Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mostarac

Post by mostarac »

Bila je u ratu kletva

daboga te HVO u logoru drzo, cetnici te na putu sreli, a ljiljani ti kroz kucu prosli :D
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

ludacha wrote:ama bas me briga za tu nasu dijasporu...
valjda je ljudima bolje tamo negdje kad su jos tamo.

ama da sam i ja negdje 10godina, taman bih se vratila..pih!

za to vrijeme izgradis nesto, ne mora to nuzno biti bolje nego sto bi za isto vrijeme izgradio ovdje, ali vratis se u rodni kraj, i sta ces..nema drugo do sve ispocetka, ili jos gore - nista

pa nisu ludi da se vracaju
Drugarice svaka ti je na mjestu. Ja iz diaspore nisam mogao bolje da napisem. Kratko i jasno, Hvala Drugarice Ludacho, Hvala
vee-jay

Post by vee-jay »

http://bhdani.com/default.asp?kat=fok&b ... tekst_rb=3

Godišnjice: Omarska, 6.8.2005.

Metak je bio nagrada

"Nalazimo se u Omarskoj, na mjestu koje je 1992. godine bilo najstrašnije mjesto na planeti Zemlji." Tako je Nusreta Sivac, bivša logorašica iz Omarske, počela svoju priču pred oko dvije hiljade okupljenih logoraša i njihovih porodica. Kolona od par stotina automobila ove godine je iz Kozarca krenula ka Omarskoj. U nepreglednoj koloni skoro da i nije bilo domaćih registarskih tablica: nekadašnji Prijedorčani danas posjećuju svoj grad i svoju zemlju u vrijeme obljetnica, iznova i iznova obilazeći stratišta svojih najmilijih i bijelu kuću užasa. Tog dana obilježavali su godišnjicu raspuštanja logora, dan koji je za 124 logoraša značio smrt nad jamom Hrastova glavica. Od maja do augusta 1992. kroz logor je prošlo preko 3.500 logoraša, od kojih je 900 ubijeno.

"Nismo se nadali ovolikom broju ljudi, inače bismo pripremili ozvučenje", kazala je Nusreta Sivac prije nego što će se popeti na klimavu stolicu bez naslona sa koje joj se valjalo obratiti okupljenima. "Logorski čuvari, naši sugrađani, prijedorski Srbi, mučili su svoje komšije, ni krive ni dužne. Na ovom su mjestu svakodnevno umirali ljudi u najvećoj mogućoj agoniji. Metak je u Omarskoj bio nagrada", poručila je. Podsjetila je i da je zbog Omarske osnovan Tribunal u Haagu, pozvala na odgovornost članove prijedorskog Kriznog štaba koji i danas slobodno šetaju Prijedorom, kao i ratne upravnike logora Ostoju Marjanovića i Slobodana Balabana. Pozvala je i Marka Pavića, gradonačelnika Prijedora, da pronađe i preda tijela logoraša koji su u logoru nestali.

Nakon toga, u ime SO-a Prijedor okupljenima se obratila Azra Pašalić, koja je podsjetila da su svi članovi Općinskog vijeća bili uredno pozvani i da se uredno nisu pojavili. Govorio je i Muharem Murselović, također bivši logoraš, a danas zastupnik u NS-u RS-a. Nakon još par svjedočenja, položeno je cvijeće pred zloglasnom "Bijelom kućom" u koju su bivši logoraši ulazili i sa suzama i strahom u očima pričali strahote koje su preživjeli. Okupljeni su od uprave rudnika (odnosno v.d. direktora Mladena Jelače) dobili striktna uputstva o ograničenom kretanju, "pošto se u rudniku odvija proces proizvodnje koji je najvećeg intenziteta u dane vikenda", pa su se ubrzo svi uputili nazad. I - to je bilo to.

Nije bilo reisul-uleme Mustafe ef. Cerića, koji je istoga dana otvarao džamiju u Bijeljini. Nije bilo ni ceremonijal-majstora Sulejmana Kupusovića da svojim rediteljskim eskapadama uveliča događaj. Nije bilo ni prezauzetoga Adnana Terzića, ni Sulejmana Tihića, koji je svoju energiju razbacivao na prepisku sa Ashdownom. Nije bilo nikoga iz vlasti, nikoga da zvanično potvrdi i osudi zločin, nikoga da se pokloni žrtvama, koje su, i ovoga puta, prepuštene same sebi. Perjanica zločinačkog novinarstva - lokalni Kozarski vjesnik - na naslovnoj je strani slavio prvi rođendan Novih rudnika Ljubija, a na drugoj otvaranje nekog restorana u kojem je novinar-isljednik i portparol CJB-a Banja Luka Rade Mutić čest i rado viđen gost. Ni riječi o logoru.

