltroni misle da jeste... :-)
Last edited by danas on 05/09/2006 14:27, edited 1 time in total.
kuripesic

Post by kuripesic »

Ahmmed wrote:
Vodenjak wrote:
Ahmmed wrote:

Ne slazes se sa mnom?

Vidi, Vodenjak, moramo gledati i kontekst vremena, u kojem su Osmanlije došli na ove prostore. Tada je bilo,usuđujem se reći, legitimno "stvarati " carstva na takav način.....Ponavljam, o metodama se da diskutirati. Vidiš, meni nije nimalo mrsko što se BiH, u jednom povijesnom momentu našla u sastavu Austro-ugarske monarhije...I danas osjećamo blagodati njihova prisustva ovdje, a i njihove metode počesto nisu bile u sladu sa najvišim principima ljudskih prava.
Jednom sam sa dr Ivom Goldsteinom, razgovarao o Osmanlijama na ovim prostorima. Moram ti reći, da je on čak i njihove metode gledao puno blažim očima od mene, te mi skrenuo pažnju na povijesni kontekst njihovih osvajanja. Razgovor je završio riječima: "Nisu sve okupacije iste, ma šta vi,mladiću, o tome mislili i koliko god vam bili dragi Vaši principi po kojima niti jedna okupacija ne valja"..... Onda mi je govorio o dolasku Slavena na ove prostore i istovremenom potiskivanju i asimilaciji stainačkog življa, o širenju Isusova nauka na našim prostorima,koje nije uvijek i jedino bilo protkano ljubavlju i mirnim sredstvima,pa o srednjevjekovlju do dolaska Osmanlija i stalnim borbama za teritorij, pa mi pomenuo i našega kralja Tvrtka i njegove ne baš miroljubive metode u osvajanju zapadnih prostora,koji nisu bil inastanjeni Bošnjanima, itd,itd....Tek je druga polovina 20. stoljeća, najprije poslije drugog sv.rata a onda i u jeku borbe protiv kolonijalizma, postavila principe u okviru kojih danas govorimo.

Kad sam pomenuo odstupanje od islamskih principa, imao sam na umu činjenicu da je Osmansko Carstvo bilo teokratsko, te da su islamski principi bili temelj tadašnjeg zakona.

I naravno, ovo što je danas napisala, s moje tačke gledišta, potpun oje ispravno. :) Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili :) Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina :D

na zalost , nisi u pravu u ovom navodu,
" Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina "
jer bili su to neki drugi a ne bosanci .
Haqqani

Post by Haqqani »

Zlatno doba Bosne :

Image

Hvala Allahu kad nas je pocastio ovakvim ljudima.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili
Ne radi se ovdje - o Turskom vaktu.

Ovdje se radi o tome - na koji su nacin Turci otisli - iz BiH.

Rusija je zapocela rat s Turskom - jos jedan od niza "Hocinja" koje je Mesa Selimovic opisao. 1877-dme - zapoceo je rat - godinu kasnje su Rusi dosli do Istambulski kapija bili. Tada je u Berlinu - desio se proces - koji je - zapoceo svu golgotu kroz koju smo svi mi prosli, a svodi se na sljedece. Prvo - BiH - ce postati Austro-Ugarska kolonija. Drugo - Srbija - koja je imala autonomiju pod Turcima - ce postati nezavisna drzava. Oba ova uslova su Turci aminovali da spasu sami sebi svoju gusu. Mi - smo odjednom u BiH postali cardak ni na nebu ni na zemlji. 4 mjeseca smo ratovali protiv 82.000 Austro-Ugarskih vonika koji su dosli - da BiH pripoje. Danas gledajuci - kamo srece da je 1463 u BiH dosao Svabo. Dosli su u Hrvatsku 1102 - pa Hrvati nisu izgubili svoj jezik, iako je dosta toga - asimiliranog bilo - ali se paralele mogu povuci. Ja sam prvi - iz Turske Hrvatske - koja je postala BiH - tek kad su Turci osvojili Bihac. Ja bih mnogo sretniji bio - da nisu nikada. Znas sto? Jer bih danas bio - Hrvat, imao bi svoju drzavu i bio bi katolik. Nazalost - situacija je drukcija. Ja sam danas doveden u takvu situaciju - da moram s puskom na gotovs - radi budalasa i ubelha - da se gledam preko nisana - mozda sa nekim ko nosi isto moje prezime a druge je vjere. Taj i takav ko taj - je meni krv. A krv nije voda. Nema tu ni Isusa ni Muhameda. Muhamed a.s. - je sam se borio protiv svog plemena Kurejsha - da bi dokazao da je poslanik. Ja - na drugu ruku - necu radi Bosnjackih "poslanika" da se borim protiv naroda svog. Ja na jednu nogu obuvam cipelu - prvog protestanta Europe a na drugu muslimana i Islama. I obe su mi ove cipele - jednako teske i jednako lagane.

