Vodenjak wrote:Ahmmed wrote:
Osmanski sistem vladanja, uz sve svoje nedostatke, česta odstupanja od islamskih principa vladavine,nesklonosti kršćanima u određenim periodima,itd,itd.....ne može se porediti sa onim što su četnici uradili u BiH od 1992 - 1995. Vodenjak , ti si ozbiljan čovjek i znaš da je ovo istina.
Ali @Ahmmede, kako ne shvatas?
Ja ne pokusavam da gledam na Turke iz ugla vjere, islama.
Zato, sve ono sto su uradili u tim trenucima "cestih odstupanja od islamskih principa" i slicnog je potpuno irelevantno.
Jedino relevantno za mene je pitanje:
sta su oni u stvari trazili na ovim prostorima?
Dakle, ne pricamo o posljedicama njihovog boravka ovdje vec o tome da su oni bili agresori i da su dosli i silom osvojili nasu zemlju.
Ne slazes se sa mnom?
Vidi, Vodenjak, moramo gledati i kontekst vremena, u kojem su Osmanlije došli na ove prostore. Tada je bilo,usuđujem se reći, legitimno "stvarati " carstva na takav način.....Ponavljam, o metodama se da diskutirati. Vidiš, meni nije nimalo mrsko što se BiH, u jednom povijesnom momentu našla u sastavu Austro-ugarske monarhije...I danas osjećamo blagodati njihova prisustva ovdje, a i njihove metode počesto nisu bile u sladu sa najvišim principima ljudskih prava.
Jednom sam sa dr Ivom Goldsteinom, razgovarao o Osmanlijama na ovim prostorima. Moram ti reći, da je on čak i njihove metode gledao puno blažim očima od mene, te mi skrenuo pažnju na povijesni kontekst njihovih osvajanja. Razgovor je završio riječima: "Nisu sve okupacije iste, ma šta vi,mladiću, o tome mislili i koliko god vam bili dragi Vaši principi po kojima niti jedna okupacija ne valja"..... Onda mi je govorio o dolasku Slavena na ove prostore i istovremenom potiskivanju i asimilaciji stainačkog življa, o širenju Isusova nauka na našim prostorima,koje nije uvijek i jedino bilo protkano ljubavlju i mirnim sredstvima,pa o srednjevjekovlju do dolaska Osmanlija i stalnim borbama za teritorij, pa mi pomenuo i našega kralja Tvrtka i njegove ne baš miroljubive metode u osvajanju zapadnih prostora,koji nisu bil inastanjeni Bošnjanima, itd,itd....Tek je druga polovina 20. stoljeća, najprije poslije drugog sv.rata a onda i u jeku borbe protiv kolonijalizma, postavila principe u okviru kojih danas govorimo.
Kad sam pomenuo odstupanje od islamskih principa, imao sam na umu činjenicu da je Osmansko Carstvo bilo teokratsko, te da su islamski principi bili temelj tadašnjeg zakona.
I naravno, ovo što je danas napisala, s moje tačke gledišta, potpun oje ispravno.

Nismo mi Turci bili loši gospodari , Vama Bosancima, ma koje vjere bili

Čak ste sa nama ,rame uz rame sa našim sultanima, gospodarili,kao veziri, kapetani, beglerbegovi, begovi, age, spahije, pa i martolozi

, od srednjeg Istoka, do pod bečkih zidina