Na povratku se tužna kolona susrela sa kolonom srpskih svatova. I ponovo se ukazala 1992: trobojke sa grbom RS-a i Srpske radikalne stranke; provokacije, uvredljive geste, povici, prijetnje "dok NATO ode" i gestikulacija koja sugerira omiljenu praksu iz bogatog četničkog repertoara - klanje. Neki su čak pokušali ostvariti i fizički kontakt udarcima po autobusu, na užas prestravljenih putnika. Onda su pijani svatovi nastavili svojim putem, logoraši svojim - ka Švedskoj, Njemačkoj, Holandiji, Norveškoj, ili čak Americi. I tako do sljedeće godišnjice. (E.Ha.)
Evo samo da ja kao Di Ja Sporac :-) nesto napisem, pa da znam da sam dao neki doprinos ovoj diskusiji.

Inace sam misljenja da je prvi post od "umro (ni)je Mostar" vrlo dobar i da mu se nema nesto puno toga dodati. A u ostalim se postovima i nije nesto toga dodalo, pa eto to je dokaz da "nas" covjek poznaje. Barem one od "nas" sto ovako po internetu i forumima svoju nostalgiju hrane. Tek reda radi da i ja nesto dodam:

O dijaspori (koliko ja barem znam): Vecina nema blage veze sta se u Bosni desava, kakva je aktuelna situacija sto se tice politike, kulture ili ekonomije. Ali zato znaju uvijek kada koji singl od cece izlazi ili o cemu se dole traca, pa da i oni malo o tome. Tragicno ali istinito. Ali ja mislim da je procenat takvih na ovom forumu ravan nuli.

O meni (nije da me neko pita, al ako mogu drugi evo i ja cu): Mene su sa starcima iz Banja Luke godine 93. protjerali, tako da se ja nemam nikome pravdati o onome "zasto". 98. smo se vratili u BL a ja sam se 99. uspio u 17. godini svoga zivota vratiti u Njemacku. Radi studija. Od te godine pa sve do prije dve sedmice sam studirao. Bio i zivio sam sam sa sobom, bez igdje ikoga, u jednom malom gradicu na sjevernom moru. I dok su svi ostali studenti u roku od cetiri godine svoj studij u jednom cugu zavrsili (jer ruku na srce ovdje stvarno nije tesko zavrsiti studij ako nesto malo ucis), samo sam ja trebao sest godina. I to po programu: ujutro do posljepodne studiranje - ostatak dana na posao (nista ilegalno nego tek neki mali poslici na bazi od 250 tj. 325 eura mjesecno). Ne zelim ovim sam sebe da sazaljevam nego samo zelim naznaciti da ima i jedan mali procenat nas, kojima stvarno nije bilo lako. Niti ja imam neki auto, niti sam ikada bio u Spaniji ili bilo gdje (osim Holandije - jer granica je ipak sat vremena od mene bila), niti cu vidjeti bilo koju fudbalsku nacionalnu momcad uzivo naredne godine na svjetskom prvenstvu. A dodatno - ne znam ni pite da si napravim (nije da nisam probao). Al evo bilo kako bilo, nekako sam i na koncertu Bijelog Dugmeta bio (koji me je maltane moga diplomskog rada kostao) i starce posjetio. Vjerovatno ne bi moglo tako da se desi da me karta iz Berlina za Zagreb i nazad tek 38 eura nije kostala (zahvaljujuci Germanwings-u). Sad sam u Hamburgu, prije dvije sedmice sam diplomirao pa polako trazim posao - po njemackom zakonu imam godinu dana vremena da nadem posao primjeran mojoj struci. A ja se nadam da cu ga naci, pa konacno da zaradim neku pristojnu paru. A od Septembra je i Germanwings u Hamburgu, pa cu ako Bog da, bez velike investicije cesce moci moju drzavu i moje starce da posjecujem a meni niti auto treba niti ja moram u Spaniju.