Biti katolicke vjere - pod Turcima nije bilo jednostavno. U stvari - katolici su imali najgori tretman. Zasto? Zato sto su bili saveznici Zapada - protiv kojeg su se Turci najvise i borili. Od njih su imali mnogo bolji - status Jevreji - koji su dovedeni u BiH - i koji nisu morali nikakve dadzbine placati - osim - pravoslavnoj crkvi?!? To je bio ferman od sultana. Znaci - da su u BiH doveden i Jevreji i pravoslavni i da oni koji su presli na Islam - su svi imali bolji tretman od onih - koji su ovdje starosjedioci i koji su ostali - vjerni onome sto su i kako su i bili. I to - nije fer. Barem ne - u mojoj knjizi. Cak je prisutno bilo i to - da su katolici prelazili na pravoslavlje - jer su imali odredjene olaksice, ukoliko nisu bili spremni na prelaz na Islam.

Sto mene navodi na globalna dva zakljucka. Prvi - da su pravoslavce u Bosnu (o Hercegovini necu da polemisem jer nisam dovoljno upucen) su doveli Turci. Turci su im dali povlastice nad katolicima. Poslje odlaska Turaka - jedini koji su imali svoju maticu su Pravoslavci koji su postali Srbi. Ti isti Srbi su bili okosnica drzave i Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije. Tek za vrijeme komunizma - situacija se malo popravila - ali su de facto birokratija i drzavni aparat bili pod srpskom kontrolom, zajedno sa vojskom i policijom. Sto je dovelo do toga da u 1992-gu uletimo onako naivno - te da Srbi danas budu na 49% BiH - dok su Bosnjaci na 24%.

Drugi zakljucak je - da su Turci kao okupatori - Srbe defacto odrzali kao najprimtivnijim od svih naroda. Srbe su kao takve - izvozili - 60.000 familija je pobjeglo iz Sandzaka i Kosova - u Vojvodinu i Vojnu Krajinu. Pa nisu bjezali kod Svaba - od dobrog. A Svabama su dobro dosli - jer su takvi - unazadjeni - odradili im medvjedju uslugu - za kikiriki. Kasnije su Srbi - dosli malo tobe - pa odlucili roknuti Ferdinanda - opet u sred Sarajeva a sve - vis-a-vis - nenaplacenih racuna iz onog zemana. Ma sta mi govorili o Gavrilu, Mladoj Bosni, Crnoj Ruci itd...