P.S. Ja sam prije nesto oko godinu dana (ako me pamcenje sjeca), na jednoj slicnoj temi postavio pitanje: "Kako to da se Hemon i Tanovic sa strane svih Bosanaca kao Bosanci priznaju (bez obzira sto oni ne zive u Bosni), a meni se kao tzv. dijaspori to pravo ne dopusta?" Ja se odgovora ne mogu sjetiti. Mozda ga nisam ni dobio, ali mozda sam pak i zaboravio, jer eto nesto me pamcenje ne sluzi tako dobro, pa tko ce znati. Bit ce da je ovo drugo...
mosor1

Post by mosor1 »

Obuzdavam se duze vec vremena da se ukljucim u ovu raspravu, ali ipak moram par stvari napomenuti.

Prvo, patriotizam. Normalan covjek ima ovakve prioritete - on sam, zatim njegova uza porodica (roditelji, djeca, bracni drug, sestre i braca), zatim prijatelji i sira porodica, nekad vazne i voljene osobe, te na kraju susjedi i poznanici. Zavicaj i domovinu covjeku predstavljaju ova grupa ljudi, zajednicki jezik, kultura i obicaji, uspomene na zajednicka mjesta, lica, dogadaje. Ti pojedinacni ljudi su jedini za koje ima smisla boriti se i zrtvovati. Sve ostalo vezano za domovinu i patriotizam je puka ideologija. Ideologija nacije, ili vjere, ili nekog socijalnog pokreta. (Posljedica 1: Svatko tko kaze da se zeli zrtvovati na oltaru domovine je neposten, glup, ili ispranog mozga.)

Drugo, dezerterstvo i izdaja. Mi mozemo izdati samo nacela u koja osobno vjerujemo, a ne neke opce principe. Svaka izdaja zapravo je intimna stvar. Covjek koji ne zeli sudjelovati u ratu, jer u njega ne vjeruje nije izdajnik. Covjek koji je spreman odbiti oruzje i potom podnijeti posljedice nije kukavica. S druge strane, ljudi su nestalna i neodlucna bica, koja najcesce i nemaju cvrstih stavova, pa je kod njih tesko i cesto smijesno primjenjivati tvrde "biblijske" pojmove, poput izdaje. Nema obecanja, zakletve ili principa kojeg u svom dosadasnjem zivotu nismo u nekom obliku prekrsili, pocevsi od pionirske zakletve, pa nadalje. (Posljedica 2: Ljudi koji druge ljude prozivaju zbog izdaje najcesce ne znaju o cemu govore.)

Trece, prioriteti. Covjek koji se iz visih razloga zrtvovao za dobro zajednice mozda ce biti opjevan i postati svetac, ali to ga nece nadoknaditi njegovoj obitelji. Jednoga dana Zoran Dindic imat ce bulevar u svakom gradu u Srbiji, ali njegova djeca nece imati oca, a njihova djeca djeda. Vojnicki govoreci, ne izdajuci narod, pocinio je izdaju svojih najblizih. Tito je ulozio citav svoj zivot u svoju ideologiju i jugoslavenski projekt, ali njegovi unuci su ga upoznavali iz citanki (ne vjerujem doduse da mu porodica bila osobito vazna, pa tehnicki gledano, tu nije pocinio izdaju). (Posljedica 3: Ljudi u dijaspori ispravno su procijenili svoje prioritete, i ostali im vjerni - u kojoj mjeri - sami to znaju. Zbog toga je u BiH dijaspori danas velik dio moralnog i kreativnog kapitala BiH. Upotrebite ga na pravi nacin. Nemojte kukati sto se skalpelom ne moze posjeci stablo. Skalpel sluzi u pametnije svrhe.)
haris303

Post by haris303 »

PITARKA_SA wrote:ovde ispada kao da neko nekog nesto moli,fakat beze ba,svak nek zivi gdje hoce i radi sta hioce...pa jesmo li demokratska drzava ili NE :D :D

Ccccc... cijenjena pitarko :oops: .... da li to ispada da je demokratija da se radi šta se hoće :shock: :D
RTX

Post by RTX »

Svakako da "dijasporu" BiH treba iskoristiti i da je koristi ne samo od toga sto maltene svaki protjerani Bosanac i Hercegovac iz BiH je barem jednom u zadnjih 15-tak godina poslao lovu nekom svom u BiH, nego je maltene svaki barem jednom godisnje dosao u BiH i potrosio ne samo svoj godisnji odmor nego i dosta love u BiH. Htjeli to neki priznati ili ne u BIH to ipak jako puno pomogne BiH i ako se malo registruje od onih koji su u BiH.

Proslo je 15-tak godina od kako su prvi stanovnici BiH istjerani iz BIH. Vecina ih je u zapadnim visoko razvijenim drzavama, mnogi su dobili drzavljanstva medjutim bez obzira na sve BiH vlasti trebaju voditi racuna o tim ljudima i pokusavati ih privuci nazad.

Logicki razmisljajuci, kad se desi u nekoj drzavi situacija kao sto je u BiH 1990 godine prvi koji skuze sta ce se desiti su pametni ljudi. Pametni su ljudi jako potrebni BiH i ona ih se ne smije odreci. Druga grupacija ljudi koja je otisla ili je protjerana iz BiH su bogati. Kako znamo ta grupacija uz intelektualce je bila posebna meta agresora tako da je vecinom i ta grupacija napustila BiH. I bogati ljudi su potrebni BiH. Najbogatije drzavljane koje ima BiH su upravo ti koji su izvan BiH.

Sto znaci da sam ja premijer BiH prvo sto bi uradio je to da bi nekako pokusao pronaci uspjesne pametne i mlade ljude iz BiH koji su na zapadu i pokusao bi njih privoliti da se vrate u BiH i da rade za vladu najmanje kao savjetnici ako ne i kao ministri.

Druga stvar malo ce se prijeratnih stanovnika vratiti u BiH ako je stanje u BiH kakvo jeste. Jeste svi mi znamo da je tesko poslije rata, nema se love, ali nije samo problem u lovi, nego i u ponasanju, zakonima itd.

Uglavnom druga generacija protjeranih Bosanaca vec odavno je krenula u zapadne skole. Neki koji su bili u osnovnoj skoli ili su bili u vrticu u BiH mozda su danas zavrsili fakultete u zapadnim zemljama. Neki ce to uskoro, a neki mozda sad studiraju.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

haris303 wrote:
PITARKA_SA wrote:ovde ispada kao da neko nekog nesto moli,fakat beze ba,svak nek zivi gdje hoce i radi sta hioce...pa jesmo li demokratska drzava ili NE :D :D

Ccccc... cijenjena pitarko :oops: .... da li to ispada da je demokratija da se radi šta se hoće :shock: :D
da se "radi sta hoce" u smislu odabira mjesta i nacina zivota!
hananah

Post by hananah »

Pitarka Hanina: da se "radi sta hoce" u smislu odabira mjesta i nacina zivota!
samo bih nastavila...a da pri tome ne skodi drugim ljudima, (znaci svojim dolaskom ili nedolaskom iz dijaspore ne skodi/steti nikome, kao ni svojom vjeroispovjesti)
A to sto pojedinima smeta svaka razlicitost u smislu vjere, imovine, oblacenja, osmjeha na licu to je problem "pojedinih" koji bi ipak trebali prvo pomesti ispred svoga praga pa onda druge kritizirati i ocjenjivati :(
btw. sto ne mogu takvih :-x
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

hananah wrote:
Pitarka Hanina: da se "radi sta hoce" u smislu odabira mjesta i nacina zivota!
samo bih nastavila...a da pri tome ne skodi drugim ljudima, (znaci svojim dolaskom ili nedolaskom iz dijaspore ne skodi/steti nikome, kao ni svojom vjeroispovjesti)
A to sto pojedinima smeta svaka razlicitost u smislu vjere, imovine, oblacenja, osmjeha na licu to je problem "pojedinih" koji bi ipak trebali prvo pomesti ispred svoga praga pa onda druge kritizirati i ocjenjivati :(
btw. sto ne mogu takvih :-x
pa da,najlakse je pametovat drugome zasto se ne vratis?zasto ne ostanes' i tako te nebuloze..zato i kazem da svak "radi sta hoce" ali da isto tako pusti druge da zive "kako god hoce"
zar je to toliko tesko? :-?
hananah

Post by hananah »

E moja Pitarko, ovo ti je jedna velika mahala, Seher Sarajevo nase, probaj proci ulicom s nekim i reci toj osobi "vidi ono gore", digni glavu i uperi prstom negdje u visinu, nema prolaznika oko tebe koji nece dici glavu da vidi sta je to, i jos ce se ibretiti sto nista ne vide :lol: :lol: :lol: :lol:
Sve ti rekoh :(
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

hananah wrote:E moja Pitarko, ovo ti je jedna velika mahala, Seher Sarajevo nase, probaj proci ulicom s nekim i reci toj osobi "vidi ono gore", digni glavu i uperi prstom negdje u visinu, nema prolaznika oko tebe koji nece dici glavu da vidi sta je to, i jos ce se ibretiti sto nista ne vide :lol: :lol: :lol: :lol:
Sve ti rekoh :(
da,upravo tako...ko na tekmi kad neko okrene glavu citava tribina se digne da vidi sta je bilo?? ihihhi :D tako da se razumijemo potpuno :D
hananah