Ali - ovo je samo - moje misljenje i vizija odredjenih stvari. Najveca je istina - da su Bosnjaci sami sebi - najveci problem. Tj. da bez Bosnjackog problema - drugi svi bi bili moguci za rijesiti. Kad dodas - da mi imamo problem samih sa samim sobom, onda to postaje - nemoguce. I danas smo tu gdje jesmo - Mission Impossible.
Last edited by Nosferatu on 05/09/2006 14:39, edited 1 time in total.
kuripesic

Post by kuripesic »

danas wrote:
kuripesic wrote: treba malo spustiti loptu i poceti od najednostavnijeg pitanja koje bi nekako ovako glasilo,
mislim da je ta tema vec bila mada priznajem da smo malo skrenuli. a ovdje pak diskutujemo o tome da li su bosnjaci (i bosanci valjda, mada nas bosance izgleda niko ne zarezuje) turci? da li nas je rodila jedna majka -- mescini da nije, ali eto reis i njegovi poltroni misle da jeste... :-)

---

vjerovatno si propusto ovaj moj komentar

citiram turcina reisa prof., dr. gos. mustafu efendiju cerica :
" - Rogatica je jedan od najznačajnijih gradova u povijesti Bosne i Turske. Ovo mjesto bilo je najveći regrutni centar Osmanske imperije. Odavde su u Istanbul išli najbolji studenti, ovdje su se rađali najbriljantniji i najhrabriji Bosanci. Jedan od njih zvao se Šedžaudin i po njemu je ova džamija dobila ime. A Šedžaudin znači "hrabrost vjere" - kazao je jučer reis Turci i Bošnjaci

- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila "

da pomognem svima koji nisu skontali o cemu govori dr . ,

- u prvom pasusu dr. govori o osmanlijskom regrutovanje bosanaca i o janicarima koji su harali bosnom a ponajvise rogaticom .

- u drugom pasusu dr. govori o ljudima nesto tamnije puti i nesto crnjim kosama nego sto je u bosanaca .

trebamo li mi zbog iskrene izjave koju nam je najzad servirao turcin reis na sluzbi u bosni i hercegovini biti ljuti zbog toga ?
moje je misljenje da lnikakvoj ljutnji nema mjesta a autor ove teme nije u potpunosti razumio o cemu je govorio gos. prof.dr. ceric jer nigdje doktor nije rekao da su Bosanci i Hercegovci Turci vec je postovani gos.reis rekao da su Bosnjaci Turci .
Poistovjecivanje koje nam je priustio Novi Nik u svom naslovu je nemoguce .

postovani prof.dr.reis.mustafa efendija ceric nije rekao da smo mi bosanci turci vec je veoma jasno rekao da su to bosnjaci.
covjek je milion posto u pravu i ja mu se jedino mogu zahvaliti sto je najzad tom svojom izjavom pomogao da se mnoge kockice i u bih sloze .
uozo

Post by uozo »

Igman wrote:
mIRCerka wrote:
Igman wrote:

bez lupanja kanti molim lijepo. Hastal je madjarska rijec.
ja cesto po citav dan pricam turski koji nema apsolutno nikakve veze sa nasim jezikom, i nikad sebi nisam rekao da sam Turcin. Bosnjak i Bosanac jesam.
Prije desetak godina sam tako jednom dos'o sa jednom Turkinjom u Istanbul. Treba ko avion bila. ja se zaljubio do bola. Dos' ja u jedan restoran na Laleli gdje su bili sve bosnjaci, nije sverceri nego oni sto stoljecima zive u Istanbulu. Kad su vidili moju trebu svi su me pitali jel "Turkusa" ili je nasa. Mislim cak i poslje toliko vremena zivota u Anadoliji je bauk ozeniti "Turkusu" za nase Bosancerose u Anadoliji. A i to je glupo po meni nego sam samo htio da dam primjer da nismo Turci...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

kuripesic wrote:
Ahmmed wrote:
Vodenjak wrote: Ali @Ahmmede, kako ne shvatas?

Ne slazes se sa mnom?

na zalost , nisi u pravu u ovom navodu,
" Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi :D , od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina "
jer bili su to neki drugi a ne bosanci .

Hoćeš reći da niko od Bosanaca nije zauzimao visoke položaje na Porti???
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Haqqani wrote:Zlatno doba Bosne :

Image

Hvala Allahu kad nas je pocastio ovakvim ljudima.
A to je znaci zlatno doba? :? :roll:
Locked