Post by hananah »

Joj nevezano za temu ali ti moram odgovoriti:D
...cuj sta je bilo pa Zeljo dao jos jedan go :D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

hananah wrote:Joj nevezano za temu ali ti moram odgovoriti:D
...cuj sta je bilo pa Zeljo dao jos jedan go :D
ma uh...kud rekoh ista :evil: :evil: :lol:
paprica29

Post by paprica29 »

Vodenjak wrote:A dokle ce oni sto su bili po rovovima imati exkluzivno pravo da se qrche, a onima sto su ih hranili oduzimati pravo da se cak i sahrane na 2 kvadrata razjebane zemlje? :roll:

Mozda dok im centrala ne dadne mig da malo popuste?
Pred izbore mozda? :zzzz:
Dok god ti i tebi slični budete dolazili jednom godišnje u Bosnu sa pričom da ste nas hranili, i pričom "da nije bilo Vas ne bi bilo ni nas", jer ste tobože odvajali od svojih usta da bi mi punili svoja.

Da bog da, ti uvijek usta bila puna leće i Ikara k'o što su meni bila puna.
dugi

Post by dugi »

Nisam se milslio javljati na ovu temu ali moram zbog nekoliko likova koji sve dijele na ove i one.
Kao prvo da kazem da sam bio u ratu od 03.93-10.95 tj. od svoje 17-te do 20-te godine, da sam poslije zavrsio fax i radio u Sarajevu ali sticajem okolnosti ( zenidba ) postao sam "dijaspora" od 2003 godine. Ovo sam naveo da me djelioci nebi odmah svrstali medu ove ili one, znaci ja pripadam i ovim i onim.
Mogu reci da ima dosta logicnih razloga zasto se ljudi ne vrate a to su djeca koja su se vec asimilirala u odredjenoj drzavi i stil zivota na koji su se ljudi prilagodili, pa i materijalna i socijalna sigurnost. Kako i zasto bi se neko vratio u Focu ili Cajnice itd. kad ga osim zgarista i nesigurnosti mozda ceka ono sto mu je bilo namijenjeno 1992 godine.
Vidim da se cesto spominje patriotizam. Patriotizam nije samo zivjeti u drzavi u kojoj si rodjen, tu ima jos stvari na koje treba misliti. Kladim se da te patriote koje zive u BiH, cije ratne zasluge ne treba potcijeniti, kupuju slovenacko mlijeko, hrvatske keksove i sto je moguce vise njemackih itd.. uvoznih proizvoda.
To su stvari koje sam vidio na zapadu, ljudi cijene svoje i nema veze sto je skuplje kupuju svoje proizvode.Znam samo da ljudi koji zive vani kupuju maximalno bosanske proizvode da pomognu BiH barem tako.
Dalje mislim da bi najglasniji "pljuvaci" po dijaspori rado otisli iz BiH kad bi im se pruzila prilika.
Ja da sam gledao samo sebe, vratio bih se u Bosnu tj. nikad ne bih ni otisao. Ali kad pomislim na svoje dijete i skontam da ga mozda ceka da i on mora uzeti pusku i ici u rat kad neciji bolesni ideali prorade, odmah mijenjam misljenje. Jednostavno kad sam vidio i osjetio kako izgleda ziveti u pravoj pravnoj drzavi, tek onda shvatim koliko smo daleko od
toga. Znam da ovo boli ali je istina, bolna istina. Dok se nesto krupno ne promijeni u ljudima i njihovom mentalitetu (onda se lako mijenja i vlast) tesko cemo se pomaci sa mrtve tacke.
Dacu samo primjer svedske od prije nekih stotnu i nesto godina. Imali su situaciju kad je trecina stanovnistva emigrirala za USA zbog neimastine. Kad su se ti ljudi snasli tamo, vidjeli kako funkcionise razvijenija drzava od njihove, vecina se vratila i donijela iskustva koja je drzava primjenila. Danas su tamo gdje jesu.
Sta bi se desilo da kod nas neko iz dijaspore dodje i kaze ovo ne valja ima bolji nacin da se to rijesi? Odmah bi bilo sta ti pametujes, zivis na zapadu pa mislis da sve znas itd.. Zasto ne prekopirati nesto sto funkcionise.

Na kraju, stvar je licnog izbora gdje da zivi i kako da zivi. Ne treba nikoga etiketirati ni ocjenjivati njegovu ljudskost po mjestu boravka. Covjek ostaje covjek i papak ostaje papak i u Bosni i u USA i bilo gdje na svijetu.
Last edited by dugi on 15/08/2005 13:48, edited 1 time in total.
reaktor

Post by reaktor »

fakat, zasto se dijaspora ne vraca????

dijaspora se ne moze ni vratiti, ako se vrati nije vise dijaspora... pojedinci se vracaju, jednako kao sto pojedinci i odlaze, stvar licnog izbora...
ja, na prvu, znam 5 ljudi (iz moje raje) koji su se vratili, i ne zale sto su to uradili... vecina je bila u usa, zavrsili skole, poneki uzeli pasose i sada rade u sa. mescini im nije lose cim po ciglanama stanove kupuju...
citao sam malo ovu temu i mogu reci da sam razocaran razmisljanjima nekolicine diskutanata... imam osjecaj da pojedini imaju potrebu sebi svakodnevno dokazivati da su nacinili pravi izbor sto su pobjegli iz tamnog vilajeta... oni to dokazuju sebi, a usput zele i nas ubijediti u to... to je otprilike sindrom narkomana ili alkoholicara koji ce uvijek pokusavati na taj put povuci jos nekoga, valjda je lakse grijesiti ako nisi sam u tome :D
dame i gospodo... svi mi imamo svoje zivote... otici ili ostati je stvar licnog izbora... ko zeli da se vrati, vrati se... ko zeli da ode, ode... nema tu kakve velike filozofije... a bosne i bosanaca ce biti, makar pojedini mislili da njihov odlazak-osanak ima velike veze sa globalnim stanjem :-)

heh, dzaba je kada sam volio stulica, a ova pjesma mi nekako dodje ko pisana za ovu temu... ako bi se ko usudio suprostaviti mojim stavovima, bujrum, obezvrijediti cu mu logiku :D

Zasto trazis karizmu u sebi punjena ptico
Mogucnost prosvjecenosti razdvaja te od
Beskrajne zudnje za misijom,
Miris zemlje, koncentricni krugovi gluposti
I neznanja kao prstenje, ono dalje

Ne razumijem, izgleda mi da je mrtva straza

Rekoh sebi: "Moj Boze", koliko demagogije sustavno poredane
U Artiljerijske salve
Koliko pokradenih misli iza kojih ne stoji
Nista osim mrznje, sujete, vlasti
I koliko pokvarenosti treba da se
Izlije pred nase noge

I kako je do neprepoznavanja dovedena

Sustina prevare

I rijeka nije bila rijeka u samom pocetku
I nije nuzno da ne bude
Ponornica do kraja
Sto se dogadja kad mrtvi fazani lete iznad nasih glava
Kad mrtvi fazani lete, a ni jedan ne pada

Sto se dogadja kad ocajanje zahvati ljude
Kad ocajanje neumitno prelazi u kajanje
Gledajuci iz daljine konture na sceni
Padaju mi na pamet vodene boje
Umazane ruke brzo se peru
Maga

Post by Maga »

dugi wrote:Nisam se milslio javljati na ovu temu ali moram zbog nekoliko likova koji sve dijele na ove i one.

Dacu samo primjer svedske od prije nekih stotnu i nesto godina. Imali su situaciju kad je trecina stanovnistva emigrirala za USA zbog neimastine. Kad su se ti ljudi snasli tamo, vidjeli kako funkcionise razvijenija drzava od njihove, vecina se vratila i donijela iskustva koja je drzava primjenila. Danas su tamo gdje jesu.
Sta bi se desilo da kod nas neko iz dijaspore dodje i kaze ovo ne valja ima bolji nacin da se to rijesi? Odmah bi bilo sta ti pametujes, zivis na zapadu pa mislis da sve znas itd.. Zasto ne prekopirati nesto sto funkcionise.

Ne znam odakle ti podaci da su se Svedjani vratili. U to vreme kada su
oni,Irci,Nemci odlazili Amerika je bila vukojebina.Svedska je bila uredna
drzava. Niko se nije vratio. Ti ljudi su stvorili Ameriku i napravili
jednu modernu , demokratsku drzavu ( naravno ovde izuzimam
Irak,Avanistan i sl)koja sluzi za uzor celom svetu.

To u vezi kupovine "sopstvenih " proizvoda naravno da nema veze
sa stvarnoscu. Ako zivis u Svedskoj ( a imam takav utisak)
kupujes svedske proizvode?

Narocito kada su 10 x skuplji od kineskih?
Iz patriotizma?

Znas da to nije tako.Osim toga u Evropi su mnoge industrije
jednostavno izumrle ili preseljene u Aziju .

Kupujes svedske tenis patike?
Made in Sweden?

Malo morgen!

U vezi vracanja mogu da kazem sledece!
malo ljudi se vraca, a uglavnom se vracaju ljudi koji umiru
od nostalgije a to su nazalost uglavnom i "jednostavniji" ljudi.

Oni koji su studirali se ne vracaju!

To su moja zapazanja a imam budno oko !

Lep pozdrav
Maga

Na kraju, stvar je licnog izbora gdje da zivi i kako da zivi. Ne treba nikoga etiketirati ni ocjenjivati njegovu ljudskost po mjestu boravka. Covjek ostaje covjek i papak ostaje papak i u Bosni i u USA i bilo gdje na svijetu.
orbit

Post by orbit »

reaktor wrote: ja, na prvu, znam 5 ljudi (iz moje raje) koji su se vratili, i ne zale sto su to uradili... vecina je bila u usa, zavrsili skole, poneki uzeli pasose i sada rade u sa. mescini im nije lose cim po ciglanama stanove kupuju...
iz tvoje su raje, a "mescini" nije im lose. jel ti se cini ili im nije lose? rade u sa. i kupuju stanove, koliko zaradjuju i cim se bave? mora da zaradjuju daleko vise od prosjeka (5,6 puta) ili zive pomocu trikova (nista ne jedu...)?
orbit

Post by orbit »

reaktor wrote: heh, dzaba je kada sam volio stulica, a...
...i on je u dijaspori!
reaktor

Post by reaktor »

orbit wrote:
...i on je u dijaspori!
napisah da sam ga volio :D :D :D :D
mostarac

Post by mostarac »

orbit wrote:
...i on je u dijaspori!
Na pitanje zasto se ne vrati i aktivira, rekao je:

NEMAM VISE NI S KIM, A NI PROTIV KOGA

Johnny je Tito majke mi.
reaktor

Post by reaktor »

orbit wrote:
reaktor wrote: ja, na prvu, znam 5 ljudi (iz moje raje) koji su se vratili, i ne zale sto su to uradili... vecina je bila u usa, zavrsili skole, poneki uzeli pasose i sada rade u sa. mescini im nije lose cim po ciglanama stanove kupuju...
iz tvoje su raje, a "mescini" nije im lose. jel ti se cini ili im nije lose? rade u sa. i kupuju stanove, koliko zaradjuju i cim se bave? mora da zaradjuju daleko vise od prosjeka (5,6 puta) ili zive pomocu trikova (nista ne jedu...)?
kradu... sve goli kriminalci... uglavnom su se ukljucili u politiku i po korumpiranosti su nenadmasni...
:-)
orbit

Post by orbit »

reaktor wrote:kradu... sve goli kriminalci... uglavnom su se ukljucili u politiku i po korumpiranosti su nenadmasni...
ozbiljno sam pitao!
praznina

Post by praznina »

Kada vidim ovo stanje u BiH dođe mi da kliknem i da se registrujem za dobijanje zelenog kartona u jednom pravcu ali opet problem. Jbg nemam kreditnu karticu.
Fair Life

Post by Fair Life »

reaktor wrote:
orbit wrote:
reaktor wrote:ja, na prvu, znam 5 ljudi (iz moje raje) koji su se vratili, i ne zale sto su to uradili... vecina je bila u usa, zavrsili skole, poneki uzeli pasose i sada rade u sa. mescini im nije lose cim po ciglanama stanove kupuju...
kradu... sve goli kriminalci... uglavnom su se ukljucili u politiku i po korumpiranosti su nenadmasni...
Prvi put da ti povjerujem. Nije ti lako s takvom rajom. Cuvaj se one... s kim si, takav si.
Post Reply